inproel Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, właśnie kupiłem silnik Mariner 9,9 kM 2 suwowy i mam pytanko czy ktśs z was posiada do niego jakąś instrukcję lub może wie w jakiej proporcji robi się mieszanke do niego. Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ! ps. jeśli ma to znaczenie to rok produkcji 2002 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 Witam, właśnie kupiłem silnik Mariner 9,9 kM 2 suwowy i mam pytanko czy ktśs z was posiada do niego jakąś instrukcję lub może wie w jakiej proporcji robi się mieszanke do niego.Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ! ps. jeśli ma to znaczenie to rok produkcji 2002 Ja mam marinera 10 z 96 i stosuje 50:1 tak stosowal wczesniej poprzedni wlasciciel mowil ze mozna i 75:1. Osobiscie to kupuje olej do 2-suwa 100ml Stihl na 5l benzyny bardzo ladnie pracuje i jak na dosc duza dawke 50:1 prawie calkowicie zero smogu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oI0 Napisano 3 Czerwca 2009 Share Napisano 3 Czerwca 2009 a może taniej bedzie nie wpadać rozpedzoną łodzią na podwodne rafy Wiślane ty te kliny chyba zjadasz na śniadanie Hhheh Pływam po Narwii , ew po Bugu , czasami się zdarzy wpaść do wisełki przy ujściu Narwi. Nie nie jem , między zęby wchodzą , a tak poważniej to jak wspomniałem na zapas gdyż nie znasz dnia ani godziny jak śrubę będziesz w takim zabytku jaki posiadam ściągał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
inproel Napisano 4 Czerwca 2009 Share Napisano 4 Czerwca 2009 Witam ponownie, poniżej podaje linka do tabliczki jaką posiada mój silnik. Z góry dzięki za pomoc w doborze proporcji paliwa do oleju oraz namiarach na instrukcję. tabliczka silnika Pozdrawiam Grzegorz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 9 Czerwca 2009 Share Napisano 9 Czerwca 2009 Witam, właśnie kupiłem silnik Mariner 9,9 kM 2 suwowy i mam pytanko czy ktśs z was posiada do niego jakąś instrukcję lub może wie w jakiej proporcji robi się mieszanke do niego.Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ! ps. jeśli ma to znaczenie to rok produkcji 2002 Ja mam marinera 10 z 96 i stosuje 50:1 tak stosowal wczesniej poprzedni wlasciciel mowil ze mozna i 75:1. Osobiscie to kupuje olej do 2-suwa 100ml Stihl na 5l benzyny bardzo ladnie pracuje i jak na dosc duza dawke 50:1 prawie calkowicie zero smogu. wiekszość tych silników powinna mieć 1:100 ja w ramach testów Yamah'ą pływałem na paliwie 1:50 z kosiarki ale przy 1:100 widać że silnik lepiej pracuje, żwawszy, i świece napewno dłużej wytrzymają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ememiks Napisano 12 Czerwca 2009 Share Napisano 12 Czerwca 2009 Witam, właśnie kupiłem silnik Mariner 9,9 kM 2 suwowy i mam pytanko czy ktśs z was posiada do niego jakąś instrukcję lub może wie w jakiej proporcji robi się mieszanke do niego.Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc ! ps. jeśli ma to znaczenie to rok produkcji 2002 Ja mam marinera 10 z 96 i stosuje 50:1 tak stosowal wczesniej poprzedni wlasciciel mowil ze mozna i 75:1. Osobiscie to kupuje olej do 2-suwa 100ml Stihl na 5l benzyny bardzo ladnie pracuje i jak na dosc duza dawke 50:1 prawie calkowicie zero smogu. wiekszość tych silników powinna mieć 1:100 ja w ramach testów Yamah'ą pływałem na paliwie 1:50 z kosiarki ale przy 1:100 widać że silnik lepiej pracuje, żwawszy, i świece napewno dłużej wytrzymają To napewno mniejsza ilosc oleju ale czy aby nie kosztem smarowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbycho72 Napisano 29 Czerwca 2009 Share Napisano 29 Czerwca 2009 Witam mam łodeczke dł 285cm szer 125cm niech ktoś poradzi jaki kupić silnik pływanie w 2 osoby po jeziorku Urszulewskim rekreacyjnie dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 To napewno mniejsza ilosc oleju ale czy aby nie kosztem smarowania? idąc Twoim tokiem rozumowania czy nie lepiej dać ? 1:25 wiecej samrowania te silniki przygotowano pod 1:100 więc przy 1:50 1/ spala wiecej oleju - szkoda kasy 2/ zanieczyszcza x2 środowisko - szkoda wody 3/ osmoli świecę i produkuje nagary co zmniejszy kompresje i wydajność 4/ jak świeca zaczyna gubic iskre co iles cykli to: a/zwieksza ci się złużycie paliwa bo do tej samej pracy musisz przykrecic gazu b/zwieksza sie wydalanie paliwa do wody pozdrawiam były użytkownik sportów motocrossowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 9 Lipca 2009 Share Napisano 9 Lipca 2009 ciekawski się zapyta: to dlaczego VIERTOKI CCCP muszą mieć kupe oleju - bo są wykonae z gó..... materiału i przy mniejszych dawkach zacieraja się ciekawostka: jeżeli samochód terenowy np. NISSAN zgubi olej z mostów moze jezdzić kilka lat bez objawów awarii /jedynie szum/, natomiast UAZ niewytrzyma sezonu i zmieli zeby takie jest porównanie materiałów japonskich do wschodnich np. CCCP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbycho72 Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 witam prosze o porade czasem przy pływaniu hondą bf 2 czuć wydech spalin dlaczego tak sie dzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maciej C. Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 witamprosze o porade czasem przy pływaniu hondą bf 2 czuć wydech spalin dlaczego tak sie dzieje Sprecyzuj pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbycho72 Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 witam jeszcze raz więc dlaczego czuć spaliny przy pracy silnika przy pływaniu łodką po jeziorze jak wydech spalin znajduje sie pod taflą jeziora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 śmieszne pytanie więc śmieszna odpowiedz to proste jak pierniesz w wannie to też czujesz smród nad wodą gazy mają tędencje do wypływanie nad wodę jedynie ciezkie siarkowodory lubia zalegiwać dno nie jedz dużo jajek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odol Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Witam. Mam pytanie. Kupiłem sobie już łódź. Jest to model " Aga " o wymiarach: dł. 360cm, szer. 130cm i waga 60kg. Zamierzam tym sprzętem pływać po jeziorach o wielkości mniej lub więcej 500Ha, czasem też wypady nad j. Śniardwy. Najczęściej łowie na spinning. I czy w takim wypadku silnik 5 konny starczy do szybkiego przemieszczania się po łowisku? I czy z takim silnikiem dam radę wprowadzić tą łódź w ślizg? Ostatnio pływałem z wujem na jakimś starym radzieckim silniku 30 konnym na podobnej łódeczce i o dziwo weszła ona w ślizg! Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Witam, kolego "Odol", "piątka" troche mało. Pływanie w ślizgu polega na tym aby łodz wprowadzić w ślizg,po wejsciu w ślizg zmiejszamy obroty do 2/3 .Chodzi o ekonomike spalania i żywotność silnika.Da radę oczywiście walić w ślizgu na pełnej mocy przez jakiś czas, co wynika z instrukcji silnika. Podam na swoim przykładzie łodzi 3,9m, "dyszka" to minimum ekonomiki spalania i pływania w ślizgu na rzece Warta. w/g mnie "piątka" za mało na łodz, do pontonu 3m byłaby O.K. pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Odol Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Nie no bez przesady. Wuj ma 7m żaglówkę i taka 5 konna Yamaha całkiem nieźle radzi sobie z takim pływającym mebelkiem. P.s Ile waży twoja łódź? Moja tylko 60kg i nie wiem czy poprawnie było by tak wsadzić tam 30-sto paro kilowy silnik 10konny ( nie orientuję się ile akurat 10 konne ważą, wiem, że 5 konny to w okolicach 25 kg ) ? Czy to nie będzie za duże przeciążenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Witam, ale silniki w żaglówkach mają inne zadanie, a nawet inne oznaczenia silnika (F). Żaglówką to raczej w ślizgu nie pływamy.Jak chodzi o ślizg to mówię że nia da rady "5",a jak chodzi, czy da radę pływac to powiem ,że tak. A pytanie było: "silnik 5 konny starczy do szybkiego przemieszczania się po łowisku? I czy z takim silnikiem dam radę wprowadzić tą łódź w ślizg?" pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pitpower Napisano 30 Lipca 2009 Share Napisano 30 Lipca 2009 Witam, mały błąd w oznaczeniu silnika wkradł się w poscie j/w poprawne oznaczenie silnika uciągowego Yamahy to FT, ale chyba nie ma to większego znaczenia. Pozdrawiam PIT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miromir2 Napisano 8 Października 2009 Share Napisano 8 Października 2009 witam wszystkich mam mały problem kupiłem silnik używany honda BF5 to mój pierwszy silnik ale nie mam do niego papierów silnik jest 1998 roku czy ktoś może ma instrukcje obsługi kupie z chęciom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bochun Napisano 22 Listopada 2009 Share Napisano 22 Listopada 2009 Zaczne od tego ze witam wszystkich.Mam pytanko,natrafi mi sie kupno silnika spalinowego 15 km,chcialbym go zamontowac w pontonie ktury jest przystosowany do takiej mocy,lecz meczy mnie czy to nie bedzie przesada,chociaz frajda moze byc niezla z osiagow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krupcio993 Napisano 2 Stycznia 2010 Share Napisano 2 Stycznia 2010 Mam pytanie czy za 800zl znajdzie sie jakis silnik do pontonu ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Czy silnik 6km da rade blaszanej łódce 4.2m na 1.65m nie chodzi mi tu o wyscigi tylko do normalnego pływania w 2 osoby .Na dużej fali da rade? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 21 Lutego 2010 Share Napisano 21 Lutego 2010 Powinien dać radę kwestia profilu łódki i jej wagi,ja pływałem po Śniardwach 6 metrową łodzią i silnikiem 6 konnym i dawał rade. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gregorek Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 dominik poznan sądzę, że nie będziesz pływał przy więcej niż 3°B. Przy takich warunkach silnik 6 km powinien mieć jeszcze zapas mocy, oczywiście nie mówimy o wyścigach, ani wchodzeniu w ślizg. No i pod warunkiem, że Twoja blaszana łódka nie jest przerobiona ze statku ŻW (żeglugi wielkiej). Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik poznan Napisano 22 Lutego 2010 Share Napisano 22 Lutego 2010 Gregorek, To własnej produkcji titanic z blachy 3 nie zniszczalny właśnie o to chodziło żeby wytrzymał ataki wandali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi