maniak1125 Napisano 25 Września 2005 Napisano 25 Września 2005 Co sadzicie o lowieniu na tzw cykady zamieszczam zdjecie dla nie wtajemniczonych
shogun_zag Napisano 26 Września 2005 Napisano 26 Września 2005 Swietna sprawa Ja dłubałem na nie kiedys okonie i praktycznie nie miałem pustych "przelotów" (jak je namierzyłem). Sandacze tez na nie ćwiczyłem, ale z mniejszym skutkiem. Mówię o cykadach do 10 gram. Mój kolega sam je robi i ciupie na nie ładne szczupaczki Nie spisuja sie natomiast w zarośniętych wodach ... złapie trawkę i idzie jak kamień ... zreszta jak reszta przynęt. Polecam je łowcom okoni ... zarabiasta rzecz i chyba skuteczniejsza jak świsterki na hakach muchowych na bocznym troku
Gość RomanS Napisano 27 Września 2005 Napisano 27 Września 2005 Przynęty wykonane z metalu charakteryzujące się wyjątkowo agresywną akcją. Przez wielu wędkarzy niedoceniane. Mają swoich zwolenników, ale również i przeciwników. Należą do przynęt umożliwiających penetrację zbiorników o różnej głębokości, jednak za wadę uznaje się dużą czepliwość o wszelkie zawady. Większość cykad posiada kilka otworów umożliwiających zaczepienie przynęty do linki głównej, co ma istotny wpływ na jej pracę (mniejsza lub większa amplituda drgań), oraz zakres pracy na odpowiedniej głębokości wymaganej warunkami połowowymi. Bardzo dobra przynęta - jednak nie w każdych warunkach. Na ogół stanowi przynętę tzw. ostatniej szansy, gdy ryby nie reagują na inne. Wymaga specyficznego prowadzenia, najlepiej przy podniesionej do góry szczytówce. Drżenie cykady jest doskonale wyczuwalne na dolniku wędziska, co jest jednocześnie wskaźnikiem jej pracy. Atak ryby następuje bardzo zdecydowanie i praktycznie nie zdarza się, żeby ryba się wypięła. RomanS
Gregorek Napisano 29 Września 2005 Napisano 29 Września 2005 Probowałem ostatnio na taka samą, tylko zielona Fakt pracuje agresywnie, ale nic na nia nie zlowilem. Skuteczne byly natomiast woblery, paprochy i obrotowki. Na inne cykady, polskiej produkcji rowniez nie mialem zadnego pobicia. Moze to kwestia lowiska? Lowilem na jeziorze, gleb. do 8m, trzcinki, grazele i moczarka... Moze za szybko sie zrazilem? Bede jeszcze probowal Pzdr
shogun_zag Napisano 29 Września 2005 Napisano 29 Września 2005 Pewnie tak, za szybko odłożyłeś ja do pudełka. Jak namierzysz okonki ... zakładaj cykadę i zobaczysz. Nie używałem natomiast nalkejek na nich. Czysta, błyszcząca cyna, to jest to Może jakies małe oczko i malutki, czerwony akcencik. To wszystko. Powodzenia zycze w cykadowaniu
Timi Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Łowie w małej rzeczce o nazwie pliszka. Znajduję sie ona w woj. Lubuskim. Miałem tam kilka pstrągów ale wsumie naie celowo. Słyszałem o bardzo dobrych na pstrągi pszynętach o nazwie "cykada".Czy mógłby mi ktoś pszysłać zdjęcie takiej przynęty?
andi64 Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 na życzenie ale wystarczyło w google wpisać http://archiwum.fishing.pl/article/articleview/710/1/4/
Gość wobler129 Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Timi łowiłem tam A w jakiej miejscowości chcesz łowić ? Ja łowiłem w Koziczynie. Łowiłem tam na wobki i przy dwóch wypadach był jeden pstrąg - niestety ten Ruski Tęczak.
Timi Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Ja łowiłem w Kosobudkach miałem jednego potokowego a kilka mi się zerwało.
Gość wobler129 Napisano 8 Maja 2007 Napisano 8 Maja 2007 Timi ja mam zamiłowanie do woblerków i im najwięcej poświęcam czasu. Łowię prawie i wyłącznie nimi Cykad jeszcze nie miałem na agrafce.
tomczo Napisano 9 Maja 2007 Napisano 9 Maja 2007 Witaj. Ja mam nad Pliszkę troszkę daleko bo z 370 km Łowię tam już ze 4 lata bo tam mieszka moja kuzynka z mężem leśniczym u których goszczę Nad tę urokliwą rzeczką sporo już godzin spędziłem i trochę pstrągów połowiłem i to nie takich krasnali. Trafiłem tam juz 3 potokowce po 50cm i kilka tęczaków troszkę większych. Jednak większość ryb to przedział ok 40cm. Oczywiście nie będę odradzał Ci cykady bo chyba tylko na tę przynętę tam nie łowiłem i nie mogę powiedzieć o jej skuteczności na tej rzece, ale Pliszka to trudne technicznie łowisko i cykada może się ostro czepiać. Z pełną odpowiedzialnością mogę polecić Ci obrotówki w numerach 0,1 o ciemnych akcentach koniecznie. W każdym bądz razie te przynęty najlepiej mi się sprawdziły i na nie połowiłem najlepiej. Fotki wyśle w termnie późniejszym bo mam problemy z netem. Może rozpoznasz miejsce w Piszce nad Pliszką...
tomczo Napisano 10 Maja 2007 Napisano 10 Maja 2007 A tu obiecane zdjęcia z lutowego wypadu nad Pliszkę. Potokowiec miał 50cm. Pozdrawiam. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/358854a4df04c3a0.html http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae22797d5a943fab.html
fishfighter Napisano 24 Lipca 2008 Napisano 24 Lipca 2008 Łapał ktoś na cykady ..lub sam je produkuje ?? jak je prowadzic ..co można na nie złapać
Aster Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Ja próbuje troche sie bawić w produkcje cykad, ale nie moge za bardzo dojść do kształtu jaki bym chciał - tj. łezki wygiętej łukowato. Postaram się wrzucić jakieś fotki, lecz jeśli chodzi o ich skuteczność to tylko z opinii zasłyszanych moge powiedzieć że są magiczne
rav91 Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Cykady są bardzo dobre na okonia i, slyszałem ze, na sandacza. Ostatnio próbuje cos stworzyc ale nie moge dojsc do dobrego odlania główki
fishfighter Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Ja mam jedną ...jest chyba stara bo wygląda prymitywnie gdzies leżała w piwnicy i własnie nigdy nie próbowałem jej używac piszcie jeżeli będziecie mieli jakiekolwiek efekty ...ostatnio widziałem na youtube filmik jak facet łowi okonie na mikro cykady ..wpiszcie sobie letnia zabawa okonie i cykadki
rex0 Napisano 25 Lipca 2008 Napisano 25 Lipca 2008 Przypadkiem natknąłem sie na allegro na cykady nie wiem jak sie na to łapie bo dopiero zaczynam ze spinem http://www.allegro.pl/item399772686_jedyne_skuteczne_i_oryginalne_cykady_ss.html pozdro Arek
Andrevv Napisano 26 Lipca 2008 Napisano 26 Lipca 2008 Witam! Cykady wyglądają na łatwe do zrobienia pokombinuje troszkę jak coś mi sie uda zrobić na pewno opisze jak.
dzienciol Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Może to nie jest bardzo istotne, ale mówiąc o blaszanej przynęcie z ołowianym "dolnym" obciążeniem często mylimy nazwy. Pod taką postacią występuje cykada i sonar. Cykada ma owalny kształt i blaszka jest wypukła. Przeważnie ma jeden otwór do mocowania żyłki i miejsce na kotwice lub dwie. Sonar jest płaski i ma przeważnie trzy otwory do mocowania żyłki. Jednak praca ich jest podobna a co do nazwy to tylko tak napisałem, bo sam nawet nie wiedziałem że taki jest podział. Na cykady łowie od kilku tygodni i jest to bardzo ciekawa przynęta. Ze skutecznością bywa różnie, ale co wypad nad wode mam lepsze wyniki. Przeważnie klenie, okonie, ale na większe cykady boleń, szczupak i sandał sie trafi. Na mikro cykady (1/8 uncji, czyli ok 1,8g) łowiłem leszcze, płocie a nawet ukleje. Ciekawa przynęta, ale trzeba na początku ciut się nauczyć ją skutecznie wykożystać.
Aster Napisano 28 Września 2008 Napisano 28 Września 2008 Jeśli chodzi o sam kształt to wykonać go nie ma problemu - można tak jak pokazałem to w filmiku instruktażowym - wykonanie przynęt z blachy, jeśli chodzi o obciążenie to tutaj jest kwestia wykonania odpowiedniej formy i umocowania w niej gotowego sztucznego robala. http://www.haczyk.tv/Zrobmy-sobie-przynete---blacha,200f.html Z tym że kolega dzienciol tu mi psikusa zrobił z tym podziałem szczerze powiem też a mógłbyś wrzucić jakieś zdjęcia tych cykad z wypukłą blaszką ? ;]
dzienciol Napisano 29 Września 2008 Napisano 29 Września 2008 Witam. Mam nadzieje że coś widać na tych fotkach. Niebieskawe to sonar a złotawe to cykada. Jednak i tak na przynęty tego typu mówimy cykada i pewnie nie ma co siać zamętu, bo to prawie to samo. Blaszka cykady to nic innego jak skrzydełko obrotówki typu long.
artech Napisano 29 Września 2008 Napisano 29 Września 2008 Coś mi się wydaje, że ten podział będzie raczej ze wzglądu na kształt obciążenia a nie "wypukłą" blaszkę. Patrząc na złotawą cykadę widać wyraźnie, że jest to samoróbka wykonana ze skrzydełka obrotówki long (prawdopodobnie nr 2 ) stąd ta "wypukłość"
rav91 Napisano 29 Września 2008 Napisano 29 Września 2008 A czy ta wypukłosc w blaszcze nie bedzie powodowała ze cykadka bedzie sie obracała
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.