Skocz do zawartości
tokarex pontony

Nęcenie i połów karpia

Ryan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam was !

Chce sie wybrać na karpiową zasiadkę to będzie moje pierwsze poważne łowienie karpia przygotowałem sobie zestaw zanętowy :

1. Dip w płynie ochotkowy

2. kulki zanętowe o smaku rybnym

3. Pellet Halibut 13mm

4. Olej rybny

5. gotowane konopie

6. kukurydza konserwowa

7. kulki pływające o smaku truskawka/krewetka 16mm/20mm

Może wy macie jakieś swoje mixy (składniki dobrane z informacji od wędkarzy łowiących na tym łowisku). Może zmienilibyście coś w tym zestawieniu. Poradźcie jakiś dobry mix na te karpie.PIszcie w tym temacie swoje propozycje .

POzdrawiam

przynęty na klenia   Dragon
Gość wobler129
Napisano
7. kulki pływające

Spytaj Mańka co ptaszyska z nimi robią :lol:

Napisano
6. kukurydza konserwowa
jak puszkowa to zamieniłbym na "swojską"
7. kulki pływające o smaku truskawka/krewetka 16mm/20mm
Jak na hak to ok.
(składniki dobrane z informacji od wędkarzy łowiących na tym łowisku).
Na jakim łowisku?????? :shock::roll:

swoje mixy
Tzn. składniki zanęt?
Gość wobler129
Napisano
Jak na hak to ok.

Chyba nie na hak, bo to ma być zanęta - dlatego napisałem :

Spytaj Mańka co ptaszyska z nimi robią :lol:
Napisano
Chyba nie na hak, bo to ma być zanęta - dlatego napisałem :
Fakt tak jest napisane więc kulki pływające na pewno odpadają do nęcenia!!!
Gość wobler129
Napisano
Fakt tak jest napisane więc kulki pływające na pewno odpadają do nęcenia!!!

No chyba, że kolega chce nakarmić kaczki itp? :mrgreen:

No więc kulki pływające odpadają, a kuku lepsza by chyba była "swojska". No i napisz coś więcej o tych dodatkowych składnikach zanęt itp

Napisano
1. Dip w płynie ochotkowy
Dipy są do przynęt. Do zanęt boostery.
2. kulki zanętowe o smaku rybnym
Spoko.
3. Pellet Halibut 13mm
Spoko.
4. Olej rybny
Hmmm do polewania ziaren, kulek itp. podobno można używać ale na pewno aromat będzie unosił się do powierzchni wody (olej), trzeba o tym pamiętać. Moim zdaniem jak chcesz zastosować jakiś dodatkowy "dopalacz" to zrezygnuj z oleju i dipu na rzecz boostera. Możesz spróbować też jakiegoś CLSa ale o tym dokładnie nie napiszę bo jestem w trakcie testowania.
5. gotowane konopie
Spoko.
A mozecie mi powiedziec jakie haki do jakich kulek ?? Bo nie mam pojecia xD
Poczytaj trochę ...
  • 1 month later...
Napisano

Mam do was pytanie... Co sądzicie o granulacie zanętowym Trapera??Kupiłem taki o smaku wanili, moim głównym celem tej majowej zasiadki bedzie karp i lin. Mam zamiar nęcić właśnie tym granulatem+ zanęta Traper karaś lin karp+ kukurydza z puszki.. Mam zamiar dodać także do tej zanęty pokrojone rosówki... Jak myślicie sprawdzi sie?? Pozdrawiam

Napisano

qbalub, nie znam tego granulatu, ale przypuszczam że to po prostu pellet.

W każdym razie możesz nęcić praktycznie wszystkim, ale weź pod uwage jak szybko twoja zanęta utrzymuje się w wodzie.

Np jeśli ten granulat się rozpuszcza w czasie kilku godzin to est to dobre na 1 dniową zasiadke.

Jeśli chcesz ponęcić kilka dni to możesz sypać szybko rozpuszczalny pellet czy granulat, ale musisz dorzucić coś co wytrzyma w wodzie dobę, dwie.

Może być że karpie wejdą w łowisko po kilkunastu godzinach a wtedy nic nie będzie tam do jedzenia!

Takze sprawdz ten granulat, nawet jeśli nie znajdziesz danych producenta to wrzuć do szkalnki i zobacz jak pracuje.

Napisano

Wielkie dzięki dudi:) sprawdzę jak ten granulat sie sprawuje:) pewnie tak jak mówisz to jest pellet tylko ze ma 4mm;) a co do łowienia to właśnie nastawiam się na jednodniową zasiadkę bo nie mam możliwości dłuższego nęcenia bo łowisko jest trochę daleko.. dlatego mam nadzieje że ta zanęta zadziała i karpie bądź liny wejdą w łowisko..:) tylko zastanawiam się czy użyć kuku z puszki czy może gotowanej...co radzisz??

Napisano
tylko zastanawiam się czy użyć kuku z puszki czy może gotowanej...co radzisz??

z puszki miększa więc i mniejsze ryby sobie z nią poradzą

a gotowana twardsza więc ciut większe.

Ale większego znaczenia to nie ma. Moze bardziej kosztowo jak dużo nęcisz to kilogram kukurydzy z puszki ok 10zl a gotowanej moze 1zl/50gr ??

• 5 weeks later...
Napisano

Witam :lol: ostatnio pierwszy raz pojechalem na staw hodowlany na karpia . Niestety nic. Braly same karasie po 15cm i sumiki. Lowilem z gruntu i na splawik :evil: Zakladalem na haczyk pinki z kukurydza, robaki czerwone i biale,ryz.Sama kukurydze i nic :evil: . prosze o pomoc co zrobic jakie przynety dobrac zeby miec efekty :lol: i jak sie za to zabrac

Napisano

tomislawa22, a próbowałeś na gotowanego ziemniaka? Kiedy jeździłem na staw hodowlany to w 99% karpie łapane były właśnie na ziemniaka. Jednak "kartofelek" nie zagwarantuje Ci, że będziesz łowił same karpie (karaś też sie może skusić...)

Pozdrawiam :cool:

• 2 weeks later...
Napisano

witam mam już 53 szt .ładnych karpi głównie na pęczak gotowany z kolendrą haczyk 12 tka przypon 16 tka lub nawet 18 tka bo staw w którym głównie wędkuję ma sporo zielska i trudno z delikatniejszym przyponem sobie poradzić już parę lat łowię na kukurydzę tylko do nęcenia daję najtańszą z marketu a na haczyk tylko młode rozmrożone ziarna nie prawda że na małą przynętę biorą małe ryby zdarza się płoć czy karaś ale karpie 5 kg też jak karp wejdzie w łowisko nie ma siły zeby nie brał koledzy łowiący obok mnie na włos na łubin bobik czy proteinę często jadą bez niczego ja bardzo rzadko pozdrawiam Danka

Napisano
witam mam już 53 szt .ładnych karpi głównie na pęczak gotowany z kolendrą haczyk 12 tka przypon 16 tka lub nawet 18 tka
Jeżeli zielska sporo to i tak delikatnie.
Napisano

ja ostatni złowiłem ok 70cm karpia kukurydze zapachową ( waniliowy zapaach) a kukurydzą z puszki Pudliszki zanęcałem spławik weś lekki i dosyć mały. dobrze dołóż ciężarków zrób kulki z chleba ustaw grunt tak żeby dobrze spławik stał i czekaj powodzenia :grin:

• 1 month later...
Napisano

A ja mam pytanie, czy jest sens łapać na proteine bez wcześniejszego nęcenia łowiska?Karpia jest dużo i to dużego, ale kilka dni posiedziałem i prawie zero brań. Łowisko nie duże i mocno zarośnięte. Dobra zanęta na ten zbiornik to truskawka, wanilia i na takie zapachy chcę łowić. Czy tylko regularne nęcenie kulkami daje wyniki i czy bez nęcenia jest sens zakładać kulke np. gdy jestem pierwszy raz na łowisku?

Napisano
gdy jestem pierwszy raz na łowisku?
Jeśli karp nie spotkał się jeszcze z kulkami ,to bezapelacyjnie tak i może potrwać to nęcenie z 2tygodnie,natomiast gdy jest obeznany z kulkami to nie koniecznie jest potrzebne wcześniejsze nęcenie.
Napisano

przyjrzyj sie na co łowią inni wędkarze, jak skończą łowienie zobacz czy nie ma tam resztek tego co zakładali na hak często widać resztki zanęty i przynęty do tego karpie napewno sie przyzwyczaiły i znają to .

Napisano
jak skończą łowienie zobacz czy nie ma tam resztek tego co zakładali na hak często widać resztki zanęty i przynęty do tego karpie napewno sie przyzwyczaił
No nie zawsze :wink::mrgreen: ,ja dla zmylenia przeciwnika nieraz zostawiam "coś" innego.Sorki :cool:
Napisano

Właśnie wracam z rybek i dalej nic. Ale dowiedziałem sie od miejscowych, że karp bierze na płatki i makaron gwiazdki+biały. Kosztowało mnie to dwa tanie wina, ale oby było warto. Łowisko jest nęcone kulkami, ale karp ma te kulki gdzieś. Woli płatki i makaron :shock: . Trzeba zmienić taktyke.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.