Skocz do zawartości
tokarex pontony

Sandacz 2007

maniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
ale jeszcze wieczór roztrzygnie

No, wieczór przyniósł oczekiwany efekt. :mrgreen:

O zmroku branie na obu gruntówkach na raz :shock: I taki oto dublet znalazł się (przy pomocy ojca) niemal jednocześnie na brzegu :mrgreen:

a9974ba15f6a2b87m.jpg

Szczupak pistolet do wody (na przyponie była żyłka 0,20 :mrgreen: i nie uciął), a sandał tak przypozował

3fb5b54715e52cd2m.jpg

Jutro rano (jak wstanę) poprawka spinningowa :cool:

mozesz jeden zestaw odpakowac i pstryknac fotke

Witaj na forum. Mam to w garażu, jutro jak nie zapomnę to pstryknę :wink: (ew. przypomnij na priva)

widze tam hak bez glowki co na niego zakladasz czy paproszki ?????

Różne rzeczy ale napewno nie paproszki :wink::lol: To jest hak 1/0. Zakładam kopyto relaxa :twisted: albo twistera odpowiedniego do haka.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 484
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Tomek widze że sezon sandaczowy rozpoczęty :grin: , gratujuje pierwszej sztuki.

Jeśli wszystko dobrze pojdzie to jutro przypoluje na sandała.

Pozdrawiam

Gość wobler129
Napisano

tomek1 gratuluję :mrgreen: To piękna rybka... :cool:

Napisano
Tomek widze że sezon sandaczowy rozpoczęty

W rzeczy samej :mrgreen: W zeszłym roku też mi się trafił na inaugurację :razz: Wczoraj śmierdziało sandaczem- wiatr, mrzawka, pełnia- miodzio :razz::lol:

tomek1, gratuluje pierwszego sandacza sezonu. oby następne były x2
Może być problem, bo takich 1,20 m u nas nie ma :wink::lol:
mozesz jeden zestaw odpakowac i pstryknac fotke

Zdjęcie w odpowiednim temacie :wink:

A dziś krótki wypad, bo jednak nie miałem siły wcześnie wstać :lol: Dwa krótkie szczupaki- nie ma o czym gadać, jedynie taki obrazek mógł spowodować szybsze bicie serca :shock::razz:

a626de708aa94f0am.jpg

I jeszcze ciekawostka- dowód na to, że warto wypuszczać niemiarowe sandacze bez grzebania mu w bebechach. Przy patroszeniu wczorajszego sandacza natknąłem się na coś twardego. Była to cześć haka wrośnięta w tkankę tworzącą błonę pławną. :shock: Ten fragment haka nie został strawiony tylko dlatego, że znalazł się poza żołądkiem. Obok jeszcze wczoraj nówka czarny Mustad, który spędził w żołądku sandacza (martwego)kilkanaście godzin. Sądząc po kształcie, być może to ja kiedyś darowałem mu życie :roll:

cf7f84d667c3b759m.jpg

Napisano

Witam

Zamierzam wybrac sie na sandacza na Warte(lowie z gruntu) ale mam pare pytan a mianowicie(nie moge znalesc na nie odpowiedzi :neutral: ):

-czytalem ze jak sandacz poczuje opor to odpusci wiec czy szczytowka jako sygnalizotor nie bedzie przeszkadzac,czy moze lepiej poluzowac hamulec kolowrotka??

-za zywca raczej uzyje ukleji,lepiej zebym uzyl wolframu(jaki dlugi?) na przypon i kotwicy czy jakos inaczej?

-uciag na Warcie jest dosc duzy wiec nie wiem czy olow umiescic na rurce czy pokombinowac z bocznym trokiem?

Z gory wielkie dzieki za odpowiedz! :grin:

Napisano

Jestem początkującym,ale może coś pomoge. No więc ja bym raczej poluzował hamulec, bo on by sobie ciągnął żyłke a ty byś w odpowiednim momencje zaciął. Bo jak byś rozpoznawał po szczytówce to by on miał jednak opór i by mógł póścić. Przepon w wolframu stosuje się jeśli jest możliwość wejścia szczupaka który bez problemu przegryza zwykłe przepony.

Jeśli cos źle napisałem, to poprawcie mnie.

Pozdrawiam

Gość VooDoo
Napisano

Najlepiej jak otworzusz kabłak , bo szczytowka,poluzowany hamulec, wolny bieg dają jakis minimalny opór.

Napisano

Byłem ...........sandacze mnie olały ........zameldowały się 2 szczupaki i okoń .............pływają dalej i rosną .

Gość wobler129
Napisano

tomek1 jak mogłeś obrócić tego szczupaczka do nas tyłem - na forum są także dzieci - np. ja :lol::lol::lol:

Napisano

No dzieki barti bede probowal ale z tym otwarciem kablaka to nie ma mowy poniewaz tak jak pisalem lowie na Warcie i nurt w ciagu 30s by wszystko sciagnol :smile: Jesli ktos ma wieksze doswiadczenie to niech sie podzieli :razz:

Napisano

stocha, to moze sprobuj taki patent ktory na odrze sie sprawdzał na sandacza wez jak masz wedzisko ustawione doczep gumka zapałke otworz kabłak i zyłke wsun za ta zapałke prad tego nie wyciagnie raczej nie powinien a pierwsze szarpniecie ryby odrazu i wtedy zacznie wysnuwac zylke z otwartego kabłaka kołowrotka i miedzy kołowrotkiem a pierwsza przelotka za ktora jest zapałka powies kawałek steropianu gdzie wczesniej wycieles rowek zeby sie trzymało bo to jest potrzebne w momencie gdy szarpnie z z zapalki i zacznie wysnowac to kawałek steropianu nie robi roznicy a po nim widzisz co sie dzieje na koncu wedki i zachowanie ryby, jesli zacznie jednostajnie po jakims czasie odjezdac to zamykasz kablak sciagasz styropianek i jak napnie do kołowrotka zylke tniesz mocno bo to przewaznie długa odległosc i jeszcze rzeka, mam nadzieje ze dobrze wytłumaczyłem.pozdr.

Napisano

A mam szanse złowić sandacza na blache GNOM (szczupakową)??, bo dostałem ich kilka za darmo od kumpla.

Napisano

_barti_, to pytanie troche jak zgadniecie liczb w toto lotku nigdy nic nie wiadomo bo chodzi o to zeby probowac, ale jesli chodzi o blachy na sandacza to moje znikome doswiadczenie i wiedza mowia mi ze raczej nie da rady ale szczupak przeciez sie liczy czy to zle :wink:

Napisano

no gumy i woblerki sandaczowe poszukaj, ale najlepsza przyneta mi sie wydaje sa wszelkie twisterki jasnego koloru biały zołty perłowy z brokatem itp. w rozmiarze 6-7 cm ale dla kazdego sprawdza sie co innego i ma inna opinie.

Napisano
moje znikome doswiadczenie i wiedza mowia mi ze raczej nie da rady
mi sie wydaje

Proponuję pisać o faktach i doświadczeniach, a nie o domysłach :wink::mrgreen:

Napisano
Proponuję pisać o faktach i doświadczeniach, a nie o domysłach
chyba zle ujołem co napisac chciałem :lol: to co napisałem to wiadomosci jak zawsze wynosze z tego co przeczytam, z tego co od kogos sie dowiem czy zobacze z ciekawosci :mrgreen: i z tego jak inni robia :wink: a jesli chodzi o doswiadczenie to nie moge o nim pisac bo za młody jestem :lol: wiec narazie wszystko testuje, zbieram do kupy wiadomosci :mrgreen: itp. wiec tylko zle napisałem i pewno mnie ktos poprze :roll:

pamietaj TOMKU nic nie jest w zyciu pewne z tad te domysły :wink::cool:

Napisano
A Ty Tomku co byś polecił na sandacza? Na spining najlepiej, ale niekoniecznie.

Mi się sprawdza zielony twister z brokatem, lub biały, perłowy. Raczej nie mniejszy niż 6-7 cm, chyba że chcesz łowić ołówki. Prowadzenie oczywiście z mocno zaakcentowanym opadem.

Ale niech się wypowiedzą prawdziwi spinerzy :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.