Skunk Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 To była moja pierwsza wyprawa na te piękne waleczne ryby ale napewno nie ostatnia w tym roku 2009 napewno pojadę jeszcze raz połowic tych ryb.Belony zostały złowione w Zatoce Puckej.Sprzęt jakim łowiłem to: Wędka-Mistrall Eagle GT Spin 2.65m c.w.10-30g Kołowrotek Okuma Spectrum z żyłką Balzer Siglon 0,18mm Ma ktos jakies ciekawe sposoby na połów tej ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Skunk, gratuluję, ale zdjęcie pokotu ryb musiałem usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skunk Napisano 4 Stycznia 2009 Share Napisano 4 Stycznia 2009 Dzięki,dobra nie ma sprawy.Tak wogóle to sorry za tą fotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tj73 Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Maj 2009 za pasem, a więc pora chyba odświeżyć temat belony. Jakie wieści? Słyszeliście już o belonie w tym roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baracudo Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 moge tylko powiedziec ze za kilka dni zacznie sie na dobre ; ) Wiec spodniobuty muchówki/spiny w dłoń i nad morze ; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarzyk Napisano 2 Maja 2009 Share Napisano 2 Maja 2009 NIe no ja myśle, że tak dopiero za tydzień. Dochodzą mnie suchy, że w niektórych miejscahch zaczeli łapać ale pojedyńcze sztuki W tym roku sam chcę spróbować z pontonu z tatą lecz mam obawy do tego pontonu i racej będe łowił z plaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Dzisiaj mój pierwszy w życiu wypad na belony. Łowiskiem jest plaża w Miedzyzdrojach, kilkaset metrów za baza rybacką. Zapraszam na relację tutaj. Poniżej fotka złowionej belony, niestety jedynej dzisiaj - 70 cm, oraz przynęty na jaką się skusiła: Wypróbowałem sporo przynęt, najwięcej odprowadzeń miałem właśnie na widocznego wyżej woblera, oraz błystkę Polspingu Makrela 2 o wadze 14 g (z tej blachy też "zeszła " mi ryba), oczywiście z dodatkową kotwiczką. Pozostałe przynęty jakie miałem były cięższe i większe - nie "latały" wcale dalej, a częściej grzęzły w roślinności mimo szybkiego ściągania. Łowiłem kijem Dragon Millenium Seatrout 2,90 cw 21-50, na kołowrotku miałem żyłkę 0,22. Belone złowiłem bardzo daleko od brzegu, ale ryby były też dużo bliżej, odprowadzały czasem przynętę gdy rzucałem praktycznie wzdłuż brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Łowisz z przyponem z fluorocarbonu, czy tylko tak na zdjęciu żyłka wyszła ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Łowisz z przyponem z fluorocarbonu, czy tylko tak na zdjęciu żyłka wyszła ?? Fluorocarbon, belona ma niezłe ząbki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tj73 Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 I ja opiszę swoje pierwsze belony W ostatnich dniach robiłem trzy podejścia. Pierwszy wypad w czwartek wieczorem. Około 18 atakowałem w Łazach niestety północny wiatr nie sprzyjał. Spotkani wędkarze mieli po kilka sztuk, jednak niewiele i to po wielu godzinach walki z wiatrem. Próbowałem też wczoraj. Znowu na zero "sąsiedzi" z miejscówki mieli po jednej dwie sztuki. Ja jedno zejście. Fala nie bardzo pozwalała na brodzenie ryb było mało. Do trzech razy sztuka, tak więc i dziś ponowiłem atak. N plaży zameldowałem się już przed 6. Pierwsza belona zapięła się już po ok 10 minutach Ze zdwojoną siłą biczowałem dalej. Jednak okazało się że ryb nie ma na pięciu zawodników łowiących w tym miejscu ryby dostałem tylko ja i sąsiad. Po godzinie postanowiłem zmienić miejscówkę. Zatoczka z płytką czystą wodą a w niej ławice małych rybek, chyba tobiaszków wyglądała jak stołówka dla belony. I słusznie po pięciu minutach siedzi, następna zaraz potem. Po chwili brania ustały. Ryby były odprowadzały przynętę pod same nogi jednak nie atakowały. Takich odprowadzeń miałem kilkanaście. Niekiedy blachę śledziły dwie sztuki, jednak nie decydowały się na atak. Nie wiele dała zmiana blachy ryby były ciekawskie ale nie głodne. Po godzinie zapięła się jeszcze jedna ostatnia na dziś sztuka. Tak więc dzisiejszy poranek dał mi cztery piękne belony. Warto było wstać o piątej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greenlife Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 Jeszcze nie słyszałem żeby komuś belona przegryzła żyłkę. Sam łowię na 0.20, raz zabrałem przez przypadek 0,30 i odprowadzały blachy po 5-10 sztuk, a żadna nie chciała uderzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jacek Napisano 17 Maja 2009 Share Napisano 17 Maja 2009 No cóż, a ja właśnie słyszałem, stąd ten przypon. Zresztą przygotowując się do tego wyjazdu sporo na ten temat poczytałem, większość źródeł zaleca zabezpieczenie przynęty w taki sposób. Ale skorzystam z Twojej rady następnym razem, jeżeli miałoby to zwiększyć częstotliwość brań... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wędkarzyk Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Ja wczoraj byłem w Stegnie z pontonu, bo rybacy tamtejszej nocy już jej nałowili. Niestety ani jedna nie padła Myślę, że w nocy przypłynęły na plażę, a później ucziekły na głębsze wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Zazdroszczę Wam bliskości morza..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Supersobi Napisano 18 Maja 2009 Share Napisano 18 Maja 2009 Gratki jacenty, belona fajna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Slawoo Napisano 20 Maja 2009 Share Napisano 20 Maja 2009 Byłem dziś na molo w Orłowie. 13-1430. Wynik 3 sztuki, 3 się spięły. Jest nieźle. Jutro od rana atakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luk1234 Napisano 22 Maja 2009 Share Napisano 22 Maja 2009 W zeszłe wakacje połowiłem belony na....paprochy Jednak trafiłem na genialny dzień, po zmianie zestawu "okoniowego" na wachadłowkę na rzut siedziała ryba, co prawda wyciagałem jedną na dziesięć, ale zabawa przednia. Łowiłem w Świnoujściu w łódki kilkaset metrów od brzegu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Za tydzień jadę nad Morze, Międzyzdroje. Mam już wędkę, kołowrotek itp do łowienia z gruntu i stoję przed dylematem. Czy kombinować sprzęt na spinning, czy jest szansa na belonę z gruntu na np. filecik? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 belona o tej porze odpada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 A w innej porze mogę ją złowić na grunt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 Ciężka sprawa na spławik widziałem jak łowią , lecz ja łowię na blachę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
warszawa_24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 No to zostaje spinning, tylko w jakich miesiącach? PS. A jak z trocią, czy teraz jest też zły okres? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 10 Lipca 2009 Share Napisano 10 Lipca 2009 lepszy był w kwietniu na belonkę i troć a zwłaszcza w międzyzdrojach w prawo od przystani rybackiej trzeba iść spory kawałek aż do wielkich kamieni tam jest kamieniste dno i rybka lubi przebywać . Ogólnie trudno mi powiedzieć jak jest tam dziś ale na pobliskim wybrzerzu w rejonach międzywodzia i dziwnówka o tej porze zp laży łapałem wieczorkiem nawet płoć okonka z gruntu w godz. 18-21 a póxnieja do 1szej węgorze do 4 za noc nie więcej. W sumie nic specjalnego ale fajna zabawa z gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tj73 Napisano 11 Lipca 2009 Share Napisano 11 Lipca 2009 A z tym to się nie zgodzę Belonę można złowić także teraz, choć jest o raczej sprawa przypadku, jednak pojedyncze sztuki można dostać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
krzysiekj24 Napisano 12 Lipca 2009 Share Napisano 12 Lipca 2009 NO TAK TEŻ SIĘ ZGODZĘ ALE SĄ TO PRZYPADKI , JAK I RÓWNIEŻ ŚLEDZIA I TROĆ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi