solver Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 Po długich poszukiwaniach znalazłem człowieka, który handluje kulkami w pełnej interesującej domorosłych producentów form odlewniczych rozmiarówce:) Co więcej, wysłanie kilkunastu kulek nie stanowi dla niego problemu. Ceni się co prawda dość słono, ale ideałów nie ma. Jeżeli ktoś sobie życzy namiary, niech da znać na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum666 Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 Witam Szukam kijka do kogutów, gum. Znalazłem coś takiego: http://sklep.rybieoko.pl/wedkarstwo/wedziska/wedziska_spinningowe/st_croix_legend_inshore Chodzi o kijek 2,3 m 14-35 gr. w jednym kawałku. Co o nim sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 magnum666, świetny kij, świetny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 Myślę że będziesz zadowolony,ja szukałbym nieco cięższego i krótszego, o ciężarze jakieś 45g przy dł. około 1,8-19m. Kogut wymaga bardzo szybkiego kijka, chyba że planujesz wykorzystać go z brzegu do cięższego spina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum666 Napisano 29 Września 2007 Share Napisano 29 Września 2007 St. Croix'y mają opinie kijków niedoważonych. Niestety nie mam możliwości obejrzenia tego kijka na żywo, więc nie wiem jak będzie się sprawował. Z tego też powodu chciałbym zasięgnąć opini wędkarzy, którzy posiadają kijek z tej serii (jakie max. przynęty można stosować i jakiego rodzaje przynęty). W swojej kolekcji mam Avida z serii na 2008r 2,6 m do 28 gr. Kijek sprawuje się rewelacyjnie, ale teraz szukam czegoś do kogutów. A jak kogut to krótko i sztywno. Nie wiem tylko czy te deklarowane 35 gr w kijku Inshore wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Szukam kijka do kogutów, gum.Ciekawe czy podniosą się głosy że tak naprawdę powinieneś mieć dwie wędki, jedną do kogutów, drugą do gum. Jakiś czas temu maiłem rozterkę przy okazj wędki która miała służyć do jerków (krótko, sztywno) i do gum. I wyszło na to że to dwie wędki a nie jedna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum666 Napisano 30 Września 2007 Share Napisano 30 Września 2007 Oczywiście opinie na ten temat są mile widziane (tym bardziej przed dokonaniem przeze mnie zakupu wędziska). Niemniej jednak pragnę podkreślić fakt, że już posiadam kijek St. Croix Avid 2,6m do 1 oz.(28gr), który z powodzeniem wykorzystuje do operowania gumkami (max. masa gum przeze mnie stosowanych max. 20 gr, większych nie stosowałem bo nie miałem takiej potrzeby). Chce zakupić kolejny kijek Legend Inshore 2,3 do 35gr z myślą o korzystaniu z kogutów (3/4 wykorzystania kija) oraz do gum typu Kopyto 6". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magnum666 Napisano 8 Października 2007 Share Napisano 8 Października 2007 Znalazłem taki sklepik: www.flyspin.pl Mają ofertę kogutów, co o nich sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maciek rożniata Napisano 5 Listopada 2007 Share Napisano 5 Listopada 2007 witam a może coś powiecie mi o łowieniu okonia na koguta ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 Ja bym poprosił o foto i opis mocowania kotwicy za pomocą druta. Wiem, że przekłada się drut przez oczko kotwicy i jakoś się owija ale jak? PS Dziś uwierzyłem w koguta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 Wiem, że Shogun ma inny sposób mocowania kotwicy do główki, ale ja postaram się Ci przybliżyć taki, który używam osobiście. 1. Bierzesz odlaną główkę i kotwicę (pamiętaj, aby dobrać rozmiar kotwiczki do ciężaru główki, ogólnie chodzi o to, aby twój kogut nie przypominał narzędzia „szarpakowca” – ciężka główka+niewspółmiernie do niej wielka kotwica). 2. Odmierzasz jak długi ma być Twój kogut (jedni preferują kotwiczkę bardzo blisko główki, inni wolą mocować ją trochę dalej – dają wtedy trochę dłuższy kołnierz z wiskozy). 3. Przewlekasz drut przez uszko kotwicy. 4. Bierzesz kombinerki i zaginasz drut od spodu kotwicy (zaginasz w miejscu styku trzech haczyków, a resztę drutu zostawiasz luzem). 5. Drut dociskasz kombinerkami i dajesz omotkę. Zagięty drut ma kształt litery „U”. Potem już tylko układanie piór i dalsze czynności związane z powstawaniem koguta. 6. Wiem, że mój post może wydawać się przydługi i zawiły (zwłaszcza, że wszystko opisał już Shogun, ale on inaczej mocuje kotwiczkę). Jeżeli coś nie zrozumiałeś wyślij mi wiadomość na priv’a. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 10 Listopada 2007 Share Napisano 10 Listopada 2007 slider 7 dzięki za przybliżenie tematu ale muszę mieć foto bo ja widzę 2 takie kombinacje jak piszesz. I nie wiem o którą chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slider 7 Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 ale muszę mieć foto Tu Ci nie pomogę, nie z mojej winy . Całość operacji jest naprawdę prosta. Po zagięciu o spód kotwicy (drut się na niej trzyma), dociskasz go kombinerkami do jej trzonu, dajesz omotkę i finito... Jeżeli nie rozumiesz, to poczytaj Shoguna, on wkleił zdjęcia (trochę inaczej to robi). Może będzie Ci łatwiej... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 wobler aby Ci pomóc tak na szybko odcisnołem główkę z plasteliny ale myślę że będziesz widział o co chodzi, ja mocuję tak jak slider 7, opisywać chyba nie trzeba na zdjęciach widać po kolei jak ją mocować omotki już nie robiłem bo to już chyba nie będzie problemu, jeśli byś chciał się bardziej upewnić przed zerwaniem to możesz jeszcze kroplą cyny przylutować przy samym oczku kotwicy ale to nie ma większego sensu bo urwać tego jest niemożliwe, jak będziesz miał jakieś pytania to pytaj, powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 11 Listopada 2007 Share Napisano 11 Listopada 2007 roman gawlas dziękuję za foto! Na prawdę wyjaśniłeś moje niepewności. Wczoraj już zrobiłem główkę i tak samo Domyśliłem się. Miałem w głowie jeszcze jedno mocowanie, ale to jest lepsze Bardzo dziękuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Anonymous Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 SIEMKA Mam do was kilka pytań.Wybieram się na Wisłe do Połańca tujest opisane to miejsce http://www.wcwi.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=2460&Itemid=158 Jaki będzie ciężar koguta głębokość od 2 do 6m .Będe łowił od 4 rano do 12.Samdacze w nocy wychodzą wyżej ku górze i jaki będzie ciężar do rozwidnienja a jaki w dzień POZDRAWIAM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aseel Napisano 17 Grudnia 2007 Share Napisano 17 Grudnia 2007 Witam Na tym odcinku, 18/20 ale nie bardzo wież w ten opis śmiało śmigaj z kilometr w duł do pogłębiarki jest tam dołek zimowisko sandacze i szczupaki śmigają, że aż miło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adrian19933 Napisano 18 Grudnia 2007 Share Napisano 18 Grudnia 2007 Cześć mój kolega robi świetne koguty dał mi ich pare pokarze fotki w przyszłym terminie.I właśnie sam zaczne kręcić.A gdy byłem na rybach i jeden koleś łapiący na koguta tak jak ja powidział żebym w nocy na nie niełapał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 25 Lutego 2008 Share Napisano 25 Lutego 2008 Z dedykacją dla Shoguna ( kliknij na foto i zobacz co sandaczyk ma w pysku ) : Mój skuteczny kogut wygląda tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ivan Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 Wobler ale to dopiero za 2 lata złapiesz tego sandaczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rav91 Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 wobler129, żeś chyba za bardzo w przyszłość wyleciał a tak swoją drogą to fajowy kogucik chciałbym sie tylko zapytac jakiego ptaszora oskubałes z takich fajnych piórek i czy główki robiłeś sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 Oczywiście - główki robię sam. Dziękuję szczególnie jednemu koledze, który zrobił mi parę form do odlewów. Wiem, że na pewno to przeczyta Pióra kupiłem w internetowym sklepie. PS Przepraszam za datę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
roman gawlas Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 No Maćku kogucik całkiem fajniutki, tylko chyba trochę za wczas na niego- sandacz teraz uderzy i w pustą główkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 Oczywiście - 1 czerwca już obmyśliłem strategię i nie idę do szkoły - jak nie załatwię do tego czasu własnej łódki to pożyczę od znajomego i cały dzień.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Michcio Napisano 26 Lutego 2008 Share Napisano 26 Lutego 2008 Oczywiście - 1 czerwca już obmyśliłem strategię i nie idę do szkoły - jak nie załatwię do tego czasu własnej łódki to pożyczę od znajomego i cały dzień.... kierowniku 1 czerwca to niedziela to pozwalam Ci nie iśc do szkoły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi