Skocz do zawartości
Dragon

spining do 150 zl.. prosze o ocene propozycji

sseba1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jaki wybrać spinning do 130zl? Bedzie to moj pierwszy profesjonalny spinning. Nie bardzo orientuje sie w firmach poza shimano i dragonem. Potrzebuje wędki 2,7m cw. do 30g na szczupaki-okonie. Co powiecie o wedkach:

1.Dragon Mystery Impulse Spin 2,7m 5-25g [22-32-270]

2.Shimano Hyperloop 270 ML 5-20

3.SHIMANO ALIVIO AX SPINNING 270ML 5-20 g

4.TIGER CROSS MAX LIGHT 270 - 7_25gr

Moze polecacie jeszcze jakies inne spinningi?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 234
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No to polecam:

1.Dragon Mystery Impulse Spin 2,7m 5-25g - Mam tyle ze 2.4m dlugosci jak dlamnie bomba!! zakupilem tez z tej samej seri inna UltraLite 3-15g i musze powiedziec ze tu DRAGON naprawde zrobil dobra serie Spiningow.

Polecilem tez kumplowi wlasnie Impulse i jest pelen zachwytu.

Naprawde polecam kijki sa niedrogie a naprawde rewelacyjne oczywiscie w tym przedziale cenowym.

Napisano

A co sądzicie o wędce Jaxon Adventure Spinning 2.70m 10-40g, bo przymierzam sie do niej, a cena jest bardzo korzystna :mrgreen:

Napisano

No to wiem juz z czego wybrac tylko niewiem ktory model:

1.Dragon Mystery Impulse Spin 2,7m 5-25

2.Dragon Mystery Contact Jig 2,7m 3-20

Napisano

Wiec tak widzialem tez kijek 2.Dragon Mystery Contact Jig 2,7m 3-20 i z testu jakiegos w szwecji 3 kije dragona byly na pierwszym miejscu w przedziale cenowym.

1 miejsce Dragon Mystery Contact Jig 3-20

2 Dragon Mystery UltraLite 3-15g

3 Dragon Mystery Impulse Spin 5-25

Wybor nalezy do ciebie ;)

Napisano
Najtańsze modele ale to Shimano...

Nie najtańsze :wink: Ja mogę polecić też Shimano, ale Hyperloop. Akcja bardziej szczytowa niż Catana i w limicie się zmieścisz. Mam 2,4 m 10-30 gr. Trochę szczupactwa wyciągnąłem, co prawda niewielkich, ale praca nienaganna a i okońka pociągniesz, bo nawet lekkim twisterkiem można nieźle rzucić :wink:

Napisano
Nie najtańsze :wink:

jedne z tańszych :mrgreen::wink: , bo trafiają się też za parę tysięcy... :shock::roll: Ogólnie powiem tak. Idź do sklepu i obejrzyj wędki Shimano. :mrgreen::mrgreen::mrgreen:

Napisano
Ja mogę polecić też Shimano, ale Hyperloop. Akcja bardziej szczytowa niż Catana
Nie za miękki na to szczupactwo? Nie miałeś problemów z zacinaniem? Pytam bo sam jakiś czas temu chciałem kupić spinn Catana albo Nexave i jak pamiętasz wróciłem do domu z Dragonem :roll:
Napisano
Jak szukasz uniwersalnego to raczej celuj w przedział 10-30 gr.
:wink: kolega szuka kija na
na szczupaki-okonie.
a kijek do 30g na okonie tak sobie, ale nie kazdy łowi jak ja :lol:

z w/w kijków naj wg mnie bedzie Dragon Mystery Contact Jig 3-20 , co do Shimano w tym przedziale cenowym to kluskowato :lol:

Napisano
Nie za miękki na to szczupactwo? Nie miałeś problemów z zacinaniem?

Nie za miękki. W sam raz. Jak mówię dużo sztywniejszy i z inną akcją niż catana. Zresztą nie przesadzajmy, co to za wyczyn zaciąć szczupaka na gumę czy woblera? W 90% jak uderzy to już sam siedzi :mrgreen: Sandacz to co innego :wink:

a kijek do 30g na okonie tak sobie, ale nie kazdy łowi jak ja

Całkiem spoko, dziś łowiłem i nawet 15 cm okonki bez problemu. Kij do 20 gr raczej średnio uniwersalny, tym bardziej że szczupaka Odys wymienił jednak na pierwszym miejscu.

Napisano
Zresztą nie przesadzajmy, co to za wyczyn zaciąć szczupaka na gumę czy woblera?
Hmmm... Jeżeli interesują Cię takie (znacznie) powyżej 70cm to może i to nie wyczyn ale trzeba mieć z czego pociągnąć. Przekonaliśmy się o tym w czasie ostatniego wypadu na Shannon i wcześniejszych na Allua. Duża ryba poprostu puszcza woblera, lub wyhacza się mijając łódź i tym samym zmieniając kąt pod którym "ciągniesz" przynętę. Inny scenariusz to poprostu wogóle nie daje się zaciąć bo wędka zbyt się ugina. No ale OK, wiem że Odys szuka czegoś innego. Uniwersalnej wędki na niewielkie ryby.
Bedzie to moj pierwszy profesjonalny spinning

Jak na "profesjonalny" to powinienes pomnożyć tę sumę przez cztery conajmniej.

Napisano
Jeżeli interesują Cię takie (znacznie) powyżej 70cm

To jeszcze trzeba mieć wodę żeby się na takie nastawiać :lol: Na tej wyspie to już zapomniałeś jakie się zwykle w Polsce ciąga :lol:

Napisano

tomek1, tym bardziej. Jeśli spotkanie z przyzwoitym szczupakiem jest wątpliwe i niepewne - to lepiej mieć sprzęt który nie zawiedzie w tej wyjątkowej chwili. Odwrotnie, jeśli sporych ryb jest dużo można odżałowac jedno czy dwa spaprane brania - bo kolejne będą napewno. Choć widok metrówki wypluwającej woblera i leniwie odpływającej zawsze daje taki sam efekt :mad::mrgreen:

Napisano

No nie można nie przyznać racji :wink: Ale o tym czy się nadaje to się dowiadujemy tak naprawdę jak taka sytuacja nastąpi. Inaczej nie możesz być pewnym :roll:

Ok, dość dywagacji bo temat był trochę inny :wink::lol:

Napisano

Widze ze sporo postow jest offtop. Po konsultacji ze sprzedawca wybor padl na Impulse. Contact Jig to bardziej sandaczowa wedka a mi wlasnie chodzilo o cos bardziej uniwersalnego. Mam nadzieje ze bede zadowolony z tego zakupu i dziekuje wszystkim za opinie.

Gość wobler129
Napisano

Odys Dragonka i Kongera miałem w ręce :mrgreen: Leżały mi obydwa. Jak już miałem się ostatecznie zdecydować na jednego albo drugiego okazało się że mam możliwość dozbierania kaski i kupić coś lepszego. Dragonem równiesz łowiłem 2h. Kijek jest ok. Łowiąc nim miałem parę kleników i okonków. Kij spisywał się dobrze przy małych obrotkach. woblerki też ładnie obsługiwał :mrgreen: Tylko że w mocnym prądzie wobek o agresywnej akcji z kijka robił witkę :wink: Wyginał się jak na rybie :mrgreen:

Napisano
Ty nie narzekaj na offtop tylko czytaj i wyciągaj wnioski

Otóż to. W tych offtopach jest najwięcej treści akurat :wink::lol:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.