macias Napisano 27 Lipca 2008 Napisano 27 Lipca 2008 U mnie kaplica. Podnęciłem zanętą z pszenicą i pęczakiem i łowiąc na spławiczek z dna na gruncie ok 3,5 m właśnie na pszenicę od 11 do prawie 14 zero zainteresowania ze strony ryb. Pod koniec po 14 zmniejszyłem grunt do ok 2 m i złowiłem piękną okleję i płotke. Może gdybym od początku łowił na pół wody wyniki były by lepsze. Pewne to nie było bo niedaleko między zielonką widziałem na gruncie 1m piękne płocie do 0,5 kilo i podrzuciłem im ziarna z zanętą a one pływały nad jedzeniem i ani trochę nie zjadły. Kolega też ani żywca nie mógł złowić. Po prostu białoryb wcale dzisiaj w moich stronach nie żerował. Ps. dłoń mam wielkości szpadla. Druga tura pod wieczór ze spiningiem i tylko jedno puknięcie w moją nową gumową rybkę. Rybka w wodzie wyglądała prawie jak żywa płoteczka, lecz i to na nic się zdało.
Damianxtx Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Kapitalne garbuski na zb. Wióry w Świętokrzyskiem. Niestety posiałem gdzieś kabel od aparatu.Gre Ja dopiero co z tego zbiornika wróciłem a co do garbusków to u mnie były nie co gorzej bo chyba nawet jeden 15cm nie przekroczył a byłą ich cała masa poza tymi okonkami nic zupełnie nie brało. Gregorek a z łódki łowiłeś??
Robert_R Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Witam, piątkowa wyprawa na rzekę Wieprz zakończyła się dość udanie. Łowienie rozpoczęło się od 18:00 a zakończyło ok 1:00. Pierwsze branie nastąpiło już kilkanaście minut na uklejkę i ofiarą padł oto taki szczupły. http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/e69f32140a85065f.html Pogoda była dość pochmurna więc i sumek ruszył się dość wcześniej, szkoda tylko, że żaden nie osiągnął wymiaru ochronnego, ale przynajmniej było co robić. Ogólnie zostało złowione 4 ryby z czego 3 sumki i 1 szczupak. Sumki oczywiście wróciły do wody a szczupły został zabrany aby załagodzić atmosferę w domu ponieważ żona kolegi już wysnuła teorię że zamiast na ryby jeździmy gdzieś indziej Od wczoraj nęci się miejscóweczka więc od środy zacznie siępolowanie na leszcza:)
Robal Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 U mnie nędza od 5:30 do 11:20 jedna płoteczka 16cm..
Gregorek Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Gregorek a z łódki łowiłeś?? Taki poimarańczowy ponton, a w nim dwie osoby. Może widziałeś? Gre
daTeo00 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Wczoraj sesja z bocznym troczkiem w godzinach 19:00-22:00, łowiłem praktycznie na wszystko 2,5 i 3 cm twisterki 3 cm żabki, oraz 3 cm raczki , nawet nie wspomnę o 2, 3 i 5 cm ripperkach na gramowej główce zmontowanych na zestawie bocznego troka.. Niestety 3 godziny intensywnego buszowania na Rokitkach praktycznie nic nie dały, wyjątkiem była jedna średnia płotka nie przekraczająca 20cm którą wyciągnęłem przepisowo podhaczoną za bok pyszczka mnie więcej kwadrans po 19:00 i szczupaczek pół godziny później, płotka uderzyła w 2 cm kopyto herbata z pieprzem na haku Gamakatsu czerwonym nr.8, bo teraz tylko te haki łowię jeśli łowię na boczny troczek, oraz szczupaczek około 42 cm, szczupaczek natomiast skusił się na 3 cm raczka.. Gdy zapadł zmrok przestawiłem się na duże 12 cm kopyta dozbrojone kotwiczką i tutaj po prostu kompletna porażka, rzucalem do prawie 2:00 w nocy i znów druzgocząca porażka, zero porządnych agresywnych brań, nawet mocniejszego przytrzymania nie miałem, jedno delikatnie puknięcie mniej więcej kilka minut przed północą.. Nie wiem co się dzieje na moich okolicznych wodach z drapieżnikiem, ale nie jest dobrze..
daTeo00 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Większość przynęt na które wczoraj próbowałem cokolwiek złowić.. Głowki do paproszków, wykonane z haków pstrągowych, oraz śrucin, kopyta i rippery delikatnie nadtopione lutownicą.. [ Komentarz dodany przez: sinus: 28-07-08, 20:06 ] do 30 minut od wstawienia postu możesz go zedytować - więc nie ma potrzeby wtawiania dwóch pod rząd
Damianxtx Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Damianxtx napisał/a: Gregorek a z łódki łowiłeś?? Taki poimarańczowy ponton, a w nim dwie osoby. Może widziałeś? Gre Nie ja dzisiaj byłem ale też jakiś ponton widziałem ale koloru nie pamiętam A na co łowiłeś??
chomik Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Dzisiaj już tradycyjnie spinn i rzeka.Pomimo upału okonie i jazie współpracowały.Okazów nie było ale złowiłem 2 jazie ok.30cm. i kilkanaście okonków.Kilka dużych jazi cmoknęło obrotówkę ale niestety jak to jazie-zbyt nieśmiało Ogólne było fajnie i spędziłem nad rzeką dobrych parę godzin a do tego znalazłem ze 2kg.prawdziwków
Gość wobler129 Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Jutro postaram się wziąć aparat nad wodę i pstryknę zdjęcia paru okonkom... Łowiąc na gumy po 1,5-3cm co rzut siedzi okoń - jednak 10-15cm Od niedawna łowię gumami 6-7cm i biorą tylko powyżej 15 Rzadziej, ale lepiej
Lesio Napisano 28 Lipca 2008 Napisano 28 Lipca 2008 Nocny szczupak z dzisiaj: Drugi większy obciął plecionkę i poszedł z hakiem. Łowiłem dosyć blisko brzegu na ciężki zestaw denny z żywą ukleją na haku.
Robert_R Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Lesio ładny szczupły ile mógł mieć cm? i na jakiej rzece łowisz ? Pozdro.
Lesio Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Oko Dawida jest b.dobre, ryba ma prawie 60cm. Wędkuję tylko w jeziorach.
bartek640 Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 dzisiaj od 5.00 do 9.00 , efekty : - taki mniejszy leszczyk -dwie płotki - około 8 linków ale wszystkie jak palec może trochę większe takich jeszcze nie widziałem nic większego nie było źle, widać ze ryba od rana żerowała bo szły bąble na stawie przede wszystkim w zaroślach
Lord Konrad I Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 wczoraj od 5 do 13.30 Najpierw od 5 do 9 na pierwszej miejscówie bez brania, stwierdziłem że już jest zbyt gorąco na taką płyciznę i poszukam czegoś głębszego. Po zmianie miejsca, już po 5 min melduje się wzdręga , ze 30 min później leszcz i za godzinę jeszcze jeden, szalony, który biorąc na DS zwalił mi wędkę z podpórek Działo się coś przez godzinę, potem brania praktycznie ustały. Jeszcze po jednym leszczu został mi tylko śluz na plecionce Rybkom poleciłem żeby urosły i nie miały wyjścia,musiały wrócić a i praktycznie pod moimi nogami widziałem ataki okonków, takich 10-cio centymetrowych na drobnicę Raz samotnika, a potem już połączonych sił siedmiu garbusków
chomik Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Dzisiaj 3 jazie na oko 30-35cm. i trochę okoni do 25cm.Mam nadzieję że nie będzie przyduchy w Obrze tak jak 2 lata temu kiedy to w wędkarskim najlepiej szły podbieraki
Endrju Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Konrad, to na pewno wzdręga a nie płoć? (pytanie początkującego xD)
sinus Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Konrad, to na pewno wzdręga a nie płoć? nie daj się zwieść srebrnej (na zdjędiu) łusce spójrz na otwór gębowy dolny i kancik na przejściu z podbrzusza ku ogonowi... sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić
Endrju Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 A tak jeszcze zapytam (posty do usunięcia potem) czy pomarańczowe oczka nie są płotkowe?
DAWID Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 dla mnie to też jest płoć, ale słabo znam sie na spokojnego żeru
Lord Konrad I Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić dobrze, że mnie sprawdzacie bo na kartę zdałem niedawno, a wcześniej trafiało mi się ciągle kilka tych samych gatunków, np. to pierwsza moja wzdręga Oceniłem, że wzdręga po pomarańczowych oczach[płoć ma raczej mocno czerwone], jaskrawszym niż u płoci ubarwieniu i tym właśnie kanciku Dobrze, że wreszcie naprawiłem telefon, będę miał czym pstrykać zdjęcia z rybek
DAWID Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 po przeanalizowani paru fotek, tak to jest wzdręga ale trudno było, to chyba najtrudniesza ryba do odróznienia rozrozniac tylko mozna po oczach aczkolwiek nei zawsze i po krwisto czerwonych płetwach
artech Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 spójrz na otwór gębowy dolny i kancik na przejściu z podbrzusza ku ogonowi... sam powiększałem zdjęcie żeby się upewnić Coś mi się wydaje że jest to jednak płoć z rozerwaną górną częścią pyska. Ale zdjęcie do najlepszych nie należy i może trochę przekłamywać szczególnie kolory.
sinus Napisano 29 Lipca 2008 Napisano 29 Lipca 2008 Coś mi się wydaje że jest to jednak płoć z rozerwaną górną częścią pyska. też mi tak się pomyślało, ale spójrz na owy kancik tak ma krasnopiórka, płoć jest na okrągło....
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.