Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W niedziele rano umówiłem się z kolegą na ryby na 6.00 mielismy zaliczyć komercje tak co by się nałowić.

Wychodze o 6.00 przed blok (kumpel miał już czekać) czekam 20 minut niedojechał (każdemu możesięzdarzyć)wsiadam w swoje autko przecież szkoda dnia jade na stawy PZW koło Zgierza na Krzywie.Jedna wędka spławik biorą płotki i leszczyki po 10cm :cry: .

Uzbraja stare teleskopisko (17lat)do tego kołowrote z żyłką która w różnych okolicznościach w tym roku była wiązana i na ciężko na dendrobene(bez przekonania),godzina i nic cały czas drobnica na spławik gruntówka leży sygnalizator milczy,wtem nagle pik,pik i wędke z podpórek chce ściągnąć delikatna zacinka i siedzi :lol: teleskop trzeszczy żyłke wysnówa aż miło,trzy pęki zeszły i zatrzymało się więc pompuje jeden pęk na szpulce ufff i odjaz z tyłu pełno gapiów przygotowanych z podbierakiem a rybka jedzie i nagle trzask puściło na jednym węźle.

Co to mogło być były różne hipotezy.

Wniosek nasuwa sie jeden nigdy nienależy lekceważyć rybek(miałem do kołowrotka szpulke z plecionką 0.12,ale nie chciało mi się zakładać) :twisted::twisted::twisted:

Człowiek uczy się całe życie-zawsze nalęży być przygotowanym jak nigdy.

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Bo zawsze trzeba wieżyć ,że weżmie ryba życia. :mrgreen:
Napisano
Bo zawsze trzeba wieżyć ,że weżmie ryba życia. :mrgreen:

Od niedzieli jeżdze na full przygotowany-nauczka na całe życie :oops::oops::oops: (żyłka 0.18 w trzechmiejscach wiązana :oops::oops::oops: )

Napisano

twister, paskudne zdjęcia. Zdjęcia na których uwieczniony jest amator pysznego bolenia. Przypuszczalnie zrobił z niego kotlety. Mocno ze smażył i do wódki były w sam raz. Złów i wypuść.

Napisano

Na temat zdjęć wypowiedziałem się w innym wątku, tak że tu nie chciałem już poruszać tego tematu, ale widzę, że Tomaszek nie omieszkał więc dopowiem - nie wiem czy są to zdjęcia ryby czy umeblowania pokoju. Jak już gdzie indziej zaznaczyłem przy fotografowaniu żywych stworzeń (czy jeszcze przed chwilą żywych) ważniejsza od techniki - rozdzielczość, jasność, jakość, wykadrowanie - jest estetyka.

Gość wobler129
Napisano

Dziś 24 leszczyki do 0,5kg. łowione z pomostu, który dziś 4 godziny reperowałem. Jutro dobudowywuje następną część mostu :mrgreen:

Napisano

Jak pokazują zdjęcia wstawione przez @Twistera nauka idzie w las a może jeszcze dalej. Zdjęcia tragiczne, a ryba była ładna jakieś dwie godziny przed zrobieniem tych......... a szkoda gadać.

Teraz coś dla kontrastu :mrgreen::mrgreen: przed godzinką wróciłem z ryb.

Dzisiaj skoro świt, tzn jak jeszcze było ciemno zjawiłem się nad wodą. Cel boleń. Rapy nauczyły mnie ostatnio, że jeżeli chcę złowić przyzwoitą rybkę to należy zacząć łowić gdy zaczyna się rozwidniać a na dobre brania można liczyć najwyżej przez godzinę. Sprawdziło się i dzisiaj i to jak się sprawdziło :mrgreen::mrgreen: złowiłem życiowego bolenia - 72 cm, ile ważył nie wiem bo wagi nie posiadam a zresztą nie jest mi do niczego potrzebna, oceniam go jednak na jakieś 4 kg może nawet więcej bo grubasek był niezły :lol:

20e4c586e0cf1c64m.jpg

1b68bf84723af4bdm.jpg

Po chyba dwóch kolejnych rzutach kolejne branie i tym razem bolek jest ciut mniejszy - 67 cm i troszku chudszy ale niewiele:

0bbfae066152aa89m.jpg

86901631f2f46135m.jpg

Później wobka zaatakowały jeszcze dwa maluszki i brania się skończyły.

Napisano

Artech piękne ryby zazdroszczę :razz:

U mnie wczoraj tylko nalot rakietowy :twisted: Kolejne pół wiadra żarła poszło w wodę. Dziś przerwa w nęceniu nocka gdzie indziej a koło 4 atak na nęcone miejsce :cool:

Napisano

Ja dziś wróciłem z nocy nad Dzierżnem dużym bardzo zniesmaczony z tym że nie połowami ale tym co zobaczyłem.

Wczoraj zająłem sobie dokładnie to samo miejsce na którym łowiłem kiedyś w czerwcu. Wtedy był tam jeden wielki śmietnik i coś mnie wzięło żeby tam posprzątać. Rozpaliłem ognisko i spaliłem co się dało a plastyki, puszki i butelki zabrałem i w centrum Gliwic wyrzuciłem do kontenera.

Wczoraj to miejsce wyglądało jeszcze o wiele gorzej niż w czerwcu, dosłownie tak jak by ktoś 100 kg śmieci specjalnie tam wysypał i porozrzucał.

Mój kolega (czech ) który był ze mną miał okazję zobaczyć prawdziwą Polskę.

Napisano

Niestety to nie jest odosobniony przypadek z tymi śmieciami. Myślę, że dopuki nie zmieni się nasza mentalność to będzie tak jeszcze długo. Smutne ale prawdziwe.

Napisano

Witam. No, naresczie jest się czym pochwalić (chyba) moja życiówka. Napewno udało mi się to dzięki waszej pomocy. Dziękuję. PS. Szczupak ma 98 cm :cool::cool: Wziął podczas ulewnego deszczu koło godziny 10 rano na dużego różowego twistera z brokatem.

post-2319-14544971376808_thumb.jpg

Napisano

Jezioro kisajno na mazurach... Byłem tam 10 dni na wakacjach. Mam jeszcze kilka fotek z szczupakami, ale największy ma równe 60cm.

Napisano

Sorki za takie zdjęcia :neutral:

Ja tych zdjęć nie robiłem tylko kuzyn mi przesłał.

By ja wpuścił, ale nie maił miary i wagi nad wodą, wiem, że mięso jest złe z tej ryby :!:

ps. Tak na marginesie dziś tata miał bolka 65 cm i 2,5 kg(pływa dalej :wink: )

Napisano
Patryk, gdzie dzisiaj wędkowałeś i czy przed burzą czy po?

Sorki, że późno odpisuje, ale nie miałem dostępu akurat do internetu..

Keri łowiłem na rzece supraśl od Radunina aż, za Załuki i było to przed burzą..

Napisano

tomek1 proszę, tu masz wieksze zdjęcie.

2019b07ebe919193m.jpg

Nawet kolorki ładniejsze :cool: Powiedz mi jeszcze czy taka fotka jest dobra czy bedą z nią jakieś nieprzyjemności.

Napisano
Powiedz mi jeszcze czy taka fotka jest dobra czy bedą z nią jakieś nieprzyjemności

Zdjęcie dobre (nawet przerobiłem tak, żeby było widać miniaturę na forum :wink: ). A ryba jeszcze lepsza, gratuluję :razz:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.