Boger88 Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Witam. Jedno pytanie do łowiących w Bzurze: Czy są tam bolenie? Złowił tam ktoś kiedyś tą rybę? Czy warto się specjalnie na niego nastawić? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebrusek Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 Złapałem w tamtym roku 2 szt w miejscowości kompina są i takie 70. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spini Napisano 12 Maja 2010 Share Napisano 12 Maja 2010 ebrusek, powiedz na co się skusiły:) i w jakich miejscach ich szukasz:] jeszcze nie widziałem bolka nad bzurką a na kompinie często biegam za rybką:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ebrusek Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 sredni wobler imitujący ukleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 13 Maja 2010 Share Napisano 13 Maja 2010 Bylem wczoraj po pracy na chwile w okolicach Orlowa sprawdzic czy woda jeszcze plynie Okolicznosci przyrody byly wrecz piekne, przed zachodem slonca mgla zaczela na pola przy rzece wchodzic. Machalem spiningiem przez ~2h do zmroku i zero kontaktu z ryba. Komary mnie wczoraj nie jadly, na szczescie srodek w sprayu jalis mialem, a latalo ich b.b.duzo. Zielsko w wodzie zaczyna b.szybko rosnac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik15 Napisano 16 Maja 2010 Share Napisano 16 Maja 2010 Byłem wczoraj na Bzurce od 15 do 19. Woda nie zbyt ciekawa-brudna, ale oczyszczała się(z godziny na godzinę widać było poprawę). Na pierwszy ogień poszła Rapalka JSR04SD po kilku rzutach zacinam niewymiarowego szczupaczka 38 cm. Obławiam cały kilometr rzeki Rapalką ale bez rezultatów. Podszedłem do mojego bankowego kleniowego miejsca na tym odcinku, ryby zbierały coś z powierzchni, ale były małe. Jednak postanowiłem obłowić to miejsce, bo słyszałem, że pod młodzianami lubią stać grubsze sztuki. Bodajże 5 rzut i widzę w polarkach uderzenie nie wymiarowego klenia, ponawiam rzut, ale tym razem nieco poniżej tego brania i kiedy sprowadzam na napiętej żyłce do swojego brzegu Dorado Magica, zauważam jak kleń łyka woblerka, odwraca się i szykuje się do ucieczki. Szybkie zacięcie, krótki hol i mam pierwszego klenia na spinning. Rybka miała całe 31,5 cm. Rybka łyknęła stosunkowo głęboko przynętę, wypinanie trwało dłuższą chwilę, więc nie narażając życia ryby, wypuściłem ją bez fotki. Więcej rybek nie było, ale wreszcie upolowałem klenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 dominik15 Gratulacje za klenia Czy ta miejscowa jest w okolicach Lowicza ? Ja bylem w sobote w Orlowie. Szczupakow nadal nie widac (spining i zywiec), okonie tez sie gdzies wyniosly chyba. Udalo mi sie wyciagnac kilka ploci, w tym jedna ladna, oraz 4 leszcze - sredniaki. Jeden leszcz jeszcze mial koncowke wysypki tarlowej, pozostale juz gladkie. Na czerwone robale bran zero, na biale i pinki sporadycznie male plotki. Udalo mi sie nazbierac larw chruscikow, ale tez bez rewelacji z braniami. Dopiero kanapka larwa+pinka poprawila liczbe bran Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik15 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Ta miejscówka znajduje się kawałek poniżej Urzecza. Kleniowo-jaziowych miejscówek jest tu od zatrzęsienia, a i ryb nie brakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 17 Maja 2010 Share Napisano 17 Maja 2010 Witam,mam prośbę,czy może mi ktoś powiedzieć,(mam opłacony okręg łódzki)czy mogę wędkować na dopływach rzeki Bzury w miejscowości Orłów,tam do tamy dopływają dwie rzeczki jedna płynie równolegle do drogi asfaltowej druga prostopadle,łączą się kilkadziesiąt metrów przed tamą.Kilka lat temu łowiłem na tej "prostopadłej",brały płotki,a na spining trafiały się szczupaki i okonie.Pytam dlatego że nie chcę mieć problemów z kontrolującymi,wędkowanie to ma być relax,stresu dostarcza nam życie każdego dnia wystarczająco.Za wszelkie info z góry dziękuję,pozdrówka dla wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 dominik15 To prawda, ze za Urzeczem rzeka robi sie bardziej "dzika" Daleko nigdy sie nie zapuszczalem, a jak widac warto. Napisz jeszcze jak bardzo daleko. Z tego co pamietam tata Cie dowozi nad wode i maszerujesz dalej - chyba ze pomylilem userow mol39 Napisz posta w powitalni. Co do wody o ktora pytasz - ja wlasnie najczesciej lowie na tych doplywach. Tez nie mam karty skierniewickiej i tylko tam mozna moczyc kija. Na samej Bzurze do miejsca gdzie Ochnia wpada, wiec jeszcze wczesniej. Prosze mnie nie pytac dokladnie gdzie, bo nie szukalem Pamietaj tylko, ze na tych doplywach jest kilka "budowli wodnych" i obowiazuja odleglosci ochronne. Jadac od Piatku do Orlowa jest za lasem maly jaz/zastawka, pozniej jest duzy jaz z przejazdem. Slyszalem, ze kontol prawie zawsze kogos przylapuje na wedkowaniu na cyplu (laczenie sie tych 2 doplywow) ktory jest jeszcze w strefie ochronnej tego pierwszego malego jazu.... Jak masz oplacony lodzki okreg, to chyba za 20-30 zl mozesz dokupic Skierniewice, ja niestety nie mam takiej mozliwosci (z moim sieradzkim) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pl999 Napisano 18 Maja 2010 Share Napisano 18 Maja 2010 Był ktoś może tu: 52° 6'39.31"N 19°41'59.22"E jaki to okręg, wato tam podjechać na białą rybę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boger88 Napisano 21 Maja 2010 Share Napisano 21 Maja 2010 Witam. Wie ktoś jaki jest stan wody w Bzurze"? Czy można jechać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik15 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 Bzura wylała... Nad wodę przy sprzyjających warunkach będzie można jechać za dobre dwa tygodnie jak nie za dłużej, żeby móc nastawiać się na jakąkolwiek rybkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spini Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 dominik15, nie zgodze sie z tobą:] ja tam jak nie zacznie przybierać zakładam wodery i robię spacer przy nurcie klenie i jazie moga sie paść w zachodzie słońca Oczywiście o innym wędkowaniu można zapomnieć jak pisałeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik15 Napisano 23 Maja 2010 Share Napisano 23 Maja 2010 A chyba, że tak... Na tych płytkich rozlewiskach też mogą czaić się kleniojazie, jak uda ci się w taki sposób połowić to proszę o szybkie info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mol39 Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Witam,widziałem zdjęcia zrobione w miejscowości Orłów w ostatnią niedziele Bzura,Malinka i Moszczenica tworzą jedno wielkie jezioro,z wędkowaniem to chyba trzeba trochę poczekać,jak będę wiedział coś więcej dam znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spini Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 Ja wiem coś więcej:] Wczorajszej nocy stan wody podniesiony o wiecej niż metr ,do granicy wałów nie wiele brakuje także wielka woda szybko nie zejdzie:/ kolejne wędkowanie może za miesiąc!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 To kurcze pieknie ... Pod koniec lutego, w tym watku wstawialem fotki ze skrzyzowania rzeczek w Orlowie. Pozalewane byly pola az do lasu, ale to byla woda ze sniegu i bylo "widac" koryta rzek. Teraz jak piszesz ze polaczyly sie z Bzura w jedno wielkie rozlewisko .... az strach pomyslec. Masz jakies info o jazie w Woli Kalkowej, albo tamie kolo Soboty ? PS jak masz mozliwosc, to wstaw te fotki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
spini Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 JACooL, zapomnij o wedkowaniu w jakiej kolwiek okolicy bzury!!! pola,lasy już nawet domy w okolicznych wsiach pozalewane!!! Nie ma co liczyć,powiedz jak chcesz dojechać? Chyba że masz łódkę chetnie sie przyłącze:] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 25 Maja 2010 Share Napisano 25 Maja 2010 ehh niedobrze lodki nie mam, ale dzialka na ktorej mamy firme graniczy z Bzura. W Zgierzu na szczescie szerokosc rzeki jest taka, ze mozna ja prawie przeskoczyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Moze ktos sie pochwalic co sie dzieje z Bzura. Kombinuje gdzie w piatek wyskoczyc po pracy nad wode.... Ja mam ~40 km. w jedna strone - moze ktos z okolicy sie wypowiedziec. Planuje Orlow, albo troche dalej Sobota, Urzecze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dominik15 Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Możesz próbować, ale raczej lekkim spinningiem poszukać ładnego klenia i jazia na łąkach. Dostałem od kolegi filmik, który nagrał nad Bzurą-widoczne na nim są owady, które wpadają do wody, na przy nurtowych łąkach i zostają natychmiast zasysane. Super widok. Swoją drogą złowił parę konkretnych jazi i nieco mniejszych kleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 2 Czerwca 2010 Share Napisano 2 Czerwca 2010 Dzieki za informacje Dominik. Moze ktos z forumowiczow byl w Orlowie i napisze, czy woda wrocila do koryta ... Szczegolnie chodzi mi o doplywy Bzury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boger88 Napisano 3 Czerwca 2010 Share Napisano 3 Czerwca 2010 Dzieki za informacje Dominik. Moze ktos z forumowiczow byl w Orlowie i napisze, czy woda wrocila do koryta ... Szczegolnie chodzi mi o doplywy Bzury. A może ktoś był ostatnio w okolicach Kompiny albo Kozłowa i powie jaki stan wody w rzece ,czy warto jechać? Mam dylemat i zastanawiam się czy nad Bzurę ,czy nad zalew Sulejowski? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JACooL Napisano 4 Czerwca 2010 Share Napisano 4 Czerwca 2010 Wczoraj wieczorem kol.Chelek przyslal mi MMSa z Kompiny z opisem ~"Bzura jak Wisla" Dzisiaj, jak cos niespodziewanego mi planow nie popsuje, przejade sie do Orlowa i dam znac na forum jaki stan wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi