maniek Napisano 16 Lutego 2009 Napisano 16 Lutego 2009 Tołpyga wsysając plankton wciąga haczyk do pyskaA z skąd będziesz wiedział ze właśnie wessała ,jeszcze taki miniaturowych kamer nie robią że najlepiej łapać Tołpygę na rzucaną do wody kaszę mannę która tworzy w wodzie " rodzaj stada planktonu" i w to stado zarzuca się pusty haczykwchodzi w tak zwaną "chmurę"tak mam z tołpygami podczas nęcenia kuku rakietą ,kuku wysypując się z rakiety opada na dno natomiast wiele drobnych cząstek niopada lub opada wolno dryfując z prądem ,tołpyga przyzwyczajona do ciągłego hałasu [od uderzenia rakiety o wodę] ustawia się poniżej mojego stanowiska i najnormalniej żeruje czyli odsysa te cząstki dryfujace ,dodam że dzieje się to tylko na wiosnę gdy ryby nie mają jeszcze zbyt to jeść .Jest to zjawisko bardzo interesujące ,bo ryby te są z natury bardzo plochliwe a mimo to co jakiś czas się pokazują na powierzchni.Tak jak ta na tym kiepskim filmiehttp://www.youtube.com/watch?v=idXldA8sXNE
jacek75 Napisano 24 Czerwca 2011 Napisano 24 Czerwca 2011 Witam serdeczne!Łwienie tołpygi nie musi byc dziełem przypadku,mozna je łowic regularnie lecz wiąże sie to z posiadaniem echosądy, łodzi i cierpliwośći.Metoda-spinning- trolling.Łowie je z powodzeniem już od kilkunastu lat i mam na kącie kilkadziesiąt sztuk w przedziale od 12 kg do 38 kg.Pozdrawiam i czekam na rozpoczęcie sezonu na tołpyge jesien-zima!
Gość pawcio_bra Napisano 26 Sierpnia 2011 Napisano 26 Sierpnia 2011 Nie wiem czy wiecie ale inna potoczna nazwa tych ryb to Karp azjatycki Kiedyś na national geographic oglądałem ciekawy film, tutaj macie linka KLIK
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.