lawdzoj82 Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Jak ja zaczynałem spinningowac to kupiłem u ruskich teleskop za 25 zł i kołowrotek tez 30 zł i tania żyłkę i trochę gum i byłem zadowolony ze chodzę na ryby i mogę cieszyć sie tym sportem a to jest najważniejsze Jakbym patrzył ze to gówno to bym podejrzewał za kilka lat na ryby w tym czasie poszedł bo musiał bardzo dobrej klasy sprzęt sobie kupić Fakt z czasem gdy juz nabyłem doświadczenia to zacząłem kupować lepszy sprzęt i robie to dalej ale dla początkującego wędkarza proponował bym tańszy sprzęt bo przy nauce spinnngowania taki okaze sie według mnie najlepszym bo można uszkodzić wędkę i będzie płacz ze wydało sie ze 200 zł lub więcej i sie wędka przez własna głupotę połamała
Wito Napisano 28 Kwietnia 2008 Napisano 28 Kwietnia 2008 Ale weźcie pod uwagę że ja mam 12 lat i u mnie ciężko z pieniędzmi i nie znam sie zbytnio na wędkarstwie np: jakieś plecionki nie plecionki są mi obce . Przydałby mi sie nauczyciel. A poza tym sam nie pojadę nigdzie pospiniować bo nie mam prawa jazdy Więc szkoda mi wydawać kase na wędkę do metody której nie mam gdzie użyć dlatego spiniuje karpiówką Postawcie się w mojej sytuacji to zrozumiecie .
Lary Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Ale weźcie pod uwagę że ja mam 12 lat a czy gdzieś to jest napisane Wstaw w profilu wiek a wszystkim będzie łatwiej odpowiadać.
dominik Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Co powiecie na zestaw który dzis kupilem: Wedka Konger Carbo Max 270/25 Kołowrotek okuma Sting ray S320 Zyłka XT 0,20 2 woblery, 3 obrotówki, 4 gumy...
Gość wobler129 Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Powinno być dobrze Chociaż kręciołka nie znam
Lary Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Kołowrotek okuma Sting ray S320Ja również pierwsze słyszę o tym modelu
artech Napisano 29 Kwietnia 2008 Napisano 29 Kwietnia 2008 Na polskich stronach chyba nie ma, ale jest tu http://www.mastershop.ro/produs.php?id_produs=7582
keri Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Kołowrotek okuma Sting ray http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/products.php?groups=5&assortment=17&producer=314&kind=1495 to taki kiler
Zloty Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Siema! Macie tu mały bałagan w tematach, więc nie będę zakładał kolejnego. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup wędki spinningowej. Przejrzałem ofertę Allegro i odwiedziłem większość sklepów wędkarskich w okolicy. Z założenia będę łowił na jeziorach z brzegu szczupaki ( o ile się uda:) ). Wybierałem kije o c.w. ok. 10 - 30, długość 2,40 do 3,00. Oto wędki, które mi wpadły w oko: Jaxon XT-PRO 2,50m c.w. ~7-27 Jaxon XT-PRO 2,60m c.w. ~8-30 Robinson Xenon Spinner 2,70m c.w. 10-30 ( lub dł.: 3,00 ; 2,40 ). Nie wiem czemu, ale Jaxon lepiej mi "leżał" w dłoni. Jeśli macie doświadczenia z tym sprzętem to proszę o komentarze. PS. Jak się ma szczytówka do zarzucania, zacinania, holowania ryby? Kiedy jest lepsza miękka a kiedy sztywna? Z góry dzięki za odp.
lawdzoj82 Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Mam Jaxona XT- PRO 10 - 40 gr 2,70 cm Super kijek i bardzo dobrze leży w reku Ma szczytowa akcje ale po zacięciu ryby przechodź w semi parabole ale jest sztywny.Sprawdzałem na zaczepach bo ryby na niego nie złapałem jeszcze bo mam go od marca ale jest codziennie eksploatowany nad woda w ciężkich warunkach Jedyne szkoda ze nie nie jest pokryty lakierem w całość bo lepiej by wyglądał jeszcze Wydaje sie mocny na urazy bo kilka razy w krzaki przywaliłem i na razie jest ok Dodam ze łowie w sinym nurcie i pracuje przy ściąganiu przynęty jedynie końcówka szczytówki czyli do 4 przelotki:mrgreen: kijek jest bardzo energiczny i daleko posyła nawet przynęty poniżej zalecanej gramatury
madi Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Robinson Xenon Spinner 2,70m c.w. 10-30 Macałam tego kija i to kilka razy, bardzo mi się podobał, fajnie leżał, cena też bardzo przyjemna. Miałam na niego ogromną chęć. Podobny pod względem akcji do tego Robinsona jest York Attacker o tych samych parametrach, jednak Robin bardziej przypadł mi do gustu. Jak tylko znajdzie się gotówka z pewnością go zakupię. Co do Jaxonów to się nie wypowiem, nie posiadam i nie macałam.
Zloty Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 Dziękuję wam za komentarze. Chociaż teraz jestem w kropce. Jeśli chodzi o podane wyżej wędki jest 1:1 Proszę jeszcze o odpowiedź na temat szczytówki. Sztywna czy miękka? A może zna ktoś dobry internetowy sklep z przyzwoitymi cenami?
madi Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 A może zna ktoś dobry internetowy sklep z przyzwoitymi cenami? Radzę być na bieżąco z kilkoma, ponieważ różne modele w różnych sklepach występują w zupełnie innych cenach. Czasem jest tak, że dokonując zakupu np. wędki i kołowrotka, w jednym sklepie cena wędki jest stosunkowo niska, natomiast jeżeli chodzi o młynek to jest droższy niż w innym sklepie internetowym. Więc szukać, szukać i porównywać oferty, inaczej się nie da. Osobiście zakupy robiłam w FishingMarcie, aczkolwiek oferty innych sklepów były również interesujące. Tutaj jednak zaufałam opiniom większości użytkowników. Powodzenia
Homegeon Napisano 30 Kwietnia 2008 Napisano 30 Kwietnia 2008 sprawdź jeżozwierza - zanim kupisz wyślij maila do sprzedawcy z pytaniem czy spuści coś z ceny
lawdzoj82 Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Proszę jeszcze o odpowiedź na temat szczytówki. Sztywna czy miękka? Zdecydowanie sztywna w Jaxonie Przynajmniej w modelu 10 -40 gr.
Zloty Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Przespałem się z tym i zacznę poszukiwać Jaxona. U mnie kosztuje 250zł, mam nadzieję że w necie znajdę tańsze. Dzięki za pomoc
totalnyamator Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Ja również zaczynam przygodę ze spinningiem a zestaw jaki zakupiłem prezętuje się tak: CARB-O-STAR X Spinning 2,4m 10-40g firmy Cormoran Kołowrotek Cormoran Rodeo 3SF 3000 PLECIONKA CORMORAN CORASTRONG 0.16 MM 100 M SUMA - 188 zł (razem z kosztem przesyłki) O kiju podobnie jak o kołowrotku słyszałem (a raczej czytałem) wiele pochlebnych opinii. Jak będzie przekonam się już niebawem. Dodam jeszcze , że będe łowił na rzece Bug.
Gość wobler129 Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 totalnyamator tylko nie wiem czy kijek nie za twardy Z okoniem możesz mieć problem
lawdzoj82 Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 totalnyamator tylko nie wiem czy kijek nie za twardy Z okoniem możesz mieć problem Kwestia wyczucia według mnie bo mój brat miał jedno uniwersalne wędzisko Daiwe Samuraj 15 - 50 gr. i łowił nim i okonie i szczupaki A niby z tej wędki pala była
Gość wobler129 Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 totalnyamator tylko nie wiem czy kijek nie za twardy Z okoniem możesz mieć problem Kwestia wyczucia według mnie bo mój brat miał jedno uniwersalne wędzisko Daiwe Samuraj 15 - 50 gr. i łowił nim i okonie i szczupaki A niby z tej wędki pala była Oczywiście, ale łatwiej byłoby dłubać okonki trochę bardziej miękkim kijem I ze szczupakiem też by sobie poradził
Zloty Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Jednak w małym okolicznym sklepie wędkarskim łatwiej coś wybrać Tak jak radził Homegeon, zajrzałem do jeżozwierza. Oczopląsu można dostać. Niby jedna wędka, ale w 10 różnych długościach i tyleż samo różnych ciężarów wyrzutu ( o ile nie więcej ).
Gość wobler129 Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Tak jak radził Homegeon, zajrzałem do jeżozwierza. Oczopląsu można dostać. Niby jedna wędka, ale w 10 różnych długościach i tyleż samo różnych ciężarów wyrzutu ( o ile nie więcej ). To tylko się cieszyć wypada - bo na pewno podpasujesz coś pod siebie
Zloty Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 To tylko się cieszyć wypada - bo na pewno podpasujesz coś pod siebie Teoretycznie tak, ale nie mogę ich pomacać, wypróbować. Pewnie i tak zamówię ten egzemplarz, który testowałem w sklepie i który najlepiej mi "leżał". Tylko, że tamten miał c.w. ok 8-28 i długość 2,5m. Czy może c.w. 10-40 i długość 2,70 - 3,00m byłby odpowiedniejszy? Dodam, że ma to być kij typowo szczupakowy.
Zloty Napisano 1 Maja 2008 Napisano 1 Maja 2008 Zloty a jakimi przynętami będziesz łowił? Większe gumy i blachy ( wahadłówki i obrotówki ). Muszę szybko się decydować, bo co niektórzy już pierwsze szczupaki wyłowili.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.