maniek Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Coś mi się zdaje, że potrzebny patent motorowodniakaByc może masz racje ,nie sprawdzałem dokładnie ,dla mnie taki motor to bezsens ,na rzekę wędkarzowi wystarczy 10KM-15KM . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 1 Lutego 2010 Share Napisano 1 Lutego 2010 Coś mi się zdaje, że potrzebny patent motorowodniaka.Bez patentu tylko do 10 KW, trochę więcej:1. Środki pływające z napędem do 20 kW = 27.19 KM służące do połowu ryb rejestruje się w starostwie. 2. Do prowadzenia jachtu żaglowego o długości całkowitej do 7,5 m a także jachtu motorowego o mocy silnika do 10 kW = 13.596 KM nie wymaga się posiadania patentu. Brak patentu nie zwalnia od znajomości zasad poruszania się po wodzie, np. pierwszeństwo płynących z prawej strony. 3. Patent sternika motorowodnego upoważnia do 60 kW = 81.577 KM mocy silnika na śródlądowych drogach wodnych. 4. Statki o długości kadłuba do 12 m lub napędzie mechanicznym do mocy silników 15kW = 20.39 KM są zwolnione z obowiązku wpisu do rejestru, mogą być do niego wpisane na wniosek właściciela. 5. Statki rejestrowane w PZMiN jeżeli posiadają silniki przekraczające moc 75kW = 101.97 KM) powinny otrzymać Świadectwo Zdolności Żeglugowej w UŻŚ. 6. Przy holowaniu narciarza lub statków powietrznych niezbędne jest posiadanie przez sternika licencji na holowanie. Na łodzi dodatkowo musi znajdować się obserwator narciarza. PS. Jak się gdzieś pomyliłem to proszę o poprawę, ciekawostką jest dla wędkarzy 20 kW, nie wiadomo co powyżej, jak mnie ktoś oświeci pod tym względem to będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szczypior Napisano 12 Lutego 2010 Share Napisano 12 Lutego 2010 Ja dziś byłem zarejestrować swoją łódeczkę. Sprawa prosta a ile śmiechu. Najpierw wszedłem sobie na stronę mojego starostwa i odnalazłem konkretny druk podany do rejestracji środków pływających służących do wędkowania. Jednak z braku czasu nie wydrukowałem sobie prostego kwitu gdzie trzeba było wpisać tylko imię i nazwisko oraz datę. Wyglądało to tak: Zamiast tego musiałem wypełnić inny formularz, który mi pani dała. Formularz szczegółowy gdzie trzeba nawet podać numer i serię dowodu osobistego. Wszystko by wyglądało w miarę normalnie ,ale... Pani mówi: - Co tam ma pan w ręku??? odpowiadam że to faktura z zakupu łódki. - A to mi niepotrzebne. Rozbawiła mnie Pani i pytam się jej czy jej jest wszystko jedno co rejestruje nawet jeśli by to było kradziona rzecz. Nawet się lekko zmieszała , ale odpowiedziała że to ja ponoszę konsekwencje. Więc jak dla mnie jest ona zwykłym paserem pomagającym "prać" jakieś brudne sprawy. Wszystko jakoś się udało załatwić. opłaty to 17 zł + to co bank sobie zażyczy za przekaz. Ogólnie to ma jeszcze jedną sprawę. Chciałem zapytać czy istnieje gdzieś mozliwość ubezpieczenia łódki od kradzieży czy zniszczenia , bo gdy ja dziś pytałem człowieka od ubezpieczeń który siedzi w tym już nie od wczoraj to zrobił wielkie oczy. Powiedział , że może mi ubezpieczyć od kradzieży , ale jeśli łódka byłaby w jakimś garażu a nie na wodzie. Na wodzie to może mi ubezpieczyć od zalania , tylko nie wiem czym ??? Gdzieś mi się tu obiło na forum , że istnieje ubezpieczenie łódki tylko zabezpieczenie musiało być z atestem. Czy istniej coś takiego czy może mi się to tylko przyśniło???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Summer Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Gdzie w Warszawie mogę zarejestrować łódeczkę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 18 Lipca 2010 Share Napisano 18 Lipca 2010 Gdzie w Warszawie mogę zarejestrować łódeczkę ??Przy placu Starynkiewicza. To jest Starostwo czy coś takiego. Wejście jest na rogu (skrzyżowanie): Plac Sokratesa Starynkiewicza i Alei Jerozolimskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Summer Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 Janek12, jest dokładnie tak jak mówisz kolego ... byłem dzisiaj ... zarejestrowałem sprzęt ... Wielkie dzięki !!! POZDRAWIAM !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 19 Lipca 2010 Share Napisano 19 Lipca 2010 zarejestrowałem sprzęt ... Wielkie dzięki !!!Cieszę się że mogłem pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynek3 Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 4. Statki o długości kadłuba do 12 m lub napędzie mechanicznym do mocy silników 15kW = 20.39 KM są zwolnione z obowiązku wpisu do rejestru, mogą być do niego wpisane na wniosek właściciela. 5. Statki rejestrowane w PZMiN jeżeli posiadają silniki przekraczające moc 75kW = 101.97 KM) powinny otrzymać Świadectwo Zdolności Żeglugowej w UŻŚ. widzę, że troszkę znasz się na przepisach. Mam pytanko czy łódź o długości do 12 m ale o silniku 320KM musi mieć Świadectwo Zdolności Żeglugowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
giepol Napisano 14 Maja 2011 Share Napisano 14 Maja 2011 nynek3, sam sobie odpowiedziałeś cytując janka24, czytaj ze zrozumieniem.Musisz mieć Świadectwo!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nynek3 Napisano 17 Maja 2011 Share Napisano 17 Maja 2011 giepol może masz rację ale jest różnica pomiędzy "powinny" (jak napisał) Janek12 a moim pytaniem "musi mieć" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 trzeba mieć przy sobie dokument potwierdzający zarejestrowanie łodzi czy tylkonr boczny wystarczy ?Realnie komu kontrolowali dokumenty od łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 26 Lipca 2011 Share Napisano 26 Lipca 2011 trzeba mieć .staraz niechciała ale policja już kilka razy a za brak dokumentow z tego co pamietam można stracić 200 zł.przepis przepisem i tego niezmienisz a jak natrafisz na nadgorliwca to sie spocisz.noszenie przy sobie dodatkowego papierka nic niekosztuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaszy Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Witam Odświeżę trochę temat. Mam zamiar zarejestrować łódkę. W starostwie składam następujący wniosek: Proszę o zarejestrowanie sprzętu pływającego, służącego do amatorskiego połowu ryb, będącego moją własnością. > Rodzaj sprzętu: (właściwe zakreślić [x]) [ ] łódź [ ] ponton [ ] inne ....................................................................................................................... [ ] z doczepianym silnikiem > Rodzaj tworzywa z jakiego wykonano sprzęt: (właściwe zakreślić [x]) [ ] drewno [ ] metal [ ] tworzywo sztuczne [ ] laminat [ ] guma inne....................................................................................................................... > Wymiary sprzętu: długość ....................... m, szerokość .......................... m > Pochodzenie sprzętu: (właściwe zakreślić [x]) [ ] zakup [ ] odkup [ ] wykonanie własne inne ................................................. > Charakterystyczne cechy sprzętu ............................................................................................................. Jednocześnie zobowiązuję się do dbałości o stan techniczny sprzętu i wyposażenie go w sprzęt ratunkowy. Zgodnie z art. 23, ust. 1, pkt 1 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (t.j. Dz. U. z 2002 r. Nr 101, poz. 926 ze zmianami) wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w celu prowadzenia ewidencji sprzętu pływającego służącego do amatorskiego połowu ryb. Ponieważ we wniosku muszę zaznaczyć m.in. skąd mam łódkę mam następujące pytanie: co powinienem wpisać w polu pochodzenie sprzętu skoro łódkę dostałem (poprzedni właściciel już nie żyje)? Mam wpisać "darowizna"? Czy skarbówka nie wyciągnie do mnie ręki po kasę? Czy ktoś przerabiał ten temat? Proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 zaznacz wykonanie własne i masz po sprawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaszy Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Myślisz, że nie będą dociekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Lutego 2013 Share Napisano 28 Lutego 2013 Zaznacz odkup. Na łódkę nie są wymagane żadne umowy kupna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
AnteoZamboni Napisano 21 Maja 2013 Share Napisano 21 Maja 2013 I ja pozwole sobie odswiezyc temat, zastanawiam sie nad jednym - Czy mogę wedkowac na pontonie, który jest zarejestrowany na mojego ojca, bez konecznosci jego obecności podczas wedkowania ? Gdzies tata uslsyzal ze osoba na ktora ponton badz łodz jest zarejestrowana musi byc na pokladzie podczas wedkowania... Czy to prawda ? Nie moge znaleźć odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zajac222 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Anteo nie musi być, wystarczy że posiadasz przy sobie karte rejestracyjna łodzi na kogo jest zarejestrowana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Janek12 Napisano 22 Maja 2013 Share Napisano 22 Maja 2013 Na łódkę nie są wymagane żadne umowy kupnaA na silniki są wymagane umowy? Na Allegro jest sporo silników z zerwaną tabliczką znamionową zawierającą numery, czy kupno, używanie takiego silnika jest legalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi