PaNeK Napisano 1 Marca 2007 Napisano 1 Marca 2007 a ja wybieram się w sobote na dogłębną penetracje wód krainy pstrąga i lipienia to mój ubogi asortyment... mam ok 50zł na jakieś pierdu pierdu żeby dokupić a zamiar mam spinningować na rzece o szerokości 3 metry głębokości miejscami max 2 kamienistym dnie priorytetowo biore kijek jaxon cristal 210 bo po krzaczorach nie chce mi sie tłuc z 270... może machne pare fotek fonem... oczywiście fon to nie to samo co aparat a potem pozostaje zdobycie kabla do kompa i wtedy pokaże jakieś fotusie może mi ktoś powiedzieć co założyć? z powyższego foto albo co dokupić?? Helpusiajcie bo biegam do sprzętu co 20 minu upewniam się że kołowrotek gra melodyjke jaka grać ma.... sprawdzam czystość, przynętki, haczyk zadziora wszycho normalnie... ale i tak pewnie wrócę bez efektów pisze troche nie ludzkim językiem ale za bardzo się chyba podekscytowałem tym wypadem... sorki all mam nadzieje że się doczytacie...
greenlife Napisano 1 Marca 2007 Napisano 1 Marca 2007 Witam. Moim zdaniem te dwie mniejsze obrotówki i te dwa mniejsze woblery się przydadzą. Jak zrobi się cieplej to możesz spróbować łowić gumowymi żabami i twisterami w czarnym i brązowym kolorze. Gdybym miał coś dokupić to rozejrzał bym się za hornetami Salmo, kolory może jeszcze jakieś jarzące , ale lepiej cos imitującego pstrąga. Wielkości od 3cm do 5cm. Pod koniec kwietnia radze zacząć się rozglądać za woblerami w kształcie konika polnego. Ja ostatnio spróbowałem horneta 2,5cm w kolorze LPD ( świeci się w ciemności ) i jeszcze jedno nie wiem jak w twoich okolicach ale u mnie ciężko złapać większego pstrąga bo są osłabione po tarle i przy braniu zachowują się jak zaczep i ciężko wyczuć ze to branie. Pozdrawiam.
PaNeK Napisano 1 Marca 2007 Autor Napisano 1 Marca 2007 i jeszcze jedno nie wiem jak w twoich okolicach ale u mnie ciężko złapać większego pstrąga bo są osłabione po tarle i przy braniu zachowują się jak zaczep i ciężko wyczuć ze to branie przy takim wygięciochu jak ten jaxon czuć najmniejsze puknięcie raczej problem w tym że tam większych nie ma niz 35 cm
greenlife Napisano 1 Marca 2007 Napisano 1 Marca 2007 przy takim wygięciochu jak ten jaxon czuć najmniejsze puknięcie Nie chodzi o to że nie wyczujesz puknięcia, bo go nie będzie pstrąg chwyta przynęte i daje się ciągnąć jak zaczep , lecz gdy ciebie zauwarzy strzela jak z procy w dno i zazwyczaj się spina. W tym sezonie w taki sposób straciłem juz 4 pstrągi ok 40cm ale te poniżej 30cm biorą bardzo agresywnie więc raczej nie będziesz miał problemu z wyczuciem. I tak na koniec nigdy nie mów że nie ma dużych ryb, raz też tak powiedziałem kuzynowi i w pierwszym rzucie wytargał pstrąga 59cm
PaNeK Napisano 2 Marca 2007 Autor Napisano 2 Marca 2007 no więc jutro mój wielki dzien... oddech płytki, cinienie 90/120 jeszcze jakie rady co do przynęt?
piotrekkoszalin Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 Chcem się wybrać na pstrąga ( pierwszy raz ) i nie wiem w jakie przynęty mam sie zaopatrzeć. Może napisze mi ktoś jakie są skuteczne przynęty na pstrąga.
keri Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 piotrekkoszalin, Jak sie domyślam to wiesz że sezon pstrągowy kończy sie za dni parę tak więc masz sporo czasu na zatowarowanie się sprzętem. U mnie nr 1 na pstrąga to obrotówka nr1 lub 2. ze skrzydełkiem typu Comet lub Aglia. No i woblery np Dorado Invader 4-5cm. Podaj na jakiej wodzie będziesz łowił te pstrągi? Inaczej się łowi na rzekach górskich inaczej na łowiskach specjalnych ale na tych doświadczeń nie mam.
piotrekkoszalin Napisano 11 Sierpnia 2007 Napisano 11 Sierpnia 2007 No ja mam zamiar lowić na rzece Radew To na Pomorzu
artech Napisano 12 Sierpnia 2007 Napisano 12 Sierpnia 2007 http://haczyk.pl/forum/viewtopic.php?t=1336
mroczek. Napisano 14 Sierpnia 2007 Napisano 14 Sierpnia 2007 Bardzo polecam Meppsa Aglię nr 1 z czarną paletką bez żadnego dekoru. Czy zamierzasz po swoim powrocie napisać kilka słów o tym jak Ci poszło? Bardzo jestem ciekaw jakie będziesz miał wyniki!
krzysiek_15 Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 WITAM SERDECZNIE Prosiłbym o podanie sztucznych przynęt na pstrąga (potokowy w szczególności), najbardziej interesują mnie woblery.
Andrzej 18 Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 krzysiek_15, chyba sam s obie odpowiedziałeś
michorn Napisano 19 Lutego 2010 Napisano 19 Lutego 2010 Dokładniej np. kolor, wielkość itp Musisz wiedzieć co stanowi główny pokarm pstrągów w łowisku, przeważnie będą to inne pstrągi, strzeble, kiełbie, głowacze, także zwierzęta wymywane ze skarp w stylu żaby, myszy, nornice, a jak zrobi się ciepło to oczywiście w diecie zagoszczą owady. Wielkość woblerów taka jak naturalnego pokarmu od 3 do nawet 10 cm, ale raczej stawiam na 7 cm, gdyż pstrąg żyjący w nurcie kalkuluje atak, tak więc kąsek na którego pogoń straci sporo energii musi mu kalkulować ten wypad. W okresie kiedy o pokarm ciężko i nie ma owadów, żadna strata energii nie jest wskazana.
Andrzej 18 Napisano 16 Grudnia 2010 Napisano 16 Grudnia 2010 Jako,że sezon na kropki tuż tuż to odświeżę temat oto małe co nieco na nowy sezon a tu następna seria
Piotrek dh fr Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 czy na pstrąga dobre są blachy z jaxona w jednym kolorze np: złoty ? srebny ? roz 2. CZy są jakieś lepsze ?
pisaq Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Właśnie, Panowie, widzę, że na pstrągi używacie dość dużych woblerków. Ja myślałem, że na kropki dobre są woblery kleniowo-pstrągowe nie większe niż 3cm. Jak to jest z tymi rybkami? Kiedy stosować małe, a kiedy duże woblerki? Piotrze, blachy to blachy. U mnie kropki waliły w srebro i złoto, ale np takiej coca-coli ruszyć nie chciały. Próbuj, a będzie Ci dane
artech Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 Jak to jest z tymi rybkami? Kiedy stosować małe, a kiedy duże woblerki? tak w uproszczeniu Początek sezonu to duże woblery a im dalej i cieplej tym mniejsze. Ale to tak w bardzo dużym uproszczeniu
Piotrek dh fr Napisano 14 Czerwca 2011 Napisano 14 Czerwca 2011 A w jakich porach dokładnie od której do której śmigacie na kropke ? Umnie na rzece jest praktycznie cały czas słońce tak gdzies do 18/19:00,... woda nie wiem czemu ale jest mętna,.. ;/
Tondrom Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 A w jakich porach dokładnie od której do której śmigacie na kropke ? Umnie na rzece jest praktycznie cały czas słońce tak gdzies do 18/19:00,... woda nie wiem czemu ale jest mętna,.. ;/ Siemasz, jestes z piwnicznej, ja jestem z Muszyny, poprad mętny bo na słowacji mocno popadało , koszyce zalało całe mieli oberwanie chmur ... Na popradzie najwiecej kropków poszło mi na biała blaszke 2 z czerwonym plastikiem na kotwicy. Pora nie ma znaczenia przynajmniej u mnie
adam064732 Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 oto link:http://imageshack.us/f/688/p1010215c.jpg/ chodzi mi o rzekę bóbr??????
DAWID Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 adam064732, czarno to widze ale nigdy nic niewiadomo.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.