sarna101 Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Witam zaczynam przygodę z karpiami chce lowic tylko i wyłacznie z rzutu Musi byc 2skład. Mysle nad takim czym PROLOGIC C1A 3,60m 3,25lbs 2 SEC 50mm 2018! co myslicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karpangler Napisano 4 Czerwca 2018 Share Napisano 4 Czerwca 2018 Czesc na jaka odleglosc chcesz rzucac? Jak wyglada sytuacja na lowisku? Moze 3.9m bedzie lepsze?Ja przez to ze mam zarosniete brzegi wybralem wlasnie 3.9m i dzieki temu latwiej mi opanowac karpia przy brzegu ale takze lepiej mi sie zarzuca.Ale co do marki to nie doradze bo to zalezy od tego ile chcesz wydac:).Ja osobiscie mam 3skladowe mikado esential medium carp i na moje warunki jest super ale u mnie karpie sa max do 10kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jony Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Długość 3,90 nie wszystkim pasuje, bo do takiej długości wędki musi być odpowiedni wzrost, jeżeli chce się osiągać dalekie rzuty. Niestety, ale osobom niskim taka długość będzie tylko przeszkodą. Jeżeli zaś chodzi o firmę, to wszystko zależy od budżetu. Z niższej półki cenowej mogę polecić Daiwa BW, jednak najlepiej byłoby podjechać do sklepu i dokładnie obejrzeć sobie kilka różnych modeli, i wybrać taki, który pasuje Ci najlepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ds-fan Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Daiwa black widow 360 3lbs w 2składzie mam i polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sarna101 Napisano 5 Czerwca 2018 Autor Share Napisano 5 Czerwca 2018 Dziekuje bardzo za odpowiedz a co przynety na lato uzywa sie słodkich kulek czy zalezy od łowiska? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Godzinę temu, sarna101 napisał: Dziekuje bardzo za odpowiedz a co przynety na lato uzywa sie słodkich kulek czy zalezy od łowiska? Generalnie wszystko co mięsne bardziej na wiosnę i jesień, w lecie słodkości i owoce. Ale zdażają się od wszystkiego wyjątki. Trzeba kombinować ciągle. Można łączyć smaki i aromaty, są w sprzedaży takie kulki 2 smakowe kontrastujące, lub robić bałwanka z 2 różnych kulek czy peletu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 5 Czerwca 2018 Share Napisano 5 Czerwca 2018 Wanilia, truskawka, tutti frutti to taki standard od którego bym zaczął na nieznanym łowisku gdy mamy ciepłą wodę. Ale znam też łowiska gdzie trzeba pikantnie. Najlepiej znaleźć swoją wodę, nęcić i przyzwyczajać. Inaczej to trochę łut szczęścia. Nastawiając się na karpie, staraj się na łowisku szanować wędkarzy, którzy długi czas pracowali nad nęceniem miejscówek (oczywiście mowa o pzw a nie komercyjnych). Szybko się zorientujesz, że te same osoby siedzą w tych samych miejscach niemal codziennie. Przynęta to nie wszystko. Liczy się obserwacja i zebrane informacje o łowisku. A to oznacza wiele wizyt nad wodą i wymaga cierpliwości, bo początki często są na 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Iperch Napisano 30 Sierpnia 2018 Share Napisano 30 Sierpnia 2018 Tak jak mowa powyżej, wiele zależy od samego łowiska jak i temperatury wody. Jeżeli nie znasz łowiska to zacząłbym od czegoś słodkiego: truskawka lub wanilia będą jak najbardziej wskazane, ewentualnie podpytać na co biorą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi