Skocz do zawartości
Dragon

spining do 150 zl.. prosze o ocene propozycji

sseba1

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jak ja zaczynałem spinningowac to kupiłem u ruskich teleskop za 25 zł i kołowrotek tez 30 zł i tania żyłkę i trochę gum :wink: i byłem zadowolony ze chodzę na ryby i mogę cieszyć sie tym sportem a to jest najważniejsze :wink: Jakbym patrzył ze to gówno to bym podejrzewał za kilka lat na ryby w tym czasie poszedł bo musiał bardzo dobrej klasy sprzęt sobie kupić :mrgreen: Fakt z czasem gdy juz nabyłem doświadczenia to zacząłem kupować lepszy sprzęt i robie to dalej ale dla początkującego wędkarza proponował bym tańszy sprzęt bo przy nauce spinnngowania taki okaze sie według mnie najlepszym bo można uszkodzić wędkę i będzie płacz ze wydało sie ze 200 zł lub więcej i sie wędka przez własna głupotę połamała :wink:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 234
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Ale weźcie pod uwagę że ja mam 12 lat i u mnie ciężko z pieniędzmi i nie znam sie zbytnio na wędkarstwie np: jakieś plecionki nie plecionki są mi obce . Przydałby mi sie nauczyciel.:) A poza tym sam nie pojadę nigdzie pospiniować bo nie mam prawa jazdy :P

Więc szkoda mi wydawać kase na wędkę do metody której nie mam gdzie użyć dlatego spiniuje karpiówką :)

Postawcie się w mojej sytuacji to zrozumiecie .

Napisano
Ale weźcie pod uwagę że ja mam 12 lat
:roll: a czy gdzieś to jest napisane :?: Wstaw w profilu wiek a wszystkim będzie łatwiej odpowiadać.
Napisano

Co powiecie na zestaw który dzis kupilem:

Wedka Konger Carbo Max 270/25

Kołowrotek okuma Sting ray S320

Zyłka XT 0,20

2 woblery, 3 obrotówki, 4 gumy...

Gość wobler129
Napisano

Powinno być dobrze :smile: Chociaż kręciołka nie znam :wink:

Napisano

Siema!

Macie tu mały bałagan w tematach, więc nie będę zakładał kolejnego. Od jakiegoś czasu chodzi mi po głowie zakup wędki spinningowej. Przejrzałem ofertę Allegro i odwiedziłem większość sklepów wędkarskich w okolicy.

Z założenia będę łowił na jeziorach z brzegu szczupaki ( o ile się uda:) ). Wybierałem kije o c.w. ok. 10 - 30, długość 2,40 do 3,00.

Oto wędki, które mi wpadły w oko:

Jaxon XT-PRO 2,50m c.w. ~7-27

Jaxon XT-PRO 2,60m c.w. ~8-30

Robinson Xenon Spinner 2,70m c.w. 10-30 ( lub dł.: 3,00 ; 2,40 ).

Nie wiem czemu, ale Jaxon lepiej mi "leżał" w dłoni.

Jeśli macie doświadczenia z tym sprzętem to proszę o komentarze.

PS. Jak się ma szczytówka do zarzucania, zacinania, holowania ryby? Kiedy jest lepsza miękka a kiedy sztywna?

Z góry dzięki za odp.

Napisano

Mam Jaxona XT- PRO 10 - 40 gr 2,70 cm :mrgreen: Super kijek i bardzo dobrze leży w reku :!: Ma szczytowa akcje ale po zacięciu ryby przechodź w semi parabole ale jest sztywny.Sprawdzałem na zaczepach bo ryby na niego nie złapałem jeszcze bo mam go od marca ale jest codziennie eksploatowany nad woda w ciężkich warunkach :wink: Jedyne szkoda ze nie nie jest pokryty lakierem w całość bo lepiej by wyglądał jeszcze :wink: Wydaje sie mocny na urazy bo kilka razy w krzaki przywaliłem i na razie jest ok :wink: Dodam ze łowie w sinym nurcie i pracuje przy ściąganiu przynęty jedynie końcówka szczytówki czyli do 4 przelotki:mrgreen: kijek jest bardzo energiczny i daleko posyła nawet przynęty poniżej zalecanej gramatury :mrgreen:

Napisano
Robinson Xenon Spinner 2,70m c.w. 10-30

Macałam tego kija i to kilka razy, bardzo mi się podobał, fajnie leżał, cena też bardzo przyjemna. Miałam na niego ogromną chęć.

Podobny pod względem akcji do tego Robinsona jest York Attacker o tych samych parametrach, jednak Robin bardziej przypadł mi do gustu.

Jak tylko znajdzie się gotówka z pewnością go zakupię.

Co do Jaxonów to się nie wypowiem, nie posiadam i nie macałam.

Napisano

Dziękuję wam za komentarze. Chociaż teraz jestem w kropce. Jeśli chodzi o podane wyżej wędki jest 1:1 :wink:

Proszę jeszcze o odpowiedź na temat szczytówki. Sztywna czy miękka?

A może zna ktoś dobry internetowy sklep z przyzwoitymi cenami?

Napisano
A może zna ktoś dobry internetowy sklep z przyzwoitymi cenami?

Radzę być na bieżąco z kilkoma, ponieważ różne modele w różnych sklepach występują w zupełnie innych cenach. Czasem jest tak, że dokonując zakupu np. wędki i kołowrotka, w jednym sklepie cena wędki jest stosunkowo niska, natomiast jeżeli chodzi o młynek to jest droższy niż w innym sklepie internetowym. Więc szukać, szukać i porównywać oferty, inaczej się nie da.

Osobiście zakupy robiłam w FishingMarcie, aczkolwiek oferty innych sklepów były również interesujące. Tutaj jednak zaufałam opiniom większości użytkowników.

Powodzenia :wink:

Napisano

Proszę jeszcze o odpowiedź na temat szczytówki. Sztywna czy miękka?

Zdecydowanie sztywna w Jaxonie :mrgreen: Przynajmniej w modelu 10 -40 gr. :wink:
Napisano

Przespałem się z tym i zacznę poszukiwać Jaxona. U mnie kosztuje 250zł, mam nadzieję że w necie znajdę tańsze. Dzięki za pomoc

Napisano

Ja również zaczynam przygodę ze spinningiem a zestaw jaki zakupiłem prezętuje się tak:

CARB-O-STAR X Spinning 2,4m 10-40g firmy Cormoran

Kołowrotek Cormoran Rodeo 3SF 3000

PLECIONKA CORMORAN CORASTRONG 0.16 MM 100 M

SUMA - 188 zł (razem z kosztem przesyłki)

O kiju podobnie jak o kołowrotku słyszałem (a raczej czytałem) wiele pochlebnych opinii. Jak będzie przekonam się już niebawem. Dodam jeszcze , że będe łowił na rzece Bug.

Gość wobler129
Napisano

totalnyamator tylko nie wiem czy kijek nie za twardy :smile: Z okoniem możesz mieć problem :smile:

Napisano
totalnyamator tylko nie wiem czy kijek nie za twardy :smile: Z okoniem możesz mieć problem :smile:
Kwestia wyczucia według mnie bo mój brat miał jedno uniwersalne wędzisko Daiwe Samuraj 15 - 50 gr. i łowił nim i okonie i szczupaki :wink: A niby z tej wędki pala była :wink:
Gość wobler129
Napisano
Kwestia wyczucia według mnie bo mój brat miał jedno uniwersalne wędzisko Daiwe Samuraj 15 - 50 gr. i łowił nim i okonie i szczupaki :wink: A niby z tej wędki pala była :wink:

Oczywiście, ale łatwiej byłoby dłubać okonki trochę bardziej miękkim kijem :wink: I ze szczupakiem też by sobie poradził :grin:

Napisano

Jednak w małym okolicznym sklepie wędkarskim łatwiej coś wybrać :wink:

Tak jak radził Homegeon, zajrzałem do jeżozwierza. Oczopląsu można dostać. Niby jedna wędka, ale w 10 różnych długościach i tyleż samo różnych ciężarów wyrzutu :shock: ( o ile nie więcej ).

Gość wobler129
Napisano
Tak jak radził Homegeon, zajrzałem do jeżozwierza. Oczopląsu można dostać. Niby jedna wędka, ale w 10 różnych długościach i tyleż samo różnych ciężarów wyrzutu :shock: ( o ile nie więcej ).

To tylko się cieszyć wypada - bo na pewno podpasujesz coś pod siebie :grin::wink:

Napisano

To tylko się cieszyć wypada - bo na pewno podpasujesz coś pod siebie :grin::wink:

Teoretycznie tak, ale nie mogę ich pomacać, wypróbować. Pewnie i tak zamówię ten egzemplarz, który testowałem w sklepie i który najlepiej mi "leżał".

Tylko, że tamten miał c.w. ok 8-28 i długość 2,5m. Czy może c.w. 10-40 i długość 2,70 - 3,00m byłby odpowiedniejszy? Dodam, że ma to być kij typowo szczupakowy.

Gość wobler129
Napisano

Zloty a jakimi przynętami będziesz łowił?

Napisano
Zloty a jakimi przynętami będziesz łowił?

Większe gumy i blachy ( wahadłówki i obrotówki ).

Muszę szybko się decydować, bo co niektórzy już pierwsze szczupaki wyłowili.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.