Skocz do zawartości
tokarex pontony

Kołowrotek do 300zł

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Alu-stop zawsze bedzie mocniejsze niż najmocniejszy plastik.

nie wiem jak w tych kołowrotkach... ale aż tak bym nie uogólniał, są tworzywa sztuczne mocniejsze niż stopy aluminium, czy niektóre stalowe...

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 197
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano
nie wiem jak w tych kołowrotkach... ale aż tak bym nie uogólniał, są tworzywa sztuczne mocniejsze niż stopy aluminium, czy niektóre stalowe...

kompozyt kompozytowi nierówny, podobnie jak stop stopowi ;-) To tak w skrócie ;-)

• 2 months later...
Napisano

Witacie!

Zgubiłem swoją ukochaną 5 letnią Catanę Shimano 300R, załamany rozpocząłem przegląd allegro co by tu nowego kupić. Shimano spisywało się bez najmniejszych wad, w ciężkich warunkach kilkakrotnie zalane, po uderzeniach, upadkach itp no i zostało na murku w mieście ;(

Cena - ustaliłem że do ok 160zł . W grę wchodzi Shimano i AbuGarcia (chyba że możecie mi polecić inną dobrą markę w tej cenie), zależy mi aby kołowrotek był trwały i niezawodny. Przeznaczony głównie do spiningu, aczkolwiek pomyślałem że mógłbym kupić coś z wolnym biegiem tak aby od czasu do czasu wykorzystać przy łowieniu z gruntu lub na żywca.

Najchętniej bym kupił taką samą Catanę ze starej serii (szaro-czarnej) :roll:

A jeśli Abu Garcia to jak oznaczana jest wielkość w tej firmie? Jaki byłby odpowiednik shimanowskiego 3000?

Napisano
Cena - ustaliłem że do ok 160zł
zależy mi aby kołowrotek był trwały i niezawodny.
Przeznaczony głównie do spiningu, aczkolwiek pomyślałem że mógłbym kupić coś z wolnym biegiem tak aby od czasu do czasu wykorzystać przy łowieniu z gruntu lub na żywca.

Wydaje mi się że nie znajdziesz kołowrotka spełniającego wszystkie te kryteria :???:

Ale możesz spróbować Okumę Epix Pro w wielkości 30

Napisano

Po całych 24 godzinach w mieścoe udało się odnaleźć moją kochaną Catankę :)) Uratowało ją to że ktoś cały pokrowiec wrzucił do kosza :D:lol:

Napisano
Po całych 24 godzinach w mieścoe udało się odnaleźć moją kochaną Catankę

I to się nazywa "mieć fart" :razz: Zagraj w LOTTO, może akurat to ten dzień :?::razz:

• 3 weeks later...
Napisano

Dobrym pomysłem byłoby też wybranie czegoś z Daiwy mam na myśli model Laguna

Daiwa to jednak daiwa. Mówiąc szczerze to mimo ciut gorszej jakości nawoju żyłki to tej maszynki na rzece nie zajedziesz.

• 2 weeks later...
  • 4 months later...
Napisano

Witam brać!

Mam pytanie odnośnie kołowrotka do spiningu z plaży (troć) w tej chwili używam shimano catany 4000 i zdaje się że w miarę ok to znosi ale chciałbym wiedzieć na co ewentualnie mógłbym zmienić swoja catanke aby bylo bezpiecznie. Cenowo w ganicy 200-250 pln

• 3 weeks later...
Napisano

Pare dni temu zakupiłem spining Daiwa PM Jig 5-25g. Nietety kołowrotki które obecnie posiadam Twin Power 1000 oraz Sustain 4000 nie bardzo pasuja rozmiarami do tego kija. W zaiazku z powyzszym zostałem zmuszony do kupna nowego kołowrotka :grin: Zastanawiam się na nastepujacymi modelami:

Spro Blue Arc FD 930

Team Dragon FD 930 iZ

RYOBI ZAUBER 3000

RYOBI EXCIA SLIM 2000

SHIMANO SYMETRE 2500 FI

Przeznaczenie lekko/średni spining. Przedział cenowy do 300zł

Pozdrawiam

Napisano

ja polecam Spro ale Red Arc FD z reszty miałem tylko team dragona w ręce tez niczego sobie o innych nie będe sie wypowiadał chociaż ze sprzetu shimano zawsze jestem zadowolony :smile:

Napisano

Jakoś nie mam przekonania do tańszych modeli Shimano. Red Arc trochę przekracza mój budżet na kołowrotek. Czy jest jakaś istotna różnica miedzy Blue i Red?

Napisano

niestety za bardzo nie moge ci odpowiedziec na to pytanie red arc to flagowy kolowrotek firmy Spro jestem z niego zadowolony za to blue nie mialem nawet w rece ale jesli red to ich najlepszy to musieli go ładnie dopracowac i napewno sa jakies róznice...

widziałem Red nawet za 299 zł poszukaj w sklepach internetowych napewno cos znajdziesz....

Napisano

Zakładajac że zdecydowałbym się na jeden z modeli Arca, które rozmiary będą pasować do Daiwy PM jig 5-25. Coś miedzy Shimano 1000 a 4000.

Napisano

Spro jest w rozmiarach 10400, 10300, 10200. Myśle ze 10300 będzie ci pasował, ja mam 10400 i jest idealny wcale nie jest duży i ciezki, gdzieś na forum uzytkownik Lesio jak dobrze pamiatam pokazywał roznice wielkosci miedzy kazdym modelem poszukaj gdzies to jest napewno.......

Napisano

Sand, w wielkosci 30 lub 3k bedzie idealny - taki wlasnie mam dokrecony do ww. daiwy o wadze niecalych 300g. ew. 25/2500 - mam ten rozmiar przy okoniowce :P a dwudzuestka to tez raczej do lajta, a 1k to sa podlodowe kolowrotki choc podobno mieszcza costam zylki :P .

oczywiscie sa niewielkie roznice wielkosci pomiedzy producentami ale generalnie nie wielkie, warto sprawdzic wage a takze pojemnosc zylki.

Napisano

Witam, bardzo długo studiowałem internet w poszukiwaniu kołowrotka spiningowego do 300pln. Wahałem się między SPRO właśnie a Shimano i jednak wybór padł na SPRO.

Zakupiłem Blue Arc 940 i naprawdę jest to ładne cacko (269pln). Czekam teraz na sezon aby go wreszcie pokręcić.

Powodów było parę:

1. SPRO to europejski producent ( Holandia, Niemcy) a nie Chinol

2. Jest jako taki serwis do spro.

3. Jeżeli kupować Shimano to tylko japońskie a to kosztuje dużo więcej

4. Czytałem bardzo dużo dobrych opinii o SPRO.

Reasumując to osobiście polecam SPRO - jak to czynili poprzednicy - co do modelu... dla mnie Blue jest wystarczający. Mocny, dokładnie nawija żyłkę, ma wzmocnione brzegi szpuli ( 2 * alu), gruby, wzmacniany kabłąk i wygodną szeroką rączkę.

Pozdrawiam Rafał

Napisano
1. SPRO to europejski producent ( Holandia, Niemcy) a nie Chinol
Chyba się jednak mylisz :wink:

Mam Red Arca 10300, to dosyć spory kołowrotek, do twojego kija bardziej pasowałby 10200.

A tak poza tym to Spro to żadna rewelacja, jakość łożysk w tych kołowrotkach to żenada. Nie wiem, czy nie lepszym rozwiązaniem byłby Ryobi Zauber albo Excia.

Napisano

ten ryobi zauber bardzo przypomina spro....

PS: artech czy byłeś kiedyś zadowolony z jakiegoś kręciołka którego posiadałeś bo czytam same negatywy nie wiem czy to wina kręciołków czy po prostu za duzo wymagasz :?::wink:

Napisano
ten ryobi zauber bardzo przypomina spro....

bo to sa jego(zauber'a) wierne(ponoć) kopie.

czy to wina kręciołków czy po prostu za duzo wymagasz :?::wink:

kolowrotek ma mieszac beton i wyciagac SUV'a jak ugrzeznie, wiec nie wiem o co ci chodzi :roll: