Jarosław Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Grudzień najpierw zimny, potem ciepły, temperatury dodatnie Styczeń bardzo ciepły i mokry W ciągu dnia temperatura wynosić będzie od 5 do 10 stopni, ale w najcieplejsze dni może sięgać lokalnie nawet 15 stopni. W lutym kontynuacja bardzo wysokich temperatur. Na termometrach najczęściej od 10 do 15 stopni. Marzec z wcześniejszą wiosną. Temperatura będzie w cieniu przekraczać 20 stopni. Kwiecień bardzo ciepły i słoneczny. Często zdarzać się będą przekroczenia 20 stopni, zdarzą się również dni z temperaturą przekraczającą 25 stopni. Maj z pierwszymi upałami. W maju temperatura w cieniu zacznie przekraczać 30 stopni. Na południu kraju dalsza kontynuacja suszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Jarosław bardzo ciekawe, a za razem dziwne Czyli nici z łowienia pod lodem Ale sezon wcześniej się zacznie! Wcześniejsze nocki Jak dla mnie bardzo fajnie - ale jak to wpłynie na żerowanie, zachowanie i tarło ryb Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maryaChi Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Plus dla płytkich zbiorników - nie bedzie zimowej przyduchy jesli prognozy okażą się prawdziwe. Szczupak wytrze się wcześniej - zresztą nie tylko on, także nie będzie obaw co do łowienia niewytartych sztuk na początku okresów ochronnych. Niewatpliwie jest to jednak pewna anomalia co moze rowniez wplynac na tarlo niekorzystnie. Jak mocno? Okaze sie wiosna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Jarosław, jakie źródło tych informacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek150 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 ooo... ja jak dla mnie bomba a i tak w sobote na spina z nowym kolowrotkiem super jeszcze nie lowilem w grudniu oby ta pogoda nie odbila sie na rybkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bboobb Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Grudzień najpierw zimny, potem ciepły, temperatury dodatnie To może jeszcze w tym roku uda się jakiś wypad nad rzekę. Na razie za oknem -5 stopni i biało jak w styczniu. Na razie pozostał mi tylko haczyk.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Jarosław, jakie źródło tych informacji? //www.twojapogoda.pl/ wielokrotnie mi się sprawdziła ale głowy nie dam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Na razie pozostał mi tylko haczyk.pl Nie tylko Tobie Styczeń bardzo ciepły i mokry W ciągu dnia temperatura wynosić będzie od 5 do 10 stopni, ale w najcieplejsze dni może sięgać lokalnie nawet 15 stopni. Jeżei jest tak jak mowisz to będę skakał z radości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 19 Listopada 2007 Autor Share Napisano 19 Listopada 2007 Jeżei jest tak jak mowisz to będę skakał z radości Z jakiego powodu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość wobler129 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Jak dla mnie również bomba Luźniejszy poniedziałek w szkole i 3 dniowa zasiadka z namiotem itd. Piątek-sobota-niedziela No i Weekend Majowy Ten termin na pewno rezerwuję przy takiej pogodzie na zasiadkę Będą to moje pierwsze zasiadki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Z jakiego powodu? Z powodu pogody A raczej temperatury Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 19 Listopada 2007 Share Napisano 19 Listopada 2007 Jeżeli prognozy Jarosława się sprawdzą, to czeka nas kolejny kiepski rok, szczególnie jeśli chodzi o sandacza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 20 Listopada 2007 Autor Share Napisano 20 Listopada 2007 czeka nas kolejny kiepski rok, szczególnie jeśli chodzi o sandacza Efekt cieplarniany się pogłębi, będą susze i niskie stany wód. W dodatku ma być podobno wprowadzony całkowity zakaz spiningu do końca maja. Szkoda, bo okoni i tak nie łowiłem wtedy aby mogły się wytrzeć ale jaź i kleń (?) Też zauważyłem, że po takich ciepłych zimach trzeba się było namęczyć aby mieć wyniki. Trzeba to będzie nadrabiać sprzętem i techniką nęcenia. Sprzęt nowy już stoi na regale a zanęty już w głowie buzują. Ciekawe czy od tych receptur komputer się nie spali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 W dodatku ma być podobno wprowadzony całkowity zakaz spiningu do końca maja. Chyba do końca kwietnia jak już U mnie taki zakaz obowiązuje do końca maja, bo okres ochronny szczupaka i sandacza kończy się 1 czerwca. Z 10 lat temu jeszcze go nie było, więc łaziłem w maju z gumką i bawiłem się z okoniami. I jakiś "mądry" na mnie wyskoczył - "i czego błyskujesz jak nie wolno szczupoka łowić", a ja mu "ja nie błyskuję tylko jiguję" Gość zrobił karpia i już się nie odezwał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
keri Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 W dodatku ma być podobno wprowadzony całkowity zakaz spiningu do końca maja. Czyli pstrąg tylko na muchę?? Wiosenne klenie to juz u mnie tradycja rodzinna. NIE ZGADZAM SIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Ehh... bardzo niedobrze ze ma byc taka pogoda jaka podał Jarosław, i jeszcze chcac nie chcac przykladam sie do takich prognoz bo ostatnio czytałem o tym i jeszcze do tego miałem lekcje geografi z tym zwiazana. Nauczycielka opisywała nam pogody, prognozy itp. i jeszcze do tego bomba miala prognozy przyszłosciowe, Na przykład rok 2050 jakos podawała sredni wiatr 120 km/h i temperatury rodem z Sahary U mnie taka ciepła zima jaka była i ma byc w tym roku jest tragiczna, naturalny biorytm rybi jest mocno zachwiany w skrocie po ostatniej zimie ryby u mnie brały bardzo słabo, po skargach do koła władze koła czyli prezes z mojego zazadu tłumaczył cały proces... bez odpowiedniej zimy ryby prawie wogole nie zerowały doprowadza to powoli to zanikania układu pokarmowego u ryby efektem tego ryby zaczynaja karłowaciec i popadaja w rozne choroby a na koncu gina... Przez taki proces w tym sezonie u mnie na łowiska zostały sypane srodki na pobudzenie zerowania ryb, po wielu interwencjach ichtiologow i reszty ekipy badawczej, na szczescie jakos ryby sie trzymaja... Kolejny ogromny minus cieplej zimy to taki ze miesiaze najczesciej bywaja to znudzeni zyciem bezrobotni koczuja cała zime nad woda przy ognisku i łowia ryb ile sie da... puki im czesc ciała na cztery litery przyzwoicie nie zmarznie, ryby wywoza siatami bez przerwy. Mimo tej zaduchy kiedy mozna porobic przereble ze słoma do natleniania, nawet najgorsza zima bedzie dla ryb kozystniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Na przykład rok 2050 jakos podawała sredni wiatr 120 km/h i temperatury rodem z Sahary Co Ona tam wie ,wedle wierzen Majow rok 2012 to rok przelomowy(ostatni ).Pewnie "cos" przyleci i przyloi w Ziemie .Puki co-robmy swoje .Pozdro-Radek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jaross Napisano 20 Listopada 2007 Share Napisano 20 Listopada 2007 Pewnie "cos" przyleci i przyloi w Ziemie Tak oczywiscie przyleca zielone stworki w połmisku i zrobia nam ała Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomii Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 przyleca zielone stworki w połmisku i zrobia nam ała nie ma takiej potrzeby bo sami się wykończymy jak tak dalej będziemy "ratować" ziemię. Przytoczona przez Jarosława prognoza pogody, jeżeli się sprawdzi, nie wróży nic dobrego jeżeli chodzi o wędkarskie wyniki. Każda długotrwała anomalia pogodowa może nie tyle nikorzystnie wpływa na intensywność brań ale wprowadza zmiany w biologicznych zegarach ryb. Szybciej ogrzewa się woda, zmieniają się okresy żerowania, płoć zamiast w maju trze się w marcu itp. Cała sztuka polega tylko na tym żeby za tymi zmianami nadążyć. Niestety mniej doświadczeni wędkarze muszą się dopiero tych zmian nauczyć. No bo jak trafić do miasta jaki nie zna się drogi. A tak na marginesie. Osobiście uważam, że zapowiadanie pogody na okres dłuższy niż 48 godzin przypomina raczej wróżenie z fusów lub jak kto woli napędzanie koniunktury w pewnych dziedzinach gospodarki jak choćby turystyka krajowa i zagraniczna. Ale o tym już chyba kiedyś na forum było. Takie długoterminowe prognozy to nie zapowiadanie ale przepowiadanie pogody a to wbrew pozorom zasadnicza różnica. Jedno jest pewne jeżeli chodzi o wyjazd na ryby pogoda jest dobra albo bardzo dobra. Innej opcji w wedkarskiej pogodynce nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Unises Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 To może ja coś za prognozuje Będzie tak: Listopad do końca mroźny (większa cześć doby, noce i poranki), Grudzień (cały) śnieg i mróz (typowa zima) Styczeń tylko do połowy mroźno - śnieżny, druga połowa stycznia to plusiki w czasie dnia Luty (mało zimowy) raczej bardzo łagodny prawie zero śniegu, Marzec wiosenny w skrócie : zima jeśli będzie to grudzień i pierwsza połowa stycznia. Ciężko prognozować dla całej polski od złoto ryji po hel, ale dla śląska ta prognoza prawdopodobnie się z grubsza sprawdzi. Nie pytajcie skąd wiem , mam swojego prywatnego szamana 3/4 życia mieszkał w puszczy białowieskiej, czyta naturę, obserwuje zwierzątka, 3 lata temu jak powiedział że będzie zima do kwietnia wszyscy pukali się w głowy ...ale do czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomek1 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Na przykład rok 2050 jakos podawała sredni wiatr 120 km/h i temperatury rodem z Sahary W sprawie ochłodzenia, ocieplenia i co tam jeszcze- polecam odcinek South park "The day after tomorrow" dla tych co trochę jarzą angielski. Jak zwykle w South parku trafna jak w pysk satyra na tego typu katastroficzne wizje (z motywami filmu "Pojutrze"). Niestety coś ciężko znaleźć to w sieci Coraz częściej pojawiają się głosy naukowców, że to jedna wielka pomyłka, że klimat się ocieplał i studził zawsze i cyklicznie, nawet jak jeszcze nie było ludzi na Ziemi. wedle wierzen Majow rok 2012 to rok przelomowy(ostatni Podobało mi się kiedyś zdarzenie na forum Onetu Co chwilę pojawiają się tam prorocy typu w "2012 koniec świata na 100%". W odpowiedzi jeden gościu zaproponował takiemu jasnowidzowi zakład w obecności notariusza o 10 tyś złotych o ten koniec świata z hasłem "przecież nic nie stracisz bo nas nie będzie" A ten prorok zaczyna ściemniać, że nie ma teraz kasy i tak dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Coraz częściej pojawiają się głosy naukowców, że to jedna wielka pomyłka, że klimat się ocieplał i studził zawsze i cyklicznie, nawet jak jeszcze nie było ludzi na Ziemi. Klimat musiał sie ocieplać i ochoładzać... przecież te wszystkie zlodowacenia, lądolody nie mogły by się "przesuwać" wgłąb europy ( najdalsze zlodowacenie z tego co pamietam objęło zasięgiem prawie całą Polskę) WIęc klimat musiał się ochładzać i ocieplać... idąc za tropem-klimat widocznie aktualnie jest na fazie ocieplania się. A efekt cieplarniany? wydaje mi się ze to "coś" jest przynajmniej w jakiejś części wyssane z palca, bo kilka milionów lat temu klimat tez się ocieplał ( bo mielibyśmy arktyke w polsce po tych lądolodach...) Jest to moje prywatne zdanie i wiem, że niektórzy mogą mieć inne zdanie na temat moich przemyśleń... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maniek Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Widze że poczucie humoru ,niektórym kolegom dopisuje,nawet wlasne teorie się dorabia ,no nie powiem ciekawe ,ciekawe ,a słyszeliście o zblizającym się meteorycie ,podawany jest rok 2020 i tu wielu naukowców się sprzecza czy pierdyknie w ziemie czy nie ,co prawda trajektorja owego meteora nie koliduje z ziemią ,ale wszystko moze się wydażyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tanto Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Andrzej Lepper Prezydentem = prawdziwy koniec swiata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stu6-60 Napisano 21 Listopada 2007 Share Napisano 21 Listopada 2007 Jak nie Majowie to meteor a i pewnie Nostradamus ma "cos w zanadrzu" . To w d..e mam ekologow ,reaktywowac Trabiego i Syrenke."Olac" paliwa alternatywne-wracamy do wegla i koksu .A po Nas -chocby potop .Pozdro-Radek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.