Skocz do zawartości
Dragon

Nęcenie i połów karpia

Ryan

Rekomendowane odpowiedzi

Gość DareczeK
Napisano

Mam pytanie do karpiarzy :

Łowiąc karpie do 5kg jest sens zakładać kukurydze na włosie ? Czy nabijać na hak ? Co radzicie ?

przynęty na klenia   Dragon
Napisano
Łowiąc karpie do 5kg jest sens zakładać kukurydze na włosie ? Czy nabijać na hak ? Co radzicie ?
W zasadzie jest to obojętne ,jeśli dobrze bierze to wystarczy na hak ,jeśli brania są "anemiczne" to proponuje włos.
Woli płatki i makaron
Jeśli wszyscy sypią na około to nie dziw się,ale jesienią zmienią mu się gusta.
  • 1 month later...
Gość DareczeK
Napisano

Mam pytanko do karpiarzy - czy taka pogoda jaką mamy za oknem, czyli 13*, pochmurno, jest dobra na wypad na karpie ? Pytam bo mam zamiar jechać w najbliższy weekend. Czy najlepszy okres brań karpia już minął ( czy dopiero się zacznie ) ?

Napisano

DareczeK, spokojnie Dareczku najlepsze jest i jeszcze w przynajmniej do połowy października będzie trwało.

Karp musi nabrać tłuszczu na zime, także myśle że jak poczuł to ochłodzenie to weźmie sie ostro za wyżerke.

Tylko coś na początku tego ochłodzenia słabiej brały, a jak teraz to sprawdze jutro dopiero ;)

Ale spokojnie możesz iśc na ryby, a na pewno coś złowisz o tej porze.

Gość DareczeK
Napisano

Ja się wybieram na karpie w poniedziałek na dwa dni. Ostatnim razem miałem problem z zacięciem karpi, ponieważ miałem zbyt twardą kukurydzę na haku.

• 3 weeks later...
Napisano

Witam,proszę o porade czy ta mieszanka sie nadaje do zwabienia i zanecania w czasie lowienia karpia?

Karp Special 1Kg

Cukier Waniliowy 1 Torebka

Kakao 2 Łyżki

Melasa 0,25 Kg

Glina

Atraktor Karp Całe Małe Opakowanie

Napisano

warszawa_24, sądze że łowisz raczej małe karpie do 2kg.

Ja bym nie kombinował za bardzo, nie wiem co jest w tym "Karp Special 1Kg" - bo jełśli to jest zanęta gotowa, czyli aromatyzowana itd. to bym nic nie dodawał.

• 1 month later...
Napisano

Ok,poczytałem troche lektur karpiowych i doszedłem do wnosku,że najlepiej necic kulkami całymi i zmiazdzonymi z dodatkiem zanety-bazowej.

Dudi,miałeś racje :mrgreen:

• 3 months later...
Napisano

Mam pytanko.

W 2009 moja rybą nr.1 jest/będzie karp.

Jako, że jestem jeszcze niestety młodzież ucząca się moje fundusze są ograniczone.

Myślę nad nęceniem, i pelet byłby bardzo dobry ze względu na jego właściwości, ale jak go umieścić w łowisku? Potrzebował bym woreczków PVA, kolejny wydatek. Można jakoś inaczej nęcić peletem?

Czy może poprostu procą strzelać kulami z zanęty gotowej i kulek?

Napisano
Można jakoś inaczej nęcić peletem?
Jeśli nie duże odległości to proca na pewno pomoże ,można kleić zanętą i posyłać kule też proca .Na dalekie odległości to tylko rakieta ci zostaje ,bo ponton to opcja droga.
Napisano
pelet byłby bardzo dobry
Jakiej firmy? Zazwyczaj pellet można kupić w granicach 10zł/kg, renomowanej firmy 15-20zł/kg. Moim zdaniem pokombinuj coś z ziarnami: kukurydza, groch itp. Chcesz pellet to kup granulat np. allera. Cena 3-3,50zł/kg z dostawą do domu. I na koniec możesz sobie to wszystko skleić zwykłą zanętą w kule dowolnej średnicy jak napisał Maniek. Kule są o tyle dobre że można je "posyłać" do wody w przeróżny sposób.
Napisano

W sumie to macie rację, oszczędniej mi wyjdzie nęcenie zanętą kupną i tym co łowię - kukurydza lub kulki.

Dragon Magnum Karp + przynęta + myslę o grubym pellecie aby mi nęcił ale czy ktoś zna tę zanęte Dragona i mi doradzi jaki zapach pelletu dodać?

Może coś jeszcze doadć?

Napisano

1 kg kuku = 1 zł ( średnio licząc, ja mam free) Według mnie jesli nęcisz długotrwale, to jeden kit czym to robisz. Ważne, żeby rybka do tego przywykła.

Napisano

Kukurydza gotowana na Śląsku sprawdzała się jak najbardziej. Jednak brania zaczynały się po 2 tygodniach nęcenia. Łowienie zaczynałem zawsze od połowy kwietnia.

Napisano

Ja dzisiaj wrzuciłem trochę boilies o smaku miodowym z poprzedniego sezonu, jutro znowu wrzuce do tego troche kuku i posiekanych czerwonych robaków a od poniedziałku zaczynam łowy, jedna wędka match, druga picker, jedna z kulką druga z kuku lub robakami, ta myślę czy dokupić i donęcić jeszcze zwykłą zanętą w dzień łowienia, żeby o kiju nie wrócić?

• 3 months later...
Napisano

Witam za tydzień jade na łowisko specjalne połowic sobie rybki . Będe tam 2 doby i moim głównym celem będą karpie i w związku z tym mam kilka pytań . Łowisko na którym będe łowił jest bardzo małe długość mniej więcej 50-100 metrów i szerokość 30-40 m . Ryby które tam pływają to głównie karpie i amury do około 5-6kg lecz są takze karasie , liny oraz płocie . Z powodu braku finansów i wiedzy potrzebnej do zmontowania zestawu karpiowego postanowiłem łowić na spławik i mam kilka pytań .

- jaką kupić żyłke główną

- jakie haczyki

- czym nęcic

- na co łowić

- jakiej grubości przypon

Z góry dziękuje za odpowiedz i przepraszam jeżeli naipsałem post w złym temacie

Napisano

Sory za brak PL znakow, pisze z maca :mad:

- Zylka; musisz miec komfotowy zapas dlugosci jak i wytzrymalosci. Napisz jaki masz kolowrotek, doradze odpowiednia srednice. Aha wedke tez.

- Haczyki; jak na spalwik to raczej bez wlosa, co da ci mozliwosc zlowienia tych ryb co napsiales, kukurydza - nr.8.

- Necic; jak chcesz lowic tylko karpie to kulki i pelet. Jak te inne to kukurydza.

- Przyneta; kukurydza lub kulka. Lepiej na kukurydze, ryba ja zna, do kulek musial bys ja "wprowadzic" dlugim neceniem, pozatym jest ona uniwersalna na ryby te co chcesz.

- Pezypon; bd wiedzial jak odpiszesz na pkt.1

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.