cezar80 Napisano 29 Marca 2008 Share Napisano 29 Marca 2008 Witam Lubię od czasu przejrzeć "wiekowe" gazety wędkarskie i w którymś z roczników z lat 80 pan Lorenc w przepisie zanęt na leszcza i płoć wspomina coś o tym lekarstwie. czy ktoś kombinował z tym bo zapach ma ciekawy no i smak typowo procentowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 2 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Widzę że nikt chyba nie stosował wiec spróbowałem i okazało się naprawdę bardzo dobre. Nie wiem jak inne rybki na to reagują ale płotek połowiłem i to konkretnie. Na 1kg zanęty bazowej wlałem tego 4 takie nakrętki z buteleczki. Post więc jak dla mnie juz nieaktualny........ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 2 Kwietnia 2008 Share Napisano 2 Kwietnia 2008 Widzę że nikt chyba nie stosował Kiedyś miałam w domu, ale do innego przeznaczenia czyli zgodnie z zaleceniami producenta Obecnie nie posiadam, aczkolwiek Amol moze być skutecznym atraktorem ze względu na jego skład; Mentholum (mentol) Citronellae aetheroleum (olejek cytronelowy) Caryophylli aetheroleum (olejek goździkowy) Cinnamomi aetheroleum (olejek cynamonowy) Citri aetheroleum (olejek cytrynowy) Menthae piperitae aetheroleum (olejek mięty pieprzowej) Lavandulae aetheroleum (olejek lawendowy) Najbardziej do mnie przemawia goździk, cynamon i mięta, aczkolwiek coś o lawendzie mi się obiło o uszy, do końca jednak nie jestem pewna co i jak, więc się nie ustosunkuję. Post więc jak dla mnie juz nieaktualny........ Ja sądzę, że jednak warto temat rozszerzyć o nowe spostrzeżenia i doświadczenia na różnych akwenach, jeśli tylko ktoś miałby ochotę podzielić się wiedzą lub też osobiście przetestować Amol. Ból głowy na pewno zniknie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2008 witam Testowałem ten zapach już kilkukrotnie zarówno na jeziorze jak i rzece . Naprawde rewelacja. Już dawno tak nie połowiłem W 100% polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 witam Testowałem ten zapach już kilkukrotnie zarówno na jeziorze jak i rzece . Naprawde rewelacja. Już dawno tak nie połowiłem W 100% polecam Napisz coś więcej. Jak z dawkowaniem, przypuszczam, że najpierw rozrabiałeś Amol w odrobiną wody, którą następnie użyłeś do zwilżenia zanęty. No a efekty, faktycznie płoć i leszcz zostały zwabione czy też może inne ryby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 17 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Na około 0,5 kg suchej miesznki (używałem zwykłej bazówki Stila )wlewałem tak ze 150 ml mieszanki tzn. 3-4 nakrętki Amolu (ok 40ml) a reszta wody Zapach najbardziej przypada płoci ale i inne też wchodzą. Zaryzykowałem większą ilość tego dodatku na zawodach i 2 miejsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 17 Kwietnia 2008 Share Napisano 17 Kwietnia 2008 Na około 0,5 kg suchej miesznki (używałem zwykłej bazówki Stila )wlewałem tak ze 150 ml mieszanki tzn. 3-4 nakrętki Amolu (ok 40ml) a reszta wody Troszkę dużo mi się wydaje tego Amolu, mogę się mylić węchu nie mam więc wszystko możliwe Zapach najbardziej przypada płoci A jeżeli chodzi o płoć to trafiały się jakieś więksiejsze sztuki czy wariowały bardziej te mniejsze zwane drobnicą? Zaryzykowałem większą ilość tego dodatku na zawodach i 2 miejsce Gratuluję, brawo Postaram się wypróbować, bo aż mnie korci, chociaż to chyba jeden z najdroższych atraktorów, ale za to jaki wydajny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 i ja musze to przetestować Mi też sie wydaje że ta ilość amolu jest za duża bo jednak jest to intensywny środek. Ale narazie zdam się na cezara80 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 40 ml amolu + 110 ml wody, to nie jest tak dużo chociaż na pół kilo zanęty... Nie rozmiękła za bardzo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ja Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 ml nie dużo ale sporo tego amolu mi się wydaje to cholerstwo ma mocny zapach dlatego myślałem ze tego amolu to max 1/10 całego nawilżenia zanęty trzeba samemu przetestowac i sie okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 W sumie racja... kompocik to nie jest tylko niezły zajzajer... Ale skoro mówi, że na taką ilość ryby żarły jak głupie, to może... No trzeba spróbować Przypuszczam, że jest to jedna z tajemnic zawodowców, i po prostu trzeba samemu pokombinować, żeby odkryć co i jak - w necie na ten temat nie ma nic, a ja też już dawno temu słyszałam o tym dodatku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Może już dość pogaduszek o tym amolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 a dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Może już dość pogaduszek o tym amolu a dlaczego? Ja coś czuję, że Jarosław coś wie na ten temat, a pewnie czeka aż sami przetestujemy i dojdziemy do odpowiedniej receptury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Albo gorzej Boi się, że się rozniesie Co Jarek? Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Albo gorzej Boi się, że się rozniesie Nooo też tak może być, Jarosławie przyznaj się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Napisałem że na pół kg zanęty suchej a do tego dodałem jeszcze sporo innych dodatków typu płatki, ziarnai ziemii, więc takie mokre nie wyszło Napisałem i spróbowałem po lekturze wędkarza polskiego niestety nr nie pamietam ale fakt że ktoś to używał bo sam to ja bym na to nie wpadł Pozdrawiam A jeszcze napisze że płocie to były konkretne nie żadna drobnica..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Ile było płatków, ziaren i ziemi? Chodzi mi o to, żeby ustalić proporcje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madi Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 A jeszcze napisze że płocie to były konkretne nie żadna drobnica..... I o to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Ja tak zawsze robie na oko Przypusćmy przedwczoraj do połowy opakowania Stila czyli z o.5 kg suchej zanety bazowej wlałem tak ze 3 nakrętki i dolałem z 80 ml wodu Wymieszałem i wyszło trochę przemoczone dodałem samych płatków owsianych żeby bardziej to wysuszyć i jeszcze idąc na łowisko wrzuciłem do tego ze 3 garstki ziemi z kretowiska. Wymieszałem dokładnie i do wody Dodam że płatki nie zdążyły jeszcze wszystkie namięknąć więc nie było ta takie zbite Poszedłem po 18 do 19.30 i w tym czasie złowiłem około 40 płoci i z 15 krąpii no i ładnego jazia Więc chyba jednak to działa Jutro jak pogoda dopisze dokładniej to potestuje Nie podaje nigdy dokładnych przepisów bo wszystkie robie na oko i samo nawilżanie to tak robie dla własnego gustu A łowiłem na wiśle na przepływankę 2 gr spławiki grunt tak ustawiony aby biały robaczek przy spływie lekko muskał o podłoże Wczoraj też kombinowałem ale przez tą pogodę i wiatr pod spławik wyniki słabsze ale i tak o kiju nie wróciłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
trini Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 A czyli rzeka - na wodę stojącą lepiej dodać mniej... Tak myslę - jakby co niech ktoś mnie poprawi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 cezar80, naprawdę interesujące spostrzeżenia! Będę musial wypróbować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cezar80 Napisano 18 Kwietnia 2008 Autor Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Od razu dodam że tego 1 dnia to tak brały jak głupie i czy taki dzień się powtórzy to nie wiem. Pisze to bo pewnie zaraz ktoś napisze że z tą ilością ryb przesadzam... Pozdrawiam i jutro napewno jeszcze podzielę się efektami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hexman Napisano 18 Kwietnia 2008 Share Napisano 18 Kwietnia 2008 Pisze to bo pewnie zaraz ktoś napisze że z tą ilością ryb przesadzam... Jak ktoś nie łowił na amol to nie moze powiedziec czy przesadzasz czy nie. A pozatym u Ciebie moze byc skuteczny amol a u mnie np nie. Dlatego wszystkie spostrzezenia i uwagi jak najbardziej wskazane Połamania na Amolu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarosław Napisano 19 Kwietnia 2008 Share Napisano 19 Kwietnia 2008 Kobiety to wiedzą, bo aby być piękne to kąpią się w ośllm mleku lub w szampanie a za uszko wcierają perfumy lub feromony. No po co? Dlatego ja amol stosuję stężony a podaję go jak Booster spryskiwaczem albo do zanęty albo gotowe kule spryskuję i fruuu. Pisaliśmy już o alkoholu w zanęcie, że lepiej rozprowadza w wodzie aromaty. Ale może ktoś woli słabsze %-ty Tylko nie przesadzać z zapachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi