Gość sebek Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 W niedziele rano umówiłem się z kolegą na ryby na 6.00 mielismy zaliczyć komercje tak co by się nałowić. Wychodze o 6.00 przed blok (kumpel miał już czekać) czekam 20 minut niedojechał (każdemu możesięzdarzyć)wsiadam w swoje autko przecież szkoda dnia jade na stawy PZW koło Zgierza na Krzywie.Jedna wędka spławik biorą płotki i leszczyki po 10cm . Uzbraja stare teleskopisko (17lat)do tego kołowrote z żyłką która w różnych okolicznościach w tym roku była wiązana i na ciężko na dendrobene(bez przekonania),godzina i nic cały czas drobnica na spławik gruntówka leży sygnalizator milczy,wtem nagle pik,pik i wędke z podpórek chce ściągnąć delikatna zacinka i siedzi teleskop trzeszczy żyłke wysnówa aż miło,trzy pęki zeszły i zatrzymało się więc pompuje jeden pęk na szpulce ufff i odjaz z tyłu pełno gapiów przygotowanych z podbierakiem a rybka jedzie i nagle trzask puściło na jednym węźle. Co to mogło być były różne hipotezy. Wniosek nasuwa sie jeden nigdy nienależy lekceważyć rybek(miałem do kołowrotka szpulke z plecionką 0.12,ale nie chciało mi się zakładać) Człowiek uczy się całe życie-zawsze nalęży być przygotowanym jak nigdy.
maniek Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Człowiek uczy się całe życie-zawsze nalęży być przygotowanym jak nigdy.Bo zawsze trzeba wieżyć ,że weżmie ryba życia.
Gość sebek Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Człowiek uczy się całe życie-zawsze nalęży być przygotowanym jak nigdy.Bo zawsze trzeba wieżyć ,że weżmie ryba życia. Od niedzieli jeżdze na full przygotowany-nauczka na całe życie (żyłka 0.18 w trzechmiejscach wiązana )
Tomaszek Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 twister, paskudne zdjęcia. Zdjęcia na których uwieczniony jest amator pysznego bolenia. Przypuszczalnie zrobił z niego kotlety. Mocno ze smażył i do wódki były w sam raz. Złów i wypuść.
leszczyk Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Bolek miał 78 cm i ważył 3,80 kg. Szkoda Bolusia, przeciez on ma tak niedobre mieso...Piekna ryba.
bboobb Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Na temat zdjęć wypowiedziałem się w innym wątku, tak że tu nie chciałem już poruszać tego tematu, ale widzę, że Tomaszek nie omieszkał więc dopowiem - nie wiem czy są to zdjęcia ryby czy umeblowania pokoju. Jak już gdzie indziej zaznaczyłem przy fotografowaniu żywych stworzeń (czy jeszcze przed chwilą żywych) ważniejsza od techniki - rozdzielczość, jasność, jakość, wykadrowanie - jest estetyka.
enduro Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 pierwszy raz w tym roku wróciłem "o kiju". pare marnych brań, zapewne bardzo małej drobnicy.
Gość wobler129 Napisano 9 Sierpnia 2007 Napisano 9 Sierpnia 2007 Dziś 24 leszczyki do 0,5kg. łowione z pomostu, który dziś 4 godziny reperowałem. Jutro dobudowywuje następną część mostu
artech Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Jak pokazują zdjęcia wstawione przez @Twistera nauka idzie w las a może jeszcze dalej. Zdjęcia tragiczne, a ryba była ładna jakieś dwie godziny przed zrobieniem tych......... a szkoda gadać. Teraz coś dla kontrastu przed godzinką wróciłem z ryb. Dzisiaj skoro świt, tzn jak jeszcze było ciemno zjawiłem się nad wodą. Cel boleń. Rapy nauczyły mnie ostatnio, że jeżeli chcę złowić przyzwoitą rybkę to należy zacząć łowić gdy zaczyna się rozwidniać a na dobre brania można liczyć najwyżej przez godzinę. Sprawdziło się i dzisiaj i to jak się sprawdziło złowiłem życiowego bolenia - 72 cm, ile ważył nie wiem bo wagi nie posiadam a zresztą nie jest mi do niczego potrzebna, oceniam go jednak na jakieś 4 kg może nawet więcej bo grubasek był niezły Po chyba dwóch kolejnych rzutach kolejne branie i tym razem bolek jest ciut mniejszy - 67 cm i troszku chudszy ale niewiele: Później wobka zaatakowały jeszcze dwa maluszki i brania się skończyły.
Skrętek Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 To się nazywa bolek! I zdjęcia ładne , gratuluje
Tomaszek Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 No artech, gratuluje bolenia - jednak ten rok nie taki zły wędkarsko
bboobb Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Super rybki. Gratulacje. Wielka szkoda, że u nie takich nie ma.
tomek1 Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Artech piękne ryby zazdroszczę U mnie wczoraj tylko nalot rakietowy Kolejne pół wiadra żarła poszło w wodę. Dziś przerwa w nęceniu nocka gdzie indziej a koło 4 atak na nęcone miejsce
artech Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Dzięki panowie, postaram się o powtórkę w najbliższych dniach
Adam_Max Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Ja dziś wróciłem z nocy nad Dzierżnem dużym bardzo zniesmaczony z tym że nie połowami ale tym co zobaczyłem. Wczoraj zająłem sobie dokładnie to samo miejsce na którym łowiłem kiedyś w czerwcu. Wtedy był tam jeden wielki śmietnik i coś mnie wzięło żeby tam posprzątać. Rozpaliłem ognisko i spaliłem co się dało a plastyki, puszki i butelki zabrałem i w centrum Gliwic wyrzuciłem do kontenera. Wczoraj to miejsce wyglądało jeszcze o wiele gorzej niż w czerwcu, dosłownie tak jak by ktoś 100 kg śmieci specjalnie tam wysypał i porozrzucał. Mój kolega (czech ) który był ze mną miał okazję zobaczyć prawdziwą Polskę.
Lary Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Niestety to nie jest odosobniony przypadek z tymi śmieciami. Myślę, że dopuki nie zmieni się nasza mentalność to będzie tak jeszcze długo. Smutne ale prawdziwe.
Exorcist Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Witam. No, naresczie jest się czym pochwalić (chyba) moja życiówka. Napewno udało mi się to dzięki waszej pomocy. Dziękuję. PS. Szczupak ma 98 cm Wziął podczas ulewnego deszczu koło godziny 10 rano na dużego różowego twistera z brokatem.
maniek Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Szczupak ma 98 cmŁoł ,pikny i gratulacje,a gdzie złowiony.
Exorcist Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Jezioro kisajno na mazurach... Byłem tam 10 dni na wakacjach. Mam jeszcze kilka fotek z szczupakami, ale największy ma równe 60cm.
tomek1 Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Exorcist, Piękny Może masz jakieś lepsze zdjęcie bo to się ponaciągało jakoś
twister Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Sorki za takie zdjęcia Ja tych zdjęć nie robiłem tylko kuzyn mi przesłał. By ja wpuścił, ale nie maił miary i wagi nad wodą, wiem, że mięso jest złe z tej ryby ps. Tak na marginesie dziś tata miał bolka 65 cm i 2,5 kg(pływa dalej )
Patryk Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Patryk, gdzie dzisiaj wędkowałeś i czy przed burzą czy po? Sorki, że późno odpisuje, ale nie miałem dostępu akurat do internetu.. Keri łowiłem na rzece supraśl od Radunina aż, za Załuki i było to przed burzą..
Exorcist Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 tomek1 proszę, tu masz wieksze zdjęcie. Nawet kolorki ładniejsze Powiedz mi jeszcze czy taka fotka jest dobra czy bedą z nią jakieś nieprzyjemności.
Patryk Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Żadnych nieprzyjemności nie powinieneś mieć, bardzo ładny esox Gratulacje
tomek1 Napisano 10 Sierpnia 2007 Napisano 10 Sierpnia 2007 Powiedz mi jeszcze czy taka fotka jest dobra czy bedą z nią jakieś nieprzyjemności Zdjęcie dobre (nawet przerobiłem tak, żeby było widać miniaturę na forum ). A ryba jeszcze lepsza, gratuluję
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.