-PuS- Napisano 4 Stycznia 2008 Share Napisano 4 Stycznia 2008 Ładny stary japoniec na bank. Sreberko. I jeszcze dodam, że samica he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucyfer16 Napisano 2 Lutego 2008 Share Napisano 2 Lutego 2008 Daje głowę pod topór że to leszcz. Krąp miał by lekko czerwonawe płetwy piersiowe i brzuszne, rozpiór miałby symetryczną płetwę ogonową( ten ma ciut dłuższy płat dolny) a sapa ma mniejszą głowę jest jakby biało oszroniona i ma ciemno obrzeżone płetwy. Zresztą sam łowie takie same ryby na co dzień . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
arek_glogow Napisano 18 Lutego 2008 Share Napisano 18 Lutego 2008 Mieszaniec ....coraz częściej trafia na kij... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelek Napisano 1 Marca 2008 Share Napisano 1 Marca 2008 nad jeziorem gdzie czesto jezdze na ryby sa podobne ryby i wszyscy twierdza ze to krzyzowka Leszcza z Krapiem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość jarek 307h Napisano 24 Marca 2008 Share Napisano 24 Marca 2008 hehe to nie staf ani pit bul to mieszaniec hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zychutbg Napisano 15 Czerwca 2008 Share Napisano 15 Czerwca 2008 witam.jestem pewny ze to jest rozpior wlasnie teraz lapie takie na odrze okolice kostrzyna ..biora na czerwone i biale robaki w sumie prawie wogole nie walcza jak mietus ..pozdrawiam Sam jesteś jak rozpiór Rozpór ma inny kształt ciała ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lucyfer16 Napisano 17 Czerwca 2008 Share Napisano 17 Czerwca 2008 To na pewno leszcz. Ryby pochodzące z czystych i głębokich wód właśnie tak wyglądają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil-lap Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Witam Wszystkich mam taki mały problem taj aj w temacie. na Egzamin muszę potrafić rozpoznać rybki i roznice miedzy gatunkami podobnymi a nigdzie nie mogę tego zaleście proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peter Napisano 19 Czerwca 2008 Share Napisano 19 Czerwca 2008 Nie ma mozliwosci kupic ksiazki z pytaniami na egzamin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Nie ma mozliwosci kupic ksiazki z pytaniami na egzamin Ciekawe podejście Myślę że musisz poczytać trochę literatury. Była kiedyś taka fajna stronka Jacka Jóźwiaka "Pożegnanie z wędką" niestety została sprzedana i .................. lipa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Ciekawe podejścieNie dziw się Artech ,Peter zdawał ostatnio egzamin na kartę w Niemczech ,książeczka z pytaniami zawierała 600 pytań z czego na egzaminie musiałeś odpowiedzieć na 60 pytań i to pytań z różnego zakresu wędkarstwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robal Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Witam Wszystkich mam taki mały problem taj aj w temacie. na Egzamin muszę potrafić rozpoznać rybki i roznice miedzy gatunkami podobnymi a nigdzie nie mogę tego zaleście proszę o pomoc Mamy Ci wszystkie rybki opisywać? Napisz jakich rybek nie rozpoznajesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 A tak poza tym to chyba temat w PZW by pasował. Chyba tu najlepiej pasuje [mod] się czepiasz przenosiłem z ogólnych [/mod] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
DAWID Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 wow kazali mu zdawać dobre PZW jakieś już dawno się z tym niespotkałem, aha weż sobie znajdz różnice między kleniem a boleniem, bo ja ostanio takiego bolonka złapałem że byłem pewny że to kleń to trudna ryba do rozpoznania oczywiscie w niekorych przypadakch..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adi1122spid Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Ja czasem mam problem: jaź-kleń Płoć-wzdręga Karas-karaś złocisty-karaś srebrzysty-japoniec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kamil-lap Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 myślicie ze to co na tej stronce wystarczy ? http://www.pzwpoznangrunwald.strona.pl/opisryb.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 No to się przyznać tak na prawdę kto jakie ryby nie poznaje ,przynajmniej będzie wiadomo jakie zestawienia szykować ,a jak poznajecie uklejka 10cm-boleń 10cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radzinho Napisano 20 Czerwca 2008 Share Napisano 20 Czerwca 2008 Bolen ma szerszy pyszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kami Napisano 22 Czerwca 2008 Share Napisano 22 Czerwca 2008 Karas-karaś złocisty-karaś srebrzysty-japoniec Aż 4 gatunków karasia to nie ma, są tylko 2: Karaś pospolity (to ten złoty nasz rodzimy, którego nazywają złocisty) i karaś srebrzysty (czyli japoniec, pochodzący z Azji, wszystkie złote rybki, welony i inne tego typu formy to są właśnie formy wyselekcjonowane z karasia srebrzystego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Moj porpzedni post odnosił się właśnie do zdjecia tej ryby. Po karierze jaka zrobil w poprzednim temacie wnioskuje ze jednak to niewymiarowy boleń, a jego zdjęcie zostało wklejone jako ryba której autor nie zna. Mało tego, dwa kolejne pod tym posty to spekulacje czy to sieja czy sielawa. Został złamany regulamin, ale znow nie sądzę żeby tego typu zdjęcia powinny znikać z forum, bo już nie chodzi o to akurat foto, ale zdarzają się takie przypadki, że naprawde można się zastanowić co to za gatunek i bardzo chetnie na takie - nawet niewymiarowe - popatrze, aby w przyszlosci nie miec watpliwosci co do gatunku. edit: Widze ze posty przemieszczaja sie i znikaja, po calym forum. Chodzi tu o zdjecie bolenia, ktore niefortunnie komentowalem. Teraz powstala nieco dziwna sytuacja, bo posty ktore jeszcze przed 5min tu byly zniknely a ja pisze jakby bez zadnego sensu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 maryaChi, Nie piszesz bez sęsu a sprawcą zamieszania jest Maniek ,niestety chciałem dobrze ale wyszło do kitu ,jeśli ci tak zależy na tej fotce poproszę autora aby ci przesłał na Priva OK? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaffre Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Co do tematu. To ja moze poprosze znawcow (a jest ich duzo) by kazdy opisal po jednej rybce czym sie wyroznia z posrod innych oraz jej szczegolne cechy przydalo by sie to dla nowych:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Boleń Budowa ciala -smukła wrzecionowata z wielką płetwą ogonową która jest mocno wcięta . Paszcza szeroka ,końcowa skierowana nieco ku górze ,dolna szczęka nieco dłuższa od górnej.Łuski drobne z wyraźną linią boczną Na fotkach mamy przykład zmiennego ubarwienia ,co nie może być wyznacznikiem . Kleń Budowa ciała -kluskowata masywna ,z szeroką głową i dużym końcowym pyskiem ,łuski wielkie z czarnym obramowaniem ,płetwa odbytowa i pletwy brzuszne jaskrawo czerwone do blado czerwonych w zależności od wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 24 Czerwca 2008 Share Napisano 24 Czerwca 2008 Nigdy w zyciu nie nie widzialem na zywo ani klenia, ani bolenia. Patrzac jednak ostatnio na skutecznosc poznawania ryb po zdjeciach (oczywiscie gdzie widac rybe) wydaje mi sie ze jestem w stanie odroznic je od siebie bez teorii o ukladzie lusek, pletw etc. Nawet nie widzac ryby z gory (klen jest szerszy i masywniejszy) mozna je moim zdaniem odroznic po budowie pyska. Klen ma pysk neutralny, przystosowany rowniez do zerowania z dna. Bolen natomiast ma ewidentną "szufladę" i pysk skierowany ku górze, co rowniez wynika ze sposobu zerowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pewniak Napisano 25 Czerwca 2008 Share Napisano 25 Czerwca 2008 kamil-lap - moim zdaniem powinieneś poszukać sobie odpowiedniej książki. Nie wiem jak jest teraz, ale jak ja zaczynałem wędkować, czyli parenaście lat temu, było sporo pozycji wędkarskich i prawie w każdej z nich były opisy większości naszych gatunków ryb. Jeżeli nic nie znajdziesz w dziale wędkarstwa, możesz sięgnąć bezpośrednio po pozycje bardziej ichtiologiczne. Ja mam np. książkę "Ryby słodkowodne Polski". Z takiego opracowania dowiesz sie nie tylko jak rozróżniać poszczególne gatunki, ale tez wielu innych ciekawych rzeczy, np. zasięg występowania na świecie danego gatunku, okres i sposób tarła, pożywienie itp, itd. To będzie naprawdę dobry podkład do rozwouj wędkarskiej kariery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi