Skocz do zawartości
Dragon

Jak złowić dużą rybę na spławik?

adams929

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

jezioro świętokrzyskie w gnieźnie,dosyć duze ale nie patrzyłem na innych wędkarzy czy mają coś większego

Napisano
ale nie patrzyłem na innych wędkarzy czy mają coś większego
Moze być że już nie ma większych,a może twoje podejście [zanęty ,przynęty] jest takie że nastawiasz się na mniejsze ryby.Narazie opisałeś że łowisz tylko małe płotki ,ale nie opisałeś nic jak łowisz gdzie łowisz płytko ,głęboko .
Napisano

ELO adaś :P My wsumie łowimy razem... :mrgreen: Zanęcamy bułką tartą albo kupujemy zanęte na płocie lub inne małe ryby.... Ja nie widziałem żeby ktoś tam coś większegio łowił.... Ja łowie ok 1 metr głębokości i narazie też płocie do 13 cm :evil:

Napisano

W sumie niewiem czy jest to jakis zart czy moze prowokacja.

Jesli nie to na tej glebokosci na 99,9% niezlowicie nic wiekszego. Oraz waasza zaneta przczynia sie do zwabienia wlasnie malych ryb. Moim zdaniem w kazdej wodzie mozna polowic , przyjamniej jakies karasie, leszcze do 30cm, to lepiej chyba niz plotki 12cm.

Propozycja moja znajdzcie glepsze miejsce 3-5m , badz w jakiejs zatoce. Przepisy na zenety, badz jakie kupic sa tu na forum w dziale ''Zanety''.Proponowalbym cos na leszcza, podsypac z 3 dni regularnie i sparwdzic co sie dzieje. Oczywiscie lowic z dna a nie z toni . Przyneta biale,czerwone robaki , pinki .

Napisano

" nie nalejesz nie pojedziesz" duza ryba na byle co sie nie skusi musisz necic regularnie i duzo a gleboka woda to podstawa :wink:

Napisano
Zanęcamy bułką tartą
samą :idea::?:
a którym wędziskiem łowić 3,6 czy 1,6
zdecydowanie 3,6m łatwiej manewrować
  • 2 months later...
Napisano

Proponuję wybadać głebokość na waszym stanowisku. Rzucać najlepiej kilka centymetrów powyżej dna, 10, 15cm. Do kupnej zanęty możecie dorzucić rabactwo np. białe robaki i doprawić aromatem w zależności jakiej ryby sie spodziewacie, proponuję wanilie, jest chyba najbardziej neutralnym zapachem. Do takiej zanęty proponuję na haczyk założyć kuku, albo białe robaki. haczyk nie większy jak 12.

Pozdrawiam, połamiania kija :D

Napisano

Propozycja moja znajdzcie glepsze miejsce 3-5m , badz w jakiejs zatoce. Oczywiscie lowic z dna a nie z toni . Przyneta biale,czerwone robaki , pinki .

Wydaje mi sie,ze na plytszej wodzie w jeziorze mozna zlapac wieksza rybke.Co do przynety zgodze sie ale dorzycil bym jeszcze jakies pochodzenia roslinnego :smile:
Napisano

adam cos ci powiem (i to nie jest wkręt) xD na dużą rybe trzeba sie nasiedzieć. ja łowie 6 lat i na spławik złapałem co najwyżej karpia 2 kg . musisz swoją miejscówkę przystosować do gustu ryb . w czasie łowienia sprawdź na co najlepiej biorą xD do wakacji zanecaj ich ulubioną "potrawą" (tam gdzie zanecasz nie łów). w wakacje weż to co najbardzie lubia i zacznij łowić . musisz mieć duzo zyłki. proponuje delikatny przypon i delikatna żyłke. taki duze ryby to cwaniaki xD łowić najlepiej rano albo wieczorem a jesli masz czas to i cały dzień. pozdro. zycze ci adaś połamania kija !

Gość bogdan39
Napisano

Wybierz sobie jakies miejsce i tam tylko chodz .

Zakarmiaj kukurydza gotowana na miekko tak zebuy strzelała.

Albo ziemniaki pokrojone w kostke.

Badz konsekwentny.

Jesli łowisz na dwa kije to jeden zestaw daj na krótkim przyponie drugi na długim.

łów na kukurydze na dwa ziarnka.

Zastosuj spławiki patyczki 1,5 grama[sa bardzo dobre ] na krótkie łowienie .

czyli jakies 10 15 m od brzegu.

wysonduj czy nie rzucasz w rosliny.Jesli tak to wyczysc sobie kotwica na snurze albo zmien miejsce poszukaj jakiegos blacika . Staraj sie byc cicho i raczej zamaskowany .

Badz konsekwentny a gwarantuje ci ze wkrutce przeskoczysz te magiczne 13 cm .

Połamania kija.

Haczyki dostosuj do zanety, zyłka bez przyponu 2 ci wystarczy.

Napisano

Moja opinia podobna jest jak innych. Wybierz sobie dobrą miejscówke, gdzie woda jest głęboka i musisz nęcić tam jakiś czas (np. tydzień przed wypadem na ryby, codziennie). Większa ryby powinna podejść.

Pozdrawiam

Gość bogdan39
Napisano

Na dwuch metrach głebokosci mozna złowic naprawde duza rybe i to blisko brzegu.

Tylko trzeba łowic puznym wieczorem albo przy lekkim deszczyku i chmurach wtedy jest ciemniej i ryba odwazniej żeruje.

Napisano

do tego co napisałeś bogdan39 dodałbym maxymalną ccccciiiisze a efekty będą!! wiem z własnego doświadczenia

:wink:

Napisano
Na dwuch metrach głebokosci mozna złowic naprawde duza rybe i to blisko brzegu.

Zgodzę się, w ubiegłym roku największą rybę złowiłem na 1,5 m głębokości. Był to leszcz 2,95 kg. Generalnie mam miejsce na zbiorniku elektrowni i łowię nie dalej niż 10-15 mb od brzegu, głębokość 1,5-2,2 mb. Sposobem jest sukcesywne zanęcanie.

Napisano

nie ma czego szukac na ciasto . jak juz to na robaki białe

a gdzie łowicie?? ja akurat na rzece ,,drwecy''

• 2 weeks later...
Napisano

no i za cicho az tak to tam nie jest bo jezioro jest blisko oczyszczalni ściekówi czasami robi trche hałasu,dojezdzają tez tam takie małe cysterny

• 5 months later...
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.