piotr20 Napisano 6 Lipca 2007 Napisano 6 Lipca 2007 W te wakacje mam zamiar wybrać się nad Balaton. Zabieram ze sobą spinning 5-20g. W jakie przynęty mam się zaopatrzyć. Mam sporo małych twisterów i pare blach. Proszę o rady doświadczonych wędkarzy. Co można tam złowić? Może będę łowił także na spławik...
Mike_Mil Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 nooo,jak ja tam byłem,nie łowiłem,ale za to widziałem co i jak łowią.... najczęściej można zobaczyć karpirzy....łowią z wody lub z pomostów postawionych daleko od brzegu,ryby pływaja dosłownie pod nogami.......moze wez lepiej federa,karpiówkę?takie moje odczucia.... połamania kiji i udanego wypoczynku
pio Napisano 7 Lipca 2007 Napisano 7 Lipca 2007 bylem z 2 lata temu na wakacjach w miescie balatofured i po dugim brzegu w balatonforward ale nie widzialem wedkarzy moze dlatego ze mase palzowiczów tam bylo...a woda gorąca jak zupa kolo 28stopni..zbiornik plytki i nie wiem ale wydaje mi sie ze jesli chodzi o spining to nie jest to raczej elkdorado..
piotr20 Napisano 26 Lipca 2007 Autor Napisano 26 Lipca 2007 prosze o szybką odpowiedź, gdyż wyjeżdżam już za 2 tygodnie. Proszę mi podać bardziej szczegółowe informacje o łowieniu na Balatonie. Będę łowił na spinning 5-20g a także na teleskopa 80-120g na spławik (może tez i grunt). Czy jest tam łatwy dostęp do białych robaków. Będę w jakimś mieście przy południowym brzegu.
OswalD Napisano 31 Lipca 2007 Napisano 31 Lipca 2007 Ze spinem furory nad Balatonem nie zrobisz. A łowienie wieczorem czy nocą w pełni sezonu urlopowego też nie należy do najłatwiejszych - ludzi na plażach całkiem sporo. Jeśli znajdziesz jakąś miejscówkę np przy wejściu do portu to jest szansa na rybę w innym przypadku czeka cię kilkuset metrowa wędrówka w jeziorko i najdalszy z możliwych wyrzut. Z robalami nad Balatonem problemu nie miałem - zakup z wyraźnym wskazaniem palcem
piotr20 Napisano 2 Sierpnia 2007 Autor Napisano 2 Sierpnia 2007 wielkie dzięki bede łowił na koszyk lub spławik. Jaką polecacie mi przynęte i zanęty tam stosować. słyszałem że tak to nawet wieszają trzy haczyki i są sytuacje, ze holuje się dwie ryby. Gdzie można załatwić zezwolenie (słyszłem, że na poczcie). Prosze o jakieś ciekawostki lub wasze doświadczenie z tego łowiska. Wyjazd: 12.08.07
OswalD Napisano 8 Sierpnia 2007 Napisano 8 Sierpnia 2007 Przy każdej marinie co ranek spotykają sie miejscowi o kiju. Problemów z robactwem nie powinieneś mieć żadnych - sklepów dla wędkarzy nie brakuje - w każdym kurorcie bez pudla zlokalizujesz takowy /pozwolenia dla obcokrajowców też powinni tam sprzedawać/. Co do koszyka, nie wiem czy 15g będzie ok nastaw sie raczej na bardzo dalekie rzuty, wiec i obciążenie odpowiednio większe - jest bardzo bardzo płytko. Do gruntu koszyki dobierz patrząc na sprzęt - tak by kijów nie połamać Z netu wzięte: " Wśród "potraw jeziora" bez dyskusji pierwsze miejsce przysługuje rybom, a wśród nich "królowi", sandaczowi balatońskiemu. Ta drapieżna ryba z rodziny okoniowatych może osiągnąć 9-10 kg i długość 120 cm." "W wodach tego jeziora żyje 25 gatunków ryb. Do ryb, które najczęściej można tutaj złowić należą: karp, sandacz, sum, szczupak. Wędkowanie jest prawie w każdym miejscu dozwolone. Każdego roku do jeziora jest wpuszczany narybek, aby zachować odpowiednie zarybienie jeziora." Cóż więcej ... hmm jeśli będziesz operatywny to możesz rozglądnąć się za łajba i zapolować na sandała, z brzegu nie ulokujesz żywca/trupa wystarczająco daleko... Jak pisałem duża szansa na połów jest o poranku przy marinach. Nie miałem okazji czesać Balatonu spinem więc ciężko w tym temacie zająć mi stanowisko. Co do pozwolenia: http://www.budapeszt.infi...d=234&Itemid=44 http://wedkomania.pl/dyna...two_na_wegrzech Resztę już sam musisz zbadać -ja byłem z panna wiec specjalnie sie na rybki nie nastawiałem Połamania i taaaaaaaaaaaaakiej ryby !
Slawek Zareba Napisano 9 Lipca 2009 Napisano 9 Lipca 2009 mam pytanie,czy można zabrać swój ponton nad Balaton i z niego łowić?a jak wygląda sprawa silnika elektrycznego?i jeszcze jedno co to są mariny? z góry dzięki
panteragold Napisano 17 Czerwca 2010 Napisano 17 Czerwca 2010 Mariny z tego co wiem to sa porty,przystanie dla jachtow na przyklad. Ponawiam pytanie o Balaton. Jesli ktos wie cokolwiek o tym zbiorniku i zwyczajach tam panujacych to prosze o info. Wybieram sie tam w lipcu wiec jak wroce to na pewno dopisze cos do watku w wlasnych doswiadczen ale chcialbym od Was prosic o jakies wskazowki praktyczne najlepiej jak ktos byl. Moze jakies miejscowki po wschodniej stronie ponizej Siofok? Z gory dzieki!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.