Skocz do zawartości
tokarex pontony

Patroszenie ryb.


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

A ja tam ściągam skórę razem z łuskami....

Nacinam okonia........czy jak napisał macias "ŁOKUNIA" jak kto woli, jak komu wygodniej, mimo iż powszechnie wiadomo że okoń to w skrobaniu "nie wygodna" rybka...

Więc tak jak napisałem wcześniej, delikatnie nacinam okonia zaraz za pokrywą skrzelową i zależnie od wielkości robię krótkie nacięcie wzdłuż grzebietu (mniej wprawnym polecam dłuższe nacięcie) następnie szybkie, ale precyzyjne ściągnięcie..

I na patelkę...

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 weeks later...
przynęty na klenia   Dragon
bboobb, z tego rozumie ze wnętrzności powinny zostać przyklejone do skóry, czy to znaczy, że jak ściągasz skóre to wnętrzności tez "wychodzą"
Dokładnie tak jest. Sprawę tym sposobem załatwiamy bardzo szybko i bez zabrudzenia całej kuchni. Do ściągania naciętej skóry najlepiej zastosować niewielkie kleszcze. Proponuję spróbować.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ojczulek kiedyś kapsla przybijał na deskę i skrobał

moim zdaniem to jest najlepsza metoda, tyle że nie jeden kapsel, a 2 obok siebie a jeszcze lepiej 4 (2 razy po 2) przybite do deseczki w taki sposób, aby mogły się delikatnie obracać... spory okoń poniżej minuty...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year later...
ciekawy patent

Nie do konca ciekawy.

Duzy blad z obcinaniem pletw. Dlaczego ?

Jezeli pletwa jest duza to trzeba tylko ja obciac np. do polowy , ale nie przy samym miesie.

Trzeba usmazyc rybe z pletwami i przd podaniem poprostu pletwy usunac .

Pletwy usuwaja sie bardzo latwo .

Zobaczymy wtedy ze wraz z pletwa usuniemy dwa rzedy dlugich , prostych , twardych i bardzo ostrych osci .

Obcinajac pletwy zostawiamy te osci w miesie a wlasnie te osci sa najbardziej niebezpieczne w rybim miesie

Do tego te osci ma kazda ryba , przeciez pletwy nie sa przyklejone :smile:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.