Skocz do zawartości
Dragon

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wlasnie wrocilem z 5 godzinnej zasiadki na leszcze na jez. Strzeszynskim (caly czas na sloncu). 5 godzin na jedna mala plotke... ale warto bylo. Jutro wczesnie rano powtorka z rozrywki, mam nadzieje z udzialem wiekszych ryb :mrgreen:

P.S. Rybka oczywiscie wrocila do wody w takim stanie, w jakim byla przed moim przyjsciem :grin:

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

No nr. 8 tu już nie taki znowu mikroskopijny :lol: , co innego 18 :mrgreen: ale wracając do tematu to ostatnio byłem na nocce i połowiłem brzan. Największa 56cm, ok. 2kg kilka mniejszych, i 2 małe sumki po ok. 40 cm. Brania zaczęły się dopiero po 23 ze względu na upały. Pozdrawiam :smile:

Gość omen93
Napisano

A ja wczoraj byłem na jeziorze kłodawa pochodzic ze spinem ,twisterki 3 -4 cm,motor oil

zielone z brokatem ,biale, pomarańczowe ,11 okoni 9 w przedziale 15-22 cm ,2 największe 29 i32 cm.Połów udany.Oczywiście sama trzoda nad woda od pijaczków poczawszy naszczęscie policja wodna ich skasowała.

Napisano

Dzisiaj znowu bylem tam, gdzie wczoraj. Powtorka z rozrywki - 1 plotka. Najciekawsze bylo to, ze policja plywala po jeziorze i mnie nie sprawdzala :) ( procz mnie nie dostrzeglem zadnego wedkarza).

Gość omen93
Napisano
Najciekawsze bylo to, ze policja plywala po jeziorze i mnie nie sprawdzala :) ( procz mnie nie dostrzeglem zadnego wedkarza).

No to mamy powtórke z serialu bo ja wczoraj mialem taką sama sytuacje policja w radiowozie i na łodce i co sprawdzali młodzież jakby tych gości tak nazwać(czytaj trzoda).

Napisano

Wczoraj byłem, na spławik pełno płoci a na sprężyne jeden leszczyk, wielkości dłoni. Cały czas drobnica skubie na sprężyne i niewiadomo kiedy zacinać :/ Podchodzi sygnalizator do góry i opuszcza się :/ Haczyk mam 14, może wiekszy zastosować... Bo chce dorwać te duże leszcze.

Pozdrawiam

ps. z 2 lata temu to jak na grunt było branie, to rąbnął sygnalizator do góry i sie tneło i duże leszcze a teraz...

Napisano

Moze lap bez sygnalizatora. :/ Jak dla mnie to strata kasy. Zylka na palcu i tniesz wszystko ladnie, a nie jakis sygnalizator. ;/

Ja dzis jednego klenika na wisnie zlapalem, ale powedrowal spowrotem do rzeki. :)

Gość omen93
Napisano

Ja jade 4 sierpnia do babki a przy okazji na skawe nizinną ,tam moge liczyc na brzany i klenie oczywiście na spining.

Gość wobler129
Napisano

omen93 to piękna rzeczka jeśli są tam i brzanki i klenie. A duża jest?! Pewnie ma silny prąd?! :cool:

Gość omen93
Napisano

A znasz dobrze skawe jak tak to prosiłbym o informacje,ja w sumie wedkowałem tam w tamtym roku 27 lipca-4 sierpnia ,bylem 4 razy i miałem na wędce 3 brzany biora najlepiej pomiedzy nowym mostem a mostem kolejowym -skawa nizinna się od tamtąd zaczyna ,a ze mój ojciec się tam wychował w zatorze zna rzeke bardzo dobrze noi coż miałem te 3 brzany ale byłem wogóle do tak walecznych ryb nieprzygotowany chodzilem sobie i hwytalem okonie w przedziale 15-25 cm

,klenie 20-30 cm,spioł mi się jeden około 45 widziałem go bo sie spiol 3 metry odemnie .

Wracając do tematu z 3 brzan -1 na brzegu 49 cm,2 musialy byc znacznie większe bo walczyły bardzo porządnie a że przygotowany nie byłem to dupa ,miałem kaca 2 tygodnie :razz: wędkarskiego brały na głebokości 2-2,5 m jakby ci wytłumaczyc 20 metrów w lewo od nowego mostu przy prawym brzegu ,naprawde tam są wielkie brzany.

W tym roku czyli za 2 tygodnie biore salmo hornet ,przygotowuje woblerki według artykułu wędkarski świat lipiec 2006 chyba coś koło 20 strony żyłka 0,20 ,jedyny tego minus ze w tym miejscu gdy jest ładna pogoda są wczasowicze z malymi dziecmi ale idąc w gore rzeki w dołkach półtorametrowych tez stoją brzany nie wiem czy tak duże ale są,tak mówi mój ojciec.W typowo nizinnej skawie może liczyc na (tam gdzie wpada do wisly)kleń,okoń,świnka,jaź,brzana,sum,sandacz,szczupak.Noi drobnica typu kiełb,płoć.

I wracając do twego posta :grin: jest to spora rzeka ma silny prad jak każda rzeka podgórska, nizinna skawa już nie az tak duży.I nie są tam brzanki jak i wiele innych dużych ryb np.świnki 49-52 cm,takie chwytaja ,klenie 40 cm,poczytaj artykuły na www.rybieoko.pl ,gościu chwycil kiedys brzane na tak na oko 75-80 cm. 4 lata temu.Naprawde polęcam goraco ta rzeke,bo ja w sumie miałem przypadkowo 3 ryby -brzany -jak dla mnie to jest najbardziej waleczna ryba z polskich wód.

Gość omen93
Napisano

Zdam relacje 17-18 sierpnia zalicze skawe może i nawet codziennie po trochu :lol: ,kanał 1-2 razy,tam są piekne leszcze,karasie,japońce,karpie.Wogóle to w koncu dolina karpia jest w tym kanale pełno tkz karpi ucieknierów po ostaniej tam powodzi.

Gość Holik
Napisano

No a ja dziś na zasłużony wypoczynek. Mam nadzieje żę połapię nad morzem. A jak dobrze pójdzie to nawet biędzie obszerna relacja :):) To pozdrawiam wszystkich formuowiczów i russzam :):)

Napisano

Dzis krociutki wypadzik nad "kanalek". Jest taki odcinek nad ktorym klub wedkarski z M. ma szczegolna piecze. Sa tablice z info oraz zamykana bramka( klucz dostajesz w sklepie) a na drugim brzegu stala szykana. Ma to ten plus ze ze wzgledu na "utrudnienia" spotkac mozna jedynie wedkarzy. Niestety dzis woda byla czysta i klarowna a tego tutejsze ryby nie lubia :!: . Efekt- pare plotek i okonkow. I tu ciekawostka poniewaz "gryzly " bardzo slabo zmienilem metode. rozlozylem spinerka , zmontowalem zestaw z bocznym trokiem. Zmienialem wielkosc(od 1.5cm do 3cm) i kolory gumek( od bieli do czerni) a efekt? ZERO! Co ciekawe nigdy dotad a lowie na tym odcinku trzeci sezon, nie zlowilem okonia na przynete inna niz bialy robak( glownie barwiony na czerwono). Czy mial 10 czy tez 30cm nigdy nie "puknal" w inna przynete. A moze koledzy, macie jakas sugestie!? Chetnie sprawdze kazda (rozsadna) propozycje. P.S. Na tym samym kanalku zlowienie szczupaka na spinning nie stanowi zadnego problemu. Wobler, guma, wirowka- zebaty akceptuje wszystko! Pozdro-Radek.

Gość wobler129
Napisano

omen93 źle wyszło że piękna rzeka. Chodziło mi o to, że jak tam pływają takie ryby to na pewno jest to piękna rzeka :mrgreen:

Nie łowiłem tam ;)

Ale na filmach widziałem podobne rzeki. Może kupujesz gazetę WMH i widziałeś film "Trzy rzeki" ? :mrgreen:

Napisano

Ja dzisiaj sprawdzałem czy na pobliskiej plaży w Fenit Island da się złowić bassa. Pora trochę kiepska bo nawet na bankowych miejscach Dingle często wraca się bez zdobyczy. Widać to już ta pora roku kiedy o bassa ciężej. No tak czy inaczej przeszedłem dobre dwa kilometry plaży w typowym rytmie - dwa rzuty - dwa kroki. Poza toną zielska złowiłem oczywiście niezawodnego kraba :lol:

Tak więc plaża utrzymała status dobrego miejsca surfcastingowego ale jak na razie zdecydowanie nie-spinningowego.

c798dc68d4d05170m.jpg

stu6-60, powiem że czytając Twoje posty, chętnie wybrał bym się na ten kanałek. W najbliższy długi weekend jest zlot irlandzkiej ekipy jerkbait.pl w Athlone. Chyba jak na razie za mało haczykowców w IRL żeby zrobić zlot, ale zawsze bliżej będę miał do Monasterevin z Athlone niż z Kerry ;) Czy można tam uderzyć tak z marszu? (szybka opłata i frrru) Ponieważ i tak planowałem jeszcze we wtorek wziąć dzień wolny może bym zawitał w Twoje strony na krótki rekonesans? Myślisz że to dobry pomysł?

Gość omen93
Napisano
omen93 źle wyszło że piękna rzeka. Chodziło mi o to, że jak tam pływają takie ryby to na pewno jest to piękna rzeka :mrgreen:

Nie łowiłem tam ;)

Ale na filmach widziałem podobne rzeki. Może kupujesz gazetę WMH i widziałeś film "Trzy rzeki" ? :mrgreen:

Ano ogladałem film 3 rzeki ,czytałem artykuł,tam łowili brzany na dorado invaderki 4 cm s.

Napisano

Wypad na nocke z piątku na sobotę - między godziną 18.00 miało być do 2.00, a było do 4.00 - w sumie padło dwa sumki takie do 50 cm i z 20-30 szt. leszczaków w rozmiarach od 20 do 40 cm - większe niestety nie chciały współpracowac :sad:

między 1.00 a drugą przeszła burza jakiej dawno nie widziałem - nawet w aucie niektórzy mieli cykora :wink:

Napisano
Czy można tam uderzyć tak z marszu?

Szkoda ze to nie czas jesienno-zimowy bo namowil bym Cie na Barrow. znam pare miejscowek gdzie pytanie brzmi "jaki", lub "ile" -a nie "czy". Ale teraz rzeka jest zarosnieta! Natomiast na kanalku " zebaty"- gora do 2kg :sad: , choc pod Athy zlowono w minionym roku ponad "osemke" :!: . Co do bialorybu to sporo i czasem w niezlym wyborze. O "pasiakach" pisalem, nie potrafie ich lowic na spinning :!: ( w kanale,na rzece nie ma problemu). Lowienie jest za "free" na wszystkich kanalkach w mojej okolicy. Jesli pisales o Wtorku po "bank holiday-u" to w ten dzien odlatuja moje "szkodniki". Ale poniewaz startuja o 6-tej rano to okolo 8-mej jestem juz "wolnym czlowiekiem" :grin: . Pozostaje tylko przekonac zone :cry::!: . Sadze ze dam rade, jesli nie polowie to napewno pokaze najlepsze(moim zdaniem) miejsca. Pozdro-Radek.

Napisano

Ja zaliczyłem wyjątkowo pechowe zawody nocne :evil: Miałem pierwsze dwa porządne sumowe brania na wątrobę w tym roku. Pierwsze-szybka jazda, zacinam pudło :shock: Zwijam a tu przypon zawinięty na ciężarku :evil: Jechał z ciężarkiem 80 gr :shock: i pewnie puścił chwilę przed zacięciem :cry:

Drugie branie o świcie. Jeszcze szybsza jazda, zacinam i prawie bez oporu żyłka urwana powyżej ciężarka :evil::evil::evil: Koniec postrzępiony (małże :?::roll: ). Pierwszy raz miałem tak jak w tym kawale- jakby to tak nie uspokajało.... :lol: I bardzo dynamicznie odłożyłem wędkę na poda. Można się podłamać. Pierwsze brania na cały miesiąc łażenia za sumem i sprzęt zawodzi :evil::evil::evil:

Mało tego około 1 w nocy przy podbieraniu teściowi karpia podjechały mi nogi na pochyłym śliskim betonie i znalazłem się dwoma nogami w wodzie :evil::???:

Ach szkoda się denerwować :wink::lol: Na około 70 startujących złowiono trzy sumy było sporo karpi. Zwycięzca miał suma 112 cm i do kompletu karpia łącznie 11 kg (dwie ryby na wagę). Jutro się muszę odstresować.... :lol:

Napisano
burza jakiej dawno nie widziałem - nawet w aucie niektórzy mieli cykora
A niektórzy w namiocie :mrgreen: ale ta w niedziele rano była lepsza bo wyładowania szły w ziemie i o wiele mocniejsza.
Ach szkoda się denerwować
Tomek tak to już jest z tym sumem ,jak ci się wydaje ze masz wszystko przygotowane ,to cię sumy zaskocza inaczej. :mrgreen:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.