arturro23 Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Hej! Jestem początkującym wędkarzem, dotychczas łowiłem na starym sprzęcie szwagra, a teraz planuje zakup nowego. Zależałoby mi na uniwersalnej wędce, którą mógłbym łowić i na feedera, ale też na spławik. Myślałem o Jaxon Arcadia Feeder 3.60m C.W. 20-60g. Wiem, że C.W. nieadekwatny do łowienia na spławik, ale jestem z Wrocławia i nie wiem czy z lżejszym feederem mógłbym się też wybrać na Odre. Czy to dobry wybór? Ewentualnie jakieś propozyjce w tej kategorii cenowej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 2 godziny temu, arturro23 napisał: Hej! Jestem początkującym wędkarzem, dotychczas łowiłem na starym sprzęcie szwagra, a teraz planuje zakup nowego. Zależałoby mi na uniwersalnej wędce, którą mógłbym łowić i na feedera, ale też na spławik. Myślałem o Jaxon Arcadia Feeder 3.60m C.W. 20-60g. Wiem, że C.W. nieadekwatny do łowienia na spławik, ale jestem z Wrocławia i nie wiem czy z lżejszym feederem mógłbym się też wybrać na Odre. Czy to dobry wybór? Ewentualnie jakieś propozyjce w tej kategorii cenowej? To musisz wybrać albo feder albo spławik. Na wrocławska Odrę cw troszkę mało przyjdzie większą woda i nie połowisz. Wszystko się da lecz Federem małym splawiczkiem nie machniesz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arturro23 Napisano 20 Sierpnia 2018 Autor Share Napisano 20 Sierpnia 2018 Okej,w takim razie jaki CW powinien mieć feeder na taką rzekę jak Odra? Jakbym chciał łowić z koszyczkiem to mniej więcej ile gram powinien ważyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 20 Sierpnia 2018 Share Napisano 20 Sierpnia 2018 80-160g przynajmniej ja takimi łowię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Ostatnio kupowałem federy na Odre i mogę co nieco podpowiedzieć. Napewno cw do140-160g i min. 3,60 m. Jaxon arcadia to kompozyt i jak to kompozyty przyciężkawy i lejący... Przeglądałem tego jaxona i mikado golden liona... W tej cenie wszystkie kompozyty do siebie podobne. Uważam, ze lepiej dołożyć kasy i kupic węglowego feederka. W przedziale do 200 zł jest mikado rivall i golden bay i praktycznie są bezkonkurencyjne. Mam obydwa i obydwa sa super choć odrobinkę lepiej leży mi rivall bo ma odrobinkę smuklejszy blank i większe przelotki, jest tańszy trochę ale ma jedną szczytówkę mniej w komplecie niż golden bay. Ja mam obydwa 3,60 i cw do 140 g ale teraz jednego bym wziął 3.90 a nawet 4,20 bo o ile 3,60 na Odrę jest spoko to czasem zdazy sie łowić gdzie indziej i te kilka centów więcej moze sie sprzydac do dalszego rzutu nawet na jeziorku a o Bałtyku im łowieniu z plazy nie wspomnę. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Gdzie Wy takie uciągi macie na Odrze, że łowicie kijkami do 160gr wyrzutu?? Ja ostatnio zakładam koszyk 20g z wąsem łowiąc na feedery do 70 gr i jest super. Odra praktycznie stoi, po większych opadach podnosi się, wtedy max 40-60gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RSM Napisano 24 Sierpnia 2018 Share Napisano 24 Sierpnia 2018 Też mam feederki do 70g. Obecnie bez problemu stawiam w punkt. Ale na wiosnę to wychodziło mi łowienie wachlarzem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 W dniu 24.08.2018 o 09:47, Booseib napisał: Gdzie Wy takie uciągi macie na Odrze, że łowicie kijkami do 160gr wyrzutu?? Ja ostatnio zakładam koszyk 20g z wąsem łowiąc na feedery do 70 gr i jest super. Odra praktycznie stoi, po większych opadach podnosi się, wtedy max 40-60gr. Mi ostatnio turlało w nurcie 50g. Niewiele ale tez nie lubię. Przy duzej wodzie zdaża sie, że 70-80g musze załozyc do nurtu. Przy pełnym koszyku to na granicy wytrzymałości sredniej szczytówki... Poza nurtem łowie na koszyku 25g i jest super. Na wodzie stojacej tez tak łowię i nie wiem w czym problem, ze moge załozyc duzo wiecej. Nawet w bałtyku ostanio łowiłem z ciezarkami 90g a trzeba było naprawde daleko machnąć. Uważam, że feder 140g to bardzo uniwersalny kijaszek i tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 W dniu 24.08.2018 o 09:47, Booseib napisał: Gdzie Wy takie uciągi macie na Odrze, że łowicie kijkami do 160gr wyrzutu?? Ja ostatnio zakładam koszyk 20g z wąsem łowiąc na feedery do 70 gr i jest super. Odra praktycznie stoi, po większych opadach podnosi się, wtedy max 40-60gr. Pewnie nawet głównego nurtu nie sięgasz! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booseib Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 45 minut temu, Booryss napisał: Pewnie nawet głównego nurtu nie sięgasz! Odra stoi po całej długości, do tego niski stan. Osobiście lubię łowić smukłymi, lekkimi feederami, warunki pozwalają by łowić delikatnie i stosować koszyki maks do 50-60gr. Chyba, że łowicie w Brzegu Dolnym to tam w nurcie myślę, że 150gr będzie mało czasami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Booryss Napisano 27 Sierpnia 2018 Share Napisano 27 Sierpnia 2018 Łowie różnie najchętniej pickerem do 40g w klatkach lecz większej ryby szukam w nurcie . Jak woda ruszy to wbrew pozorom wolno płynąca Odra targa 80g w samym nurcie. Zależy kto co lubi i jak łowi ale federacji do 160g na odrę uważam za uniwersał ani słby ani mocny taki w sam raz!😋 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Larry_blanka Napisano 25 Lutego 2020 Share Napisano 25 Lutego 2020 O 24.08.2018 o 09:36, FullWengjel napisał: Ostatnio kupowałem federy na Odre i mogę co nieco podpowiedzieć. Napewno cw do140-160g i min. 3,60 m. Jaxon arcadia to kompozyt i jak to kompozyty przyciężkawy i lejący... Przeglądałem tego jaxona i mikado golden liona... W tej cenie wszystkie kompozyty do siebie podobne. Uważam, ze lepiej dołożyć kasy i kupic węglowego feederka. W przedziale do 200 zł jest mikado rivall i golden bay i praktycznie są bezkonkurencyjne. Mam obydwa i obydwa sa super choć odrobinkę lepiej leży mi rivall bo ma odrobinkę smuklejszy blank i większe przelotki, jest tańszy trochę ale ma jedną szczytówkę mniej w komplecie niż golden bay. Ja mam obydwa 3,60 i cw do 140 g ale teraz jednego bym wziął 3.90 a nawet 4,20 bo o ile 3,60 na Odrę jest spoko to czasem zdazy sie łowić gdzie indziej i te kilka centów więcej moze sie sprzydac do dalszego rzutu nawet na jeziorku a o Bałtyku im łowieniu z plazy nie wspomnę. FullWengjel mam pytanie. Potrzebuję w głównej mierze feederów na jezioro Sławskie - łowienie z pomostu na metodę/koszyk - sygnalizacja przez sygnalizator lub drgającą szczytówkę. Czy obie te wędki co poleciłeś się nadają? https://allegro.pl/oferta/mikado-wedka-rival-feeder-360cm-140g-gratisy-7838321985 https://allegro.pl/oferta/mikado-wedka-golden-bay-feeder-345-140-g-gratisy-7720853462 Czy te CW 140 ma duże znaczenie np gdy koszyczki itp będą ważyły do 50 g? OFC wolę zostawić sobie zapas. Od 2018 posta trochę minęło jeśli tak to która z tych 2 (będe kupował 2 szt) oraz jakie kołowrotki do tych wędek polecasz np coś takiego Okuma Ceymar Baitfeeder 355 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FullWengjel Napisano 26 Marca 2020 Share Napisano 26 Marca 2020 O rany nie zauważyłem twojego pytania i sorki, że nie odpowiedziałem. Kurcze na stojaca wode kije 140-160g to troche armaty. Czy rivall czy golden bay pokazuje brania płotek 10cm na najmiekszej szczytówce ale to spory zapas mocy w blanku na stojaca wodę - leszcze 50cm wyciagasz jak wodorosty. Ja tak łowic nie lubię - wolalbym pickera do 60g ale nurt jest bezwzgledny w tej materii. Szukaj czegoś lżejszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi