klamson95 Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Witam czy o tej porze roku da się złapać pijawki? nigdy nie łowiłem na nie, a chciałbym spróbować na klenia bo ponoć bardzo skuteczne. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Swego czasu łowiłem na pijawki i to z nie złym wynikiem , kleń przede wszystkim ale czepiały się jelce i to nie złych rozmiarów . Na obecną chwilę to ich nie nazbierasz , za zimna woda . Zbierałem je w rzece Drwęca pod większymi kamieniami , trochę strach było bo paskudztwo nie mile wygląda ale jako wedkarz przezwyciężyłem ten strach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 to w takim razie trzeba czekać do lata, aż woda się ociepli? o jelcach na pijawki jeszcze nie słyszałem, coś jeszcze łowiłeś na nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Lowiłem w latach osiemdziesiątych , trochę trudno sobie przypomnieć . Wędka to przeważnie bambus , żyłka 0,20 , spławik z pióra od gęsi z małym dodatkiem ołowiu , spławik oczywiście leżacy jak kawałek patyka na wodzie , branie , spławiczek się podnosił i trach rybsko przycięte . To były czasy . Próbuj , próbuj , na lato ,możesz spróbować w zamulonych miejscach zanużyc worek jutowy a pijawki same powinny wejść ( uczepić się ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 4 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 4 Kwietnia 2019 no spróbuje nawet na dniach może w mule one schowane siedzą, jak nie znajdę to pozostanie mi czekać na lato, dzięki za porady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lechur1 Napisano 4 Kwietnia 2019 Share Napisano 4 Kwietnia 2019 Ładnych kilka lat temu moi synowie wyciągnęli jakąś stara kurtkę z wody na zimowisku barek,było na niej ponad 20 dużych pijawek następnego dnia wziąłem ich nad Odrę brały klenie,w tym jedna 50-tka i kijanki.Ważne,żeby odcinać przyssawki,wtedy z pijawki wypływa krew i lepiej wabi ryby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 5 Kwietnia 2019 Share Napisano 5 Kwietnia 2019 Autor pytanie miał na myśli pewnie te wielkie czarne pijawki, na te nie łowiłem , ale pod każdym kamieniem na dnie wśród kiełży i innego robactwa zawsze są takie 3-4 cm brązowe pijaweczki. Łowiłem na nie w rynnie na przepływankę w lecie piękne brzany, klenie i praktycznie każda ryba jaka dała rade w silnym nurcie się utrzymać. Trafiały się i jelce i świnki i nawet płoć czasami . Na haczyk najczęściej 2-3 sztuki zakładałem , haczyk malutki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 byłem dzisiaj szukać w rowach melioracyjnych z łopatą i żadnej nie znalazłem, były ślimaki skorpiony wodne jakieś robactwo, a pijawek nie widać, sporo rybek w tym szerszym rowie było Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Tu też nie ma, już brakuje mi pomysłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Najprawdopodobnie będziesz musiał poczek aż woda się nagrzeje . Na obecną chwilę możesz jedynie poczytać o nich jak najwięcej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 już przetrzepałem prawie cały internet o pijawkach hehe, pomyślałem też, że może im opryski z pól szkodzą i dlatego ich nie ma ale to tylko moje przypuszczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 6 Kwietnia 2019 Share Napisano 6 Kwietnia 2019 Może spróbuj tak jak Lechur opisał , jakąś starą kurtałke , kamien , sznurek i wrzucić do pobliskiej rzeki na kilka dni . Może coś z tego wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
klamson95 Napisano 6 Kwietnia 2019 Autor Share Napisano 6 Kwietnia 2019 w pobliskiej rzece to ja ich nigdy nie widziałem, no ale może spróbuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi