Pan Kleks Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Nielat kolega ramzess potwierdził przydatność wymiennych szczytówek Zakładasz tą, która będzie najlepiej dostosowana do warunków łowienia (głębokość, dryf ....) a co za tym idzie - do wagi pilkera pozdrawiam - Pan Kleks Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ramzess Napisano 29 Stycznia 2010 Share Napisano 29 Stycznia 2010 Oczywiście wolał bym mieć zawsze ze sobą na kutrze 3 w pełni uzbrojone zestawy, każdy z kijaszkiem przystosowanym do różnej gramatury przynęt, tylko że mój portfel mógł by tego nie wytrzymać i dlatego zdecydowałem się na taki dorszowy kombajn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
d_r_z_a_z_g_a Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 mieszkam w Norwegii i mam zamiar zacząć przygodę z wędkarstwem morskim na fiordach w okolicach Geiranger i mam pytanie czy ktoś mógł mi doradzić czy ten sprzęt jest dobry multiplikator Cormoran CORBOSS 610 wędka Daiwa Ninja Boat Interline tylko nie wiem czy lepsza będzie długość 2,40 czy 2,70 m? Dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MUMIN Napisano 19 Stycznia 2011 Share Napisano 19 Stycznia 2011 Cześć Widze że dawno nikt nic nie pisał więc podejmuje dalej temat. Czy używał ktoś wędki 1. Giga Fighter JIG & PILK 20LB 2,60m 70-250g 2. Giga Fighter JIG & PILK 20-30LB 2,40m 80-400g 3. Seacor Giga Fighter JIG & PILK Boot 2,40m 80-400g Docelowo wędka będzie pracować z Penn Slammer 560 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duss Napisano 13 Lipca 2012 Share Napisano 13 Lipca 2012 Prosze o pomoc w doborze zestawu, cel: - bankowo musi to być wedka inteline/inline, - polow dorsza w pl, (kilka razy w roku)Kołobrzeg i okolice ~ 40 m gł., - ew chcialbym ten zestaw potem móc wykorzystać w innych polowach: Sum, szczupak, - myslalem o wedce z CW ok 100->do200g, - dodam, że cięższy zestaw na połowy ryb np w Norwegi już mam, Moje typy: - DAIWA EXCELER INTERLINE DOWNRIGGER 2,40m/12-20lb - cena ok 350 zł - Wędka Dragon TROLLING MASTER Inline Downrigger 2.60m 25 LB - ok 420 zł - Kołowrotek do dragona Dragon BOAT MASTER FD750i - ok 120 zł Prosze szanowne grono o opinie na tema wędek i ew. opinie jeśli ktoś takowe posiada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duss Napisano 15 Lipca 2012 Share Napisano 15 Lipca 2012 noooo jedno z "lepszych" forum w Internecie i taki odzew na prośbę wędkarza.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 16 Lipca 2012 Share Napisano 16 Lipca 2012 noooo jedno z "lepszych" forum w Internecie i taki odzew na prośbę wędkarza.............. Pytasz o dość nietypowy sprzęt. Osobiście chyba tylko raz widziałem żeby ktoś łowił na kutrze na taką wędkę. Swoją drogą dlaczego akurat taka wędka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duss Napisano 17 Lipca 2012 Share Napisano 17 Lipca 2012 Mam juz jednego interlin'a i bardzzo dobrze mi sie lowi. Innymi wedkami tez sie fajnie wedkuje, ale lubie byc indywidualista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
discus Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 witam może to nie moja profesia ale trzeba spróbować i tego ja wole zasiadki karpiowe ale do tematu poszukuje wedki na może znalazłem cos takiego Penn Overseas Pro Roller Boat i mi sie podoba prosze o opinie i czy warto zainwestować w coś takiego jakoś nie mam przekonania do zwykłych przelotek i plecionki do tego mulitiplikator wiec wydaje mi sie dość dobrym rozwiazaniem takie przelotki ale to tylko moje zdanie moge sie mylić czekam na opinie i sugestie bardziej doswiadczonych ja w tej metodzie dopiero raczkuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grzegorz77 Napisano 25 Lipca 2012 Share Napisano 25 Lipca 2012 @discus Kijek ok jeśli masz zamiar: a) bić rekord świata w wyciągniętym halibucie na wędkę, poławiać tuńczyki i rekiny c) wyciągać z dna wraki na Bałtyku Kijek przeznaczony do pracy z przynętami do około 1kg na największe ryby Norwegi. na naszym morzu przypominałoby to połów ukleji karpiówką. Poszukaj kija PENN/WFT Charisma 2,9/2,7m do 190gr jeśli zamierzasz łowić na płytkich wodach do 40m. Na łowiska w okolicach Władysławowa wybrałbym WFT charisma 2,1- 2,4 120-420gr(jest filmik jak na ten kij w duecie ze Slammerem wyciągają Halibuta+80kg ale nie jest to sztywna pała). Są to kijki z dobrej średniej półki. Do tego Slammera/Okume Salina i masz spoko zestaw. Generalnie zasada jest mniej więcej taka że na płytsze łowiska kije 2,7-3-1 do ok 200gr. na wody głębokie 2,1-2,4 do ok 300gr. @duss Wędki które proponujesz nie nadają się do pilkowanią, są to kije trollingowe o innych właściwościach. Z Daiwy do pilka na pewno przeznaczona jest Ninja Boat i Sealine extreme. Wędki typu interline w dużej mierze są przeznaczone do pracy z multikami aczkolwiek chyba są modele pod korbę. Jak te multikowe sprawują się z kręciołami nie wiem. Tego typu wędki są też w ofercie Cormorana, Penna, WFt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
duss Napisano 26 Lipca 2012 Share Napisano 26 Lipca 2012 dzieki wielkie na konkretne odpowiedzi... rozjasniliscie mi umysl ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
XXxxTomekxxXX Napisano 26 Grudnia 2012 Share Napisano 26 Grudnia 2012 Prosze o pomoc w doborze zestawu, cel:- bankowo musi to być wedka inteline/inline, - polow dorsza w pl, (kilka razy w roku)Kołobrzeg i okolice ~ 40 m gł., - ew chcialbym ten zestaw potem móc wykorzystać w innych polowach: Sum, szczupak, - myslalem o wedce z CW ok 100->do200g, - dodam, że cięższy zestaw na połowy ryb np w Norwegi już mam, Moje typy: - DAIWA EXCELER INTERLINE DOWNRIGGER 2,40m/12-20lb - cena ok 350 zł - Wędka Dragon TROLLING MASTER Inline Downrigger 2.60m 25 LB - ok 420 zł - Kołowrotek do dragona Dragon BOAT MASTER FD750i - ok 120 zł Prosze szanowne grono o opinie na tema wędek i ew. opinie jeśli ktoś takowe posiada. Ta daiwa za miękka do pilkerów, to wędki trollingowe, które są przeznaczone do używania przynęt kilkudziesięcio gramowych ciągnionych za łódką, ewentualnie jak jest flauta to pilkerem do 150 dasz radę, co do dragona nie wiem do końca, bo nim nie łapałem, ale pewnie podobnie bo też trollingowa. Sam popełniłem ten błąd i kupiłem trollingowego interline do pilkerów, nic bardziej mylnego niestety:) Proponuje penn'a z serii pilk, bo to wędka pod pilkery zrobiona i klasa światowa, a portgela też nie urywa mając 400zł już można szukać Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojci3ch Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 To ja może trochę odświeżę temat Witam Panowie, planuje kupić nie drogi sprzęt na dorsza nie planuję wybierać się wiecej niż 2-3 razy w roku, nie planuje wypadów za granicę w tym roku tylko polska drałówek kołobrzeg władysławowo. Po 2 dniach lektury nie znalazłem kilku opinii w stronę jednego sprzętu czy firmy ( albo były poza zasięgiem cenowym) znalazłem jednak sprzęt który chciałbym kupić : kijek Shimano Vengeance Boat 270/300g kreciołek Konger Seakon Baltica 470SV lub 4500 SV plecionka Plecionka Jaxon New Concept 200m MULTICOLOR 0,20 mm czy możecie wypowiedzieć się na ten temat? Nie mogłem znaleźć za dużo opinii na polskich forach na temat kija. Ale były neutralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojci3ch Napisano 7 Maja 2013 Share Napisano 7 Maja 2013 a może macie jakieś propozycje co do innego sprzętu w podobny zasięgu cenowym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janusszr Napisano 4 Marca 2015 Share Napisano 4 Marca 2015 Podnoszę temat do góry. Może jakieś najnowsze opinie o wędzisku dorszowym CORMORAN SEACOR RED PILK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel19864 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Szukam wędki na kuter juz chciałem zamawiać nazywała się Mistrall Torella Sea Monster 2,40 ale już nie ma. Łowić będę na małej łodzi znajomi doradzają nawet krótszą bo mieśca na łodzi mało a ludzi durzo. Łowić będę na głębokości podobno do 30 m w miejscach gdzie jest bardzo durzo zaczepów. Tak że połamać wędkę można szybko. Ja porostu nie mam żadnego pojęcia na temat wędkę kutrowych. Ale znalazłem taką Greys Adv TE 8ft6 Jig Rod Okuma Classic UFR Sea Boat Greys Advent TE 8ft6 20-40lb Jig Rod Ron Thompson Hardcore II Boat Rods 30-40 lb Szukam wedki do 40 funtow = 200zl prosze o porade. Wszystkie wędki https://www.fishingmegastore.com/boat-rods_343.html?filter_brand=--&filter_sortby=price+asc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Długość 2,4 m jest jak najbardziej ok. Nie wiem jak szybkie dryfy są tam gdzie łowisz, ale na Bałtyku na głębokość 30 metrów wystarczy wędka 150-200 gramów. A nawet mniej niż ta dolna granica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel19864 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Czyli Ib 30-40 czy bardziej 30-50 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekCLI Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Dokładnie 2.40 jest akurat,co do lb na 40 spokojnie tripleta wyciągniesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel19864 Napisano 10 Stycznia 2017 Share Napisano 10 Stycznia 2017 Dziękuję bardzo za pomoc. Wiem już czego szukac i na co zwracać uwagę. Ruby dużych tu się nie wyciąga jak jest sezon to po 4 makrele na raz. Ale zaczepy widziałem jak wędki pękają. Wezmę chyba Abu Garcia Rocket Boat Rod 7ft9 30-50lb bo nie jest za droga. 25 funtów. I szkoda nie będzie jak coś się z nią stanie. Jest też fajna firmy Greys ale za 40. Może jeszcze poczekam kurt i tak dopiero od kwietnia. Dziękuję bardzo i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawel19864 Napisano 15 Stycznia 2017 Share Napisano 15 Stycznia 2017 Wedka kupiona nie jest ciężka. Czeka na pierwszy test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
breslau45 Napisano 19 Marca 2017 Share Napisano 19 Marca 2017 Witam Znajomy ma do oddania za śmieszne pieniądze wędzisko starej serii KONGER BALTICA JIGGER 80-180 gr , 3,30 m , dwa składy - zastanawiam się nad nim , czy ktoś miał z nim do czynienia , czy nada się na kuter? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi