Skocz do zawartości
tokarex pontony

Rejestr Połowu Ryb

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

jony, racje masz przed zaczęciem wędkowania musisz wpisać date i nr łowiska(tego nie pisałem bo kolega pytał tylko o ryby złowione i przeznaczone do zabrania), ale (nie wiem jak jest u was) u nas jest tak, że złapiesz rybe i chcesz ją do domu zabrać to do siatki i wpisujesz do rejestru np Gatunek ryby "1" sztuk "I" cm "46" i w domu ewętualnie wage możesz wpisać. Natomiast jeżeli złapiesz inny gatunek ryby to pod spodem musisz wpisać jeszcze raz date i numer lowiska i znowu gatunek ryby sztuk i rozmiar. Nawet tak jest na przykładzie w wykazie łowisk.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 293
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

Top Posters In This Topic

Napisano

W tej całej biurokracji najważniejsze jest aby sumiennie wypełnić rejestr zbiorczy za cały rok, a jak należy wpisywać dzienne połowy to już raczej zależy od ustaleń poszczególnych Okręgów.

Napisano
Pisze wyraźnie "każdą plotkę" jak to nazywasz wpisuje się wagowo po zakończeniu wędkowania a wszystkie ryby limitowane zapisuje się każdorazowo po włożeniu do siaty, przed ponownym zarzuceniem wędki.

Oj chyba nie wiesz, że w różnych okręgach rejestry mogą być inne. W kieleckim nie ma wyszczególnione, że po złowieniu zapisujemy ryby limitowane, z regulaminu wynika, że musimy wpisać oddzielnie przysłowiową "każdą płotkę".

Napisano
Oj chyba nie wiesz, że w różnych okręgach rejestry mogą być inne. W kieleckim nie ma wyszczególnione, że po złowieniu zapisujemy ryby limitowane, z regulaminu wynika, że musimy wpisać oddzielnie przysłowiową "każdą płotkę".

To jeszcze jeden dowód na to, że ZG jest nie potrzebny, bo nic co związane z wędkarstwem na szczeblu krajowym nie koordynuje.

• 1 month later...
Napisano

Jestem członkiem uczestnikiem przez wakacje jadę nad jezioro solińskie :wink:

Czy musze cos opłacić czy wystarczy tylko rejestr połowów:?:

Gdzie go zdobyć :?:

• 1 month later...
Napisano

A jak to jest z niezrzeszonymi?

Mam kartę ,wykupuję zezwolenie ,powiedzmy 14-dniowe i w tym okresie zabieram do domu 10 rybek.Nie mam żadnego rejestru w który mogę wpisać informację(dla PZW) o ile rybek zubożyłem rybostan .Prawie jak kłusol,nikt nic nie wie :roll:

Napisano

Panowie ja nawet nie wiem czy w Szczecinie ten rejestr obowiązkowy jest :???: Ja bynajmniej od dwóch sezonów takowego nie dostaję przy opłacaniu składek :roll:

Napisano

artech, Chyba jednak jest, bo jak pytałem czy ja jako z innego okręgu ale we wspólnym porozumieniu mam dostać rejestr to w Zarządzie mi powiedzieli, że mogę wpisać do swojego rejestru. Chodziło o łowienie w rzece Rega.

Napisano

W takim razie muszę pogadać z panem od składek :roll: A tak na marginesie to przez te dwa lata miałem kilka kontroli i nikt nawet nie zapytał o ten niepotrzebny, moim zdaniem, dokument.

Napisano

Ja przy opłatach sam poprosiłem o rejestr bo myślałem że pani zapomniała wydać ;) teraz prowadzę go skrupulatnie bo może będzie ciekawą pamiątką ;)

Napisano

Pytałem sie gościa ze straży rybackiej u mnie we włocławku i powiedział ze u mnie we włocławku nie karają za brak wpisu bo to wymysł PZW a oni mogą jedynie z ustawy karać a w ustawie tego nie ma obowiązku wypełnienia rejestru :o Taka dostałem odpowiedź od gościa z długo letnim stażem w straży rybackiej

Napisano
A tak na marginesie to przez te dwa lata miałem kilka kontroli i nikt nawet nie zapytał o ten niepotrzebny, moim zdaniem, dokument.

Nie tylko niepotrzebny, ale nic nie wnoszacy, ponieważ nieprowadzony zgodnie z faktami i nie obejmujacy rybaków. Ale doktorat ktoś z ZG na tym zrobił :wink::evil:

Napisano

Może i niepotrzebny i nic nie wnoszący ale ja należę do osób ceniących bardzo swój święty spokój i jakoś nie chce mi się nad wodą użerać z kontrolującym który stwierdzi że takowy rejestr jest mi niezbędny bo inaczej nie połowię. Wolę poświęcić kilka chwil przed zamoczeniem kija na wpis daty i nr łowiska żeby później mieć święty anielski spokój. Ten rejestr miałby sens gdyby obejmował wszystkich: rybaków, wędkarzy itd.

Ciekawe ile osób jest zatrudnionych później i na jakich szczeblach PZW żeby zwykły składkowicz wędkarz pospolity mógł dowiedzieć się ze źródeł PZW jaka ryba i gdzie występuje? Jaka presja jest na dane łowiska w regionie i kraju :!:

Napisano
Ciekawe ile osób jest zatrudnionych później i na jakich szczeblach PZW żeby zwykły składkowicz wędkarz pospolity mógł dowiedzieć się ze źródeł PZW jaka ryba i gdzie występuje? Jaka presja jest na dane łowiska w regionie i kraju :!:
nie ważne ile, tylko jak rzetelnie wykonują swoją pracę, a z tym obawiam się że jest kiepsko tak samo zresztą jak z wypełnianiem tych rejestrów przez wędkarzy :wink:
Napisano

Ponieważ wiem jak odbywa się robienie zestawienia tych rejestrów i wiem, że rejestry wędkarzy bez rejestrów rybaków i kłusowników :lol::lol::lol: nic nie dają, zastosowałem metodę którą podsunął mi jeden z naszych userów :wink::lol: cyt"...odwołać się do praktykowanej przez Ghandiego i nie tylko, instytucji obywatelskiego nieposłuszeństwa, czyli odmówić wykonania takiego obowiązku i dobrowolnie ponieść wszelkie związane z tym statutowe konsekwencje" , z tym, że robię to tak aby tych konsekwencji nie ponosić. :mrgreen: Mam nadzieję, że już po zrobieniu doktoratu pomysł niedługo upadnie jak i jazda w dzień na światłach :lol:

Napisano
jak i jazda w dzień na światłach :lol:
Tu akurat mam odmienne zdanie. Zawsze jeżdżę na światłach i cieszę się że w Polsce taki przepis obowiązuje.
Napisano
Zawsze jeżdżę na światłach i cieszę się że w Polsce taki przepis obowiązuje.

Jeszcze jeden, co prawda mały ale przyczynek do zmiany klimatu :lol:

Napisano

Tak się właśnie zastanawiałem co tu można jeszcze pisać o rejestrze połowów - zaglądam a tu nasz dzielny sinus uprawia postfakerstwo w czystej postaci :arrow: wiele wniosłeś do dyskusji. Regulamin forum pkt. 3 Bo na innych forach to śmietnik jest a na haczyku to nie trzeba się przekopać przez tony śmiecia w temacie :roll:

[ Komentarz dodany przez: sinus: 19-08-08, 20:42 ]

wstawić sobie ostrzeżenie??

• 5 months later...
Napisano

w rejestrze trzeba zapisywac ryby złowione i zabrane ze soba czy wszystkie nawet te co sa niewymiarowe lub z innych powodow wracaja do wody ?

Napisano
Do rejestru wpisujemy tylko te ryby,które są przeznaczone do zabrania. :wink:

Te które są w czasie kontroli w siatce, na razie :wink: bo niedługo przepisy mogą się zmienić.