bad_ghost Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 ja mam wieksze doswiadczenie w lowieniu z bombka DS dopiero sie uczę i np jak bylem na wisle (wyszogrod) to przy postawionej wedce do gory mialem problem z wychwyceniem odpowiedniego momentu zaciecia natomiast gdy feeder byl ustawiony rownolegle z brzegiem to mi lepiej szło szczegolnie w nocy ze swietlikiem na szczytowce Na DS szczerze mowiac lapalem tylko na wisle i byly to tylko 2 dni wiec mysle ze jak troche popracuje to dojde do wprawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lary Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 DS lepiej sprawdza się przy wietrze sygnalizator to trochę pujście na łatwiznę (oczywiście też to stosuję) Jeżeli jadę z rodzinką nad zbiornik to zakładam sygnalizator przy trzyletnim dziecku raczej trudno patrzeć cały czas na szczytówkę Popieram zdanie TOMKA1 że jak brania sa delikatne to zdecydowanie szczytówka inaczej trudno zauważyć branie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość VooDoo Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 DS - jak łowisz płocie itp. lub jak ryby takie jak leszcz sporadycznie biorą Z bombka - to uniwersaln metoda , na leszcza , karpia ,węgorza itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erazm Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 witamjaki sygnalizator brań jest najskuteczniejszy jeżeli chodzi o łowienie gruntowe?... Według mnie drgająca szczytówka i swing tip bez porównania na wszystkie ryby - jeżeli chodzi o wody stojące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bad_ghost Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 co to jest swing tip ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erazm Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 co to jest swing tip ? To tzw łamana szczytówka. To mały kijek (kiwok) przyczepiony do czubka szczytówki na gumce. Branie ryby sygnalizuje podnoszenie jej do góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 To je to: http://tygodnik.fishing.pl/18/11.html Pozdr madi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
erazm Napisano 14 Kwietnia 2007 Share Napisano 14 Kwietnia 2007 Swing tip to naprawdę super rzecz. Jest bardzo czuła i widać nawet bardzo delikatne brania niewidoczne na spławiku czy gruntówce - sygnalizator bombka. Można tego używać na stojącej wodzie i raczej jak nie ma wiatru lub jest bardzo słaby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bad_ghost Napisano 18 Kwietnia 2007 Share Napisano 18 Kwietnia 2007 ja wlasnie zakupilem sygnalizator firmy CARP w zologicznym za 40 zł na allegro juz od 25 zł regulacja tonow i glosnosci DLA MNIE BOMBA Czy w dzien czy w nocy nie trzeba sie caly czas patrzec na bombke ja przewaznie jedna wedka na ciezko drugi bat wiec moge sie skupic na ploteczkach a jak cos sie zacznie dobierac do kuku to zaraz o tym wiem zawsze mam ustawiony jak NAJCISZEJ bo po co inforomowac ze u mnie biora szczerze polecam i NIE WIDZE ZADNYCH MINUSOW przy normalnym uzytkowaniu pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanto Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 http://www.balena.pl/product_info.php?cPath=42&products_id=1183 co do tego sygnalizatora to w opisie nic niema o regulacji glosnosci badz tonu. A jak jest w rzeczywistosci posiada on taka opcje czy nie ?? Bo tutaj byla mowa o tych starszych ''kwadratowych'' i one reg.glosnosci mialy a te maja czy nie?? W sumie tych kwadraciakow niemoge znalezc.... Edit: chyba znalazlem czy to ten ?? kwadraciak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 23 Kwietnia 2007 Share Napisano 23 Kwietnia 2007 A jak jest w rzeczywistosci posiada on taka opcje czy nie ?? Bo tutaj byla mowa o tych starszych ''kwadratowych'' i one reg.glosnosci mialy a te maja czy nie?? W sumie tych kwadraciakow niemoge znalezc.... To po kolei (uwaga, linki w celach poglądowych- sprzedawca nie sprawdzony ) Najproszty bez żadnej regulacji http://www.allegro.pl/item187582450_sygnalizator_bran_wersja_a_gratis_od_delfin.html Z regualcją tylko siły głosu http://www.allegro.pl/item187593195_sygnalizator_bran_wersja_b_gratis_od_delfin.html Z regulacją głosu i tonu. http://www.allegro.pl/item187582148_sygnalizator_bran_wersja_c_gratis_od_delfin.html Chyba od dwóch lat mam ostatnie dwa- śnieg, deszcz, upał- bez różnicy. Na dodatek wcześniej służyły jakieś dwa lata teściowi Ogólnie nie chcę innych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Dopiero rozpoczynam swoją przygodę z wędkarstwem, dlatego mam pytanie do fachowców o metodę gruntową. Mianowicie co polecacie: drgającą szczytówkę czy używanie elektronicznego sygnalizatora brań. Wędkuję głównie na Wiśle poniżej Zapory Goczałkowice i na samej zaporze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Mianowicie co polecacie: drgającą szczytówkę czy używanie elektronicznego sygnalizatora brań. Wędkuję głównie na Wiśle poniżej Zapory Goczałkowice i na samej zaporze. Witam krajana Na Wiśle przy podwyższonej wodzie (a z reguły tylko przy takiej są wyniki) możesz mieć problem żeby gdzieś połowić na "bombkę" z sygnalizatorem. I tu lepiej sprawdzi się DS. Na samym jeziorze obie metody będą dobre. Z jedną uwagą lepiej zastosować mocniejszy feeder. Ostatnio łowiłem na dużej fali i wietrze i mój z cw 90 gramów z najgrubszą szczytówką pracował na granicy sensownego łowienia Duża fala zdarza się dość często i wtedy musisz zastosować mocno dociążone bombki i ciężkie sprężyny lub koszyki żeby połowić. A warto bo z reguły fala oznacza lepsze brania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Franky Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Witaj Zgadzam sie z tomek1. W twoim przypadku napewno DS. Ja na rzece DS - jezioro tradycyjna bąbka. Pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Dzięki za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Zaczynam dopiero zabawę z federem i dlatego może to banalne, ale czy do federa używa się zwykłych podpórek, czy może potrzebne są jakieś specjalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 No to właśnie zakupiłem nowy sprzęt. Może nie najlepszy sądząc z wypowiedzi na forum, ale do nauki musi wystarczyć. Wędka Favourite Feeder 3,6m, 30-100 g Jaxona i kołowrotek Dragon Viper RD335i. Mam jeszcze pytanie do tomka1. Jako, że wędkujemy na tym samym łowisku, chciałem się poradzić odnośnie ciężaru koszyczka z zanętą jaki należy stosować na Wiśle poniżej zbiornika. Myślę, że jako początkujący popróbuję najpierw tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomaszek Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Ja zawsze jako sygnalizatora używam szczytówki i tylko szczytówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 ale czy do federa używa się zwykłych podpórek, czy może potrzebne są jakieś specjalne Możesz i zwyczajnych a możesz takich jak na moim zdjęciu- typowych do feedera http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=2253 Może nie najlepszy sądząc z wypowiedzi na forum, ale do nauki musi wystarczyć. Nie przejmuj się opiniami, tylko łam kij odnośnie ciężaru koszyczka z zanętą Na niskiej wodzie 30 gramów wystarczy, na wyższej możesz dać spokojnie 50. Mówię o wadze samego koszyka, zakładając że będziesz łowił z rurką i kanciastym koszykiem (kwadratowy lub trójkątny) Myślę, że jako początkujący popróbuję najpierw tam. Od twojej strony na zaporze też są super miejsca choć trudne (zaczepy). Jak masz auto popróbuj od Goczałkowickiej strony za parę dni- ryba powinna się ruszyć. Są jeszcze kanały w Strumieniu i parę innych fajnych miejsc, które sam dopiero poznaję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Serdeczne dzięki za podpowiedzi tomek1, może kiedyś uda nam sie spotkać nad wodą. Po próbach napiszę jak poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 tomek1, może kiedyś uda nam sie spotkać nad wodą Całkiem możliwe Po próbach napiszę jak poszło. Czekamy na relację Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 24 Kwietnia 2007 Share Napisano 24 Kwietnia 2007 Serdeczne dzięki. Jutro skompletuję resztę sprzętu i popróbujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Witam z okazji nadchodzacych nocek(czekam na cieple noce) zakupilem ostatnio sygnalizator wedkarski jaxon carp smart tani z podstawowymi bajerami i co dla mnie wazne o malych wymiarach,polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanto Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Dzieki tomek1napewno te sygnalizatorki sa teraz na pierwszym miejscu co do kupna .Pytanko mam do jaross. Czy moze to ten sygnalizator?? http://www.allegro.pl/item187762004_jaxon_sygnalizator_bran_carp_sport_nowosc2007_.html Moze ktos ich uzywa??Badz uzywal?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 25 Kwietnia 2007 Share Napisano 25 Kwietnia 2007 Nie tanto to nie ten sygnalizator ten co ja kupilem duzo mniejszy i z dotykowymi przyciskami musze dodac ze bylo ich sporo puki zaczeli sie ludzie na nocki przystawiac wszystkie zniknely czyli ludzie kupuja jak dla mnie warte i dla wiekszosci chyba tez.pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 28 Kwietnia 2007 Share Napisano 28 Kwietnia 2007 No to chrzest federka odbył się. Jak na debiut w tej metodzie wyniki przeszły moje oczekiwania - 18 leszczy (15 - 30 cm) + 2 płotki w ciągu 3 godzin. Super sprawa, dzięki za wskazówki rewelacyjna metoda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi