Skocz do zawartości
Dragon

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam przymieżam się do zakupu spiningu myślałem nad tym żebym jednym spiningiem łowił na wiśle oraz na stawie myślałem nad spiningiem o ciężaże wyżutu do 14g oraz do 40g który wydaje sie wam lepszy podkreślam że w spiningowaniu początkuje.

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Powiedz jeszcze na jakie przynęty chcesz łowić i na jakie ryby się nastawiasz. Na Wisle nie łowiłem, więc Ci nie podpowiem co kupić, ale z pewnoscią zrobią to inni jeżeli podasz dokładniejsze informacje.

Napisano

Wyda sie to głupie ale chciałbym mieć że tak powiem uniwerslany spining tzn. Chciałbym łapać wszystkie drapieżniki.

• 2 months later...
Napisano

Nie ma wędki uniwersalnej, ale są wędki, które pozwolą posmakować Ci większości technik i pozwolą połowić większość gatunków. CW 3-15g, to właśnie kije które powinny oferować ten komfort. Niestety, niskobudżetowe często w jakimś aspekcie rozczarowują (często są źle opisane), co nie znaczy, że nie da się takiego trafić. Wyszukuj opinii i podejmij decyzję.

Ja szukając tego typu kija dla syna kupiłem Dragona CTX MS-X 2,28 cw 2,5-16g. Jest naprawdę świetny, choć obecnie przyjrzałbym się bardziej CTX Ms-X 2,44m 3-18g.

Obsłużysz tym kajtki 2" na 3g główkach (dobra opcja pod okonie) jak i gumy 4" na główkach do 8g (sandacz, szczupak). Obrotówki od 1 do 3, woblery od 3g.

Jest jednak pewne "ale". Tego typu kij jest delikatny. Zapomnij o szarpaniu z zaczepów. Hol dużej ryby jest możliwy i da się wykonać szybko. Ale trzeba mieć trochę wprawy, dobrze operować hamulcem, wykorzystać fajne ugięcie kija żeby "uspokoić" holowaną rybę. Nic gwałtownie, wszystko z wyczuciem. Gdy nieco ponad rok temu zaczynaliśmy, popełnialiśmy z synem wiele błędów, które zdewastowałyby taki kij.

Dlatego dobrą opcją jest celować na początek w kij 5-25g z mocniejszym blankiem. Np Dragon/Okuma Black Rock. Tutaj dodatkową zaletą jest fakt, że możesz kupić długość 2,75 a nawet 3,05m. To bardzo pomaga na dużej rzece jeżeli chodzi o zasięg rzutów. Łatwiej też operować w silnym nurcie. Niestety chodzenie za okoniem odpada w wersji delikatnej. Dalej można obrotówkami, bocznym trokiem, ale paproszek całkowicie przestaje być wyczuwalny. W zamian kij wybaczy więcej błędów "mechanicznych" użytkownika.

Napisano

Dobrze RSM prawi.

Albo 3-15 jak więcej okonia albo 5-25 jak szczupak. 

12 godzin temu, RSM napisał:

Ja szukając tego typu kija dla syna kupiłem Dragona CTX MS-X 2,28 cw 2,5-16g. Jest naprawdę świetny, choć obecnie przyjrzałbym się bardziej CTX Ms-X 2,44m 3-18g.

Właśnie uganiam się w tym  z CTX' em 3-18. Jedyny fast w tej serii szybszy ale ładnie pracuje pod rybką. 

Nowa koncepcja Fuji na alconitach robi swoje i trudno kupić lepszy seryjny kijek w tych pieniądzach ale jakby nie patrzeć to ponad 4,5 stówki.  Tak jak pisze od jakiegos czasu - warto poszukac nowej koncepcji w tańszych kijach. Nie bedzie to jakosc  fuji ale przynajmniej sie dowie czy dla niego warto wykładac na to kasę. 

Za stówke lezy cała gama jaxonów. Polecam je potestować np 4-17 czy 5-25.

• 4 months later...
Napisano

Jak chcesz jeden kij to 20-25g. byłby uniwersałem, akcja fast (ale to kwestia upodobania lub przeznaczenie kija)

Ale jak się wciągniesz kupisz kij z mniejszym cw. oraz mocniejszym :-D Jak chcesz dwa od razu to myślę, że kij do 12-16g oraz 35-40.

Też zależy jakimi przynętami będziesz łowić.

Długość 240 to taki i na brzeg i na łódź.