Skocz do zawartości
tokarex pontony

Zdjęcia wędkarskie- technika i estetyka.

Gość Dwie_sety

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

maniek,

tyle że temat przycichł, ale każdy pozostał przy swoim.... jakie chcesz wyznaczyć reguły skoro jakie by nie byly to i tak będą oponęci. celowo nie brałem udziału w dyskusji bo nie była ona konstuktywna, a raczej emocjonalna....osobiście wnioski mam 2:

- po pierwsze (primo :mrgreen: )warto zachęcać każdego kto wklei niefajną fotkę do poczytania jak zrobić fajniejsze w przyszłości

- po drugie (primo ultimo :mrgreen::mrgreen: ) trzeba to wyrażać ciut delikatniej niż miało to miejsce do tej pory bo może naprawdę się ktoś zraził, pewnie nie do wędkarstwa ale do forum i jego użytkowników.....

jeszcze jedno mi przychodzi do głowy może warto w dziale dla nowych userów umieścić oprócz regulaminu krótką notkę jakie zdjęcia są mile widziane na forum (nie na zasadzie przymusu, raczej na zasadzie zachęty...) i wkleić kilka przykładowych ładnych (ot chociażby prosiaczki stocha, )

tyle z mojej strony :grin::grin::grin:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 128
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
nowych userów umieścić oprócz regulaminu krótką notkę jakie zdjęcia są mile widziane na forum
Sinus ale ja właśnie o to pytam ,jakie mają być mile widziane .
Napisano
To może pokusimy się na podsumowanie tematu,jakie fotki wstawiamy a jakie nie ,co będziemy akceptować a co nie

Nie wiem jaki byłby sens określenia takiego czegoś. Nie każdy "nowy" poczyta o tym zanim wstawi fotę. No a poza tym jedni akceptują to, a inni co innego.

Moim zdaniem jeżeli zdjęcia są związane z wedkarstwem to należy je wstawiać. Jednemu będą się podobały a innym nie koniecznie.

Tomek_1 założył ten temat po to, żeby ewentualnie wyrazić swoją opinię o wstawianych zdjęciach, a nie robić tego np.: w temacie jak dziś było na rybach.

jakie mają być mile widziane

No myslę, że "promujące" wędkarstwo.

Napisano
Tomek_1 założył ten temat po to, żeby ewentualnie wyrazić swoją opinię o wstawianych zdjęciach, a nie robić tego np.: w temacie jak dziś było na rybach.

Dokładnie :wink:

W związku z gorącą sprawą zdjęć, zakładam temat, w którym będziemy rozmawiać wyłącznie o nich. Tu (wyłącznie tu!) umieszczamy swoje uwagi do zdjęć umieszczanych na forum Haczyk.pl.

Nie mniej dobrze, że dochodzimy do pewnych wniosków :wink: A w przyszłości posłuży właśnie do bieżącej dyskusji o zdjęciach zamieszczanych na forum

Napisano

maniek,

wstaw liny stocha (te pamiętam, ale na forum jest mnóstwo innych fajnych)

dobry motyw to np. pokazać po jedny fajnym zdjęciu każdego gatunku.....

grzecznie poprosić coby były żywe ryby na zdjęciach (chociaż to nie jest najważniejsze), oraz żeby zdjęcia były na tle wody, brzegu łowiska (w najgorszym razie na tle trawniczka przed domem np. na podbieraku...) byle nie lodówka czy kabina prysznicowa. plus dopisz kilka słów od siebie jak robić fotki coby fajnie wyszły (ja się na tym niebardzo znam a ty miałeś o ile dobrze pamiętam cały temat o fotografii wędkarskiej, więc sam chętnie przeczytam skrócone kompendium na ten temat.... :mrgreen: ) uwaga że nie wymagane jest przestrzeganie NO KILL, ale wymagane jest humanitarne traktowanie ryb (nie panierować jej piaskiem i kamieniami póki żyje :evil: ) też wydaje się na miejscu :smile:

Gość Bartosz
Napisano

Jaki i koledzy wyżej! Brawo sinus! :!:

Napisano

jmk81, Bartosz,

dzięki :grin:

tyle że panowie kiedy skończyła się emocjonalna wymiana zdań (nie koniecznie argumentów...) a przyszło do konkretów to temat ucichł.... :sad: uważam tylko że to nie tyle brak opinii u forumowiczów ile zniechęcenie i pomijanie tego tematu.... :sad: . a szkoda :!:

Napisano
uważam tylko że to nie tyle brak opinii u forumowiczów ile zniechęcenie i pomijanie tego tematu.... :sad: . a szkoda :!:

Najgorsze jest to że inni Forumowicze którzy brali udział w tej "ostrej" dyskusji nie wyrazili swojego zdania "na nowo" bo Mańkowi pewnie o to chodziło aby każdy napisał konkretnie o co mu chodzi i czego osobiście by sobie życzył (czyt. co by mu nie przeszkadzało i było dla niego ciekawe)

Proponuję abyśmy wrzucali do tego tematu swoje ulubione zdjęcia wędkarskie aby z argumentować swoje zdanie na temat zdjęć.

Napisano

no właśnie więc ja podaje linki zdjęć z mojej najowocniejszej nocki i komentujcie panowie i panie jestem wszech otwarty na każde opinie te pozytywne oraz negatywne łącznie z krytycznymi więc czekam i podaje linki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/99e85e703f9f257d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ae2686b1ae3260f7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/013be07873bef3c2.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d34a737996ec0b65.html no więc do dzieła i nie rozumiem ludzi którzy czają sie z zamieszczaniem zdjęć ze względu na krytyke,moim zdaniem krytyka powinna służyć ku postępowi bo inni ludzie mogą dostrzec rzeczy których nie zobaczyłem sam a trzeba poprawić,lecz linczu nie uznaje :evil:

Napisano

Fajne zdjęcia. :wink: Karpioszki jak sie patrzy. Miejscówka godna pozazdroszczenia. :grin: Ajj kiedy ja sobie takie połapę?? Kiedy pojadę w takie miejsce gdzie to będzie możliwe?? Pewnie wtedy jak będę miał czas :grin:

Zauważyłem jedną rzecz, że takie zdjęcia wzmagają apetyt na rybkę ale tą w formie czynnej nie biernej :grin::grin::wink::wink::wink:

Napisano

Witam

Niejako zostalem wywolany do tablicy przez kolege Jmk81 :wink:

w najgorszym razie na tle trawniczka przed domem np. na podbieraku...) byle nie lodówka czy kabina prysznicowa

Hmmm to moze Jmk81 wyjasni czemu teraz tak chetnie sie zgadza z tym co napisal Sinus a wczesniej tak na dzien dobry zjechal Matixa (bardzo dlugo chlopak nie wypowidal sie na forum a kiedy wrocil i wkleil swoja bodajze pierwsza relacje to.... sami wiecie co bylo)

Bo reszta forumowiczow ktorzy obstawiali strone antyMatix faktycznie sie juz tu nie wypowiada

Wedlug mnie powinno byc na forum publikowane kazde zdjecie

Dlaczego

Ano dlatego ze nie kazdy ma fajny aparat, nie kazdy jezdzi we dwojke na ryby tak aby kolega na lowisku mogl strzelic fotke, nie kazdy bierze aparat nad wode, nie kazdy ma talent fotograficzny itp itd (pewnie i tak wszystkich powodow nie jestem w stanie wymienic)

Ale jest dokladnie tak jak napisal Maryachi ze kazdego nalezy szanowac bo jest tu dlatego ze ma hooby takie jak my

Jak najbardziej jestem za delikatnym zwracaniem uwagi ze niektore zdjecia mozna zrobic lepiej

Ale pamietajcie ze ludzie moze tutaj sie nie wpisuja to jednak czytaja ten temat i mysle ze to co dzialo sie jakis czas temu moze przynajmniej na jakis czas poskutkowac zmiejszeniem sie ilosci publikowanych na forum zdjec

Tyle z mojej strony

Polemizowac nie zamierzam choc temat bede sledzil

Faktycznie moze po burzy wyjdzie slonce i bedzie tecza (znaczy lepiej :cool: )

Pozdr

Napisano
Hmmm to moze Jmk81 wyjasni czemu teraz tak chetnie sie zgadza z tym co napisal Sinus a wczesniej tak na dzien dobry zjechal Matixa

Zdecydowanie przesadziłeś, na temat zdjęcia Matrixa napisałem "Tragedia..." a reszte moich wypowiedzi dotyczyła ogólnie tematu. Nie ma co wyolbrzymiać. Czemu się zgadzam? Bo trzeba iść na jakiś kompromis

w najgorszym razie na tle trawniczka przed domem np. na podbieraku...) byle nie lodówka czy kabina prysznicowa.

Mam nadzieję że to będzie odsetek prezentowanych zdjęć...

Też nie zamierzam dyskutować na tamten temat .

a wczesniej tak na dzien dobry zjechal Matixa

Jakoś nikt z modów i admin nie zinterpretował tego w ten sposób. :wink::wink:

Piszmy o teraźniejszości. :wink::wink::wink:

Napisano
Piszmy o teraźniejszości.
Dokładnie ,a bym powiedzial nawet o przyszlosci ,czyli jakie fotki będą mile widziane.Pytanie to stawiam do tych co się jeszcze nie wypowiedzieli .
Napisano

P,

napisałem:

w najgorszym razie na tle trawniczka przed domem np. na podbieraku...
tylko że na tamtych pamiętnych zdjęciach był trawniczek i łowca, a ryby to były takie nieduże suche plamy.... także miałem na myśli troszeczkę inne ujęcia (nawet martwych ryb)
Ano dlatego ze nie kazdy ma fajny aparat, nie kazdy jezdzi we dwojke na ryby tak aby kolega na lowisku mogl strzelic fotke, nie kazdy bierze aparat nad wode, nie kazdy ma talent fotograficzny itp itd

jakoś nie zauważyłem żeby się ktoś krytycznie wypowiadał na temat jakości zdjęć (mimo że widywałem zdjęcia robione trelefonem), uwagi były co do zawartości.... ale zgadzam się że można zrobić w miarę fajne zdjęcie rybie martwej i w domu (tyle że trudniej je zrobić niż żywej na łowisku...)

Wedlug mnie powinno byc na forum publikowane kazde zdjecie

i tu masz racjędlatego napisałem

grzecznie poprosić coby były żywe ryby na zdjęciach (chociaż to nie jest najważniejsze)
tyle że niech nikt nie oczekuje że takie zdjęcia zdobędą owacje.... :neutral:
Napisano
Proponuję abyśmy wrzucali do tego tematu swoje ulubione zdjęcia wędkarskie aby z argumentować swoje zdanie na temat zdjęć.

Chyba nie do końca taki był cel zakładania tego tematu. Są już tematy gdzie można wrzucać zdjęcia i dyskutować o nich. Tytuły podałem w pierwszym poście tego tematu. Ale jeżeli "Zarząd" wyrazi zgodę to ja nie widzę przeciwskazań. Możemy to robić także w tym temacie.

moim zdaniem krytyka powinna służyć ku postępowi bo inni ludzie mogą dostrzec rzeczy których nie zobaczyłem sam a trzeba poprawić,lecz linczu nie uznaje

Człowiek wikiem młody a już mądrze prawi. :wink:

Brylu, bardzo fajne zdjęcia, rybki super, a miejscówka - lasek wokół, czysta woda - miodzio. To wszystko udało Ci się pokazać na fotkach.

Daleki jestem od krytykowania ale jeżeli miałbym coś doradzić to tak:

Pierwsze zdjęcie - spróbuj następnym razem (nie wiem kto robił zdjęcie, czy samowyzwalacz czy człowiek) troszkę inaczej wykadrować zdjęcie. Postaraj się pokazać całą postać z rybą albo od pasa w górę. Zobacz o ile lepiej wygląda postać na trzecim zdjęciu.

Fotka jest trochę prześwietlona w lewym górnym rogu bo robiłeś zdjęcie pod słońce. To mało istotny szczegół tym bardziej, że przy innym ustawieniu nie pokazałbyś wody albo pstrykał jeszcze bardziej pod słońce. Coś za coś. Można to skorygować w trakcie robienia zdjęć ustawieniami aparatu albo podczas obróbki zdjęcia komputerem. Ale jak pisałem szczegół.

Drugie zdjęcie - zawsze należy pamiętać co chcemy pokazać na zdjęciu. Ty chciałeś pokazać pięknie ubarwionego karpika. I pokazałeś, ale wzrok oglądającego przyciągają też: niebieska podłoga namiotu, kawałek podbieraka i buty. Zdjęcie wyglądałoby zupełnie inaczej gdybyś w kadrze nie umieścił zbędnych przedmiotów lub pokazał je w całości (z wyjątkiem butów :wink: )

Trzecie zdjęcie - uciekła Ci trochę ostrość. Zwróć uwagę, że najostrzejszy obszar zdjęcia to karp leżący na Twojej stopie. W tym miejscu został zrobiny przez aparat pomiar odległości i dostosowanie ostrości. Zwiększenie głębi ostrości załatwiło by sprawę. Można też zastosować inny zabieg. Robiąc zdjęcie aparatem ustawiasz centrum zdjęcia na główny obiekt (czyli w tym przypadku Ty z większym karpiem) naciskasz spust migawki do połowy. Następuje pomiar i automatyczne wyostrzenie obrazu. Trzymając naciśnięty spust migawki do połowy przesuwasz kadr i dociskasz do końca robiąc zdjęcie. W takim przypadku najbardziej ostry będzie obiekt na którym zrobiono pomiar mimo, iż nie znajdował się w centrum w chwili robienia zdjęcia. Często też warunki oświetleniowe lub poruszenie aparatem w chwili robienia zdjęcia powodują, że obiektyw gubi ostrość.

Czwarte zdjęcie - niezwykle trudno jest zrobić zdjęcie ryby w czasie holu. Dlatego wszelkie niedoskonałości takich zdjęć należy pomijać bo nie ma czasu na kadrowanie i walkę z ostrością. Fajnie, że główny obiekt znajduje się w centrum zdjęcia a przy okazji widać kawałek zielonego brzegu. Reszta jest milczeniem :wink:

Napisano

tomii,

no nie mogę fotki świetne a ty się doczepiasz detali :mrgreen::wink: .....właśnie pisaliśmy że nie jakość tu najważniejsza i nie każdy jest artystą fotografikiem. poza tym kiedy po emocjonujacym holu z lekko trzęsącymi się rękami potrafisz się skupić na tych wszystkich detalach o których powyżej napisałeś to masz u mnie duuuży szacunek. tyle że jak pisał artech w jedny z tematów długie przetrzymywanie ryby poza wodą (a zrobienie zdjęć artystycznych wymaga czasu) zwiększa śmiertelność u wypuszczanych ryb....coś za coś :!: dla mnie treść się liczy, a nie detale....bo na każdym (nawet komputerowo podrasowanym) zdjęciu tylko od uporu zależy ile niedociągnięć znajdziesz :grin:

Napisano

sinus,

W ani jednym słowie nie skrytykowałem zdjęć zamieszczonych przez Bryla. Poradziłem tylko Koledze odnosząc się do jego wypowiedzi pod zdjęciami, na co zwrócić uwagę w przyszłości żeby robić jeszcze lepsze zdjęcia.

poza tym kiedy po emocjonujacym holu z lekko trzęsącymi się rękami potrafisz się skupić na tych wszystkich detalach o których powyżej napisałeś to masz u mnie duuuży szacunek

dlatego napisałem:

"niezwykle trudno jest zrobić zdjęcie ryby w czasie holu. Dlatego wszelkie niedoskonałości takich zdjęć należy pomijać bo nie ma czasu na kadrowanie i walkę z ostrością"

Poza tym praktyka czyni mistrza. Po zrobieniu kilku tysięcy zdjęć nie będziesz musiał o tym mysleć. To tak jak ze zmianą biegów w samochodzie. Na początku wymaga poświęcenia części uwagi, a później "samo" się zmienia :wink:

dla mnie treść się liczy, a nie detale

Dla mnie też. Chyba, że tych detali jest tyle, że przesłaniają treść - o czym nie może być mowy w zdjęciach pokazanych przez Bryla.

tylko od uporu zależy ile niedociągnięć znajdziesz

Zrobiłem w tym roku już kilka tysięcy zdjęć - nie koniecznie na rybach. Głównym bohaterem większości fotek jest mój 14-to miesięczny synalek. W momencie robienia zdjęcia wydaje się super. Podczas oglądania w kompie lub po wywołaniu okazuje się, że wiekszość (70%) wygląda inaczej niż sobie wyobrażałem. :???:

Nikt nie jest doskonały i jak to powiedział ktoś kiedyś:

Nie ma zdjęć (ujęć) doskonałych. Są tylko mniej lub bardziej udane. :wink:

Napisano

tomii,

to fajnie, tylko trzasnąłeś wykład jak 150....

dla mnie jak potrafie na zdjęciu rozróżnić karpia od sandacza to do jakości nie mam zastrzeń :mrgreen::mrgreen::mrgreen::wink::wink:

Napisano
tomii,

no nie mogę fotki świetne a ty się doczepiasz detali :mrgreen::wink: .....właśnie pisaliśmy że nie jakość tu najważniejsza i nie każdy jest artystą fotografikiem. poza tym kiedy po emocjonujacym holu z lekko trzęsącymi się rękami potrafisz się skupić na tych wszystkich detalach o których powyżej napisałeś to masz u mnie duuuży szacunek.

Od tego jest ten temat.

Oglądając tamte fotki na to samo co tomi zwróciłem uwagę. Karpik jest naprawde bardzo pokazny (z ciekawosci spytalbym jakie lowisko ale nie od tego temat ;)) i moznaby go jeszcze umiejetnie "powiększyć", np tak zeby nie byl na tym samym planie co wedkarz, ale lekko blizej. I bardziej skupic się na rybie, a nie na drzewkach, wodzie i otoczeniu (oczywiscie nie pomijać scenerii! ale zrobic ja tylko tłem. W pierwszej fotce widać człowieka z rybą nad wodą wśród drzew, a powinno być widać przede wszystkim rybę, w tle człowiek, w tle woda, drzewa, gdzie ryba to główny punkt zawieszenia wzroku). Ten temat jest właśnie po to zeby nasze fotki staly sie jak najbliższe profesjonalizmowi. Po to czepiamy się (kulturalnie) szczegolow zeby nastepnym razem zdjecia byly jeszcze lepsze. Najwazniejsze jest jednak zeby robic to tak zeby nie obrazac autora. Na tym powinnismy byli skupiac sie od poczatku do konca.

Pozdro.

Napisano

panowie jestem wam bardzo wdzięczny za skomentowanie i oto mi właśnie chodziło teraz będe wiedział na co zwracać uwage,czekam na kolejne wypowiedzi ale także kolejne zdjęcia w których ja będe mógł sie wypowiedzieć i skomentować :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.