tomek1 Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Czy jest to tołpyga pstra?? Bardzo możliwe. Czyżby żwirownia w Kaniowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Prawie jak żarłacz biały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mariush4 Napisano 8 Lipca 2007 Share Napisano 8 Lipca 2007 Czy jest to tołpyga pstra?? Bardzo możliwe. Czyżby żwirownia w Kaniowie? Tak,to żwirownia w Kanzas.Więc co to za żarłacz Sam pierwszy raz cos takiego widzę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 9 Lipca 2007 Share Napisano 9 Lipca 2007 Zdarza się mi nieraz oglądać takie po 1.5m na odrze i nie jest to nic dziwnego ,ostatnio padła tolpyga 43kg.W czasie upałów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ETS Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Witam, Byłem w sobotę rano na rybach nad Wisłą w okolicach Sandomierza i nawet udało mi się cosik złapać. Mam pytanko do profesjonalistów amatorskiego połowu ryb: co to za ryby na załączonym obrazku oprócz oczywiście szczupaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Nie widze fotki... A tak na marginesie to kto Ci dal karte jak ryb nie umiesz rozroznic? Sorry, nie chce byc beszczelnym...ale to sa szczyty. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 Nie ma foty to po co po nim jedziesz?? Ja też nie umiałem rozróżnić Klenia od Jazia (tylko dlatego, że nie spodziewałem sie tak dużego jazia, który by żerował na chrabąszczach) Jeżeli to rzeczywiście jest jakiś mutant to będzie Ci głupio o ile kolega zamieści zdjęcie... A w sumie po co sie bulwersować to tylko Polska = ] Pozdro wrzuć na luz bo mentalność niemiecka Ci sie załancza 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 16 Lipca 2007 Share Napisano 16 Lipca 2007 No wez...Krzys! Luzik luzikiem, wiadomo. Ale bez szczytow. Jak ktos nie umie rozroznic ryby to jak ma przestrzegac regulamin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ETS Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 1. Takie banalne pytanie : jak zamieścić na tym forum fotki? 2. Co do kwestii regulaminu i rozpoznawania ryb: jestem wędkarzem "początkującym" i na egzaminie nie dawano mi do rozpoznawania ryb "w akwarium" lub nad rzeką. Były tylko rysunki. Złapane przeze mnie ryby to coś między jaziem a kleniem jednak co do klenia to mam wątpliwości po "rodzaju" brania i walki ryby w trakcie holu - były mało waleczne jak na klenia. Myślę że niektóry ichtiolog specjalizujący się w rybach rzecznych środkowej Europy może czasem zwątpić w swe kompetencje w dzisiejszych czasach. A skoro kolega Tomek_N jest ekspertem to będę wdzięczny ogromnie za odpowiedź - mam nadzieję że jego rozpoznanie będzie 100%. Takich ludzi, kompetentnych i pewnych swojej wiedzy, potrafiących trafnie argumentować swoje zdanie potrzeba nam w świecie wędkarstwa amatorskiego. Trzeba uczyć się od najlepszych. Taki amator jak ja, który nie ma "pod ręką" wielkich autorytetów stara się poszerzać swą wiedzę i horyzonty w miarę możliwości XXI wieku - czyli czytając prasę i przeglądając strony internetowe. Jeśli jakiś "profesjonalny" amator uważa że zadawanie prostych i elementarnych pytań na forum wędkarskim jest profanacją wędkarstwa amatorskiego powinien zastanowić się sam nad sobą. Ja czytam i zadaję konkretne pytania z nadzieją że znajdę miłą osobę która rozwieje moje wątpliwości a pieniaczą i ludziom którzy nie mają ochoty odpowiadać na moje pytanie będę wdzięczny ogromnie za zachowanie umiaru i powstrzymanie swoich emocji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maju Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 A tak na marginesie to kto Ci dal karte jak ryb nie umiesz rozroznic? take it easy man Kazdy czasem może mieć problem z rozpoznaniem ryby,niektóre gatunki naprawdę jest trudno rozróżnić szczególnie jak ktoś dopiero zaczyna swoją przygodę z wędkarstwem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Spoko, dalej czekamy na rybke. Myslalem ze ETS jest nastepna osoba ktora "olala" egzamin i olewa regulamin - teraz wiem ze tak nie jest, i chcialem przeprosic Ale dawaj juz ta rybke Robimy tak: www.tinypic.com Upload 2 link z gory wklejasz tutaj Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ETS Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 jest fotka: http://i19.tinypic.com/5yai6mx.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 to są jazie, tak mi sie wydaje. i na samym dole to chyba mały klenik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 A mi sie fota otwiera do ogonów i poznaje tylko szczupaka ... eh lepiej imageshack.us wstawiać zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 ETS -od samego dołu lecąc ,-kleń,jaź,jaź,jaź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Wstawie za kolege, zeby kazdy widzial. Na samej gorze mamy szczupaka, tyle wiemy Ta rybka na samym dole to jest moim zdaniem Klen. Te posrodku sa naprawde dziwne Ale mysle ze sa to albo Jazie albo Podleszczyki. Po fotce zawsze ciezko ocenic, przedewszystkim jak sa juz rybki zabite (traca kolor itd) A pozatym nie widac ani dobrze pletw ani pyszczkow. I rzeczywiscie miales racje...ciezko powiedziec co to jest, dlatego przepraszam jeszcze raz. Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 wystarczy spojrzeć na pyszczki. 3 jazie i ostatni kleń - ma ciemniejesze ubarwienie i bardziej wyraźną łuskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 A po czym poznajesz ze to w 100% Jaz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 leszczyk Jaź widzisz różnice w budowie Ciała? no i leszcz tej wielkości ma delikatniejszy pyszczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ESSOX Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Szczupak na 100% Na samym dole ten najmniejszy kleń na 99% Pod szczupakiem jaź na 80 % a może być też krąp chociaż za wąski trochę Dwie pozostałe krąpie na 99% . Tomuś nie oceniaj na drugi raz nikogo po łebkach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homegeon Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 ETS - złowiłeś je na spinning? jeżeli tak, to na 100000% jestem pewien, że to jazie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tomek_N Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 No to napisalem przeciez ze sa to Podleszczyki lub Jazie. Krap = Podleszczyk czy nie? Blicca bjoerkna Po niemiecku Güster. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Drodzy koledzy ! jaź-łuski wzdłuz lini bocznej 55-63 -od klenia jest znacznie wyższy mniejszy pyski i osztrzej zakończone pletwy inaczej jest ubarwiony -płoć czerwone oko -jaź żólte leszcz-tłumaczyc róznic chyba nie musze . Wiem ze to co napisałem trudno wywnioskowac ze zdjęcia ETS,bo nie widac w całej okazałości płetw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość omen93 Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 I jeszcze jedno Ets po jakim czasie zrobiłes zdjęcie rybkom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyś xD Napisano 17 Lipca 2007 Share Napisano 17 Lipca 2007 Pierwsza rybka od góry to wg. mnie będzie szczupak ale moge sie mylić Najmniejsza tj ta na samym dole to jest kleń podobnych gabarytow jakos w tamtym tyg złapałem Reszta to są krąpie ale po utraceniu kolorów upodobniły sie jeszcze bardziej do młodych leszczyków a po za tym mają większe oczy niż leszczyki i łuski na grzbiecie są u krąpia bardzo drobniutkie a u leszcza są większe, zastanawia mnie ich pyszczek troszke bo leszcze mają bardziej w dół a krąpie troszke wyżej. No ale reasumując ;D mała różnica czy to leszcz czy krąp skoro juz go wziołeś... w okręgu tbg leszcz nie ma wymiaru (leszczo-krąp ? ) tylko martwi mnie kleń Krzyś = ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi