FullWengjel Napisano 24 Stycznia 2019 Share Napisano 24 Stycznia 2019 Ja kupiłem 2 x 3,6 metra i ta długość bardzo mi odpowiada tak na rzekę jak i na wodę stojąca. W zasadzie tą długością ogarniesz każdą polską rzekę no chyba, ze planujesz łowic po jej przeciwnej stronie ale to chyba lepiej zajechac z drugiej strony Sporo jest za to wód stojących które długo są płytkie i moze tam trzeba celowac z czyms dłuzszym ale ja na takim zbiorniku wolę wziąć łódź. Jedyne gdzie przy tych kijach brakowało mi długości to jak łowiłem w Bałtyku z plaży - tam trzeba naprawde daleko rzucać ale czy te 30 czy 50cm wiecej rozwiazałoby sprawe to nie wiem. W końcu kije typowo plazowe sa zdecydowanie dłuzsze. W kazdym razie jeden kijek brałbym 3,6m bo na nasze rzeki w zupełności wystarczy a ewentualnie drugi myslałbym nad czyms dłuzszym w razie czegoś. Choć "czego?" to mi nie przychodzi do głowy a trzeba pamiętać, że kij jak jest bardzo długi to jest troche nieporęczny jak w poblizu sa krzaki czy drzewa pod które czesto ucieka sie w poszukiwaniu cienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Elast93 Napisano 24 Stycznia 2019 Share Napisano 24 Stycznia 2019 Dokładnie jak napisał kolega wyżej, długość kija jest zależna od miejsca i warunków w których się wędkuje. Ja nie posiadam kija dłuższego niż 3,6m bo nie widzę takiej potrzeby i nie wędkuję na dużych odległościach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi