Adam Okrzeja Napisano 1 Września 2009 Share Napisano 1 Września 2009 Może spróbuj na żywca wypuść spławik a wędkę postaw na podpórce, a jak to nie wypali to spróbuj tak samo tylko na czerwonego robaka. Jeżeli jesteś zawziętym spinningistą i tylko ta metoda cię interesuje bądź jest ona najbardziej skuteczna na tym łowisku to zaopatrz się w woblery pływające i wypuszczaj je. A obrotówki to raczej odpadają. Mam nadzieję że pomogłem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 2 Września 2009 Share Napisano 2 Września 2009 Woblerki stosowalem, ale zbyt maly dystans do ich pracy. Gdyby nie zielsko to byloby z 10-15 m na prace obrotowki lub woblera. Co do splawika z podporka to nie jest to mozliwe. Dojscie do wody to szuwary, a potem okragly kamien w wodzie i to na nim stoje. Czasami schodze pod mostek, ale to skraca dystans rzutu i kolko sie zamyka. Ale musze wam powiedziec, ze moge b. dlugo patrzec sie na okonki z mostu: jak plywaja, jak uciekaja, jak "nastroszone" podplywaja do przynety i ... zawracaja. Ale dzieki nim zlowilem w tym roku ladnego szczupaka, Tzn. lowilem okonie, ale rzucilem z 20 m dalej. gdzie byla przerwa w zielsku na obszrze ok. 1 m kw. Ale o tym w dziale o szczupakach 2009. A tak przy okazji, co myslicie, aby zamiast zywca uzyc kawalka watrobki drobiowej, takiej krwistej. Tylko jak to zamocowac i czy skusi to okonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sochon Napisano 3 Września 2009 Share Napisano 3 Września 2009 może na małą kotwiczkę? Przebijając trzonkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Jeszcze nie wypróbowałem waszych sposobów, gdyż spróbowałem wejść do wody. I to był strzał w 10. Przeszedłem pod mostkiem, jakby w przedłużeniu mierzeji przesła. Woda była do wysokości ok. 1,2 m. Mogłem z odległości ok. 12-15 m rzucać pod mostek i ściągać powoli przynętę. Złowiłem 10 okoni, największy 34 cm i 0,24 kg. jeszcze szczupaka ok. 70 cm i 2,2 kg. Zdjęcia http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=7549&start=90. Okazało się jednak, że obrotówki są najskuteczniejsze i to w kropki czy paski zielone jak i czerwone. Ale jak pogoda dopisze to pojadęw tą sobotę i bądę próbował innych przynęt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Damian21 Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Finczyk, ładny pasiak, ale przy 34cm na pewno ważył więcej niż podałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 10 Września 2009 Share Napisano 10 Września 2009 Finczyk, ładny pasiak, ale przy 34cm na pewno ważył więcej niż podałeś. Prowadze dokladne zapiski, ale chwilowo nie mam do nich dostepu. Podawalem z glowy, ale wkrotce podam dokladne dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 11 Września 2009 Share Napisano 11 Września 2009 Damian21 miałeś rację. Okoń 34 cm ważył 0,37 kg. Ale waga nie zawsze odpowiada wielkości złowionych ryb. Ja wówczas złowiłem m.in. jeszcze 2 okonie: jeden miał 29 cm, ale ważył 0,19 kg, ale drugi miał 28 cm i ważył 0,24 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Toddavid Napisano 12 Września 2009 Share Napisano 12 Września 2009 mam pytanie, jak łowicie okonia na żwca to uzywacie pojedynczego haka czy kotwiczke? I czy zaczepiacie za buzie czy za grzbiet * oraz jakie rybki stosujecie * bo jak na zlosc zawsze jak wsadzam za buzie na pojedynczy hak rybke to szczupaczki mi walą ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Witam, dziś odwiedziłem małą rzeczkę w mojej okolicy, dopływ Krzny. Krótki odcinek, na którym jest płytko ok 50 cm wody jest już wolny od lodu. Moje pytanie-czy warto szukać tam okoni z paprochem czy lepiej poczekać aż będzie dostęp do głębszych miejsc takich ok 1m. ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michorn Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Nie ma reguły, o świcie lub zmierzchu okonie mogą penetrować płytsze wody, wiec trzeba próbować Jak nic nie będzie to przynajmniej czas nad woda spędzisz a ten nigdy nie jest zmarnowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 7 Lutego 2010 Share Napisano 7 Lutego 2010 Masz rację, dzięki. Niedługo będę miał 2 tygodnie wolnego więc będę próbował i nie odpuszczę dopóki nie dorwę pasiaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ATAR Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 pomóżcie jak złowić okonia mom taki problem na jeziorku chytając z pomostu widza okonie stojące w dołku nie umia ich skuśić na żodno sztuczno przynenta prubowołech na gumy na bocznego troka, drop szota, obrotówki blachy,prubowołech prawie wszyskich kolorów a one tylko sie patrzą i obracajom i nawet nie popłyną za przynyntą. Przyczym wiem że żerują bo na spławik jak założa glizda czy wajska to branie za braniem. Jak je skuśić na spinning mo ktoś jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
przemekli Napisano 18 Listopada 2011 Share Napisano 18 Listopada 2011 Spróbuj może użyć atraktor zapachowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdrapek Napisano 19 Listopada 2011 Share Napisano 19 Listopada 2011 Okoń to jedna z najłatwiejszych ryb do złowienia metodą spinningową, przynajmniej takie są moje odczucia. Bo nawet jeśli nic nie goni, to ciekawskiego okonia da się skusić do współpracy. Jeśli podpływały do przynęty to je zaciekawiłeś, pozostaje jeszcze tylko je sprowokować do ataku. Musisz kombinować od monotonnego, wolnego prowadzenia poprzez jigowanie, zmiany tempa, szarpnięcia coś musi przynieść efekty. Również zmiana ciężaru przynęty (głębokości prowadzenia) czy jej wielkość może okazać się kluczowe. To jest drapieżnik i trzeba obudzić w nim drzemiący instynkt zabójcy jak u filmowego Kilera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi