Sociu Napisano 23 Czerwca 2007 Napisano 23 Czerwca 2007 Nigdy nie interesowały mnie pijawki jako przynęta,jednak zauważyłem pewną zależność, mianowicie zawsze jest ich więcej przy małych dopływach do zbiornika(jeziora),więc spróbowałbym w takim właśnie miejscu.
gacenty1991 Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 znajdz takie miejsce w których mogą być i rozłuż troche chleba to zobaczysz ile ich będzie....
Gość wobler129 Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 gacenty1991 mówisz o kaczkach czy piwawkach ???
leszczcyc Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 cześć pijawki znajdziesz pod kamieniami w rzekach rowach (gdzie zawsze jest woda) duże pijawki (końska czy lekarska się nienadaje ) łap te mniejsze zielone brązowe bez obawy nie ugryzą ) przechowywanie pijawek; w słoiku(woda z zbiornika naturalnego) w lodówce na spodzie pare miesięcy wytrzymają jak będziesz je karmił od czasu do czasu ochotkom ( będziesz widział jak wcinają a raczej wypijają soki z robali ) zakładanie na haczyk; na środku nigdy niełap z dna (chyba że na dnie jest piasek ale lepiej się sprawują w gdy niemają się czego złapać są tak żywotne że zanim zmienisz to pare okoni wyciągniesz, kleni, a nawet płoci
maniek Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 to pare okoni wyciągniesz, kleni, a nawet płociA nawet suma ,wegorza.itd.
madi Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 duże pijawki (końska czy lekarska się nienadaje Oczywiście z naciskiem na to, że pijawka lekarska jest pod ochroną Obie natomiast są do siebie bardzo podobne, często ze sobą mylone. Są podobnej wielkości, ubarwieni, natomiast pijawka lekarska na stronie grzbietowej posiada 6 pomarańczowych pasków i gdy przystawimy ją do np. reki zrobi na niej nacięcie wiadomo w jakim celu; a końska nie a to dlatego, że żywi się małymi mięczakami i larwami owadów. A nawet suma ,wegorza.itd. A czasem nawet i leszcza, i brzany, i lina Poza tym często wędkarze odcinają "ryjek" pijawce aby nie czepiła się kamienia na dnie, a poza tym lekko krwawiąca zwabia drapieżniki
madi Napisano 27 Czerwca 2007 Napisano 27 Czerwca 2007 no no ,Madi opdowiedz iście ekspercka Eeeee tam Coś mi świta, coś tam słyszałam, potem w necie wiedzę uzupełniam uzupełniam i się uczę razem z innymi userami
śledzik1977 Napisano 28 Czerwca 2007 Napisano 28 Czerwca 2007 Mój stary sposób na pijawki to rozkładanie w płytkich miejscach o mulistym dni kawałków folii o powierzchni 2-3 m2. Trzeba przycisnąć kamieniem lub gałęzią. Już następnego dnia można zbierać przyczepione od spodu pijawki. Po całym zabiegu folia obowiązkowo do śmietnika.
biluc Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Napisano 29 Czerwca 2007 dzięki śledzik twuj sposób daje dobre efekty ale ja jeszcze położyłem na dnie zbiornika dykte i scierke i obciąrzyłem kamieniem rezultaty były bardzo dobre
tomii Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 Z tego co widzę to ryba wszelka - mała, duża i wielka na pijawkę bierze. Przyznam, że nigdy nie próbowałem stosować pijawki jako przynęty. Ostatnio na Koskowicach złapałem nawet jedną wielką czarną pijawę ale bez przekonania żeby ją na hak założyć - choć wiem że na niektórych wodach to doskonała przynęta. No i stąd pytania: Na jakie wody nadaje się pijawka jako przynęta W jakich porach roku i w jakich porach doby najlepiej ją stosować Jakie gatunki ryb najchętniej "współpracują" z pijawką na haku
biluc Napisano 29 Czerwca 2007 Autor Napisano 29 Czerwca 2007 na pijawke można łapać na wszelkich wodach oprócz morskich. a z ryb preferujących pijawki zaliczył bym przedewszystkim suma
madi Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 z ryb preferujących pijawki zaliczył bym przedewszystkim suma A ja się jeszcze dowiedziałam, że szczególnie na karpie, a potem jak leci jazie, klenie, okonie, a nawet płocie Acha i jeszcze Mentola czyt. miętusa No i jak wyżej: leszcz, brzana, lin i sum. Aczkolwiek zależy.... wiadomo od łowiska.
śledzik1977 Napisano 29 Czerwca 2007 Napisano 29 Czerwca 2007 Najlepsze efekty na pijawki końskie miałem na Bugu. Brały drobne sumy do 5kg. Jako przyłów ładne klenie do 2kg i duże jak na rzekę okonie. Generalnie pijawka końska to przynęta selektywna. Jak coś weźmie to miła dla oka sztuka.
jackkam Napisano 20 Sierpnia 2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Witam wszystkich, szukam sposobu na złapanie pijawek które są wg mnie jedną z najlepszych naturalnych przynęt. Wiem, że temat ten był juz poruszany na forum, ale opisana technika z folią (sposób na pijawki to rozkładanie w płytkich miejscach o mulistym dni kawałków folii o powierzchni 2-3 m2) nie przyniósł sukcesów. Na stronach anglojęzycznych znalazłem inny sposób z pojemnikiem (np. po mleku) w który należy wywiercić dużo otworów, następnie włożyć do niego krwisty kawałek mięsa, dociążyć i ustawić na dnie zbiornika gdzie znajdują się pijawki, następnie należy co kilka godzin sprawdzać zawartość pojemnika. Sposóbu tego jeszcze nie testowałem - mam nadzieję, że się sprawdzi (za kilka dni dam znać jakie są wyniki). Pytanie do wszystkich forumowiczów: czy znacie może jakąś inną metodą łapania pijawek? Pozdrawiam
tomek104 Napisano 20 Sierpnia 2008 Napisano 20 Sierpnia 2008 Hałas i drgania. Potup trochę w brzeg, zaraz przy wodzie (oczywiście nie tam gdzie łowisz), drugi sposób to wbij gruby patyk w "błotko" i uderzaj w niego drugim patykiem. Pijawki wypełzną na wierzch i wtedy łatwo je pozbierać. Ta metoda nie jest jednak bardzo wydajna, mimo to kilka lub kilkanaście pijawek powinieneś złapać. Co do folii, to jest to metoda bardzo skuteczna, o ile folia jest ciemna- nie przeźroczysta, najlepiej czarna. Pijawki znajdziesz również pod wszelkimi "śmieciami", na styku brzegu i wody. Szmaty, kamienie i stare drewno to pijawkowe "bankówki"
Kartman Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 Zgadzam się z Tomkiem u mnie na jeziorku na brzegach jest pełna śmieci naturalnych liści,patyków itp. w niektórych miejscach wystarczy pochodzić po brzegu to same wypełzają
adi1122spid Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 Pijawki znajdziesz również pod wszelkimi "śmieciami", na styku brzegu i wody. Szmaty, kamienie i stare drewno to pijawkowe "bankówki" Ja tam znajduje tylko czerwone robale
Tomek1988 Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 Jak znaleźć pijawkę? To proste idziesz na jakieś bagienka podciągasz nogawice u spodni przecinasz skórę żeby krew poszła i pijawki idą jak muchy do gów** tzn do miodu Oczywiście żartuje i lepiej tak nie robic chociaż znałem 2 kolesi (już nie żyją) co w taki sposób łapali a później sprzedawali pijawki ale Ci kolesie to naprawdę kamikadze byli Ja pijawki na wiśle znajduję na kamieniach ale musi być muliste dno.Pozdrawiam
maniek Napisano 27 Sierpnia 2008 Napisano 27 Sierpnia 2008 Dodam pro forma tylko że pijawka lekarska jest pod całkowitą ochroną i nie wolno jej stosować w wędkarstwie Link
brosaczony Napisano 12 Września 2008 Napisano 12 Września 2008 Czy pijawki nie sa pod ochrona? Gratuluje
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.