Skocz do zawartości
tokarex pontony

Jak dziś było na rybach ?

tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

U mnie kaplica. Podnęciłem zanętą z pszenicą i pęczakiem i łowiąc na spławiczek z dna na gruncie ok 3,5 m właśnie na pszenicę od 11 do prawie 14 zero zainteresowania ze strony ryb. Pod koniec po 14 zmniejszyłem grunt do ok 2 m i złowiłem piękną okleję i płotke. Może gdybym od początku łowił na pół wody wyniki były by lepsze. Pewne to nie było bo niedaleko między zielonką widziałem na gruncie 1m piękne płocie do 0,5 kilo i podrzuciłem im ziarna z zanętą a one pływały nad jedzeniem i ani trochę nie zjadły. Kolega też ani żywca nie mógł złowić. Po prostu białoryb wcale dzisiaj w moich stronach nie żerował.

bcd3f5ad71f1fa65m.jpg

Ps. dłoń mam wielkości szpadla.

Druga tura pod wieczór ze spiningiem i tylko jedno puknięcie w moją nową gumową rybkę. Rybka w wodzie wyglądała prawie jak żywa płoteczka, lecz i to na nic się zdało.

62fcb2cc6ccd990em.jpg

przynęty na klenia   Dragon
  • Odpowiedzi 9,2k
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
Kapitalne garbuski na zb. Wióry w Świętokrzyskiem. Niestety posiałem gdzieś kabel od aparatu.

Gre

Ja dopiero co z tego zbiornika wróciłem a co do garbusków to u mnie były nie co gorzej bo chyba nawet jeden 15cm nie przekroczył a byłą ich cała masa poza tymi okonkami nic zupełnie nie brało.

Gregorek a z łódki łowiłeś??

Napisano

Witam,

piątkowa wyprawa na rzekę Wieprz zakończyła się dość udanie. Łowienie rozpoczęło się od 18:00 a zakończyło ok 1:00. Pierwsze branie nastąpiło już kilkanaście minut na uklejkę i ofiarą padł oto taki szczupły. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e69f32140a85065f.html Pogoda była dość pochmurna więc i sumek ruszył się dość wcześniej, szkoda tylko, że żaden nie osiągnął wymiaru ochronnego, ale przynajmniej było co robić. Ogólnie zostało złowione 4 ryby z czego 3 sumki i 1 szczupak. Sumki oczywiście wróciły do wody a szczupły został zabrany aby załagodzić atmosferę w domu ponieważ żona kolegi już wysnuła teorię że zamiast na ryby jeździmy gdzieś indziej :) Od wczoraj nęci się miejscóweczka więc od środy zacznie siępolowanie na leszcza:)

Napisano

Wczoraj sesja z bocznym troczkiem w godzinach 19:00-22:00, łowiłem praktycznie na wszystko 2,5 i 3 cm twisterki 3 cm żabki, oraz 3 cm raczki , nawet nie wspomnę o 2, 3 i 5 cm ripperkach na gramowej główce zmontowanych na zestawie bocznego troka.. Niestety 3 godziny intensywnego buszowania na Rokitkach praktycznie nic nie dały, wyjątkiem była jedna średnia płotka nie przekraczająca 20cm którą wyciągnęłem przepisowo podhaczoną za bok pyszczka mnie więcej kwadrans po 19:00 i szczupaczek pół godziny później, płotka uderzyła w 2 cm kopyto herbata z pieprzem na haku Gamakatsu czerwonym nr.8, bo teraz tylko te haki łowię jeśli łowię na boczny troczek, oraz szczupaczek około 42 cm, szczupaczek natomiast skusił się na 3 cm raczka.. Gdy zapadł zmrok przestawiłem się na duże 12 cm kopyta dozbrojone kotwiczką i tutaj po prostu kompletna porażka, rzucalem do prawie 2:00 w nocy i znów druzgocząca porażka, zero porządnych agresywnych brań, nawet mocniejszego przytrzymania nie miałem, jedno delikatnie puknięcie mniej więcej kilka minut przed północą.. Nie wiem co się dzieje na moich okolicznych wodach z drapieżnikiem, ale nie jest dobrze..

Napisano

Większość przynęt na które wczoraj próbowałem cokolwiek złowić.. Głowki do paproszków, wykonane z haków pstrągowych, oraz śrucin, kopyta i rippery delikatnie nadtopione lutownicą..

[ Komentarz dodany przez: sinus: 28-07-08, 20:06 ]

do 30 minut od wstawienia postu możesz go zedytować - więc nie ma potrzeby wtawiania dwóch pod rząd :wink:

post-3341-1454497179169_thumb.jpg

Napisano
Damianxtx napisał/a:

Gregorek a z łódki łowiłeś??

Taki poimarańczowy ponton, a w nim dwie osoby. Może widziałeś?

Gre

Nie ja dzisiaj byłem ale też jakiś ponton widziałem ale koloru nie pamiętam :lol: A na co łowiłeś??

Napisano

Dzisiaj już tradycyjnie spinn i rzeka.Pomimo upału okonie i jazie współpracowały.Okazów nie było ale złowiłem 2 jazie ok.30cm. i kilkanaście okonków.Kilka dużych jazi cmoknęło obrotówkę ale niestety jak to jazie-zbyt nieśmiało :neutral: Ogólne było fajnie i spędziłem nad rzeką dobrych parę godzin a do tego znalazłem ze 2kg.prawdziwków :razz:

50cbc6bdaad47e08m.jpgeddd101db88d094dm.jpg

Gość wobler129
Napisano

Jutro postaram się wziąć aparat nad wodę i pstryknę zdjęcia paru okonkom... Łowiąc na gumy po 1,5-3cm co rzut siedzi okoń - jednak 10-15cm :neutral: Od niedawna łowię gumami 6-7cm i biorą tylko powyżej 15 :grin: Rzadziej, ale lepiej :wink:

Napisano

Nocny szczupak z dzisiaj:

IMG_0788.jpg

Drugi większy obciął plecionkę i poszedł z hakiem.

Łowiłem dosyć blisko brzegu na ciężki zestaw denny z żywą ukleją na haku.

Napisano

dzisiaj od 5.00 do 9.00 , efekty :

- taki mniejszy leszczyk

274c97360690e84bm.jpg

-dwie płotki

- około 8 linków ale wszystkie jak palec może trochę większe :lol: takich jeszcze nie widziałem

nic większego

nie było źle, widać ze ryba od rana żerowała bo szły bąble na stawie przede wszystkim w zaroślach

Napisano

wczoraj od 5 do 13.30

Najpierw od 5 do 9 na pierwszej miejscówie bez brania, stwierdziłem że już jest zbyt gorąco na taką płyciznę i poszukam czegoś głębszego. Po zmianie miejsca, już po 5 min melduje się wzdręga , ze 30 min później leszcz i za godzinę jeszcze jeden, szalony, który biorąc na DS zwalił mi wędkę z podpórek :mrgreen: Działo się coś przez godzinę, potem brania praktycznie ustały. Jeszcze po jednym leszczu został mi tylko śluz na plecionce ;) Rybkom poleciłem żeby urosły i nie miały wyjścia,musiały wrócić :P

10a034386b6aff1am.jpg

853cf78a429b16d3m.jpg

a i praktycznie pod moimi nogami widziałem ataki okonków, takich 10-cio centymetrowych na drobnicę ;) Raz samotnika, a potem już połączonych sił siedmiu garbusków :P

Napisano

Dzisiaj 3 jazie na oko 30-35cm. i trochę okoni do 25cm.Mam nadzieję że nie będzie przyduchy w Obrze tak jak 2 lata temu kiedy to w wędkarskim najlepiej szły podbieraki :evil:

6427af6b931489eam.jpg5afc1591a1446fefm.jpg1786feecde361c48m.jpg

Napisano
Konrad, to na pewno wzdręga a nie płoć?

nie daj się zwieść srebrnej (na zdjędiu) łusce

spójrz na otwór gębowy dolny i kancik na przejściu z podbrzusza ku ogonowi... sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić :mrgreen:

Napisano
sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić :mrgreen:

dobrze, że mnie sprawdzacie bo na kartę zdałem niedawno, a wcześniej trafiało mi się ciągle kilka tych samych gatunków, np. to pierwsza moja wzdręga ;) Oceniłem, że wzdręga po pomarańczowych oczach[płoć ma raczej mocno czerwone], jaskrawszym niż u płoci ubarwieniu i tym właśnie kanciku ;) Dobrze, że wreszcie naprawiłem telefon, będę miał czym pstrykać zdjęcia z rybek ;)

Napisano

po przeanalizowani paru fotek, tak to jest wzdręga ale trudno było, to chyba najtrudniesza ryba do odróznienia :roll::o rozrozniac tylko mozna po oczach aczkolwiek nei zawsze i po krwisto czerwonych płetwach

Napisano
spójrz na otwór gębowy dolny i kancik na przejściu z podbrzusza ku ogonowi... sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić :mrgreen:
Coś mi się wydaje że jest to jednak płoć z rozerwaną górną częścią pyska. Ale zdjęcie do najlepszych nie należy i może trochę przekłamywać szczególnie kolory.
Napisano
Coś mi się wydaje że jest to jednak płoć z rozerwaną górną częścią pyska.

też mi tak się pomyślało, ale spójrz na owy kancik tak ma krasnopiórka, płoć jest na okrągło.... :wink:

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.