artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 opad - podczas ktorego plecionka opada ku powiezchni wody jeżeli plecionka opada do powierzchni wody to znaczy że przynęta już dawno jest na dnie. Teraz powiedz jaką masz głębokość łowiska i jak ciężkiej używasz główki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Lowiski ( na ktorym najczesciej lowie) ma okolo 3 m. Na takiej glebokosci stosuje glowki 4-gramowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 ddd, napisz jeszcze o reszcie sprzętu: wędka- jakie cw ? jaka linka ? jakiej wielkości przynęty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 Lowie kijem do 25 gram i plecionka 0.12. Już pisał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bobiniarz Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 ddd, a jak poznajesz że przynęta opadła na dno? Jeżeli tuż po podbiciu masz luźną żyłkę/plecionkę to, wedłóg mnie, nie poderwałeś przynęty z dna, tylko ją po nim przeciągnęłeś. Może masz muł na dnie i przynęta ci się zapada a jak podbijesz samym kołowrotkiem to wyciągasz gumę tylko na wierzch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 28 Kwietnia 2009 Share Napisano 28 Kwietnia 2009 nie zauważyłem Ale jest odpowiedź. Kij do 25 g plecionka około 8-10 lb i 4 gramowa główka - tu jest problem Spróbuj albo 10 g główki, może być trudno na 3m ale nie jest to niemożliwe, lub zmień kija i linkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Dzis bylem pocwiczyc i pierwszy raz dobrymi efektami iii... juz wiem co zle robilem... Opad trwa 2-3 sekundy... po tym czasie sie linka luzowala... W czasie opadu linka jest napieta... Lowilem dzis na okolo 3 metrowej wodzie... po okolo godzinie rzucania podczas opadu poczulem mocne uderzenie. Delikatnie zacialem i po chwili na brzegu wyladowal okon 33 cm Moj rekord Po kilkunastu minutach znowu uderzeni ! Tym razem byl to okon 26 cm Oba wziely na 6.5 cm kopytko relaxa na 4 gramowej glowce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baracudo Napisano 29 Kwietnia 2009 Share Napisano 29 Kwietnia 2009 Gratulacje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Dzis tez jade na okonie, tylko z 4-5 cm twisterkami . Wieczorem napisze jak bylo A jutro zobacze na szczupakach Czy Wy tez lowicie krotkim opadem tzn. 2-3 sekundowym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
baracudo Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Na płytkich łowiskach i z lekka główka ( to tez zalezy od ustawienia sie do miejsca gdzie bedziemy łowic) to moze 3-4 ale to takie max najczesciej to wlasnie tak 3s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
artech Napisano 30 Kwietnia 2009 Share Napisano 30 Kwietnia 2009 Czy Wy tez lowicie krotkim opadem tzn. 2-3 sekundowym ? Wszystko zależy od głębokości łowiska i ciężaru przynęty ale mniej więcej opad trwa od 3 do 5 sekund.Proponuję Ci rozejrzeć się za trochę delikatniejszym kijem na swoje łowisko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotr20 Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Na filmie WMH Sposób na sandacza panowie radzą wklejanki Mikado do 15g i 20g do łowienia z opadu. Łowią na kopyta z główkami 10-35g. Czy nie przeciąży się w ten sposób wędki, czy wytrzyma to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endryou Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Na filmie to panowie "reklamują sprzęt sponsora ,który wybulił kaskę na niniejszą produkcję" - kolejny marketingowy chwyt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 dokladnie, nie sugeruj sie tym filmem tutaj chodzi o technike a nie o ich sprzet bo oni go nie kupili. Z opadu propnuje kij o gramaturze do 30 gram jesli lowisz na glowki do 20 gram i jak z brzegu to dlugosc 2,7 bedzie w sam raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Na filmie WMH Sposób na sandacza panowie radzą wklejanki Mikado do 15g i 20g do łowienia z opadu. Posiadam wklejankę do 15gram i powiem Ci że przy główce 10gram już tracę kontrolę nad przynętą jeżeli chcesz komfortowo połowić 20gramowymi główkami kijek do 30gram to minimum, mój Dragon (cw. 10-35) spisuje się dobrze z główkami góra 25gram. Osobiście już do główek 30-50gram używam morskiej wklejanki do 190gram Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Endryou Napisano 11 Października 2009 Share Napisano 11 Października 2009 Zgadzam się z kolegami suhhar i Deuuu ,kij musi posiadać niezbędny zapas mocy ,do komfortowego wędkowania metodą Opadu (jeżeli używasz przynęt o wadze zbliżonej do max. cw.-czucie pracy przynęty jest zdecydowanie gorsze ).Ja używam kij Dragona Destiny 2,60m cw.14-42g ,przy czym max. główki jakie używam do tego kija to 30g + 4calowe kopyto. (wędkuję na Wiśle - miejscami jest stosunkowo duży uciąg wody ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ERq Napisano 12 Października 2009 Share Napisano 12 Października 2009 Ja osobiście używam do łowienia z opadu kija o ciężarze rzutowym od 3 do 21 gram i jest dobrze lecz odczuwam to gdy łowie w opadzie główkami o gramaturze 10-15gram po prostu jest ciężej robić podbicia . Mój kijek to Daiwa Powermesh 210 cw 3-21g Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 13 Października 2009 Share Napisano 13 Października 2009 no jesli chodzi o spinning to tylko lowie z opadu i tez mam kija o mniejszej mocy cw do 18 gram i tez na niego lowie z opadu ale maks glowki do 8 gram uzywam bo im ciezsza glowka tym gorzej sie podrywa przynete z dnia. Dlatego na sandacza z lodki mam cw do 25 gram sztywny stary kij robinsona i do 18 gram na okonie z brzegu. Tym do 18 gram raczej sandaczy bym nie wyholowal chociaz moze wole nie probowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 Tym do 18 gram raczej sandaczy bym nie wyholowal Wyholował byś, wyholował. Gorzej byłoby go zaciąć taką delikatną wklejanką ja kijek do 15gram złamałem na sandaczu, właśnie przy zacinaniu. Od czasu gdy go złamałem 2gi raz stwierdziłem że do opadu musi być solidna, sztywna wędka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
suhhar Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 no wiesz nigdy nie widomo co tam puknie w przynete wiec zawsze mam odkrecony troche hamulec a pozniej "docinam". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 14 Października 2009 Share Napisano 14 Października 2009 haha ja z tydzien temu zlamalem Kngera Aviatora przy braniu sandacza ktorego jakos wyciaglem (59 cm) na zylce 0.16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Deuuu Napisano 15 Października 2009 Share Napisano 15 Października 2009 sandacza ktorego jakos wyciaglem (59 cm) na zylce 0.16 Gratuluje, 59cm to już łady sandaczyk. Jednak wyczynem wielkim to nie jest, widziałem udany hol suma w granicach 1-1,1m na żyłę 0,18 i to dopiero było widowisko. A Żeby nie było offtopu: Mam takie pytanie, czy ktoś może próbował łowić przynętami do DropShota uzbrojonymi w klasyczne główki? Czy pracują one podczas opadania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ddd Napisano 17 Października 2009 Share Napisano 17 Października 2009 sandacza ktorego jakos wyciaglem (59 cm) na zylce 0.16 Gratuluje, 59cm to już łady sandaczyk. Jednak wyczynem wielkim to nie jest, widziałem udany hol suma w granicach 1-1,1m na żyłę 0,18 i to dopiero było widowisko. A Żeby nie było offtopu: Mam takie pytanie, czy ktoś może próbował łowić przynętami do DropShota uzbrojonymi w klasyczne główki? Czy pracują one podczas opadania? Dzieki :] A jesli chodzi o Twoje pytanie to ja lowilem z opadu wlasnie taka guma ( w tym roku w wakacje) tylko ze w kolorze ukleiki Wtedy zlowilem bolenia kolo 50 cm i sandacza 53 Byl to bardzo udany dzien, ale na koniec odgryzl mi gumke szczupak okolo 70 cm ( polowalem wtedy na sandacze) Gumke mialem na glowce 10 gram na haku 5.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebawwo Napisano 6 Lutego 2010 Share Napisano 6 Lutego 2010 Ja lowie z opadu tak ze zakladam dragonka phantoma i 5 lub 7,5g i podbijam czasami 2-3 razy a czasami wyglada to tak ze robie taką pile (schody) i czekam az opadnie najczesciej w tedy nastapi branie.Mi się szybko rece mecza i wtedy po prostu zaczynam zle prowadzic opad.I daje se spokuj z opadem i po prostu prowadze albo w toni albo jekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koyot Napisano 23 Marca 2010 Share Napisano 23 Marca 2010 dla elitarnego Klubu "opadowców" polecam nowość PLECIONKA BERKLEY WHIPLASH BLAZE ORANGE coś mi mówi że bedzie HITciorem w 2010r bo rzesza" podbijających" rośnie lawinowo a to już nie jest fajne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi