Skocz do zawartości
Dragon

Podstawowe aksesoria

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Wszystkich :!::!::!::grin:

Jestem początkującym wędkarzem i niewiem co powinienem mieć jeszcze!!! Kuipem już oczywiście wędke i kilka spławików cięzarki i spławiki. A teraz niewiem co powinienem kupić!!! Proszę o pomoc i serdecznie za nie dziękuje!!! :grin:

Pozdrawiem wszystkich i życzę udanych połowów :!::!:

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Witam Wszystkich

Witaj młody kolego!

Miło, że tak młodzi adepci wędkarstwa zaglądają na forum. Po pierwsze poświęć kilka dni i poczytaj wszystko co jest na forum- to da ci odpowiedź na wiele pytań.

Jak czegoś nie znajdziesz zadaj pytanie w odpowiednim temacie.

Będziesz potrzebował wielu różnych rzeczy, ale najpierw poczytaj o metodach, rybach itd. Jak już poczytasz to wszystko to wiele spraw ci się rozjaśni o resztę dopytasz.

Powodzenia!

PS. Proszę Zarząd o nie usuwanie tematu :mrgreen: Rzadko się zdarza, żeby tak młode osoby zaczynały pisać na forum. Jak Szymi trochę poczyta to zrobimy w tym temacie mały poradnik dla początkujacych "Niezbędnik początkującego wędkarza" :wink:

Napisano
PS. Proszę Zarząd o nie usuwanie tematu :mrgreen:

popieram, kolega jest 3 lata starszy od mojej córki, może kiedyś jak się moja nauczy pisać, to sobie razem podyskutują, fajnie by było stworzyć taki kącik dla młodzieży :mrgreen:

Napisano

Słuchaj Szymi, potrzebujesz podbieraka, urządzenia do wyjmowania haczyków z pyszczka ryby (wypuchacz) lub szczypiec (do tego samego). Potrzebujesz krętlików, potrzebujesz pokrowiec na wędkę żeby ją w nim nosić, potrzebujesz... masa tego będzie. A najpewniej co Ci potrzebne dowiesz sie jak pójdziesz nad wodę i tam się przekonasz najdobitniej co by Ci sie jeszcze przydało.

kolega jest 3 lata starszy od mojej córki, może kiedyś jak się moja nauczy pisać, to sobie razem podyskutują, fajnie by było stworzyć taki kącik dla młodzieży
Dajcie spox - młody jest i dobra - ale trzeba go traktowac jak równego a nie rozcieńczać się "jaki to on młody" - nie przejmuj się Szymi takimi tekstami ;):mrgreen:
Napisano
Dajcie spox - młody jest i dobra - ale trzeba go traktowac jak równego a nie rozcieńczać się "jaki to on młody" - nie przejmuj się Szymi takimi tekstami ;):mrgreen:

ale przecież traktujemy jak najbardziej poważnie, jako młody narybek wędkarski, tak samo jak ja swoje dziecko traktuję poważnie :)

Jak najbardziej tak, i uważam, że młodzież powinna mieć swoje kąciki na fachowych forach, i uwierz mi i powiem to dosłownie - nikt się nie nabijał i jak najbardziej z Tomkiem poważnie mówiliśmy o tym, że taki temat się przyda.

Widać, że chłopak jak na swój wiek poważny, ładnie pisze i bezbłędnie - mógłby być przykładem dla niektórych.

Jak najwięcej takich osóbek!

Napisano

Witaj Szymi. Zgadzam się z przedmówcami. Będziesz potrzebował mnóstwa drobiazgów i będziesz je zbierał latami. Po latach i tak będziesz miał wrażenie, że nie masz jeszcze wielu rzeczy. Odnośnie wiedzy - nie ma znaczenia czy to jest wędkarstwo, czy jakakolwiek inna dziedzina: najważniejsza jest teoria i zaangażowanie. Bez teorii nawet nie masz czego weryfikować w praktyce; bez praktyki nigdy nie dowiesz się jakie błędy zawiara Twoja lub cudza teoria. Ci, którzy gardzą wiedzą teoretyczną przestają się rozwijać; ci, którzy tylko teoretyzują mają złudzenie wiedzy. Pozdrawiam serdecznie. :grin:

Napisano

Przepraszam - dopiero zauważyłem wiek naszego Kolegi... Może lepiej byłoby, gdybym to samo napisał nieco innym językiem, ale niebardzo umiem. :roll: Pozdrawiam

Napisano

Popieam zdanie tomka1 najpierw poczytaj trochę opisy na forum i jak bedziesz potrzebował wyjaśnienia, jakieś pojęcie będzie niezrozumiałe to pytaj śmiało. Ponieważ temat któty podałeś to temat morze.

Napisano
Witam Wszystkich :!::!::!::grin:

Jestem początkującym wędkarzem i niewiem co powinienem mieć jeszcze!!! Kuipem już oczywiście wędke i kilka spławików cięzarki i spławiki. A teraz niewiem co powinienem kupić!!! Proszę o pomoc i serdecznie za nie dziękuje!!! :grin:

Pozdrawiem wszystkich i życzę udanych połowów :!::!:

Jeśli młody kolega chce,to wyślę mu jakąś książkę(oczywiście za free) i po lekturze ,będzie miał choć , minimalne wyobrażenie,o tym ile tych klamotów musi być.Tak nawiasem to pamiętacie jak to było:na początku wystarczyła garstka na szpargały,później kamizelka,teraz auto i to całkiem spore a człowiek i tak wszystkiego nie zabierze.(W sprawie książki proszę o adres na PW)

Napisano

A moze sobie jaja zrobil z wiekiem ;)

Nie no zartuje oczywiscie....

Klamorow jest naprawde duzo...zaczynajac od haczykow, ciezarkow, kretlikow, agrafek, krzeselka, splawikow itd... Ale nie musisz miec wszystko naraz :) Nie boj sie.

Kupuj systematycznie to co Ci jest potrzebne.

Pozdrawiam

• 5 months later...
Napisano

Czołem! Mam dość głupi problem, zakupiłem na allegro portfelik ale... nie umiem go używać:) Czy jest może na forum jakiś uzytkownik tego gadżetu, który mógłbym rozwiac me watpliwości? Czyżby ów portfel przeznaczony był tylko do okreslonej długosci przyponów?

Dzieki z góry!

Link do zdjecia, aby bylo wiadomo o co chodzi: http://www.okonek.com.pl/images/akcesoria/Portfel_Na_Przypony.jpg

Napisano

z tego co widzę to w ten biały plastik wkłada sie pętelkę lub krętlik z przyponu,

a w to czarne, domyślam się że jest to mikroguma, więc nic nie pozostaje jak wbić w to drugi koniec przyponu tzn. haczyk :grin:

Napisano
z tego co widzę to w ten biały plastik wkłada sie pętelkę lub krętlik z przyponu,

a w to czarne, domyślam się że jest to mikroguma, więc nic nie pozostaje jak wbić w to drugi koniec przyponu tzn. haczyk

Dokładnie tak jak pisze andi64

Z tym, że max długość przyponu to z tego co widzę na zdjęciu to 30 cm. Przypony mogą być krótsze, o te kilka cm do początku mikrogumy (to zależy od jej długości). W tym przypadku to ma chyba jakieś 14 lub 13cm na oko :roll: Jeżeli dłuższe przypony to raczej albo 35 albo 45. No chyba, że własna konstrukcja portfela na przypony. Jest kilka fajnych artykułów w sieci dotyczących własnej roboty takich akcesoriów.

Napisano

http://www.carppassion.eu/?x7l5lxh3xpl5h+h3+ll5h+h3l6l3xpx+xkxc+l333xk+xpxkxlllx6xhl3x5l3llllx+xcx5xyl+lkx5x+xhxyx+xlxlxkx+x+xkx5lxxyl3l5

Załączam link do sposobu wykonania portfela na przypony (mam nadzieję, że nie złamałem regulaminu). Zrobiłem taki poddając go lekkim modyfikacjom. Dziś jestem w pracy i niestety nie mogę załączyc zdjęć mojego wykonania, ale w najbliższym czasie je dołączę W moim portfelu można przechowywać przypony o różnej długości (sprawdzone w praktyce).

Napisano

Właśnie hmmm przede wszystkim o tym linku myślałam :roll:

Tylko zastanawia mnie ten drut, do którego mocuje się przypony od strony krętlika czy też oczka :neutral:

Dziś jestem w pracy i niestety nie mogę załączyc zdjęć mojego wykonania, ale w najbliższym czasie je dołączę W moim portfelu można przechowywać przypony o różnej długości (sprawdzone w praktyce).

Poczekamy, spokojnie. Sama jestem ciekawa takiego w miarę uniwersalnego "portfela" z tego względu, że różnymi wędkami operujemy nad wodą, w zależności na co nam przyjdzie ochota.

Napisano

madi zgadza się. Wszystko wyjaśnię jak tylko wrócę z pracy i zrobię zdjęcia. U mnie się sprawdza zobaczycie i ocenicie sami.

Napisano
Tylko zastanawia mnie ten drut,

madi, ten drut jest po to aby było można na nim haczyk zaczepić :grin:

No popatrz :roll: Trza się na blond przefarbować :lol: Pomiąchałam jeden model z drugim, coś mi się ubzurało, wyobraźnia o późnej godzinie może płatać figle :shock::lol: No ładnie dałam...

Napisano

A oto portfel na przypony, który wykonałem osobiście.

Modyfikacja w stosunku do pomysłu, na którym sie wzorowałem http://www.carppassion.eu...+x+xkx5lxxyl3l5 polega na tym, że zamiast kupować mikrogumę w sklepie budowlanym, wykorzystałem 2 podkładki pod mysz komputerową, które są z mikrogumy wykonane. Poza tym stalowy drut (u mnie z nierdzewki - dokładnie z nierdzewnej elektrody) założyłem z obu stron portfela co dzięki przewijaniu pozwala przechowywać przypony o dowolnej długości.

Portfel użytkuję od początku tego sezonu i jestem z niego bardzo zadowolony.

Całkowity kosz wykonania portfela to: etui na CD - 8 zł, 2 podkładki pod myszkę - 4 zł, klej kropelka, 2 elektrody (miałem w warsztacie).

post-1971-14544971393906_thumb.jpg

Napisano

Bardzo fajny pomysł :wink:

Tym bardziej, że

dzięki przewijaniu pozwala przechowywać przypony o dowolnej długości.
  • 7 months later...
Gość jarek 307h
Napisano

witam ciebie szymi na początek spławik ciężarki haczyki aha i koniecznie kup stoperki do ustawiania gruntu potrzebe i fajne no wędzisko żyłka kołowrotek i heja nad wode na początek kupuj gazety czytaj i oki będzie :lol::lol:

Gość wobler129
Napisano
na początek kupuj gazety czytaj i oki będzie :lol: :lol:

Wystarczy, że poczyta trochę w necie - tutaj jest więcej info niż w gazecie i to darmowych :smile:

Gość jarek 307h
Napisano

no w sumie i to i to dobre

Napisano
witam ciebie szymi na początek spławik ciężarki haczyki aha i koniecznie kup stoperki do ustawiania gruntu potrzebe i fajne no wędzisko żyłka kołowrotek i heja nad wode na początek kupuj gazety czytaj i oki będzie
Myślę że dawno już pokompletował sprzęt temat sprzed roku :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.