Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Jako, ze zbliza sie małymi kroczkami sezon 2017,  postanowilem troche obkupic sie,  aby byc jak najlepiej przygotowanym do połowow, interesuja mnie jakies zestawy gum/blach/woblerow itp itd,  budżet to ok.200-250 zl, pozwole sobie dodac kilka linkow z allegro z zestawami, od razu zaznacze, ze nie oblecialem jeszcze wszystkich stron.

Chcialbym abyscie mi doradzili, ktory zestaw jest lepszy jakosciowo,ilosciowo oraz podsumowujac -cenowo, chcialbym tez o rady co do np.przydatnosci niektorych przynet, poniewaz niektore przynety moga byc poprostu smieciowe i nieprzydatne a siedza w zestawie i podnosza jego cene, jestem poczatkujacy, wiec przyjme wszystkie rady i opinie :)

Nie musi byc to jeden wielki zestaw, moge kupic oddzielnie rozne przynety, ale raczej nie chce sie bawic po 1szt ;) mile widziane wasze propozycje,  moze byc spoza allegro.

Z gory dziekuje :)

Przykładowe zestawy:

1.http://allegro.pl/zestaw-przynet-xxxl-w-duzej-skrzynce-39x28x7cm-i6098120224.html

2.http://allegro.pl/zesta.comw-przynet-ripper-fishunter-50-sztuk-h-i6536570895.html

3.http://allegro.pl/zestaw-spinningowy-30szt-obrotowek-wedkarski-i6407694175.html

4.http://allegro.pl/zestaw-kopyt-mikado-50-szt-7cm-10-5cm-fishunter-i6596680510.html

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

I tutaj temat rzeka :)  każdy ma swoje upodobania :P  ja polecam twistery przede wszystkim na okonia, ale czasami warto mieć różne wynalazki 

• Super 1
Napisano

MI na rzece najbardziej sprawdzają się kopyta Relax , chociaż mam gumy innych też firm , oprócz kopyt łowię też na obrotówki , na wahadłówki albo woblery rzadko coś łowię :unsure: Na okonia przy obrotówkach pozamieniałem kotwiczki na pojedynczy hak z uszkiem i zakładam małe twistery :D   

• Super 1
Napisano

Moje ulubione gumy to kopytka od relaxa 7cm oraz fishuntery od mikado te 8cm. Łowiłem nimi swoje rekordowe zarówno okonie, szczupaki jak i sandacze czy bolenie.

Wszystko zależy od prowadzenia i kolorystyki. Jeżeli chcesz trochę ograniczyć brania małych okoni poniżej 20cm to nie baw się w żadne twisterki i przynęty mniejsze niż 7cm.

Na szczupaki bardzo dobre wyniki mam też na woblery na kształt i kolor okoni lub małych szczupaków, czasem sprawdzają się też większe wahadła w stylu alga itp.

Takie jest moje zdanie poparte kilkuletnimi doświadczeniami ;)

• Super 1
Napisano
4 godziny temu, escape napisał:

Twisterow akurat mam bardzo duzo, dużo kolorow :) jakies propozycje zestawow?

Na twoim miejscu poszukałbym sklepu lub allegrowicza który ma w ofercie różne warianty kolorystyczne gum na których ci zależy i kupił po kilka szt np po 3 z danej kolorystyki. Potem to już tylko testy co u ciebie w wodach się sprawdza :ph34r:

• Super 1
Napisano

ESSOX ma rację, mało tego to nie kupowałbym żadnego zestawu. Kup tylko pojedyncze przynęty i wypróbuj je kolejno. W końcu natrafisz na najbardziej łowną i ulubioną. W większości na każdym akwenie ryba ma swoje ulubione przynęty i kolory. Musisz za pomocą prób i błędów dowiedzieć się jakie. Nie zawadzi też zapytać "starych wyjadaczy" na co najlepiej biorą w danej porze roku. Kupując pojedynczo przynęty nie stracisz niepotrzebnie kasy. Chociaż pamiętaj o tym, że sklep wędkarski dla mężczyzny jest niczym sklep obuwniczy dla kobiety - wszystko chce się mieć. 

• Super 1
Napisano

Osobiście nigdy nie pcham się w takie zestawy. Jedna przynęta godna uwagi a reszta to śmieci, które nie schodzą z półek. Polecam Ci obejrzeć odcinek wędkarskiej korby - Przynęty spinningowe, które trzeba mieć w pudełku. Obejrzyj, zapisz sobie interesujące Cie modele i je kup. Będziesz miał kilka - kilkanaście przynęt ale dobrych a nie pudło badziewia.

https://www.youtube.com/watch?v=X1XnO4ADnEA

• Super 1
Napisano
O 7.03.2017 o 09:30, Marek24 napisał:

ESSOX ma rację, mało tego to nie kupowałbym żadnego zestawu. Kup tylko pojedyncze przynęty i wypróbuj je kolejno. W końcu natrafisz na najbardziej łowną i ulubioną. W większości na każdym akwenie ryba ma swoje ulubione przynęty i kolory. Musisz za pomocą prób i błędów dowiedzieć się jakie. Nie zawadzi też zapytać "starych wyjadaczy" na co najlepiej biorą w danej porze roku. Kupując pojedynczo przynęty nie stracisz niepotrzebnie kasy. Chociaż pamiętaj o tym, że sklep wędkarski dla mężczyzny jest niczym sklep obuwniczy dla kobiety - wszystko chce się mieć. 

Z tym sklepem to sie zgodze. Bylem w tym tyg, kupilem kilka blach i ripperow i bede je poprostu sprawdzał. Dzieki wszystkim za rady te tutaj i na pw. Powodzenia nad wodą :)