Skocz do zawartości
Dragon

Co to za ryba!!?? Proszę o pomoc w identyfikacji...

Rekomendowane odpowiedzi

przynęty na klenia   Dragon
Napisano

Witam,

Wędkarstwo mnie jakoś specjalnie nie kręci ale dzisiaj w wiśle widziałem cos takiego jak na zdjęciach (niby wygląda jak ryba no ale...) i jestem ciekaw cuż to to jest :roll: na pierwszy rzut oka wyglądało jak łeb świni :mrgreen:

http://yfrog.com/5h1zmniejszaczpl9037j

mam jeszcze inne zdjęcia jesli was to zaciekawi:)

• 3 weeks later...
Napisano

Witam. Byłem ostatnio na mazurach i złapałem taką o to rybę. Chyba jest to po.łączenie karasia i wzdręgi lub też płoci. Złoty kolor chyba raczej nie pasuje do płoci. Z resztą sami oceńcie.

[ Komentarz dodany przez: madi: 04-08-10, 14:04 ]

Post przeniesiony.

Następnym razem radzę upewnić się czy podobny temat nie istnieje zanim się założy nowy.

post-9030-14544972628357_thumb.jpg

Napisano

lampard214, to jest zwykła wzdręga.

możesz umieścić foto w większej rozdzielczości na www.imageshack.us bo od takich małych oczy bolą.

Napisano
Mały trening przed zawodami gruntowymi:

Płoteczka i 2 krąpiki z 3 cm :shock:

A wszystko na kukurydzę, LOL

Chyba tematy pomyliłeś :lol:

A co do powyższego zdjęcia to piękie wybarwiona wzdręga jest. Gratulacje.

• 2 weeks later...
Napisano

Ewidentnie jaź. Drobne łuski i przede wszystkim ostro zakończona płetwa odbytowa... Zresztą pokrój ciała typowo jaziowy...

Napisano

1) klenie mają szarą płetwę ogonową, wiem że zaraz ktoś powie że wybarwienie zależy od wody, więc

2) kleń ma zaokrągloną płetwę odbytową, a na załączonym zdjęciu w/w płetwa jest ostra jak u jazia.

3)kleń posiada 44-46 łusek w zdłóż linii bocznej, ze zdjęcia wychodzi coś koło 60.

Jak dla mnie to jest jaź.

Napisano

W pierwszej chwili wyglądał na klenia ze względu na smukłą budowe ciała ,w wiśle jazie są bardziej krępe , bardziej wygrzbiecone. Ale teraz widze jazia :mrgreen: