nabial Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 juz zaczynaja, kwestia paru czynnikow, ale wg mnie jeszcze 1-2tyg i nie bedzie na co narzekac, zrob dosyc slodka zanete, jak nie masz pomyslu, to sprobowalbym do zanety dac przyprawe do piernika, a namoczyc woda z miodem no i nie szukaj na glebinach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DonGemolo Napisano 17 Czerwca 2009 Share Napisano 17 Czerwca 2009 Wczoraj byłem na nocce.Pierwsze leszczowe brania zaczęły się kolo 23.Żłapałem 4 sztuki w przedziale 1,5 kg 2kg.Okazuje się, że wszystko jest opóźnione.Leszcz lał mlekiem.Lin idzie na tarło.Nocki Strasznie zimne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
goral28 Napisano 8 Lipca 2009 Share Napisano 8 Lipca 2009 Ja jutro zaczyna sypać kukurydzą i łubinem z nastawieniem na dużego leszcza w sobotę na rybki - o wynikach dam znać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grisha Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 odświeżę temacik za tydzień zaczynam zmagania na kanale w Połańcu i zastanawiam się nad zanętą na leszcze ... o ile w miejscowych sklepach znajdę coś na leszcza o tyle nie wiem czego im do tej zanęty dodać wędka jaką będę tam dysponował to bolonka "7" , zanętę będę dociążał kamyczkami do akwarium (nie chcę mi się szukać żwiru) i dodam nieznaczną ilość PV1 ... czy na kanał wystarczy dodać jakiegoś atraktora truskawkowego bądź piernikowego oraz kukurydzy z puszki i pinki by zwabić i zatrzymać w łowisku większego leszcza , czy może macie jeszcze jakieś ciekawe propozycje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 15 Lipca 2009 Share Napisano 15 Lipca 2009 Witam wszystkich bardzo serdecznie Długo zastanawiałem się czy jest to odpowiedni dział dla tego posta, jednak zdecydowałem się napisać. Mam kilka pytań związanych nie tylko z leszczem, ale i Odrą, zanętą i sposobem jej podania. Trochę wprowadzenia: Łowię na Odrze niedaleko Głogowa, między główkami. Jest to bez wątpienia kraina leszcza, który jest " Nocnym Królem Odry ". Na tym odcinku jest też dużo kleni i drobnych sumów. Czasem trafi się okoń na kamieniach czy szczupak. Bardzo trudno o sandacza. Inne ryby trafiają się rzadko, może poza uklejami, których tam nie brakuje. Niestety łowisko jest oddalone od mojego miejsca zamieszkania około 30 km i nie mam możliwości długoterminowego nęcenia, wpatrywania ryb czy też przygotowania łowiska. Wybrałem sobie główkę, która jest rzadko odwiedzana ze względu na trudny dojazd. Ogólnie jest tam bardzo duża presja wędkarska. Nie brakuje wydr, ale to nie o tym ten temat więc nie będę przynudzał i przejdę do nurtujących mnie pytań na które chciałbym uzyskać odpowiedź od Odromaniaków 1. Celem mojego połowu są leszcze i klenie. Przynęta będzie rasówka na jednej wędce, na drugiej biały robak lub kukurydza. Metoda Feeder. Koszyk zanętowy wypełnię kupną mieszanką. Z postów Mańka wyczytałem, że dobrą zanętą jest też ziarno. Posiadam kukurydzę i pszenicę, jednak czy sprawdzi się na około 12 godzinny wyjazd? Na łowisku bywam raz w tygodniu. Czy jest sens sypać ziarnem? Jeśli tak to ile,czym i kiedy czy od razu po przybyciu na łowisko czy tuż przed nockom, bo wtedy zarzucam wędki na leszcza, a w dzień spininguję. 2. Czy w nocy rzucać na granicy spokojnej wody i nurtu czy na samą spokojną wodę? Spotkałem się już z różnymi opiniami na ten temat. 3. Jeszcze nigdy nie widziałem, aby jakiś wędkarz złapał metoda spinningową bolenia z pomiędzy główek. Czy istnieje szansa ich świadomego łowienia? 4. O ile złowienie szczupaczego "pistoleta" nie stanowi problemu to złowienie takiego 60 cm jest już trudne. Wiem, że rybostan tej ryby w Odrze jest mały, ale w jakich miejscach mogę się spodziewać większych szczupaków? Te mniejsze łowie przy samym brzegu, pomiędzy główkami. Podobnie z sandaczem, choć o tym posiadam mało informacji ponieważ złowiłem jednego w życiu na białego robaka. Na razie to tyle Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Jest to bez wątpienia kraina leszcza, który jest " Nocnym Królem Odry ".U mnie "Królem" nocy jest sum ,od kiedy się rozplenił na dobre w nocy leszcz nie bierze ,tylko w dzień. Ale to jako ciekawostka.Posiadam kukurydzę i pszenicę, jednak czy sprawdzi się na około 12 godzinny wyjazd?To zależy jak podejdziesz do tematu ,jeśli jesteś systematyczny i jeździsz co tydzień w to samo miejsce to nie widzę problemów abyś przynęcił leszcza ziarnem ,ba nie tylko leszcza ,Odra przy systematycznym nęceniu podaruje ci klenie ,płocie a i może karpik się znajdzie.Czy ma sens ,jeśli jednorazowo to nie ,odradzam ,jeśli długo terminowo to tak ,czym ?piszesz pszenica i kukurydza jest w twoim posiadaniu ok, na początku wystarczy ,teraz aby twoje nęcenie miało jakikolwiek sens ilość musi być spora minimum 15kg ugotowanej zanęty z ziaren to wychodzi jakieś 10-12litrów ,najlepiej pomnóż to razy dwa to taka dawka przynosząca szybko efekty.Teraz kiedy sypać ,najlepiej po zakończeniu wędkowania ,kiedy się już zwijasz ,sprawdzone wielokrotnie ,sypałem w różnych porach zasiadki i w różnych porcjach ,ryby najlepiej biorą na tzw"głodzie" ,w czasie wędkowania do zanęty sklepowej [traper specjal]dodaje trochę ziaren.Wbrew regułom i kanonom nie zawsze łowie na to czym nęcę ,decydują ryby.. Czy w nocy rzucać na granicy spokojnej wody i nurtu czy na samą spokojną wodę?Spotkałem się już z różnymi opiniami na ten temat. Na granicy nurtu i spokojnej wody to stara zasada na Odrze ,ale oby cie nie zawiodła ,latem leszcz potrafi stać na nurcie niekiedy jest to środek odry ,tu już musisz sam znaleźć miejsce zerowania ,dzieje się tak bo leszcze trzymają się nieco chłodniejszej i lepiej natlenionej wody ,jesienią wraz z ochłodzeniem się wody to się zmienia.Dobrze mierzyć tem.wody bo wiemy gdzie te skubańce stoją .Jeszcze nigdy nie widziałem, aby jakiś wędkarz złapał metoda spinningową bolenia z pomiędzy główek. Czy istnieje szansa ich świadomego łowienia? Szansa jet duża tylko na tym się trzeba znać ,ja nawet tego nie próbuje. większe szanse są jesienią.O ile złowienie szczupaczego "pistoleta" nie stanowi problemu to złowienie takiego 60 cm jest już trudne. Wiem, że rybostan tej ryby w Odrze jest mały, ale w jakich miejscach mogę się spodziewać większych szczupaków? Te mniejsze łowie przy samym brzegu, pomiędzy główkami. Podobnie z sandaczem, choć o tym posiadam mało informacji ponieważ złowiłem jednego w życiu na białego robaka. Jest na forum tekst o łowieniu dużych szczupaków z Odry jak znajdę linka to zapodam ,bo zgadzam sie z tym w 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Billy Napisano 16 Lipca 2009 Share Napisano 16 Lipca 2009 Dziękuję Ci Mańku za fantastyczną odpowiedź! Twoje posty są dla mnie niezwykle cenne bo zawierają dużo informacji o moim łowisku Mańku na " moim odcinku " w dzień nie bierze absolutnie nic poza szczupakiem i okoniem. Zaś gdy nastaje noc to, albo przez około 2 godziny biorą leszcze takie 35-40 cm i brania ustają, aż do świtu z którym przez godzinę znów można spotkać leszcza. Jednak niejednokrotnie podczas tego bezrybia zdarzały się noce, że siedząc na kamienistej główce zostałem ochlapany. Jakby ktoś pianino rzucił do wody. To zapewne sprawa suma, który mimo żeru nie chciał wziąść. Jest jednak jedna główka, w pobliżu gniazda wydr na której udało mi się złowić dwa, niestety maluchy, a mój Ojciec, niewędkarz miał przy brzegu całkiem sporego, ale to inna bardziej zabawna historia. W miejscu tym znajomy niejednokrotnie złowił także węgorza i to takiego 110 cm. W sobotę prawdopodobnie jeżeli woda na to pozwoli udam się na nocke i zdam relacje. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 22 Lipca 2009 Share Napisano 22 Lipca 2009 Witam ! Opracowałem taką zanętę : -dragon classic płoć + dragon classic leszcz (zmieszam dwie bazy) -zboże (pszenica + owies + jęczmień + groch) gotowane z czosnkiem -kolendra w płynie -przyprawa do piernika -melasa rozcieńczana z wodą -konopie prażone -jakaś kukurydza Mam pytanko , Czy coś tu sie gryzie ? Czy coś dodać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Spider Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Trochę namieszane. Ja bym w ogóle zrezygnował z sypkiej zanęty bo będzie podchodziła drobnica. Druga sprawa to nie potrzeba tyle różnych ziaren. Groch i kukurydza z jakimś zapachem i tym syp i na to łów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Kolego Spider już nie mam wyboru z tym zbożem bo mam taką mieszankę i nie będę rozdzielał ziaren xDD Powiedz mi czy coś się w tej zanęcie gryzie . Bo to na zawody więc drobnica nie zaszkodzi jak trzeba zapunktować xD A jeżeli to za sypkie to nie zrezygnuje tylko dam więcej "grubego" np. zboża i kuku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 23 Lipca 2009 Share Napisano 23 Lipca 2009 Trochę namieszane.To tak delikatnie powiedziane Mlody, namieszał ze hej ,ciekaw jestem tylko czy to zawody tygodniowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 ja tylko spinning x DD maniek, przecież ty taki szpec jesteś , pomóż proszę . Z tych składników co tam widnieją , co być radził ? Pleaseee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Jeśli zawody trwają tradycyjne 3h to nie opłaca się używać ziarna. Twoja baza+melasa+konopie może jeszcze do tego przyprawę do piernika, [choć lepsza byłaby mączka piernikowa] powinna wystarczyć[najlepiej wyszedłbyś kupując zamiast tych ziaren 1kg bardziej zawodniczej zanęty] Musisz zrobić zanętę o dobrej konsystencji i ją odpowiednio podać. I nie przekarm ryb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Mlody, nie znam się na zanętach zawodniczych [czyt na zawody] Lord Konrad I, dobrze ci poradził ,gdzie kto daje na zawodach ziarna do zanęty ,po za tym te zapachy czosnek i kolendra nie pasuje ,radze pytać Jarosława ,jak ma chęć to odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Dzięki za help A moge zmieszać dwie bazy dragona płoć i leszcz ? W jakich porcjach podawać żeby nie przekarmić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 A moge zmieszać dwie bazy dragona płoć i leszcz ? Nikt nie przewidzi co z tego wyjdzie. Jakie ryby dominują w łowisku? Napisz coś więcej o tej wodzie. Skoro piszesz w tym temacie, to chyba leszcze-więc daj samą bazę na leszcza, nie mieszaj z płociową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Ok to nie będę mieszał Tylko muszę dokupić jej troche :lol: A jakie dawki zanęty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lord Konrad I Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Tylko muszę dokupić jej troche :lol: A jakie dawki zanęty ? Nie odpisałeś jakie łowisko, ile trwają te zawody i jaką metodą chcesz łowić, nie pomożemy wróżąc z fusów Jeśli jest to jedna trzygodzinna tura zawodów, to myślę, że starczy Ci 1kg zanęty[nie mówię tu o ilości jaką trzeba wrzucić do wody] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Wito. Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Wiem że na pewno leszcz będzie dominował na łowisku . Ale jak będę wiedział coś więcej to napisze Jak na razie Lord Konrad I i maniek dzięki za pomoc . Jestem wam dozgonnie "dźwięczny" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Lipca 2009 Share Napisano 24 Lipca 2009 Mlody, poczytaj sobie dział wyczyn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarz1986 Napisano 4 Sierpnia 2009 Share Napisano 4 Sierpnia 2009 Ja dzis zrobiłem mixa nie wiem czy poskutkuje ale sie prezkonam jade nad duze jezioro ma 9km długosci ma roznorodne gatunki ryb a wiec przygotowąłem sobie zanete : do wiaderka wsypałem przemielona kukurydze 3 rodzaje zboż kasze jeczmienna, dosypałem troche kukurydzki zpuszki, troche makaronu i przypawiłem na słodko z aromatem czonsku i zalałem nieiwleka iloscia gorocej wody zobaczymy co cos sie skusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wedkarz1986 Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 moja zaneta skuteczna w 100% leszcze brały jak szalone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DooLiN Napisano 5 Sierpnia 2009 Share Napisano 5 Sierpnia 2009 Na leszcza polecam zanęte Trapera Gold Series Leszcz mi się sprawdziła. Ja dodaje jeszcze bresemu,prażonych konopii,odchodów gołebich do tego troche pinek i zanęta gotowa.Dobrze jest też donęcic ciętymi robakami czerwonymi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Finczyk Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Mam takie pytanie do fachowcow: podczas polowow na szczupaki na obrotowke, zaczepil mi sie za pletwe leszcz. W zeszlym roku bylo to samo. W ten sposob "zlowilem" 2 leszcze. Bylo to na tym samym akwenie, prawie co do metra i mniej wiecej o tej samej porze roku. Jak to sie dzieje, ze leszcze pozwalaja sie zlapac na obrotowke? Leszcze mialy 1-1,5 kg czyli byly dojrzale i doswiadczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michas Napisano 10 Października 2009 Share Napisano 10 Października 2009 Jak to sie dzieje, ze leszcze pozwalaja sie zlapac na obrotowke? Leszki gromadzą się w stada przed zimą i przeciagając zestaw przez takie stadko zwyczajnie go podchaczyłeś. Taki jest moje zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi