Skocz do zawartości
Dragon

Uzbrojenie żywca

_KONRAD_

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Wybieram się na sandacza/szczupaka w piątek. Właśnie problem w tym że nie wiadomo co weźmie czy to czy to heh :] Łowić będę metodą gruntową na trupka/żywca (zobaczymy czy zdechnie haha :D ) No i chciałem zapytać czy jak założę przypon stalowy,to będzie problem z sandaczem? Bo w razie czego szkoda szczupaka...

Pytanie dodatkowe ze znajomości regualminu PZW :grin: : Mając 16 lat,łowiąc na żywca/trupka mogę mieć jedną czy 2 wędki ?

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 62
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
No i chciałem zapytać czy jak założę przypon stalowy,to będzie problem z sandaczem?
Jeśli bierze zdecydowanie to nie zwraca na stalkę uwagi ,gorzej jak jest nie zdecydowany ,moze wypluci ,nie mniej cienki wolfram nie powinien stanowić problemu .
Mając 16 lat,łowiąc na żywca/trupka mogę mieć jedną czy 2 wędki ?
A masz kartę i opłacone składki jeśli tak to nie powinno być problemu.
Napisano

A szczupły nie przegryzie wolframu ?

No pewnie że wszystko opłacone :] No bo na nocki/żywca nie ma nic dodatkowego prawda?

Nie orientujecie się jeszcze ile kosztuje jakaś płotka?(chodzi mi o rybkę na żywca,bo nie mam kiedy złapać ... ;/ )

Napisano
Nie orientujecie się jeszcze ile kosztuje jakaś płotka?(chodzi mi o rybkę na żywca,bo nie mam kiedy złapać ... ;/ )

W wedkarskim kupisz żywca po 50=60 gr. sztuka :roll:

• 1 month later...
Napisano

Co do filmiku bez komentarza

Ja osobiście zbroje za pyszczek ,ale zastaniawiam się nad tym co by go zbroić za grzbiet ale wtedy trzeba używać znacznie większych kotwic niż w przypadku pierwszym .Jak się mylę to mnie poprawcie .

• 11 months later...
Napisano

Mam dylemat. Otóż nie wiem czy sposób zbrojenia żywca na suma pokazany w filmie WMH - Operacja samsum jaki stosowany jest w Hiszpanii na tamtejszych wodach jest zgodny z RAPR w Polsce?? Wydaje mi się że nie jest jasno opisany sposób zbrojenia żywej przynęty w naszym regulaminie. Może ja nie potrafię odpowiednio zinterpretować punktu w jakim jest to zapisane. A Wy co o tym myślicie?? Mam nadzieję że większość wie o jakim zbrojeniu piszę. Proszę o pomoc bo wydaje mi się że jest to świetny sposób zbrojenia dużego żywca. :???:

Napisano

No właśnie pkt 4 § 3 jeśli chodzi o przynęty sztuczne - tu jest wszystko jasne ale przynęty naturalne chyba juz nie do końca??

Napisano
No właśnie pkt 4 § 3
A to jest podstawa .

Cytat z RAPR :

4. ZASADY WĘDKOWANIA

§ 3

1. Wędka

Wędkarz ma obowiązek posługiwać się wędką składającą się z wędziska o długości

co najmniej 30 cm, do którego przymocowana jest linka zakończona:

a/ jednym haczykiem z przynętą, albo [kotwica to też haczyk tylko z kilkoma ostrzami]

teraz te końcowe albo odnosi sie do wyjątków od tej reguły ,

b/ nie więcej niŜ dwoma haczykami, kaŜdy ze sztuczną przynętą imitującą owada lub

jego stadia rozwojowe; przy czym kaŜdy haczyk może mieć nie więcej niŜ dwa ostrza

rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza obwód koła o średnicy 30

mm albo

c/ sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niż trzy haczyki; haczyk może mieć

nie więcej niŜ cztery ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one poza

obwód koła o średnicy 30 mm.

d/ przy połowie ryb spod lodu: jednym haczykiem z przynętą, przy czym haczyk nie

może mieć więcej niŜ trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie wykraczały one

poza obwód koła o średnicy 20 mm, albo

e/ sztuczną przynętą wyposażoną w nie więcej niŜ dwa haczyki, przy czym kaŜdy

haczyk może mieć nie więcej niŜ trzy ostrza, rozstawione w taki sposób, aby nie

wykraczały one poza obwód koła o średnicy 20 mm

I to w zasadzie wszystko ,teraz tak jeśli ktoś z rozmysłem myli przynęty sztuczne z przynętami naturalnymi będzie twierdził że można żywcowi założyć 4 kotwice .

Napisano

W zasadzie to teraz to się trochę zbłazniłem jak na to patrze generalnie podpunkt "a" mówi wszystko krótko i zwięźle a zmyliły mnie trochę pozostałe podpunkty ale w sumie już nie ważne nie ma tematu szkoda tylko że u nas sposób o jakim pisałem jest nie zgodny z rapr a jest dość ciekawym rozwiązaniem. Ciekawe czy coś się w tym kierunku zmieni. ?

• 1 month later...
Napisano

Zamierzam w najbliższym czasie wybrać się na szczupaka lub sandacza z gruntu. Bardziej zależy mi na sandaczu. Jako żywca założył bym kupionego karsia. W co go uzbroić? W hak czy kotwice, jakiej wielkości? Za co go zaczepić? Jak długi zrobić przypon. Zestaw będzie osadzony na rurce antysplątaniowej, poniżej stoper i krętlik. Czy do krętlika od razu doczepic wolfram? Jakiej powinien byc długości? Z góry dzięki za odp. :smile:

Gość grzechuce
Napisano
Ciekawe czy coś się w tym kierunku zmieni.

miejmy nadzieje do trollingu tez troche wody uplynelo zanim zostal dozwolony

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.