Skocz do zawartości
Dragon

Wędkowanie przez osoby nieletnie

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

• 6 months later...
przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 216
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Witam, na początku chciałbym zaznaczyć, że jest to mój pierwszy post, tak więc proszę o wyrozumiałość :)

Kartę oraz legitymację członkowską posiadam od 2009r. Dotychczas wszystkie składki i opłaty miałem zapłacone. Korzystałem z ulg szkolnych, ponieważ nie miałem 16 lat, niestety :) od listopada już mam. Nie śledziłem zmian w opłatach, nie wiem czy posiadam w tej chwili jakiekolwiek zniżki. Przejrzałem różne tabelki, ale są one dla mnie nie jasne. Z tego właśnie powodu zwracam się do bardziej doświadczonych :).

Ile muszę zapłacić (po tych wszystkich kosztach: składki,wpisowe itp), aby moc wędkować w woj. Mazowieckim na 2 kije? (od 16 lat prawda?).

Co do pierwszej części tematu, zaraziłem wędkowaniem mojego 10 letniego brata (w kwietniu 11), i nie wiemy jakie dokumenty musimy mu wyrobić, aby mógł łapać ze mną rybki na swój kij. Pozdrawiam i zapraszam do dyskusji :oops:

PS. zapomniałem dodać interesują mnie wyłącznie wody nizinne :twisted:

Napisano

vajp1337 najlepiej bedzie jak podreptasz do swojego koła.tam na spokojno wyjaśnisz o co ci chodzi a koła mają obowiązek ci wszystko wytłumaczyć.Kazdy okreg wedkarski ma inne opłaty z tego co zauwazyłem.wiążę sie to z tym że maja niektore okregi wiecej wód pod opieką ,co daje dodatkową opłate,wody gorskie,wody specjalne .popytaj w swoim okregu ,masz napewno regulamin z popszedniego roku to napewno jest numer telefonu ,,dzwonisz i po kłopocie''.powodzenia

Napisano

Przepraszam jeżeli to już było ale mam takie pytanko mam 13 lat

(a więc nie mogę mieć karty) Namówiłem tatę na zrobienie

papierów i teraz pytanie brzmi - czy mogę łowić z tatą metodą spinningową Jeżeli tak to czy wtedy mogę łowić tylko ja czy mój tata też?? :oops:

Napisano

spining40-jedna karta jeden spining.albo tatko albo ty.druga sprawa to poczytaj do konca regulamin i sprawa sie wyjaśni.połam kij na drapieżnikach .to bardziej wtedy wcxąga

Napisano

Zajac222 wprowadzasz go w błąd.

Cytat z regulaminu:

"6. Młodzież niezrzeszona w PZW w wieku do 14 lat ma prawo wędkować:

a) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień, stanowiska i dziennego limitu połowu

ryb osoby pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą gruntowo-spławikową

maja prawo wędkować dwie osoby, kaŜda na jedną wędkę. Udostępnienie

stanowiska i limitu dwóm osobom nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedną

wędkę.

B) wyłącznie pod opieką i w ramach uprawnień i dziennego limitu połowu, osoby

pełnoletniej, posiadającej kartę wędkarską, metodą spinningową i muchową.

Przekazanie uprawnień nie wyklucza wędkowania opiekuna na jedna wędkę."

Punkt b pokazuje, że można łowić na 2 wędki.

Napisano

To chciałbym tylko się upewnić :oops: czy mogę spiningować razem z tatą???

bardzo proszę o odpowiedź. Pozdrawiam i życzę wielkich okazów.

Napisano

niechcę nikogo wprowadzać w błąd .Jeżeli dobrze pamietam łowienie ryb drapieżnych.

1.łowienie ryb drapieżnych na przynęty naturalne,dozolone jest równocześnie na dwie wedki

2.Łowiąc ryby metodą spiningową lub trolingową wolno używać jednj wędki,uzbrojonej w jedną przynętę sztuczną .

Jeżeli jest inaczej to przepraszm.Może ja muszę zajżeć do regulaminu

Napisano

Kami pogzebałem w regulaminach.w starym zgadzam sie z tobą w nowym znalaz lem.

Modzież do lat 14,nie zrzeszona w PZW,może wedkować nieodpłatne w wodach PZW, ale tylko w ramach łowiska i dziennego limitu swego opiekuna i w jego obecności.Uprawnienie to dotyczy również współmałżonka członka PZW

PZW

Zarząd Okręgu w Toruniu

Wykaz Wód Opłaty I Zasady Wedkowania na wodach okręgu torunskiego.

Napisano

Można. Fragment, który cytowałem, pochodzi z nowego RAPR-u z 2011 r. Zajac 222 może to jakaś uchwała okręgu PZW Toruń jeśli tak była podpisana.

Napisano

Kiedyś regulamin był jeden w całym kraju,a teraz widocznie co okręg to troszkie inaczej.KAMI a jakie macie opłaty dla niezrzeszonych i cudzoziemców

1 dniowe

3 dni

7 dni

Napisano

1 dzien50zl

3 dni 100 zl

7dni 140 zl

i tak jak widzisz niewprowadzam nikogo w bład ,opłaty co okeg są inne i regulamin też sie troche rożni

Napisano

Mi nie chodziło o to, że kogoś wprowadzasz w błąd celowo. :smile: Wiem o tym, że co okręg to inne opłaty i trochę inny regulamin. Dlatego też cytowałem przepisy ogólnokrajowe.

• 2 months later...
Napisano

Mam pytanie

Czy może łapać ze mną, niepełnoletnia osoba do 14 roku życia - w tym ja łapiąc na spining, a on na spławik/grunt lub na odwrót, on na spin ja grunt/spławik ?? oczywiście na jedną wędkę (mowa o wodach nizinnych)

Z tego co się orientuje mogę z nim spiningować (on na jedna wędkę i ja na jedną)

Drugie pytanie czy mogę z nim spiningować na rzekach górskich (on na jedna wędkę i ja na jedną)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.