Mtx Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Witam czy jak mam 16 lat i mam legitymacje i karte wędkarskom to mogę łowić na 2 wędki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 Poza kartą wędkarską potrzebujesz jeszcze zezwolenie na amatorski połów ryb wędką. Zezwolenie to otrzymasz opłacając składki PZW na ochronę i zagospodarowanie wód. Wysokość tych składek zależy od tego czy jesteś zrzeszony czy nie i na jaki okres oczekujesz zezwolenia. Otrzymasz rejestr połowów, który wypełniasz zgodnie z jego wytycznymi. To czy możesz łowić na dwie wędki zależy od kilku czynników: - rodzaju wód na których łowisz - niektóre łowiska dopuszczają tylko jedną i stawiają inne obostrzenia. - techniki połowu - przykładowo stosują techniki spławikowo gruntowe, możesz ustawić dwie wędki. Przy technice spinningowej możesz używać tylko jednej, co wyklucza np. postawienie gruntówki i jednoczesne machanie spinningiem. Jako szesnastolatek będziesz mógł już łowić bez opiekuna, także w nocy. Na stronach PZW odnajdziesz niezbędne informacje: http://www.pzw.org.pl/wroclaw/cms/23470/skladki_na_2018_rok Większość formalności możesz także załatwić w swoim kole wędkarskim. Jeżeli jeszcze nie jesteś członkiem koła, łatwo znajdziesz takie w swoim regionie np. na stronach PZW lub udając się do sklepu wędkarskiego, co bywa wygodne i czasem łączy się ze zniżkami w sklepie, który np. prowadzi koło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 8 Czerwca 2018 Share Napisano 8 Czerwca 2018 RSM nie rozpędzaj się! Chłop ma kartę i opłaty z tego co zrozumiałem. W regulaminie średnio jest opisane czy taki chłop jak Mtx może łowić na dwie wędki. Mtx możesz łowić na dwie wędki na wszystkich wodach i metodami które na to pozwalają. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CHzG Napisano 22 Czerwca 2018 Share Napisano 22 Czerwca 2018 Możesz Łowić na dwie wędki. W regulaminie nie jest tak dokładnie określone Dziękuje i Pozdrawiam życzę dużych ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marynarz1K Napisano 26 Października 2018 Share Napisano 26 Października 2018 Chciałbym poruszyć problem opląt kart , podziału rzek na rejony. Drodzy wędkarze kiedy się wreszcie zbuntujemy wszyscy odnośnie tych bania luków- nazwijmy to delikatnie. Kiedyś karta była na cała Polskę tylko dopłaty na wody górskie. Dzisiaj np. rzeka wisła trzeba mieć dopłatę na rejon mazowiecki , rejon siedlecki i radomski żeby można łapać w Górze Kalwari i Maciejowicach. Miejsc jest mało . Mieszkam w połowie drogi . Ja rozumiem jeżeli są łowiska specjalne dodatkowo zarybiane np. Oblin czy Podzamcze to ma sens ale RZEKI . Ludzie 21 wiek a u nas średniowiecze. Panowie z zarządów zarabiają za dużo i bawią się za nasze pieniądze . Co my wędkarze na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi