Skocz do zawartości
Dragon

Co na pstrąga??

PaNeK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

a ja wybieram się w sobote na dogłębną penetracje wód krainy pstrąga i lipienia

to mój ubogi asortyment...

060918183945ap1.th.jpg

mam ok 50zł na jakieś pierdu pierdu żeby dokupić a zamiar mam spinningować

na rzece o szerokości 3 metry głębokości miejscami max 2 kamienistym dnie

priorytetowo biore kijek jaxon cristal 210 bo po krzaczorach nie chce mi sie tłuc z 270... :mrgreen: może machne pare fotek fonem... oczywiście fon to nie to samo co aparat a potem pozostaje zdobycie kabla do kompa i wtedy pokaże jakieś fotusie

może mi ktoś powiedzieć co założyć? z powyższego foto albo co dokupić??

Helpusiajcie bo biegam do sprzętu co 20 minu upewniam się że kołowrotek gra melodyjke jaka grać ma.... sprawdzam czystość, przynętki, haczyk zadziora wszycho normalnie... ale i tak pewnie wrócę bez efektów :P

pisze troche nie ludzkim językiem ale za bardzo się chyba podekscytowałem tym wypadem... :???: sorki all mam nadzieje że się doczytacie...

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam.

Moim zdaniem te dwie mniejsze obrotówki i te dwa mniejsze woblery się przydadzą. Jak zrobi się cieplej to możesz spróbować łowić gumowymi żabami i twisterami w czarnym i brązowym kolorze. Gdybym miał coś dokupić to rozejrzał bym się za hornetami Salmo, kolory może jeszcze jakieś jarzące , ale lepiej cos imitującego pstrąga. Wielkości od 3cm do 5cm. Pod koniec kwietnia radze zacząć się rozglądać za woblerami w kształcie konika polnego. Ja ostatnio spróbowałem horneta 2,5cm w kolorze LPD ( świeci się w ciemności ) i jeszcze jedno nie wiem jak w twoich okolicach ale u mnie ciężko złapać większego pstrąga bo są osłabione po tarle i przy braniu zachowują się jak zaczep i ciężko wyczuć ze to branie.

Pozdrawiam. :cool:

Napisano
i jeszcze jedno nie wiem jak w twoich okolicach ale u mnie ciężko złapać większego pstrąga bo są osłabione po tarle i przy braniu zachowują się jak zaczep i ciężko wyczuć ze to branie

przy takim wygięciochu jak ten jaxon czuć najmniejsze puknięcie raczej problem w tym że tam większych nie ma niz 35 cm :P

Napisano
przy takim wygięciochu jak ten jaxon czuć najmniejsze puknięcie

Nie chodzi o to że nie wyczujesz puknięcia, bo go nie będzie :razz: pstrąg chwyta przynęte i daje się ciągnąć jak zaczep , lecz gdy ciebie zauwarzy strzela jak z procy w dno i zazwyczaj się spina. W tym sezonie w taki sposób straciłem juz 4 pstrągi ok 40cm :???: ale te poniżej 30cm biorą bardzo agresywnie więc raczej nie będziesz miał problemu z wyczuciem. I tak na koniec nigdy nie mów że nie ma dużych ryb, raz też tak powiedziałem kuzynowi i w pierwszym rzucie wytargał pstrąga 59cm :lol:

Napisano

no więc jutro mój wielki dzien... oddech płytki, cinienie 90/120 :roll:

jeszcze jakie rady co do przynęt?

• 5 months later...
Napisano

piotrekkoszalin, Jak sie domyślam to wiesz że sezon pstrągowy kończy sie za dni parę :wink: tak więc masz sporo czasu na zatowarowanie się sprzętem.

U mnie nr 1 na pstrąga to obrotówka nr1 lub 2. ze skrzydełkiem typu Comet lub Aglia.

No i woblery np Dorado Invader 4-5cm.

Podaj na jakiej wodzie będziesz łowił te pstrągi?

Inaczej się łowi na rzekach górskich inaczej na łowiskach specjalnych ale na tych doświadczeń nie mam.

Napisano

Bardzo polecam Meppsa Aglię nr 1 z czarną paletką bez żadnego dekoru. :mrgreen:

Czy zamierzasz po swoim powrocie napisać kilka słów o tym jak Ci poszło?

Bardzo jestem ciekaw jakie będziesz miał wyniki!

• 2 years later...
Napisano
Dokładniej np. kolor, wielkość itp

Musisz wiedzieć co stanowi główny pokarm pstrągów w łowisku, przeważnie będą to inne pstrągi, strzeble, kiełbie, głowacze, także zwierzęta wymywane ze skarp w stylu żaby, myszy, nornice, a jak zrobi się ciepło to oczywiście w diecie zagoszczą owady.

Wielkość woblerów taka jak naturalnego pokarmu od 3 do nawet 10 cm, ale raczej stawiam na 7 cm, gdyż pstrąg żyjący w nurcie kalkuluje atak, tak więc kąsek na którego pogoń straci sporo energii musi mu kalkulować ten wypad. W okresie kiedy o pokarm ciężko i nie ma owadów, żadna strata energii nie jest wskazana.

• 9 months later...
  • 5 months later...
Napisano

Właśnie, Panowie, widzę, że na pstrągi używacie dość dużych woblerków. Ja myślałem, że na kropki dobre są woblery kleniowo-pstrągowe nie większe niż 3cm. Jak to jest z tymi rybkami? Kiedy stosować małe, a kiedy duże woblerki?

Piotrze, blachy to blachy. U mnie kropki waliły w srebro i złoto, ale np takiej coca-coli ruszyć nie chciały. Próbuj, a będzie Ci dane ;)

Napisano
Jak to jest z tymi rybkami? Kiedy stosować małe, a kiedy duże woblerki?
tak w uproszczeniu :wink: Początek sezonu to duże woblery a im dalej i cieplej tym mniejsze. Ale to tak w bardzo dużym uproszczeniu :cool:
Napisano

A w jakich porach dokładnie od której do której śmigacie na kropke ? Umnie na rzece jest praktycznie cały czas słońce tak gdzies do 18/19:00,... woda nie wiem czemu ale jest mętna,.. ;/

• 2 weeks later...
Napisano
A w jakich porach dokładnie od której do której śmigacie na kropke ? Umnie na rzece jest praktycznie cały czas słońce tak gdzies do 18/19:00,... woda nie wiem czemu ale jest mętna,.. ;/

Siemasz, jestes z piwnicznej, ja jestem z Muszyny, poprad mętny bo na słowacji mocno popadało , koszyce zalało całe mieli oberwanie chmur ... Na popradzie najwiecej kropków poszło mi na biała blaszke 2 z czerwonym plastikiem na kotwicy. Pora nie ma znaczenia przynajmniej u mnie

• 2 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.