lowik120 Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Witam, Wybieram się na łowisko Poręba 2 koło Zawiercia i mam pytanie do wszystkich co już odwiedzili owe łowisko. Na jaką rybę się tam najlepiej nastawić i jakiej ryby jest tam najwięcej,na co łapać i wogóle by mnie interesowały wszystkie wiadomość na temat tego łowiska. Za wypowiedzi z góry dzięki pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Patiomkin Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 Chyba muszę odpowiedzieć bo mieszkam 50 m od tego zbiornika Shogun może to potwierdzić . Właściwie jest tu wszystko tylko nie wszystko da się łowić skutecznie, dużo drobnicy ale ładny lin czy karp też się trafi . sporo płotki zdrowej bez tasiemca i oby tak dalej było karaś też bywa i to ładny. Na jesieni było zarybienie więc jest szansa bo jeszcze nie wszystko wyłapano. Skuteczny jest czerwony ,pinka i bułka . Znajomy łowi tylko na bułkę i kukurydzę i wiosną zawsze ma efekty. Stary bywalec tego stawu twiedzi i chyba się z nim zgodzę że jak kwitnie śliwa i cała reszta drzew owocowych to lepiej iść na piwo i tu się zgadza , brania sporadyczne i niemrawe. Przed zakwitem było dużo lepiej niż teraz. Zbiornik jest płytki i mozno zamulony max gł to ok 2m. Prośba miejscowego nie zanęcać jak zawodnicy czyli 17 kg zanęty do wody bo po miesiącu woda już zakwita a tam gdzie wiosną zawyczaj robią zawody nie ma szansy na rybę bo to wszystko gnije na dnie. Ewentualnie zapraszam do mnie osobiście to powiem co i gdzie, drugi dom po prawej stronie za mostem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lowik120 Napisano 30 Kwietnia 2007 Autor Share Napisano 30 Kwietnia 2007 Witam, Dzięki za odpowiedź , Pytam orientacyjnie bo dopiero zaczynam swoją przygodę z łowiskami PZW głownie jeździłem na komercyjne bo karty nie posiadałem ale teraz to raczej komercyjne pójdą w odstawkę,wczoraj była moja pierwsza nocka na łowisku Zapadlisko tych-Czułów i jestem zadowolony jak na pierwszy raz 2 karpiki(około 40 cm)i trochę zabawy drobnicą. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kskksk Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 A co w tym roku słychać na Porębie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 18 Czerwca 2008 Share Napisano 18 Czerwca 2008 A co w tym roku słychać na Porębie? Słabiutko w tym roku. Sama drobnica przy brzegu. Leszcze nie biorą, szczupaki też. Większość wędkarzy wraca o kiju. Wydry w nocy przyłażą i ryby zżerają. No i pełno kłusoli (wyłowiłem narzędzia). Mało ryby, dużych okoni i płoci nie ma. Ma początku maja trochę lin brał, ale krótko. Jednym słowem: cieńko jest. Trudno złowić coś więcej niż 14cm płoć czy 10cm okonka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamg Napisano 27 Grudnia 2008 Share Napisano 27 Grudnia 2008 Witam, Mam do was pytanie dotyczące poręby, chodzi mi o dwa stawy.. Mianowicie interesuje mnie co sie tam łowi na zawodach, nie interesują mnie karpie i szczupaki, tylko ryba którą wygrywa sie zawody, Mam tam zawody w przyszłym roku i mnie to troche ciekawi. Jakby ktoś cos wiedział to prosze o kontakt na gg..11634874 dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 28 Grudnia 2008 Share Napisano 28 Grudnia 2008 dołączam się do prośby adamg. Wszelkie informacje mile widziane! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 29 Grudnia 2008 Share Napisano 29 Grudnia 2008 Z mojej wiedzy jako kibica bo udziału nie biorę, to łapie się tam dużo malej płoci i leszcza czasami zdarza się duży leszcz. Jak będą się zbliżały zawody to dajcie znać na PW przyjadę pokibicować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Już cztery metry od brzegu można nałapać dużo płotek i leszczyków. Ja w godzinę na czterometrowego bata nałowiłem 45 płotek, jest też dużo 25-30cm leszczy. I to głównie na nie trzeba się nastawić. Okoni dużych prawie nie ma, ale takich 10cm do od... bardzo dużo, i może to stanowić problem dla kogoś kto łowi na tyczkę, bo byłem świedkiem, jak gość co założył top i robił wyjazd z zestawem, to mu się zaczepiał taki okonik, i nie połowił Jak podejdzie takie stadko płotek to jest zabawa, tylko problem je przytrzymać na miejscu, ale to już pozostawiam specom i ich zanętom. Zdaża się na tyczkę lin, ale to b. rzadko, linki małe, i to głównie od strony drogi (tej, co rozdziela zbiorniki). Ponoć są duże leszcze i karasie, ale ja nigdy na oczy nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamg Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Dzieki Krzycho za troche wiadomości, ale interesowało by mnie, i nie tylko mnie pewnie pare szczegółów: - Czy Poręba 1 i Poręba 2 różnią sie czy można tam sie spodziewać tego samego? - Jaka jest głebokość (od 4 metra do 20) - Jakie jest dno tzn, ( muł,rośliny,piasek, kamienie??? ) - KOLOR DNA ???????? Jakby ktoś coś wiedzial na ten temat to napiszcie...Każde info sie przyda..Dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sebastian10010 Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 Poręba 2 to jest zbiornik ogólne dostępny a 1 jest zbiornikiem zewnętrznym koła w porębie, można na niego wykupić licencje roczną lub jednodniową. Poręba 1 jest troszkę lepiej zarybiana i jest tam mniejsza presja wędkarska ale z tego co mi wiadomo to nie organizują tam zawodów. Poręba2 Głębokość od 4 do 20 metra nie wiele się zmienia czyli od 1,5m do 2,5m. Im dalej od drogi dzielącej dwa stawy tym płycej. Dno w większości muliste i ciemne miejscami trafiają się przydenne rośliny ale nie są to jakieś gęste polany. Linia brzegowa w miarę regularna przy begu rośnie płaski tatarak i miejscami powierzchowne rośliny, nie powinny stanowić większego utrudnienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adamg Napisano 5 Stycznia 2009 Share Napisano 5 Stycznia 2009 dzieki wielkie..no to juz chyba wiem to co chciałem wiedzieć..reszta okaże sie nad wodą..dzięki..pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kskksk Napisano 20 Marca 2009 Share Napisano 20 Marca 2009 Czy może ktoś umoczył juz kija w tym roku na Porębie? Ja byłem w ostatnią sobotę ale bez specjalnych rezultatów, ale o zgrozo widziałem dwóch "zawodowców" co na dwa baty ciągli płotkę i okonia o wymiarze 10 cm na wyścigi i wszystko do bagażnika. I co z takimi robić? Ich auta miały rejestracje z Dąbrowy Górniczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddamcio Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Podejść i pogratulować wspaniałego trofeum, może by tez jeszcze poprosić o pamiątkowe zdjęcie z ich trofeum i wysłać to do jakiejś gazety lub chociaż umieścić ich tu na forum, haha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krisis Napisano 31 Marca 2009 Share Napisano 31 Marca 2009 ja byłem na Porębie w tą sobotę co była i lipa, nikt z gruntu przynajmniej nic nie złpał, siedział gościu koło nas z bacikiem i wyciągnoł kilka płotek ale wszystkie trafiały spowrotem do wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 11 Kwietnia 2009 Share Napisano 11 Kwietnia 2009 Jak tak dalej pójdzie to będziemy wyławiać z Poręby tylko śmieci. Też dużo razy widziałem, jak zabierają taki nanoryb, ale dwie sytuacje mnie autentycznie wkurzyły. Pierwsza, to kiedy dwóch facetów nałapało 40 leszczy 20-35cm, a potem dzwonili po wszystkich kolegach, czy ktoś by nie chciał. Po co wrzucać do siatki tyle ryb, skoro nie chce ich się zabrać? A druga sytuacja, to kiedy podlazłem do jednego "wędkarza", i spytałem, jak mu idzie. A on złowił taką małą płotunię, wyjął siatkę, żeby ją wrzucić, a tam pełno takich małych płotek. Powiedział mi potem, że on bierze wszystkie ryby, bo najwyżej pies sobie zje. A potem się dziwią, że tak słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddamcio Napisano 26 Kwietnia 2009 Share Napisano 26 Kwietnia 2009 Był ktoś ostatnio na porebie2? Bierze tam jakaś ryba? Prosze o jakieś info bo planuje sie tam wybrac w najbliższym czasie i nie wiem na co sie nastawic i z czym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzycho Wędkarz Napisano 27 Kwietnia 2009 Share Napisano 27 Kwietnia 2009 Na kłusoli z kijem Możesz spóbować na szczupaki, o ile nie jedziesz przed 1szym maja. Rzucaj niedaleko od brzegu, 10-15m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Ja bylem ostatnio rano na kilka godzin i zlapalem tak okolo 7 leszczy po 30 cm i troche plotek ale dosc malych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 dzis znowu bylem, ale lipa wielka, wialo jak nad morzem i tylko kilka plotek po 15 cm sie zlapalo ale ogolnie do kitu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddamcio Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 No to cienko coś na tej porębie z rybkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 Dzis bylem od godziny 8:00 i zlapalem 6 leszczy oraz 5 plotek, chyba innych ryb tam nie ma Na poczatku w wodzie bylo pelno waty z wierzby i normalnie po kazdym zwinieciu trzeba bylo czyscic przelotki bo sie zapychaly, tragedia normalnie. Dobrze, ze pozniej to dziadostwo poplynelo dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddamcio Napisano 23 Maja 2009 Share Napisano 23 Maja 2009 A jakiej wielkosci te rybki złapałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
majkelllll Napisano 24 Maja 2009 Share Napisano 24 Maja 2009 takie po 30 cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mith Napisano 16 Czerwca 2009 Share Napisano 16 Czerwca 2009 Poręba II zostało zniszczone przez zawody ;/ Organizowane są praktycznie co tydzien, woda jest zasyfiona. Jeszcze 2 lata temu mozna było nałowić fajnych leszczyków 40-50cm ale teraz kompletne 0. Nie słyszałem też, żeby ktoś łowił jakieś godne uwagi drapieżniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi