Skocz do zawartości
Dragon

Gdzie nad Bzure

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bylem ze znajomym nad Bzura. Da sie dojechac, ale nie wszedzie do samej wody. Rozlewiska sa nie wieksze od tych z jesiennych roztopow, ale prawdopodobnie woda juz zdazyla zejsc troche z pol.

Fotka z mostu w Urzeczu

a35d03243da1fe60m.jpg

Tutaj jaz w Woli Kalkowej

9d47b251471afb9fm.jpg

adb85a44927ea0c7m.jpg

Robaki moczylismy w okolicach Orlowa, niestety zapomnialem pstryknac fotek. Nad sama wode nie da sie dojechac, woda stoi jeszcze na polach. Auto zostawilismy przy jazie i dalej z buta. Niestety efekty (nie liczac mikro plotki szt.1) zerowe. Woda w doplywach Bzury b.wysoka. Miedzy jazem a drzewem brakowalo doslownie 5-10cm zeby nie dalo sie przejsc. Chyba predko ryby nie beda tam zerowaly jak nalezy :(

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Oj zgadzam sie z tobą!!! Ta woda tak szybko nie opadnie jak po wiosennych roztopach :cry: Do tego cały czas obserwuję stan wisły a tej daleko do normalności a w ten weekend ma się jeszcze podnieść za sprawą kolejnej fali :cry: (normalnie klęska)

Wiele tematów mógłbym poruszyć w sprawie bzurki i tego jakie skutki dała ta powódz ale za dużo by pisać :wink:

Widziałem iż szerzy sie już kłusownictwo,szczupak gania już drobnice po rozlewiskach,a z okolicznych stawów(tylko nie wiem jeszcze z których) uciekły wszystkie karpie do rzeki :wink: to akurat na + bo karpia to chyba u nas nie było :cool:

pozdrawiam

Napisano

Widzielismy 2 kolesi w woderach, lazili po rozlewiskach jak czaple i szukali szczescia.... Nie bylo widac zeby cokolwiek wyciagali na szczescie, a nie podejrzewam ich o to, ze zlapane ryby do rzeki by przenosili. Chyba, ze czegos innego szukali, ale niby czego :roll:

Napisano

Obydwoje wiemy czego szukali,ciekawe co mieli na końcu linek!!! :evil:

Jak pogoda dopisze sam wskakuje w wodery w przyszłym tygodniu i na delikatny zestawik poszukam szczęscia przy nurcie:] klenie,jazie nie omieszkają odwiedzić cieplejszej wody :grin:

Napisano

Tyle, ze oni nie mieli w rekach wedek.... z daleka nie widzialem czy cokolwiek w rekach trzymali, ale na 100% bez wedek. Chodzili po zalanych polach i to z daleka od koryta.

Napisano

Pozyjemy, zobaczymy :) ale pewnie predko nad Bzure nie pojade .... Na razie zostaly stawy, jeziorka i inne kaluze. Tak wysoki stan wody ma + i -. Z Wisly ryby moze nawchodzic, ze stawow chodowlanych beda ryby ktore uciekly. Ale na polach tez zostanie sporo ryb, ale rowniez ikry....

Napisano
A może ktoś był ostatnio w okolicach Kompiny albo Kozłowa i powie jaki stan wody w rzece ,czy warto jechać? Mam dylemat i zastanawiam się czy nad Bzurę ,czy nad zalew Sulejowski?

Byłem przedwczoraj w Kozłowie.

Nie ma po co jechać. Nie widać koryta...

Napisano

kowal997, u nas woda siedzi już w korycie!!! Dziwne że u ciebie nie :roll:

Wczoraj przesiadywali nad woda,czy połapali nie wiem...

ebrusek, wszystko wygląda na to że zależy gdzie chcesz się udać :razz:

Napisano

Woda już nicka jest byłem w niedziele. Z rybą ciężko na 5 godzin łapania jedną płotke złapałem. Gadałem z miejscowymi to powiedzili że ta wysoka woda niezłe spusztoszenie zrobiła ryba gdzieś poszła dalej ... A na łąkach było czuć zapach ryby dużo też zostało na polach.

Napisano

ebrusek, to ja nie wiem jak ty wędkujesz:] ...

Wczoraj zaliczony wypadzik,krótki bo krótki ale... połapane ładnej płoci około dwadzieścia sztuk grubo ponad 30cm. jeszcze wiecej mniejszych,do tego ładny jaż i od cholery drobnicy.

Czym jestem zdziwiony brak upolowanego lecha,nie wiem co jest może jeszcze woda nie ta?

Stan wody określam na dobry ale nie wzorowy,brakuje jakieś 50-80cm. do normy i dość mocno jeszcze ciągnie.Okolica wygląda fatalnie,jak po przejściu tornada,wielkie konary drzew leża na polach,ogólna szarość i nicość-mowa o okolicach compina-zabostów.

Koledzy Jacol i Chelek kiedy nasz planowany spot? Czas chyba zacząć działać bo nie jedną wodę mamy razem poznać a ty połowa roku za nami.Czekam na Info!!!

Napisano

Moze w najbizszy week. uda mi sie wyskoczyc choc na chwile, ale juz wiem na 100% ze 10-11 lipca mam zajety. Jak cos sie wyklaruje z terminem postaram sie dopasowac, byle nie ten 10-11VII. W ostatni week zrobilem w koncu upragniony kurs nurkowy i teraz pewnie bede na przemian ogladal rybki (i wedkarzy) spod wody, innym razem z kijem nad woda :lol:

Napisano

WITAM WSZYSTKICH SZANOWNYCH WĘDKARZY FORUMOWICZÓW.ZAFASCYNOWANY JESTEM SPININGOWANIEM.CHCIAŁBYM W TYM ROKU POŁOWIĆ NA BZURZE W OKOLICY ŁĘCZYCY W PROMIENIU 30KM.MAM PROŚBĘ CZYM MÓGŁBY MI KTOS PODAĆ GDZIE MÓGŁBYM POSPININGOWAĆ PONIEWAŻ NIE ZNAM TEJ RZEKI JAKICH PRZYNENT UŻYWAĆ NA BZURCE. Z GÓRY BARDZO DZIĘKUJĘ SZANOWNYM FORUMOWICZĄ

Napisano

Edytuj tego posta!!!Nikt tu nie KRZYCZY!!! Myślę że na całym tym odcinku jest szansa na każda drapieżną rybkę,czy ją złapiesz to już inna bajka;p

Napisano

Dzisiaj 62cm boleniowego szczęścia!!!Nie mogłem w to uwierzyć,piekna i waleczna rybka :mrgreen: Chwycił małą obrotówkę nr.2 w silnym nurcie....

ed7234b096bdcbcem.jpg

Jest to pierwszy mój w życiu bolek i chyba zacznę się nim bardziej interesować,frajda przednia :lol:

Panowie mała zachęta do odwiedzenia bzurki i spotkania!!!

Sorki za jakość foto ale robiony fonem,nie dość że lipnym to jeszcze ja byłem w nie wstanie,taki roztrzęsiony :razz:

Napisano

spini gratulacje piekniego bolenia :) jak Cie troszeczke znam to go wychodziles w okolicach Kompiny - zgadłem ?

Szczupakow nie widac ??

Napisano
spini gratulacje piekniego bolenia :) jak Cie troszeczke znam to go wychodziles w okolicach Kompiny - zgadłem ?

Szczupakow nie widac ??

A i tu Cie zaskocze.... uderzyłem w twoim kierunku choć bliżej Łowicza :wink:

Jak widać opłaciło sie,chyba tegoroczne wyprawy nad bzure przyniosa jeszcze nie jedna niespodzianke.... Ryby raczej uciekły z wielkiej wody zagladając do nas :grin:

Jak Chelek zobaczy to raczej nie odpuści weekendowego spotkania,też o tym pomyśl bo ja jestem za :cool:

Napisano

Ciagle mysle i kombinuje, chociaz w najblizszy chyba znow grYlowo bedzie .... ale to sie jeszcze zobaczy. Planujesz bardziej stacjonarnie, czy wycieczkowo za drapieznikami ?