Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Ja używam zwykłej nitki takiej jak do szycia, kiedyś używałem takiej szewskiej mocnej ale była raz grubsza i dodatkowo śliska jakby pokrywana czymś i czasem się rozwiązywała a przy zwykłej niema tego problemu a specjalnie super silna nie musi być przynajmniej mnie sie sprawdza ;-)

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 1,1k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

No w końcu dziś się odkułem albo raczej zrekompensowałem sobie tego skubańca co to mi się spioł niedawno pod samymi nogami i również na swojego kogutka złapał się smyk na 52cm. Koło dwóch dni temu również miałem branko na ten sam kolor koguta ale trochę z inną gramaturą i kotwicą. Niestety typowe szybkie pstryknięcia i nic wtedy z tym nie udało mi się zrobić.

Napisano

Panie i Panowie mam płaskownik aluminiowy na konkretne formy.

Płaskownik ma 20x50 mm. Mam jeszcze inny rozmiar ,ale mniejszy.

Chętnych i zainteresowanych obdaruje kawałkami do zrobienia formy ,pod warunkiem drobnej wpłaty na konto Haczyka.pl

• 2 months later...
Napisano

Dzięki jak tylko kupie, to zaczynam kręcić :wink:

Wynikami pochwalę się na forum :lol: Narazie zrobiłem formę i odlałem kilka główek. Jeszcze kupie kotwiczki i wszystko będzie ok ;]

Napisano

Mnie najbardziej sprawdzają się piórka z szyji, porobiłem w ubiegłym sezonie kilka kogutów naprawde fikuśnych takich malutkich tzn na główkach 7-9 gram o długości koło 10-11 cm i nawet kilka sandaczyków złapałem i tylko nie moge się doczekać wiosny żeby sprawdzić jak okoń na nie reaguje. Bo pod koniec sezonu był całkiem nieaktywny :???:

Napisano

Wyszły puchowce, ale jak będą pływały to raczej nie powinny być takie puchowe. Robiłem je z piór marabuta, to może dlatego tak na fotkach wyszły. Podgolić je trochę? :mrgreen:

Napisano

Te piórka z Marabuta mają całkiem inną pracę podczas zetknięcia się przynęty z dnem i podczas podrywania.

Ale sandacze są nieobliczalne i nie ma na nie reguły więc czemu nie miały by brać twoje koguciki.

Poszukaj na necie jest wiele sklepów sprzedających piórka najlepsze są z kapki ewentualnie szyji koguta.

Mi najlepiej sprawdzają się te w naturalnych kolorkach.

Napisano

Jutro poszukam na mieście jakiegoś sklepu z chenhile. Tylko w jakich sklepach tego szukać? W wędkarskim to dostane? Czy raczej w takim w którym są włóczki itp?

Napisano
ale mam sierść lisa, może być?
Ja nie używałem ,możesz spróbować ,ale takie włosie na pewno nie da sie dipowac .Moze szukaj jakie wiskozy.
  • 2 weeks later...
Napisano

Witam,

w sobotę otrzymałem przesyłkę od kolegi SZCZYPIOR'a, a w niej dwa, piękne kawałki alu w sam raz na formy do główek.

Robię drugie, tym razem bardziej przemyślane i staranne podejście do wykonywania kogutów. Jestem na etapie przetrząsania szaf wszystkich znajomych babć i emerytek w poszukiwaniu przędzy.

Za kilka-, kilkanaście dni wezmę się za formy....

Dzięki SZCZYPIOR

Pzdr

Napisano

Nie wiem czy nie narzucam się ale dwa razy robiłem praktycznie tą samą formę i tylko zasugeruje żeby nie robić całego pakietu różnych gramatur na jednym pasku jak to sprzedają. Niby to super wygląda ale bardzo ciężko jest utrafić aby połówki się zeszły w takim układzie, także jedyne co zasugeruje to jedna forma do jednego odlewu no i po wybiciu z umieszczonym śrutem w środku wiercić otwory na dziurki pod śrubki skręcające połówki a nie na odwrót.

Naturalnie warto poświęcić sporo czasu a wykonać precyzyjnie niż poprawiać bo to więcej czasu i pracy kosztuje a efekt ten sam, wiem bo sam musiałem poprawiać :cool: !

Pozdrawiam!

Napisano

Dzięki SZCZYPIOR

Nie ma za co :wink:

Z chęcią pomogę zaopatrzyć się w aluminiowy płaskownik każdemu , kto będzie chciał zrobić sobie własne koguty.

Piszcie śmiało jeszcze trochę mi zostało. :mrgreen:

Napisano

Pytanko do praktyków.

Jakich imadeł używacie do kręcenia? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Co moglibyście polecić np. z oferty B. Gawlika, lub innych sklepów?

Myślę, że do 100zł chyba da się wybrać coś trwałego i dobrze wykonanego?

Sorki za OT.

W razie czego proszę o przeniesienie do muszkarstwa.

Napisano

Dopiero będę robił formy. Kulki zamierzam zdobywać na dwa sposoby:

- pójdę do zaprzyjaźnionego mechanika i pogrzebię w jego klamotach;

- u zaprzyjaźnionego sprzedawcy w sklepie motoryzacyjnym, poproszę o znalezienie łożyska o kulkach w rozmiarze zbliżonym do tego jaki potrzebuję.

Oczywiście pierwsza opcja znacznie tańsza.

Napisano

Gregorek, nie kombinuj [tak jak ja ] napisz do Bogdana Gawlika ze chcesz imadło do koguta sam ci dobierze ,ja wpierw kupiłem a potem pytałem i to był błąd ,nie najlepsze sobie wybrałem ,ale sam jestem sobie winien.Bardzo uczynny gość .Zamówienia realizuje w 48g.

Napisano

Dobrze mnie pokierowałeś maniek :grin:

P. Gawlik odpowiedział na mojego maila w ciągu dosłownie 10 minut. Poleca Royala i chyba na to imadło się zdecyduję, do tego nici, nawijarka, jakieś siodła kogucie, no może na próbę trochę chenille.