sinus Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Alu-stop zawsze bedzie mocniejsze niż najmocniejszy plastik. nie wiem jak w tych kołowrotkach... ale aż tak bym nie uogólniał, są tworzywa sztuczne mocniejsze niż stopy aluminium, czy niektóre stalowe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Borsuck Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 nie wiem jak w tych kołowrotkach... ale aż tak bym nie uogólniał, są tworzywa sztuczne mocniejsze niż stopy aluminium, czy niektóre stalowe... kompozyt kompozytowi nierówny, podobnie jak stop stopowi To tak w skrócie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Drabek Napisano 12 Lipca 2008 Share Napisano 12 Lipca 2008 Witam Polecam Spro Red lub Blua Art kołowrotki sprawdzone w różnych warunkach i nigdy nie zawiodły. Pozdrawiam Drabek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jazgacz Napisano 15 Lipca 2008 Share Napisano 15 Lipca 2008 Kupiłem Red Arca, Bardzo dziękuje wszystkim za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batagur Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Witacie! Zgubiłem swoją ukochaną 5 letnią Catanę Shimano 300R, załamany rozpocząłem przegląd allegro co by tu nowego kupić. Shimano spisywało się bez najmniejszych wad, w ciężkich warunkach kilkakrotnie zalane, po uderzeniach, upadkach itp no i zostało na murku w mieście ;( Cena - ustaliłem że do ok 160zł . W grę wchodzi Shimano i AbuGarcia (chyba że możecie mi polecić inną dobrą markę w tej cenie), zależy mi aby kołowrotek był trwały i niezawodny. Przeznaczony głównie do spiningu, aczkolwiek pomyślałem że mógłbym kupić coś z wolnym biegiem tak aby od czasu do czasu wykorzystać przy łowieniu z gruntu lub na żywca. Najchętniej bym kupił taką samą Catanę ze starej serii (szaro-czarnej) A jeśli Abu Garcia to jak oznaczana jest wielkość w tej firmie? Jaki byłby odpowiednik shimanowskiego 3000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 8 Października 2008 Share Napisano 8 Października 2008 Cena - ustaliłem że do ok 160zł zależy mi aby kołowrotek był trwały i niezawodny. Przeznaczony głównie do spiningu, aczkolwiek pomyślałem że mógłbym kupić coś z wolnym biegiem tak aby od czasu do czasu wykorzystać przy łowieniu z gruntu lub na żywca. Wydaje mi się że nie znajdziesz kołowrotka spełniającego wszystkie te kryteria Ale możesz spróbować Okumę Epix Pro w wielkości 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
batagur Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 Po całych 24 godzinach w mieścoe udało się odnaleźć moją kochaną Catankę ) Uratowało ją to że ktoś cały pokrowiec wrzucił do kosza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 Po całych 24 godzinach w mieścoe udało się odnaleźć moją kochaną Catankę I to się nazywa "mieć fart" Zagraj w LOTTO, może akurat to ten dzień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 9 Października 2008 Share Napisano 9 Października 2008 batagur, rzeczywiście masz fart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gano Napisano 30 Października 2008 Share Napisano 30 Października 2008 Dobrym pomysłem byłoby też wybranie czegoś z Daiwy mam na myśli model Laguna Daiwa to jednak daiwa. Mówiąc szczerze to mimo ciut gorszej jakości nawoju żyłki to tej maszynki na rzece nie zajedziesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 9 Listopada 2008 Share Napisano 9 Listopada 2008 Ja osobiście polecam kołowrotki Abu np. Stamine z przednim hamulcem. Świetny kołowrotek w stosunku cena/jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mike Napisano 21 Marca 2009 Share Napisano 21 Marca 2009 Witam brać! Mam pytanie odnośnie kołowrotka do spiningu z plaży (troć) w tej chwili używam shimano catany 4000 i zdaje się że w miarę ok to znosi ale chciałbym wiedzieć na co ewentualnie mógłbym zmienić swoja catanke aby bylo bezpiecznie. Cenowo w ganicy 200-250 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Pare dni temu zakupiłem spining Daiwa PM Jig 5-25g. Nietety kołowrotki które obecnie posiadam Twin Power 1000 oraz Sustain 4000 nie bardzo pasuja rozmiarami do tego kija. W zaiazku z powyzszym zostałem zmuszony do kupna nowego kołowrotka Zastanawiam się na nastepujacymi modelami: Spro Blue Arc FD 930 Team Dragon FD 930 iZ RYOBI ZAUBER 3000 RYOBI EXCIA SLIM 2000 SHIMANO SYMETRE 2500 FI Przeznaczenie lekko/średni spining. Przedział cenowy do 300zł Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 ja polecam Spro ale Red Arc FD z reszty miałem tylko team dragona w ręce tez niczego sobie o innych nie będe sie wypowiadał chociaż ze sprzetu shimano zawsze jestem zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hubolsky Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Ja zdecydowanie w tym przedziale polecił SHIMANO SEIDO FA - mam w rozmiarze 30 - bardzo sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Jakoś nie mam przekonania do tańszych modeli Shimano. Red Arc trochę przekracza mój budżet na kołowrotek. Czy jest jakaś istotna różnica miedzy Blue i Red? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 niestety za bardzo nie moge ci odpowiedziec na to pytanie red arc to flagowy kolowrotek firmy Spro jestem z niego zadowolony za to blue nie mialem nawet w rece ale jesli red to ich najlepszy to musieli go ładnie dopracowac i napewno sa jakies róznice... widziałem Red nawet za 299 zł poszukaj w sklepach internetowych napewno cos znajdziesz.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Zakładajac że zdecydowałbym się na jeden z modeli Arca, które rozmiary będą pasować do Daiwy PM jig 5-25. Coś miedzy Shimano 1000 a 4000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Spro jest w rozmiarach 10400, 10300, 10200. Myśle ze 10300 będzie ci pasował, ja mam 10400 i jest idealny wcale nie jest duży i ciezki, gdzieś na forum uzytkownik Lesio jak dobrze pamiatam pokazywał roznice wielkosci miedzy kazdym modelem poszukaj gdzies to jest napewno....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Sand, w wielkosci 30 lub 3k bedzie idealny - taki wlasnie mam dokrecony do ww. daiwy o wadze niecalych 300g. ew. 25/2500 - mam ten rozmiar przy okoniowce a dwudzuestka to tez raczej do lajta, a 1k to sa podlodowe kolowrotki choc podobno mieszcza costam zylki . oczywiscie sa niewielkie roznice wielkosci pomiedzy producentami ale generalnie nie wielkie, warto sprawdzic wage a takze pojemnosc zylki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sand Napisano 10 Kwietnia 2009 Share Napisano 10 Kwietnia 2009 Czyli Red Arc 10300 300g Blue Arc 930 314g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rafał Mazur Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 Witam, bardzo długo studiowałem internet w poszukiwaniu kołowrotka spiningowego do 300pln. Wahałem się między SPRO właśnie a Shimano i jednak wybór padł na SPRO. Zakupiłem Blue Arc 940 i naprawdę jest to ładne cacko (269pln). Czekam teraz na sezon aby go wreszcie pokręcić. Powodów było parę: 1. SPRO to europejski producent ( Holandia, Niemcy) a nie Chinol 2. Jest jako taki serwis do spro. 3. Jeżeli kupować Shimano to tylko japońskie a to kosztuje dużo więcej 4. Czytałem bardzo dużo dobrych opinii o SPRO. Reasumując to osobiście polecam SPRO - jak to czynili poprzednicy - co do modelu... dla mnie Blue jest wystarczający. Mocny, dokładnie nawija żyłkę, ma wzmocnione brzegi szpuli ( 2 * alu), gruby, wzmacniany kabłąk i wygodną szeroką rączkę. Pozdrawiam Rafał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 14 Kwietnia 2009 Share Napisano 14 Kwietnia 2009 1. SPRO to europejski producent ( Holandia, Niemcy) a nie Chinol Chyba się jednak mylisz Mam Red Arca 10300, to dosyć spory kołowrotek, do twojego kija bardziej pasowałby 10200. A tak poza tym to Spro to żadna rewelacja, jakość łożysk w tych kołowrotkach to żenada. Nie wiem, czy nie lepszym rozwiązaniem byłby Ryobi Zauber albo Excia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 ten ryobi zauber bardzo przypomina spro.... PS: artech czy byłeś kiedyś zadowolony z jakiegoś kręciołka którego posiadałeś bo czytam same negatywy nie wiem czy to wina kręciołków czy po prostu za duzo wymagasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 15 Kwietnia 2009 Share Napisano 15 Kwietnia 2009 ten ryobi zauber bardzo przypomina spro.... bo to sa jego(zauber'a) wierne(ponoć) kopie. czy to wina kręciołków czy po prostu za duzo wymagasz kolowrotek ma mieszac beton i wyciagac SUV'a jak ugrzeznie, wiec nie wiem o co ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi