wiesławek Napisano 9 Kwietnia 2007 Share Napisano 9 Kwietnia 2007 Moim zdaniem wszystkie które są przez Ciebie wymienione są godne uwagi.Moja rada przy wyborze konkretnego modelu zwróć uwage na następujące elementy waga silnika ile ma cylindrów(2 cylindrowe mają równiejszą prace) i zużycie paliwa.Jak chcesz mieć zapas mocy to kup sobie 6 konny ja polecam ci Suzuki on waży coś ponad 20 kilo to jest bardzo lekki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil03 Napisano 10 Kwietnia 2007 Share Napisano 10 Kwietnia 2007 A jak bym chciał kupić silnik używany. Czy warto taki kupić? Na jakie cechy trzeba było spojrzec aby niekupić rupiecia??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Kamil03 jak nie masz kasy na nowy to pewnie że warto.Staraj się kupić z sprawdzonego źródła i czy można przed zakupem go uruchomić,przy uruchomieniu już będziesz wiedzial co jest warty ten silnik,dużo Ci powie też zdjęcie pokrywy silnika jak jest czysty isą jeszcze śruby orginalne i nie pouszkadzane to wiadomo że nikt tam nie grzebał.Ja osobiście mam już 14 letni silnik susuki 6dt i mam jeszcze zamiar nim popływać kilka lat opis tego silnika przedstawiłem w dziale test.Możesz poprzeglądać oferty z allegro dużo jest tam silników i z tego co zauważyłem ceny są atrakcyjne, domyślam się że dużo silników pochodzi z zagranicy to narazie tyle jak masz jeszcze pytania to wal śmiało. :wink:Możesz podać jaka kwota wchodzi w grę to wówczas popatrze i może coś Ci pomogę wybrać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil03 Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 Dzieki za pomoc! Jeszcze sie zastanowie nad kupnem urzywanego czy nowego zobacze jak z kasą. A czy silnik 2 KM by starczył do tej łodzi? Jaką prędkością bym płyną z dwoma osobami doroslymi??? POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 11 Kwietnia 2007 Share Napisano 11 Kwietnia 2007 To zależy od kształtu łodzi ale wielkich prędkości nie osiągniesz jednak do przemieszczania się to ten silnik bedzie ciągnął łódźJeszcze jedna sprawa czy te zbiorniki na których będziesz używal łódki są duże jeśli tak to musisz wziąść pod uwagę wielkość fali jak są duże to wówczas jest potrzebna większa moc jednak są to małe jeziorka to sobie ten maluszek poradzi najlepiej to jak byś miał możliwość pożyczyć od kogoś na próbe to ułatwi Ci wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil03 Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 Jest to jezioro rynnowe. Nieraz są spore fale a nieraz rowna tafla wody. POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 12 Kwietnia 2007 Share Napisano 12 Kwietnia 2007 To moja rada nie bierz pod uwagę tego 2 konnego silnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kamil03 Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 A czy są jakies strony gdzie mozna obejrzec jakis filmik z takim silnikiem w akcji??? POZDRAWIAM!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Xeo Napisano 13 Kwietnia 2007 Share Napisano 13 Kwietnia 2007 poszukaj na stronach producentów...powinno cos być jak nie to www.google.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
oskar Napisano 30 Kwietnia 2007 Share Napisano 30 Kwietnia 2007 No i w końcu przebrnąłem ten temat. po zwiedzeniu wszystkich sklepów w okolicy przejrzeniu sklepów internetowych zasięgnięciu wielu opinii kupiłem. Od razu chrzest bojowy na Zegrzu i Narwi, wiatr na oko 3 do 4. Silnik sprawdził sie znakomicie. Kupiłem w końcu Hondę BF 5 KM. Dziękuje tym którzy zechcieli mi pomóc. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1234567 Napisano 5 Maja 2007 Share Napisano 5 Maja 2007 Posiadam łódkę 3,7 m 1,5 m szerokości z płaskim dnem jaki silik elektryczny wybrać Minn Kota ENDURA czy może tańszy MotorGuide jaka powinna być jego moc, posiadam dwa akumulatory 100ah. Dzięki Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Czy Waszym zdaniej lepiej jest kupić silnik spalinowy czy elektryczny? Pomińmy fakt możliwości kozystania z silnika elektrycznego w strefie ciszy. Będę pływał na wodach stojących (Mazury) ale również będzie to Zalew Zagrzyński, Narew, Bug. Przymierzam sie do dwóch: - spalinowy 4 KM - elektryczny Endura 50 http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=196325726 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Akino Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Ponieważ nie mogę juz edytować postu to dopisze jeszcze dwie rzeczy: - łódka około 3,6 m, jej waga 80kg - będziemy pływać we dwóch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 19 Maja 2007 Share Napisano 19 Maja 2007 Spalinowy jest szybszy/mocniejszy więc na Zegrzu chyba lepszy tak samo na rzeki spalinówka jest lepsza, elektryczny natomiast jest lżejszy i cichy natomiast na rzeki nie za bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wiesławek Napisano 20 Maja 2007 Share Napisano 20 Maja 2007 Jak nie będziesz pływał po jeziorach gdzie jest strefa ciszy to tylko spaliniak i tak ja pisałeś 4 zupełnie wystwarczy zwłaszcza że bedzie miał zbiornik paliwa wbudowny i taki silniczek może jedna osoba spokojnie go nosić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1234567 Napisano 30 Maja 2007 Share Napisano 30 Maja 2007 Wybór padł na endure 36 spisuje się super, mam pytanie jak głęboko powinna być zanużona śruba napędowa i czy zastosowanie śruby MKP-6 zwiększy prędkość. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dragon2004 Napisano 31 Maja 2007 Share Napisano 31 Maja 2007 Ja kupiłem Endurę 40 ale przetestuję ją dopiero w ten weekend więc dam ci znać. Moja łódka jest redanowa z powiekszonym kilem, ale powinna zachowywać się podobnie jak twoja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr1234567 Napisano 3 Czerwca 2007 Share Napisano 3 Czerwca 2007 Jestem ciekawy czy zmiana śruby napędowej ma sens w 36 i 40 jest stosunkowo mała a zastosowane śruby MKP-6 lub Weedless Wedge 2 może zwiększy prędkość. Nikt na nie zmieniał śruby??? Dodam, że moja łódka waży 240 kg. Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesław Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Witam! Czy warto kupić silnik firmy PARSUN (4km)??? strona: www.parsun.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utopia Napisano 21 Czerwca 2007 Share Napisano 21 Czerwca 2007 Zapomnij jesli myślisz o dłuższym użytkowaniu silnika . Jeśli masz zamiar pływać wiecej niz raz warto kupić nawet nieco słabszy silniczek ale poważnej firmy. Już same słowa "doskonała relacja jakości do ceny "działają na mnie jak płachta na byka.... potem wpada gość i mówi ratunku wydałem mase siana a to nie działa . Takich "powaznych dystrybutorów" róznych masci wynalazków było masa .. kupisz tohatsu , honde ,mercurego i masz pewność że dostaniesz czesci nawet do silnika sprzed 10lat . Sorry za wykład ale lubie ludzi którzy szanują swoje pieniądze bo na codzień widuje takich co zaufali reklamie a potem wymagają cudów by im to przywrócić do zycia..i najlepiej tak do 20zł bo juz wczesniej wszystką kasę wydali Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesław Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Więc kupie chyba Tohatsu 4km kosztuje ok.3500zł . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesław Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Co do silnka musze jeszcze pomyśleć. Niewiem może starczy 2km? Łódke mam 310x130cm waga 60kg pływam w dwie osoby pływał bym po jeziorze około 5km do łowiska? Jaki lepiej kupić 2km 4km a może wiecej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utopia Napisano 22 Czerwca 2007 Share Napisano 22 Czerwca 2007 Jeśli fundusze pozwalają weź mocniejszy motor. palił bedzie tyle samo przy takiej małej łodzi ale czasem nadmiar mocy ratuje skórę przy nagłej zmianie pogody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wiesław Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 To raczej kupie 4km. Mam dwa silniki na oku Suzuki DF4 i Mercury M4 i ewentualnie Tohatsu 4km (czterosuwy) który z nich wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
utopia Napisano 24 Czerwca 2007 Share Napisano 24 Czerwca 2007 tohatsu mfs4 dość cichy jak twierdzi wiele osób , mercury F4M -ma dodatkowo alternator (opcja choć czasem jest już wliczony wcenę) -przydaje sie przy długim pobycie na wodzie oraz wiekszych akwenach-mozna podładować aku podczas rejsu. nie zapomnij zakupić zrywki bezpieczeństwa i stosuj zawsze gdy pływasz sam lub z kimś nie obeznanym . Zapobiega to ucieczce łodzi na pracujacym silniku przy wypadnieciu za burtę wskutek uderzenia łodzi w przeszkodę . Mercury wystepuje w kilku wersjach w tym jako pomocniczy silnik jachtowy -ma wtedy długą kolumnę... . O suzuki nic niestety nie powiem- to tyle co mogę pomóc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi