deejaybialy Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 witam, i ja również zamierzam "kręcić" dziś zakupiłem chenille jutro trochę główek i piórka i weekend zajęty edit: foto zakupów za caaałe 3eu IMG20120301_002.jpg - 212 KB chenille grubsze i do mniejszych przynęt i takie hmm kulki może się nadadzą na body?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 biedne sandacze Zostawcie coś dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 1 Marca 2012 Share Napisano 1 Marca 2012 Dajcie jakieś fotki swoich nowych futrzaków;d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martines Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 a to moje pierzaczki. Gramatura od 38g do 20g. Te kilka małych to od 10 do 17g. http://images50.fotosik.pl/1357/7a4150d1ea862756.jpg http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/0967cb5857256c76.html Na razie robiłem na główkach kupnych ale od niedawna mam już swoje formy. Gramatura to 12, 15, 20, 24, 28, 40, muszę zrobić jeszcze dwie pośrednie pomiędzy 28 a 40g i będę miał pełen komplet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 A mi sie wydaje że wystarczyła by główka dobrana do warunków i dwa białe zawiazane pióra Piękne te nasze koguty ale te wszystkie szczegóły raczej nie maja wpływu na brania. kryza owszem, zwalnia opad co tez nie zawsze się przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 A mi sie wydaje że wystarczyła by główka dobrana do warunków i dwa białe zawiazane pióra Piękne te nasze koguty ale te wszystkie szczegóły raczej nie maja wpływu na brania. kryza owszem, zwalnia opad co tez nie zawsze się przydaje. Kolor ma duże znaczenie gdy ryba nie jest agresywna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 jak to możliwe że w mętnej sandaczowej wodzie ryba rozróżnia kolory na głębokości powyżej 8 metrów?? moim zdaniem tam nic nie widać. Chyba jednak decydujący jest ruch przynęty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 No sandacz jest rybą która lepiej czuje się w ciemności ( na dnie nie jest tak jasno ) dlatego nazwa mętnooki:> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 no to jak w takim razie robi im różnice kolor?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 Nie będę się z tobą kłócił, duża różnica, chyba troche za mało jeszcze spinningujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dziara Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 no mało mało. Można powiedziec że zaczynam Dlatego pytam jak to jest. Nie mam zamiaru się kłócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 2 Marca 2012 Share Napisano 2 Marca 2012 no gdy ryby są 'otępiałe' to kolor ma znaczenie, jaskrawe kolory mogą ją pobudzić do ataku, a uwierz, że akurat sandacz widzi kolory, bo nie raz miałem sytuację że na czerwonego twistera nie chciał wziąć a jak założyłem seledyn to od razu było branie, więc w jakimś tam stopniu te kolory by musiał, co do koguta to chyba głównie liczy się tak jak pisałeś jego wykonanie i praca w wodzie, ale miałem parę sytuacji gdzie akurat zmiana koloru dala efekt (choć może kogut był nieco inaczej zbudowany). Z resztą co ja ci tutaj prawie kazania :D sam musisz sie przekonać, każde łowisko jest inne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Według mnie kolor ma olbrzymie znaczenie, a kolor to przede wszystkim KONTRAST jaki przynęta robi między własnym kolorem a kolorem otoczenia, nie do końca wiadomo jak zwierzęta odbierają kolory ale ten kto łowi wie że różnica jest. A co do łowienia na dużych głębokościach to ja bym je porównał do łowienia nocnego i to nam się wydaje że wtedy nic lub prawie nic nie widać a widać i słychać wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djpablox Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 No często na okonia albo stosuje się czarny albo fiolet albo motoroli także ciemne kolory. Ja na żwirowni o głębokości około 7-10m łowię kogutkami bordo, brąz itp z najlepszymi skutkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 3 Marca 2012 Share Napisano 3 Marca 2012 Mi się też dobrze sprawdzają seledyny i różne jego odmiany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 A jaki macie sposób na przechowywanie mokrych kurek(oczywiście na łowisku). Jak piórka się skleją to później kolorują się na wzajem. Jest na to jakiś sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 4 Marca 2012 Share Napisano 4 Marca 2012 Ja zawsze zawieszam na kawałku "sznurka" (ok 40 cm) na łodzi aby wiatr wysuszyl a potem do pudełka ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 perchhunter stawiasz piankę i masz kogutka . Mieszkamy w tym samym mieście więc problemu nie będzie. Z miłą chęcią a w maju możemy się wybrać na kogutowanie w rzece za okoniem czy szczupakiem. A tak przy okazji staraj sie by roztaw grotów kotwiczki był taki sam albo mniejszy od średnicy główki koguta. Zdecydowanei niweluje to liczbę zaczepów i koledzy z ssr nie bedą mieli się do czego przyczepić o czym wielu ludzi zapomina robiąc swoje przynęty, przez przypadek może komuś wyjść dość sprawne narzędzie do podhaczania ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 perchhunter No to jesteśmy umówieni .Spoko wziąłem sobie radę z kotwiczkami do serca. Jakiego kijka używasz do kogutów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Aktualnie mam Dragon Guide select buster do 28gram cw. a poprzednio używałem st croix premiera do 1oz 198cm długiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 A mógłbyś coś doradzić? Ja właśnie poszukuje jakiegoś kijka, tylko z niższej półki cenowej. Zastanawiałem się nad robinsonem difalex classic 2.45 10-36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
perchhunter Napisano 6 Marca 2012 Share Napisano 6 Marca 2012 Jak chcesz dobry tani kij do kogutów to kupuj bez namysłu Dragona millenium HD kogut. Cw ma do 42 gram i długi jest na 225cm. Stare wersje są genialne i jak będziesz miał okazje to kupuj (u mnie jeden taki leży i czeka na lepsze czasy). Nowe wersje też są bardzo fajne ale stare to po prostu kij na wieki wieków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
P Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Czy możecie napisac ile piór stosujecie na ogonek jak i ile mają one cm długości? Z tego co widziałem Shogun stosował 5. Czy wy robicie podobnie? A może nie ma to większego znaczenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stawik Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Ja 3 piórka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bodek_w Napisano 7 Marca 2012 Share Napisano 7 Marca 2012 Ja stosuje 5. Trzy między dolnymi grotami i po jednym po boku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi