Skocz do zawartości
Dragon

Czy mielone orzechy włoskie nadaja sie dozanęty i na co?

Łukasz789

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Pisze z pewna sprawa mam kilkadziesiąt kilo orzechów które dostałem od babć sa one obrane , ja nielubie ich jeść .Przyszło mi do głowy żeby je zmielic i dodac np. do zanety a moze same z glinką i atraktorem, bo same w całości na przynęte to raczej nienadaja sie.Czy to jest dobry pomysł i na jakie efekty moge liczyć ( jakie rybki powinny w to wejść?).

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

o orzechach arachidowych słyszałam

kokosowych też, no bo je karpiowate lubią

ale przyznam, że szukałam po googlach czegoś na temat orzechów włoskich, i oprócz tego, że stosuje się do kulek zanętowych rozmiar orzecha włoskiego jako wykładnik wielkości, to nic tam nie ma...

Napisano

no włąśnie ale jaki? na jakie rybki moge liczyć? co oprócz nch dodać. Ja wime że niektore orzechy np. laskowy jest uzywany do łowienia linów.( wyczytałemo tmy w książceale nie ma o wwłoskich.Niechce żeby sie tyle zmarnowało.

Napisano

Orzechy jako ze mają w sobie duzo substancji oleistych nadadzą sie do aktywacji zanęty, będą zapewne szybciej rozbijać kule, podonie jak robi to dodatek np. słonecznika... wiec to sugerowałoby ich przydatnośc do zanęt płociowych, tylko nie wiem jak ryby zareagują na ten zapach. Ale najlepiej będzie po prostu wypróbować ;)

Napisano

ja kiedys czytalem ze wloski to na karpia sie nadaje

z internetu:

Zanęta płociowa

5 dag mielonego orzecha włoskiego

10 dag mielonej bułki pszennej

5 dag mielonych: konopi lub siemienia lnianego

0,5 kg piasku

Atraktor - poziomka lub nostrzyk

Niewielka ilo¶ć m±ki pszennej

Zanęta leszczowa późnojesienna

0,5 kg mielonego orzech włoskiego 0,1 kg mielonego biszkoptu 0,5 kg mąki kukurydzianej 0,5 kg piasku Cukier lub melasa

Napisano

Orzechy włoskie dodaje się do zanęt jako składnik pobudzający (przywołujący). Stosuje się do zanęt gruntowych do obszernych łowisk karpiowych. Pomimo zawartości tłuszczu ma właściwości zlepiające, nadaje się więc także na wody bieżące. Jest bardzo sycący. działa też lekko przeczyszczająco jak wszystkie orzechy. Nadaje się do zanęt w których jest dużo spulchniacza. Ja do zanęty z orzechem dodaję przyprawy poprawiające trawienie, takie jak kminek, kolendra i koper włoski w postaci zmielonej.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.